Ranking płyt Maiden po wydaniu A Matter of Life and Death

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Ranking płyt Maiden po wydaniu A Matter of Life and Death

Post autor: IM_Power »

Do dupy z tymi rankingami już, naprawdę, coraz bardziej widzę,że to kwestia czysto umowna, wszystko zależy od aktualnego nastroju, dnia , takie szeregowanie nie ma najmniejszego sensu, krzywdzi się w taki sposób naprawdę świetne rzeczy, które towarzyszyły nieraz w życiu a tutaj..ostatnie miejsce, 10 miejsce, 8 miejsce...i jakie to ma znaczenie ,skoro wszystko co wydał Iron Maiden mi się podoba i żadnej płyty bym ot tak nie wykasował, może dosłownie 5-6 utworów ale i tak je lubię na swój sposób

Każdy album Iron Maiden jest na swój sposób wspaniały,wiadomo są takie raczej lepsze i raczej gorsze,ale te różnice są naprawdę płynne i zależą bardziej od nastroju słuchacza niż rzeczywistej klasy albumu

Zwróćcie uwagę,że podstawowe elementy stylu Iron Maiden pojawiają się na każdym albumie :wysunięty do przodu bas oraz charakterystyczne harmonie gitarowe

ps.tak wiem ,że to ja założyłem ten temat...
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Zawsze miałem takie zdanie o rankingach, numerowaniu itp itd :mryellow:
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Czy Ty Krzysiu czasem się nie rozchorowałeś? Nie poznaję Cię dziś!
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

mimski pisze:Czy Ty Krzysiu czasem się nie rozchorowałeś? Nie poznaję Cię dziś!
wręcz przeciwnie jest ok,coś źle napisałem ....uważam ,że Iron Maiden nagrał same dobre płyty

np.

No Prayer for Dying-kompozycyjnie czasem leży,a co z tego, kiedy Bruce wokalami maksymalnie wyciąga ten album a sola gitarowe również są na wysokim poziomie,poza tym podoba mi się surowy klimat nawiązujący do czasów Killers /Number of the Beast
Fear of the Dark-niby jest nierówna, niby najgorsza wokalnie dla Bruce'a względem starszych płyt IM z nim,ale ma kilka bombowych utworów, podoba mi się rock and rollowa stylistyka ,mocne ,agresywne brzmienie a Afraid too Shoot Strangers to obok Sign of the Cross najlepszy utwór IM lat 90
Virtual XI-pewne niedociągnięcia wokalne są nadrabiane przez fantastyczne sola gitarowe i harmonie oraz naprawdę dobry na tym albumie bas
Dance of Death-bardzo lubię ten album bynajmiej nie tylko za utwór tytułowy czy Paschendale, cenię w zasadzie wszystkie utwory, czasem nie podoba mi się zbyt duża liczba refrenów(dotyczy to ogólnie IM od Virtual XI wzwyż) ale utwory są zagrane z pomysłem,jest dużo radosnych melodii, ognia i świetne solówki
A Matter of Life and Death-mimo tego,że nie cierpię Different World i Out of the Shadows i uważam kilka utworów za sztucznie przedłużone to każdy inny utwór z tej płyty utrzymany jest na dobrym poziomie, co by nie powiedzieć,jest wiele świetnych momentów ,pomysłów ,a także nowatorskich rozwiązań
The Final Frontier-w zasadzie to samo co A Matter of Life and Death a do tego na plus nawiązania do lat 80, głównie Somewhere in Time ;wiele świetnych zagrywek Adriana oraz to ,że w utworach naprawdę sporo się dzieje

pozostałe albumy to dla mnie totalna klasyka ,gdzie 3/4 kawałków to absolutne mistrzostwo w wykonaniu Iron Maiden
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

