Bardzo nam przykro.goła_prawda pisze:Kolejny odsłuch tzn . drugi i na długi czas ostatni. Może będę powracać do poszczególnych numerów.
The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
- Varamount4
- -#Wrathchild

Nie ma bata, najlepszy album od sevena! I Love You!
- Calicio Jack
- -#Charlotte

Też mam takie zdanie. Ogóle zachwyty są spowodowane zapewne tym że tak długo było nam dane czekać na kolejną porcję ich muzyki. A kiedy człowiek jest baaardzo głodny, zwykła kromka chleba z masłem wydaje mu się rarytasemetoo pisze:Osłuchamy sie z albumem z miesiąc, opadną emocje i dam sobie rękę uciąć że beda inne opinie.
Trzy odsłuchy wykonane, z całych sił próbowałem polubić TBoS... I niestety się nie udało. Kawałki są rozwleczone, brakuje im energii, niektóre zdają się wręcz stać w miejscu (jeżeli IM zamierza na trasie promującej album otwierać set od "If Eternity Should Fail" to według mnie oznaczą małą katastrofę). Z szumnie zapowiadanym "Empire Of The Clouds" nie jest lepiej; początek z fortepianem brzmi ckliwie, część instrumentalna jest poprowadzona chaotycznie, kolejne sekcje nie mają ze sobą związku, brakuje umiejętnego budowania napięcia i solidnego punktu kulminacyjnego, niestety Dickinsonowi zwyczajnie brakuje umiejętności do pisania długich kompozycji. Z pozostałymi utworami tzw. "epickimi" jest niewiele lepiej, brzmią jak na siłę rozciągnięte powtarzalnymi instrumentalami do 10+ minut (szczególnie "The Red And The Black"). Żeby znaleźć na tej płycie nową wartość trzeba się naprawdę solidnie wgryźć, puszczona w tle brzmi jak pozbawiona kopa wariacja na temat dotychczasowych dokonań zespołu. Tak jak pisał ktoś wyżej - zdarzają się naprawdę solidne, chwytające momenty, niestety jest ich za mało. Po Dickinsonie rzeczywiście nie słychać, żeby dopiero co zmagał się z rakiem... ale i tak brzmi wyraźnie gorzej niż choćby na TFF. Będę jeszcze próbował szczęścia z tą płytą, ale jeżeli do tej pory między nami nie zaiskrzyło to już nie zwiastuję tutaj żadnych radykalnych zmian. Niestety Iron Maiden rozczarowało.
-
Deleted User 626
O co Ci kolego chodziBonzacz92 pisze:Trzy odsłuchy wykonane, z całych sił próbowałem polubić TBoS... I niestety się nie udało. Kawałki są rozwleczone, brakuje im energii, niektóre zdają się wręcz stać w miejscu (jeżeli IM zamierza na trasie promującej album otwierać set od "If Eternity Should Fail" to według mnie oznaczą małą katastrofę). Z szumnie zapowiadanym "Empire Of The Clouds" nie jest lepiej; początek z fortepianem brzmi ckliwie, część instrumentalna jest poprowadzona chaotycznie, kolejne sekcje nie mają ze sobą związku, brakuje umiejętnego budowania napięcia i solidnego punktu kulminacyjnego, niestety Dickinsonowi zwyczajnie brakuje umiejętności do pisania długich kompozycji. Z pozostałymi utworami tzw. "epickimi" jest niewiele lepiej, brzmią jak na siłę rozciągnięte powtarzalnymi instrumentalami do 10+ minut (szczególnie "The Red And The Black"). Żeby znaleźć na tej płycie nową wartość trzeba się naprawdę solidnie wgryźć, puszczona w tle brzmi jak pozbawiona kopa wariacja na temat dotychczasowych dokonań zespołu. Tak jak pisał ktoś wyżej - zdarzają się naprawdę solidne, chwytające momenty, niestety jest ich za mało. Po Dickinsonie rzeczywiście nie słychać, żeby dopiero co zmagał się z rakiem... ale i tak brzmi wyraźnie gorzej niż choćby na TFF. Będę jeszcze próbował szczęścia z tą płytą, ale jeżeli do tej pory między nami nie zaiskrzyło to już nie zwiastuję tutaj żadnych radykalnych zmian. Niestety Iron Maiden rozczarowało.
1. Zarejestrowałeś się godzinkę temu.
2. Masz jednego posta.
3. Za Cracovią jesteś czy co? - takie zboczenie z innego forum. Jak troll się pojawia to musi za Cracovią być
-
Deleted User 2259
Wypraszam sobie ja jestem za Cracovią
i moje osiedle też.
- dostoevsky
- -#Assassin

