W sumie ciekawa sytuacja, bo w numerach 5 i 6 Thrash'em All z 1990 roku jest dwuczęściowy artukuł o Voivod, o nazwie "Voivod - Dzieje Koncepcji", a w nim kilka wywiadów z lat 1985-90. I tak np. Piggy oraz Away mówią:
Away: "Słuchamy metalu, hardcore, muzyki filmowej, jak również takich rzeczy jak KILLING JOKE i BAUHAUS. Wiele kapel miało na nas wpływ - DISCHARGE, G.B.H., a potem CORROSION OF CONFORMITY, D.R.I., S.O.D.! Jednak najpierw był MOTORHEAD, stary RAVEN, TANK i pierwsze demo METALLICY. Przyznaje, że nieco później poświęcaliśmy większej uwagi hardcorowi niż metalowi z wyjątkiem MOTORHEAD, SLAYER, POSSESSED i KREATOR."
Piggy: "Muzyka na tej płycie zyskała jeszcze więcej przestrzeni i industrialności. Lubię słyszeć dystans miedzy nutami".
Away: "Naprawdę nie mogę znaleźć słowa na to co gramy z wyjątkiem "nuclear metal", który uważam za odpowiedni termin. Nie obchodzi nas jak określają VOIVOD, dopóki nie użyją terminu "black metal". Nie jesteśmy zainteresowani szatanem. Zabawne, że wiele razy byliśmy porównywani z VENOM. Kiedy zrealizowaliśmy pierwszy album w 1984 roku, było dużo nowych zespołów. Powównywali każdy z VENOM, SLAYER, METALLICA. Wokal Snake'a jest może podobny do Cronosa, więc prawdopodobnie stąd to porównanie. Ale nie jesteśmy jak VENOM, black metal czy death metal."
Tym bardziej zabawnie brzmi wypowiedz Away'a, bo Vorgel pisał często o Venom w kontekście pierwszej płyty Voivod

.
Ja tam Venom słyszę tak samo na "War And Pain" jak i na "Rrröööaaarrr". Away widze ma z tym problem

.
Djuk_416 pisze: ↑czw lut 11, 2021 1:14 pm
stary Killing Joke to muzyka przy której (zwłaszcza na koncercie) brzmi jak wyjęta z jakiegoś koszmaru
Byłem dwa razy na Killing Joke i podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami. Poza tym w jednym z dokumentów o punk rocku, który leciał na TVP Kultura wielu punków, którzy byli na koncertach Killing Joke wypowiadało się krytycznie o ich muzyce. Wielu fanów punk rocka twierdziło, że nie rozumie ich muzyki, bo nie do końca jest zgodna wytycznymi punka

.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.