Testament

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Fear
-#Assassin
-#Assassin

Re: Testament

Post autor: Fear »

Artur pisze:Dlatego piszę, że się bardzo liczą Razz
Wiem, wiem Arturze :wink:
Artur pisze:No, a ja wcześniej nie napisałem, że wszyscy Wink
Spoko :) Tak to "zabrzmiało" tylko.
Artur pisze:Tylu, to nie znaczy wszyscy.. Zresztą jak mówię, fani metalu czy rocka akurat nierzadko sięgają do muzyki jazzowej. Nie raz się już z tym spotkalem, a to co mówisz jest tego potwierdzeniem. Ale tak czy siak, nie jest to muzyka dla mas. Metal też. Nie wszyscy cenią sobie agresję w dźwiękach, albo jakieś zakręcenie. I trudno, co kto lubi, ja oceniać kto ma słuszność nie będę, kwestia osobistych preferencji.
Preferencje, gusta , moda. Ale nie bardzo kumam to zdanie : " Ale tak czy siak, nie jest to muzyka dla mas. Metal też." :] Przecież nie stronimy od tych gatunków, chyba :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Fear pisze:Preferencje, gusta , moda. Ale nie bardzo kumam to zdanie : " Ale tak czy siak, nie jest to muzyka dla mas. Metal też." :] Przecież nie stronimy od tych gatunków, chyba
No tak, ale jak wiesz, fani jazzu i metalu stanowią jednak mniejszość fanów muzyki.... więcej ludzi słucha hh, techno, popu czy jeszcze czegoś innego. Chodzi mi o to, że po prostu no metal i jazz to w pewnym sensie muzyka niszowa, jeśli porównać to do innych, bardziej popularnych odmian muzyki.
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Artur pisze:No tak, ale jak wiesz, fani jazzu i metalu stanowią jednak mniejszość fanów muzyki.... więcej ludzi słucha hh, techno, popu czy jeszcze czegoś innego. Chodzi mi o to, że po prostu no metal i jazz to w pewnym sensie muzyka niszowa, jeśli porównać to do innych, bardziej popularnych odmian muzyki.
Nie da się ukryć, ze pop, hh, techno słucha więcej osób, ale popularne nie znaczy lepsze :wink:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Jeśli jazz jest muzyką niszową w Polsce, to.....
Wystarczy spojrzeć na listę sprzedaży płyty jazzowych w empiku. pzdr.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Fear pisze:
Artur pisze:więcej ludzi słucha hh, .
Nie da się ukryć, ze hh, :
w 2000 r. tak,teraz już nie.

Nie wszędzie metal jest muzyką niszową, popatrzcie na Skandynawię czy Brazylię.
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Ś69 --> nie każdy ma statyski sprzedaży płyt w głowie. Artur zestawił jazz z innymi rodzajami muzyki, aby pokazać, ze nie ma takiego wzięcia jak one. [Tak Arturze? :wink: ) .
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Fear pisze:Nie da się ukryć, ze pop, hh, techno słucha więcej osób, ale popularne nie znaczy lepsze
No to na pewno. Przecież nie mierzy się wartości muzyki ilością sprzedanych płyt.... Mi tylko chodzi o mniejszą popularność...
Świnek69 pisze:Jeśli jazz jest muzyką niszową w Polsce, to.....
Wystarczy spojrzeć na listę sprzedaży płyty jazzowych w empiku. pzdr.
Raz, że nie mam w głowie zestawień płyt, a dwa, nie napisałem, że jazz JEST muzyką niszową, tylko, że w porównaniu do hh, techno czy pop wypada niczym muzyka niszowa... ale taką nie jest na pewno, bo jednak jakąś bazę swoich fanów ma. Niszowy to może być dla przykładu grind... :wink:
Fear pisze:Artur zestawił jazz z innymi rodzajami muzyki, aby pokazać, ze nie ma takiego wzięcia jak one. [Tak Arturze? ) .
O to właśnie chodzi. A i tak nikt nie zaprzeczy temu, że pop, techno i hh mają jednak większe wzięcie... I kto wie czy nie będą miały coraz większego, bo największa ilość fanów tej muzyki to ludzie młodzi... Aczkolwiek z wiekiem gusta mogą ulec zmianie, na technoparty też się przestaje chodzić :wink: i człowiek szuka spokojniejszych rzeczy do słuchania... Tak to widzę.
Oczywiście są wyjątki, jeśli chodzi o metal, wiadomo, że Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Tool, SOAD na nakłady swoich płyt narzekać nie mogą, w Polsce płyty tych zespołów też sprzedają się jak na nasze realia dobrze, ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

I kto wie czy nie będą miały coraz większego, bo największa ilość fanów tej muzyki to ludzie młodzi...
co do techno ,to zdecydowanie nie, to muzyka dla ludzi w wieku 20-30 lat ,a popularnośc h-h topnie w oczach, pamiętam ,jak w 2000r. jak szłem do liceum ,to 2/3 chłopaków tego słuchała, teraz już znacznie mniej, najpierw to był bunt, potem moda ,teraz jest biznes..i sie troche sypie

