Ulubieni wokaliści\wokalistki
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ulubieni wokaliści\wokalistki
Przereklamowani wokaliści:
Mercury z Queen
Sting
Ian Anderson
Peter Steele
Serj Tankian
Warrel Dane
Udo Dirkschneider
Biff Byford
Jon Oliva
Ripper Owens
Maynard James Keenan
Matt Barlow
axl rOSE
ozzy
dio
geddy lee
matt bellamy
Joe Lynn Turner
Morrissey
Robert Smith
Michael Hutchence
Anthony Kiedis
Brian Johnson
Bon Scott
George Harrison
Michael Stipe
David Lee Roth
Peter Gabriel
Bruce Springsteen
Jack Bruce
ten ze stonesów stary
ten ze scorpions
Sammy Hagar
Gillan
Lennon
bono
meat loaf
morrison
TiM bUCKLEY
billy joel
Dan McCafferty
bowie
lambert
paul rodgers
mccartney
steve perry
elvis
i robert plant
Mercury z Queen
Sting
Ian Anderson
Peter Steele
Serj Tankian
Warrel Dane
Udo Dirkschneider
Biff Byford
Jon Oliva
Ripper Owens
Maynard James Keenan
Matt Barlow
axl rOSE
ozzy
dio
geddy lee
matt bellamy
Joe Lynn Turner
Morrissey
Robert Smith
Michael Hutchence
Anthony Kiedis
Brian Johnson
Bon Scott
George Harrison
Michael Stipe
David Lee Roth
Peter Gabriel
Bruce Springsteen
Jack Bruce
ten ze stonesów stary
ten ze scorpions
Sammy Hagar
Gillan
Lennon
bono
meat loaf
morrison
TiM bUCKLEY
billy joel
Dan McCafferty
bowie
lambert
paul rodgers
mccartney
steve perry
elvis
i robert plant
Zajzajer on the Road 2026:
Straszne pierdolenie
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Chętnie się dowiem gdzie i z jaką częstotliwością się te reklamy Invaderowi wyświetlają 
- Caracalized
- -#Moonchild

Ja dwa nazwiska stąd musiałem sobie wygooglować. Tak zajebiście przeceniani są ci wokaliści xDDD A Tima to chyba z Jeffem pomyliłeś sobie 
no co Ty, Jeff Buckley to bóg wokalu, a tamten jak kiedyś puszczałem to mi sie nie podobał.
- johnny_o
"Tamten" XD
- Caracalized
- -#Moonchild

...
To powinieneś zmienić "przereklamowani" na "wokaliści, których nie lubię", tak nikt nie miałby problemu z tym wspaniałym wpisem xDD Bo nie wiem kto przy zdrowym umyśle mógłby dojść do wniosku, że Tim nie był prawdziwie utalentowanym wokalistą, poza tym nawet abstrahując od tego, jego płyt nie ma na listach żadnych rolling sronesów i nie widzę za często, aby o nim ogólnie mówiono, więc nie rozumiem, w którym miejscu on by miał być przereklamowany niby, on to jest niedoceniany prędzej. Nawet sprawdziłem sobie dla przypomnienia czy w tym wspomnianym wcześniej populistycznym śmieciu znalazł się na liście DWUSTU wokalistów i nie, nawet wśród 200 nazwisk nie znaleźli dla niego miejsca, bo jest zbyt niszowy dla nich. Więc no, zajebiście przereklamowany to jest wokalista xDD
To powinieneś zmienić "przereklamowani" na "wokaliści, których nie lubię", tak nikt nie miałby problemu z tym wspaniałym wpisem xDD Bo nie wiem kto przy zdrowym umyśle mógłby dojść do wniosku, że Tim nie był prawdziwie utalentowanym wokalistą, poza tym nawet abstrahując od tego, jego płyt nie ma na listach żadnych rolling sronesów i nie widzę za często, aby o nim ogólnie mówiono, więc nie rozumiem, w którym miejscu on by miał być przereklamowany niby, on to jest niedoceniany prędzej. Nawet sprawdziłem sobie dla przypomnienia czy w tym wspomnianym wcześniej populistycznym śmieciu znalazł się na liście DWUSTU wokalistów i nie, nawet wśród 200 nazwisk nie znaleźli dla niego miejsca, bo jest zbyt niszowy dla nich. Więc no, zajebiście przereklamowany to jest wokalista xDD
takie życie, moim zdaniem jest przereklamowany i nie mogę zmienić listy ''na tych których nie lubię'' bo wokalistę Rush akurat lubię, ale uważam, że jest przeceniany.
I'm a stardog champion xDD
stardog champion
on nawet platyny i złota nie ma, więc o czym my tu mówimy, a jego syn ma :>
I'm a stardog champion xDD
stardog champion
on nawet platyny i złota nie ma, więc o czym my tu mówimy, a jego syn ma :>
- Caracalized
- -#Moonchild