"Pasy z Krakowa, Polonii druga połowa!"Invader pisze:Wypraszam sobie ja jestem za Cracoviąi moje osiedle też.
Koniec offtopa.
Ale z debutiantem na forum nie zgadzam się, że Bruce brzmi gorzej niż na TFF - to chyba każdy słyszy.
Bardzo przeżyłem premierę TBoS, byłem ciekaw opinii w internecie, trochę mnie zaskoczyły i miałem wewnętrzną potrzebę podzielenia się swojąClanowy pisze:O co Ci kolego chodzi![]()
2. Masz jednego posta.
3. Za Cracovią jesteś czy co? - takie zboczenie z innego forum. Jak troll się pojawia to musi za Cracovią być
Nie pomyślałem jak będzie wyglądało z zewnątrz zalogowanie się dla jednej negatywnej opinii, ale przysięgam, że nie chciałem rozpętać burzy, raczej wzbogacić dyskusję
Do tego aby posiadać swoje zdanie i wyrażać je na forum trzeba mieć min. 100 postów? Jeśli tak, to też powinieneś przestać pisaćClanowy pisze:O co Ci kolego chodzi![]()
2. Masz jednego posta.
- dostoevsky
- -#Assassin

Zgodzę się z Igorem - ale tak się składa, że najbardziej po TBoS jadą nowi, no i oczywiście Pablo - bohater złotej czcionki. 
-
goła_prawda
- -#Charlotte

Czy osłodzę wam rzeczywistość przypominając oczywisty fakt, że w każdym magazynie będzie to płyta roku? xD
Co by nie nagrali heeee...
Co by nie nagrali heeee...
-
Deleted User 626
Nie trzeba mieć nawet pięciu:) Ale w kontekście daty rejestracji i ilości postów nasz nowy kolega wygląda jak "szpieg z krainy deszczowców".IgorW pisze:Do tego aby posiadać swoje zdanie i wyrażać je na forum trzeba mieć min. 100 postów? Jeśli tak, to też powinieneś przestać pisaćClanowy pisze:O co Ci kolego chodzi![]()
2. Masz jednego posta.
PS: A tak na marginesie to mam trochę dłuższy staż. Mniej (dużo mniej) wypocin ale jednak.
Ostatnio zmieniony ndz sie 30, 2015 8:16 pm przez Deleted User 626, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 626
Z Dąbia?Invader pisze:Wypraszam sobie ja jestem za Cracoviąi moje osiedle też.
-
mictantecutli81
- -#Prodigal son