Aczkolwiek z wiekiem gusta mogą ulec zmianie, na technoparty też się przestaje chodzić :wink: i człowiek szuka spokojniejszych rzeczy do słuchania... Tak to widzę.
ale właśnie na techno party raczej chodza ludzie spragnieni wrażeń, dorośli ,tam nawet czasem są ograniczenia wiekowe, widze we Wrocku jacy ludzie chodzą do klubów techno i większośc jest starszych ode mnie

[/quote]

Oczywiście są wyjątki, jeśli chodzi o metal, wiadomo, że Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Tool, SOAD na nakłady swoich płyt narzekać nie mogą, w Polsce płyty tych zespołów też sprzedają się jak na nasze realia dobrze, ale to tylko wyjątki potwierdzające regułę.

jeszcze bym dodał Deep Purple, Ozzego&Black Sabbath, Slayera, Scorpions ,Helloween, Manowar i pełno nowszych kapel typu Therion, Nightwish, Korn, Cradle of Filth itd.

To u nas. A w takiej skandynawii metal święci triumfy, o czym może świadczyć Eurowizja, i obecna trasa Maiden. To teraz, bo w latach 80 Metal był muzyką która rozmiatała listy przebojów.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

ThunderBird pisze:ale właśnie na techno party raczej chodza ludzie spragnieni wrażeń, dorośli ,tam nawet czasem są ograniczenia wiekowe, widze we Wrocku jacy ludzie chodzą do klubów techno i większośc jest starszych ode mnie
No to u Ciebie jest inaczej... Owszem, są to ludzie przeważnie w wieku 20-30 lat, ale nie więcej, a do tego w moim otoczeniu taka muzyka raczej dominuje, i jak się pytam znajomych, którzy mieszkają gdzie indziej to też tak często jest.
ThunderBird pisze:To u nas. A w takiej skandynawii metal święci triumfy, o czym może świadczyć Eurowizja, i obecna trasa Maiden. To teraz, bo w latach 80 Metal był muzyką która rozmiatała listy przebojów.
Kraje skandynawskie to też takie wyjątki potwierdzające regułę.A popularność muzyki metalowej nigdy już chyba nie dobije do tej z lat 80-tych.
ThunderBird pisze:jeszcze bym dodał Deep Purple, Ozzego&Black Sabbath, Slayera, Scorpions ,Helloween, Manowar i pełno nowszych kapel typu Therion, Nightwish, Korn, Cradle of Filth itd.
No oczywiście wszystkich nie podałem, ale z takimi nazwami jak Therion, COF, Nightwish trochę przesadzasz.... Sądzisz, że te zespoły są w stanie na przykład cały Spodek zapełnić?? Owszem, są dość popularne, ale gdyby podać rózne liczby dotyczące kondycji tych kapel w Polsce to wysżłoby jak "bardzo" jest w naszym kraju metal popularny... Slayer kiedyś zapełniał Spodek... Dziś?? Helloween - wyłącznie koncerty klubowe.... Sabbath i Purple to się zgodzę, co do Samowara to trudno coś wyrokować... nie wiem jak schodzą ich płyty u nas.
Chciałbym to widzieć tak jak Ty, ale jednak nie widzę. :wink:
Z tym, że mnie to wali, niech każdy sobie słucha tego, czego chce. Ważne, żby słuchać tego co się naprawdę lubi, tylko o to chodzi. A nie dostosowywać się do oczekiwań środowiska, w którym żyjesz. To naprawdę proste.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Slayer spokojnie by zapełnił Spodek u nas, ale poprostu woli grać w klubach. Popularności Nightwisha bym nie lekceważył ,możemy sobie ich nie lubić, ale w Chorzowie to 1/5 ludzi była na Nightwisha czyli dośc dużo.Poza tym starczy zobaczyć liczbę stron netowych. To samo CoF, który był chyba główną gwiazdą metalmanii. Therion też był ostatnio główną gwiazdą ,a kiedyś chyba zapełnił Hale Wisły. Z takich klasyków to napewno Budgie(fenomen, mało znani na świecie, u nas rozchwytywani).

Ale z drugiej strony ,mało jest tak naprawde bardzo popularnych kapel w Polsce, wg.mnie tylko Metallica zdobyła naprawdę dużą popularnośc, Maiden to raczej taka legenda ,którą sie szanuje, a Priest i Ozzy raczej ze swą muzyką uderzają w USA ,zwłaszcza Ozzy, gdzie jest tam tak popularny jak u nas wszystkie Polskie kapele razem wzięte(nie tylko ze względu na muzyke 8) )
Artur
-#Nomad
-#Nomad