Nie rozumiem Twoich kryteriów. Chyba nawet fani Rusha nie uważają Geddy'ego za jakiegokolwiek wybitnego wokalistę xD A argumentem ze złotami i platynami nie będę się nawet triggerował.
Zdradzę Ci sekret, wokalistów brałem z pewnej listy, najlepszych wokalistów, tam Geddy się pojawił, więc niektórzy go doceniają
jak widać
No właśnie, użyte sformułowanie nie ma żadnego sensu.Caracalized pisze: ↑pn maja 04, 2026 11:54 am ...
Po pierwsze, większość (a przynajmniej duża część) tych ludzi obiektywnie jest utalentowana wokalnie. Osobiste preferencje mogą się różnić, bo ktoś może nie lubić wysokich rejestrów, ktoś inny growlu, ale generalnie talent da się jakoś zbadać.
Przykładowo, chętnie zapoznałbym się z wokalistami, którzy w lepszym stopniu od Barlowa opanowali W RÓWNEJ MIERZE doły i górki. A przy tym dawali temu wyraz podczas koncertów, gdzie magia studia nagraniowego nie jest obecna.
Inna sprawa to fakt, że nie znam nikogo, kto Davida Bowiego uznawałby za wybitnego wokalistę, jego sztuka stoi na innych nogach, a wokal jest po prostu jednym z wielu intrumentów, którymi Bowie się posługiwał. Na pewno charakterystycznym, ale to nigdy nie był wielki wokalista. Taki Jagger jest ikoną ze względu na charyzmę sceniczną, nie sam śpiew. George Harrison to już jakaś kompletna abstrakcja, on nawet nie był główną twarzą The Beatles i poza Ringo zrobił najmniejszą karierę solową (niczego jej nie ujmując)... A, no pozostali też tu są, ale ponownie, oni nie są cenieni strice za swój wokal.
Owens, który pomimo znakomitej techniki musiał czekać na KK's Priest, żeby znaleźć jakąś stabilną "sławę" po czasach w JP...
Wszystkie te listy wyglądają tak, jakby Invader wyszukał w internecie znanych wokalistów rockowych i potem ich tutaj poprzeklejał. Podobnie sytuacja ma się z tymi listami gitarzystów itp. No nawet pozwolę sobie przytoczyć:
Songwriting w King Diamond miał następujący rozkład: większość muzyki (chyba około 60%) tworzył Diamond, resztę Andy. Od razu w ogóle rodzi się pytanie, co tak naprawdę podlega ocenie, bo tutaj wkłada się element kompozytorski, który przecież jest rzeczą odrębną względem samej gry na instrumencie.Andy Larocque - lubie go na pierwszych 5 płytach KD, potem uważam, że mu się pomysły skończyły
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- johnny_o
Akurat brak platyny i złota to argument za niedocenieniem, a nie przereklamowaniem.
Brak platyny i złota świadczy o tym, że dany artysta jest niewarty uwagi. Powinieneś to wiedzieć.
- johnny_o
Wybacz, dawno Vorgela nie było na forum i zapomniałem 
Tak sobie myślę, którzy wokaliści inspirowali innych i to słychać w ich głosie
Legenda =
wokalista, w nawiasie jego inspiracja do kogo podobnie spiewa
Dickinson (Gillan,)
M. Shadows (Anselmo)
LaBrie (ciężko powiedzieć, może Plant albo Mercury)
Reszta nie mam pomysłu, ale chetnie przeczytam Wasze typy
Legenda =
wokalista, w nawiasie jego inspiracja do kogo podobnie spiewa
Dickinson (Gillan,)
M. Shadows (Anselmo)
LaBrie (ciężko powiedzieć, może Plant albo Mercury)
Reszta nie mam pomysłu, ale chetnie przeczytam Wasze typy
- Caracalized
- -#Moonchild

Ian Gillan (Arthur Brown)
Rob Halford (Ian Gillan)
King Diamond (David Byron)
Lingua Ignota (Diamanda Galás)
Michael Kiske (Geoff Tate)
John Lydon (Peter Hammill)
Fish (Peter Gabriel)
Ian Curtis (Jim Morrison)
Rob Halford (Ian Gillan)
King Diamond (David Byron)
Lingua Ignota (Diamanda Galás)
Michael Kiske (Geoff Tate)
John Lydon (Peter Hammill)
Fish (Peter Gabriel)
Ian Curtis (Jim Morrison)
Bruce Dickinson (Ian Gillan, Ronnie James Dio)
Rob Halford (Ian Gillan, Robert Plant)
King Diamond (David Byron, Rob Halford)
Tom Angelripper (Cronos, Tom Araya)
Mark Tornillo (Brian Johnson)
Phil Anselmo (Rob Halford)
Matt Barlow (Geoff Tate, Ronnie James Dio i in.)
Glenn Danzig (Elvis Presley, Jim Morrison)
Tim Ripper Owens (Rob Halford, Ronnie James Dio)
Rob Halford (Ian Gillan, Robert Plant)
King Diamond (David Byron, Rob Halford)
Tom Angelripper (Cronos, Tom Araya)
Mark Tornillo (Brian Johnson)
Phil Anselmo (Rob Halford)
Matt Barlow (Geoff Tate, Ronnie James Dio i in.)
Glenn Danzig (Elvis Presley, Jim Morrison)
Tim Ripper Owens (Rob Halford, Ronnie James Dio)
- Frank Drebin
- -#Clansman

Wszyscy skrzeczący wokaliści z II fali black metalu (Quorthon)
FotD = TOP5 albumów Maiden
Akurat tutaj nie jestem pewien, czy Jon Nodtveidt w kwestii wokalu wzorował się na Bathory. Większość z tych ludzi na pewno, ale w tym konkretnym przypadku on mógł to wziąć z innych rzeczy.
- Frank Drebin
- -#Clansman

Hmmm wokal Jona na pierwszych dwóch LP nie różnie się jakoś szczególnie stylem od całej reszty drugiej fali.
FotD = TOP5 albumów Maiden