IM_Power pisze:
mimski pisze:Czy Ty Krzysiu czasem się nie rozchorowałeś? Nie poznaję Cię dziś!
wręcz przeciwnie jest ok,coś źle napisałem ....uważam ,że Iron Maiden nagrał same dobre płyty
Mnie bardziej chodzi o to, że stwierdzasz, że do dupy z rankingami. Przecież to Ty jesteś inicjatorem wielu konkursów i porównań, czy zestawień. A dziś piszesz, że do dupy z tym. Dla mnie to szok. No i jeszcze ta diametralna zmiana postrzegania nowego albumu i nagły wielki zachwyt...
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Co do albumu była to raczej kwestia czasu, i też nie zachwyt, co poprostu próba dostrzegania w nim tego co dobre ,a że zmiana to tez powód tego że pierwszy raz posłuchałem go na spokojnie

Co do rankingów,to są nieraz krzywdzące, co to oznaczy ostatnie miejsce w rankingu utworów na Seventh Sonie? przecież każdy utwór z tej płyty dla mnie jest fantastyczny,to samo z Number of the BEast czy Somewhere in Time...poza tym to zależy jak już pisałem od nastroju ,te rankingi mają znaczenie umowne ,jak ktoś słucha Ironów tyle co ja, ma z nimi takie wspomnienia to ma do kazdej płyty jakiś dobry stosunek
Rozumiem że są np.fani metalu czy rocka jako całości,dla których Iron Maiden to jedna z wielu kapel i słuchają np. tylko kilku ulubionych płyt to tak..ale ja słucham Ironów całościowo, utwory znam też z wersji koncertowych ,bootlegów ...traktuję Iron Maiden raczej jako osobną pasję, zbieram ciekawostki,wszelkie informacje o zespole, przede wszystki staram się poznać rzadkie nagrania
Siłą rzeczy kocham te wszystkie płyty,utwory Ironów, chce być bezkrytyczny, bo jak nie wobec Ironów to wobec kogo, w tym zespole widzę najwięcej tego co dla mnie jest ideałem
...ech jak ja nie lubię pisać takim drętwym językiem ,nie ma to jak pogadać o muzyce przy piwie ,czasem w prostym zdaniu pełnym k..i ch..można więcej wyrazić, serio
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

IM_Power pisze:czasem w prostym zdaniu pełnym k..i ch..można więcej wyrazić, serio
Nie krępuj się, serio.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Wymienię po prostu 10 ulubionych

IRON MAIDEN
KILLERS
THE NUMBER OF THE BEAST
PIECE OF MIND
POWERSLAVE
SOMEWHERE IN TIME
SEVENTH SON OF A SEVENTH SON
X FACTOR
BRAVE NEW WORLD
DANCE OF DEATH

Każdy z nich jest na swój sposób fantastyczny,może Dance of Death najmniej,ale i tak coś sprawia,że wolę ten album niż pozostałe.
Judas Prophet
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Judas Prophet »

1. Brave new world
2. Seventh son...
3. Virtual XI
4. Piece of Mind
5. No Prayer ...
6. Fear of the ...
7. Poverslawe
8. Somerwhere ...
9. X Factor
10. DOD
11. TNOTB
12. Iron Maiden
13. Killers (ble)
Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MrCrowley »

Judas Prophet pisze: 11. TNOTB
12. Iron Maiden
13. Killers (ble)
Minuta ciszy u mnie :cry:
Judas Prophet
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Judas Prophet »

No niestety. Wiem że IRON MAIDEN to płyta pierwsza i jest kilka dobrych numerów tak jak TNOTB. Ale za mało kawałków mi się z tamtąd podoba czy fest przemawia do mnie żebym punktował wyżej. Natomiast Killers jest dla mnie nieporozumieniem. Na tej płycie nie ma nic co by mnie urzekło. :(
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