ThunderBird pisze:Slayer spokojnie by zapełnił Spodek u nas, ale poprostu woli grać w klubach
Tego bym pewien nie był. Zarówno tego czy spokojnie by zapełnił, jak i tego czy "woli" grać w klubach.
ThunderBird pisze:Popularności Nightwisha bym nie lekceważył ,możemy sobie ich nie lubić, ale w Chorzowie to 1/5 ludzi była na Nightwisha czyli dośc dużo
Tu nie chodzi, że ja ich lekceważę.... ale z ich popularnością bym nie przesadzał... a co, liczyłeś ich??
ThunderBird pisze:To samo CoF, który był chyba główną gwiazdą metalmanii
... na której co roku od kilku lat jest powalająca liczba 3-ech tysięcy fanów :roll:
ThunderBird pisze:Therion też był ostatnio główną gwiazdą ,
.... to samo co przy Kredkach.... i dodajmy jeszcze, że przecież na bank nie wszyscy przyszli na te kapele. Jak grał COF to była też Apocalyptica, The Haunted, Napalm Death chyba też, a w tym roku również bardzo poularne w naszym kraju Anathema i Moonspell(choć fakt faktem, że często fani Theriona są też fanami tych kapel) oraz Nevermore, na który też dość sporo osób czekało(w tym i ja :mrgreen: )....
Cradle Of Filth i Therion na samodzielne koncerty w Polsce to tylko do klubów, nigdzie indziej...
ThunderBird pisze:Ale z drugiej strony ,mało jest tak naprawde bardzo popularnych kapel w Polsce, wg.mnie tylko Metallica zdobyła naprawdę dużą popularnośc, Maiden to raczej taka legenda ,którą sie szanuje
No powiedzmy, że obydwie, skoro chyba Złote Płyty w Polsce obydwie miały w ostatnich latach. Metallica za "St. Anger" choćby, taki "Reload" to ponoć w Polsce ok. 180 tys. osób kupiło, gdzieś takie zestawienie widziałem; a Maiden za "BNW" chyba miał Złoto jakiś czas temu, albo jest bardzo blisko, w każdym razie DVD "Rock In Rio" na bank miało Złoto, czyli 35 tysięcy egzemplarzy. No albo pierwsze miejsce Toola na liście najlepiej sprzedających się płyt w Polsce. To też taka miła niespodzianka.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Nie,nie liczyłem ,ale napewno to tak nie było ,że tam wszyscy są na Maiden, z 5 tys. ludzi było na Nightwisha, z 2 tys. na Kreaora, z 2 tys. na pozostałe kapele, rozmawiałem z ludźmi,w pociągu ,nawet na stadionie, widziałem koszulki i to jak ludzie zachowywali się pod sceną jak grał Nightwish.

Widzisz Reload miał 180 tys. sprzedaży ,a BNW i DoD razem 40 tys. smutna prawda, ale z drugiej strony w latach 80 Maiden miał w Polsce największą popularnośc ,której nikt nie mógł mu dotrzymać, kiedyś taki gośc 40-letni mi mówił,że każdy chłopak w jego szkole,praktycznie ich słuchał. Teraz będzie taka próba prawdy, ile jest tych fanów Maiden w Polsce ,liczba sprzedaży płyt. Zobaczymy, mam nadzieje ,że będzie 20 tys.

Myśle ,że teraz najpopularniejszymi gatunkami muzyki są lekki rock,reagge i muzyka klubowa .
Artur
-#Nomad
-#Nomad

ThunderBird pisze:a BNW i DoD razem 40 tys
Coś z deka więcej, skoro "BNW" - 35 tysięcy, a "DOD" ok. 15 na razie...... ale "Reload" to inna muzyka więc nie ma porównania.
ThunderBird pisze:Nie,nie liczyłem ,ale napewno to tak nie było ,że tam wszyscy są na Maiden,
No to pewne.
Ale dobra - EOT, bo to topic o TestAmenT :twisted: Warny polecą :lol:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

mam takie pytanie, czy ma ktos z Was moze (nie licze na oryginaly) ale moze poprzegrywane czy zdownloadowane te bootlegi video/dvd/vcd , ktore sa na sprzedaz na stronie oficjalnej Testa?

szczegolnie interesuja mnie materialy z tras promujacych gathering

Obrazek

Obrazek
Jazz is not dead, it just smells funny.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Ja niestety nie... Tutaj wychodzi moja kompletna ignorancja w kwestii bootlegów :lol:
A właśnie - czytał ktoś?? Testament rozstał się z dotychczasowym menegmentem... ciekawe czemu?? Poza oczywistym powodem - kasa.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Artur pisze:Poza oczywistym powodem - kasa.
To chyba ostateczny powód. :)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

zeby nagrac nowa plyte w lepszym 8)
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

ja mam takie pytanko odnośnie testamentu
czy istnieje jakaś wypasiona wersja live kawałka "the legacy" z tym wokalistą co wykonuje ten numer na "souls of black"??
słyszałem wersję z live at the fillmore i live in london, ale obie nie zbyt mi się wkręcają
mtszły
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

To chyba będziesz musiał szukać na jakichś bootlegach. Dla mnie wersja z Live in London bardzo się podobała. :)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

A mi akustyczna z dodatkow na Live At Fillmore 8)
ODPOWIEDZ