Ja wiem że ja się przyczepiałem, że riff Empire przypomina Legacy, ale wynikało to tylko i wyłącznie z tego, iż nie przyzwyczaiłem uszu do tej kompozycji, a Legacy wałkuje od 9 lat. Dzisiaj, jak dźwięki się inaczej poukładały w świadomości odkryłem zupełnie innych charakter tego riffu, a umysł stworzył 2 ścieżki dla tych dźwięków i nie wyobrażam sobie teraz aby miało go tam nie być. Kolego Bonzacz92 bardzo się mylisz. Ten utwór jest o katastrofie największego sterowca wszechczasów. Włąsnie Dickinsonowi udało się niesamowicie złapać dramaturgię sytuacji. W utworze słychać radość, dumę, triumf nad innymi, rozczarowanie, i śmierć w katastrofie. To epicki utwór więc muzyka jest niesamowicie spójna z warstwą liryczna, i moim zdaniem nigdy jeszcze Iron Maiden w taki sposób nie opowiadało historii, bo instrumentalna partia tego utworu to opowieść, ale nie słowami tylko dźwiękami. Można się przyczepić ewentualnie ze nie jest to stylistyka Iron Maiden znana do tej pory. I BARDZO DOBRZE, bo to krok w przód! Nigdy bym nie chciał żeby Maiden stworzył coś takiego jak Metallica na Death Magnetic, czy Judas Priest na ostatnich płytach, które uważam za nieporozumienie. Ten zespół z każdym albumem czymś zaskakiwał i zazwyczaj poszerzał te swoje granice delikatnie i z rozmysłem. Emipre Of The Clouds poszerza horyzonty totalnie, co świadczy o odwadze i o tym że nie wszystko jeszcze zostało powiedziane. Pozostaje tylko mieć nadzieję ze nie bedziemy musieli czekać na kolejny album 5 latBonzacz92 pisze:Z szumnie zapowiadanym "Empire Of The Clouds" nie jest lepiej; początek z fortepianem brzmi ckliwie, część instrumentalna jest poprowadzona chaotycznie, kolejne sekcje nie mają ze sobą związku, brakuje umiejętnego budowania napięcia i solidnego punktu kulminacyjnego, niestety Dickinsonowi zwyczajnie brakuje umiejętności do pisania długich kompozycji.
Sądzę, że niektórzy dalej nie mogą przywyknąć do twórczości Maidenów po reunion. Myślę, że długie ('rozwleczone' według niektórych) utwory wpisały się już na stałe w ich twórczość i można to akceptować lub nie. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
Co do tych nowych forumowiczów to wypraszam sobie
dla mnie nowe dzieło chłopaków to majstersztyk, pomimo ciągłego wałkowania go od 3 dni bez przerwy dalej odkrywam w nim coś nowego, przyciągającego uwagę. Sądzę, że taka ilość muzyki powinna na jakiś czas zaspokoić fanów. Jest to album niewątpliwie do którego trzeba przywyknąć, osłuchać się. Od czasu Brave zdecydowanie mój faworyt 
Co do tych nowych forumowiczów to wypraszam sobie
Po kilkunastu przesłuchaniach stwierdzam, że płyta nie straciła ani trochę. Rzeczywiście niektóre kompozycje mogłyby być krótsze, ale nawet w obecnej formie nie nudzą.
- likipiki
- -#Lord of the flies

O co chodzi z Cracovią? Bardzo porządny klub. Śmiem twierdzić, że najlepszy w Polsce. Chodzę regularnie na piłkę i hoka od jakichś 9 lat. I choć jestem przyjezdny, to jakoś się na tych Pasach zadomowiłem, dobrych ziomków zapoznałem i się nigdzie nie wybieram. Więc uprzejmie proszę od KSC się odpierdolić. 
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
- dostoevsky
- -#Assassin

Lubię to! Jak będę w Krakowie, to zabierzcie mnie na Kałuży. Wstyd się przyznać, ale na nowym stadionie na meczu jeszcze nie byłem. 
Pozdrawia fan KSP.
Pozdrawia fan KSP.
Jestem po kilku kolejnych odsłuchach i mogę śmiało stwierdzić, że płyta na pewno nie traci, a nawet zyskuje. Bardzo chwytliwe refreny, mnóstwo pomysłów, dobre solówki, jest sporo melodii wywołujących ciarki na plecach. Jeśli ktoś lubił poprzednie albumy to będzie lubił ten, być może nawet jeszcze bardziej niż tamte. Ci, którzy spodziewają się typowego heavymetalowego grania albo jakiejś zupełniej rewolucji będą zawiedzeni. Podtrzymuję swoją opinię, że Speed of Light i Death or Glory są najsłabsze na płycie, najlepszego nie jestem w stanie wskazać w tym momencie.