1.Piece of Mind
2.Seventh Son of a Seventh Son
3.Somewhere in Time
4.The Number of the Beast/Killers
6.Powerslave/Brave New World
8.X Factor
9.Iron Maiden
10.Dance of Death
11.Fear of the Dark
12.No Prayer for the Dying
13.Final Frontier
14.Virtual XI
15.Book of Souls
16.A Matter of Life and Death
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

1. Seventh Son of a Seventh Son
2. Somewhere in Time
3. Powerslave/Brave New World
4. Brave New World/Powerslave
5. The Final Frontier
6. The Book of Souls
7. Piece of Mind (byłoby duuużo wyżej bez dwóch gniotów w postaci Quest for Fire i Sun and Steel)
8. A Matter of life and Death
9. The X Factor
10. Dance of Death
11. Virtual XI
12. The Number of The Beast
13. Fear of the Dark
14. No Prayer of the Dying
15. Iron Maiden
16. Killers

Oceniałem pod kątem odbioru albumu jako całości, stąd np. niska pozycja Numbera który ma fenomenalny Hallowed, The Prisoner i Children of the Damned ale też kilka kawałków zdecydowanie poniżej poziomu Maiden (tytułowy, Run to the Hills, Gangland, Invaders) albo Piece of Mind który dla mnie w połowie zawiera kawałki które są u mnie w zdecydowanej czołówce (To Tame a Land to śmiało w pierwszej trójce) ale też utwory których mogłoby nie być.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Skoro Quest for Fire i Sun and Steel są gniotami to co powiedzieć o takich utworach jak Alchemist czy El Dorado? . Rozumiem, że bardzo lubisz nowe płyty Iron Maiden i ich bronisz przez krytyką. Jednak wydaję mi się trochę niesprawiedliwe takie stawianie sprawy, że na błędy młodego zespołu np. na płytach z Di Anno czy na Numberze patrzymy bardzo krytycznie. Podczas gdy na błędy już uznanego zespołu, który ma nieporównywalnie lepsze możliwości w studiu i zupełnie inną sytuację finansową patrzymy przez palce. Nie chodzi mi o Twój ranking bo mniej więcej wiem czym się kierujesz ale ogólną tendencję.
Gdy czytam recenzje np. płyty Killers czy też No Prayer for Dying to w 9 na 10 przypadkach ludzie muszą się tam czegoś doczepić, bo teza jest taka, że Killers to "jeszcze nie to" co genialne późniejsze, a No Prayer for Dying to "już nie to" . Nie ma nic gorszego niż recenzja z tezą. Najgorsze to były w przypadku Book of Souls. Redaktor Teraz Rock znalazł w niej sporo wad, ale ocena końcowa musiała być wysoka bo to przecież "nowe Mejden". Jestem pewien, że jeśli Ironi wydadzą jeszcze jedno LP to ocena Book of Souls w kontraście dla tej nowej będzie niska tak jak teraz niska w ostatniej wkładce była ocena Final Frontier. Nie rozumiem tego i jak coś takiego widzę to mnie to od razu odrzuca od tej gazety.

Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi, że często Piece of Mind jest oceniana niżej niż Powerslave. Rozumiem u ludzi co lubią NWOBHM i ogólnie taki stary, surowy heavy-metal. Powerslave to lepsza propozycja dla kogoś z takim gustem. Natomiast jeśli ktoś faktycznie ubóstwia Somewhere in Time czy Seventh Sona to przecież Piece of Mind to album bliższy tym standardom. Powerslave poza dwoma ostatnimi utworami to album wręcz prostszy muzycznie niż Number of the Beast gdzie jednak jest więcej tych smaczków ( całe Hallowed Be thy Name, Children of the Damned, wolna część 22 Acacia Avenue, typowo bluesowe zagrywki w Gangland). Myślę, że przyjęło się u wielu osób, że najlepsze trzy płyty Iron Maiden z lat '80 to Powerslave, Somewhere in Time i Seventh Son of a Seventh Son. Trochę na zasadzie, że zespół z płyty na płytę był coraz lepszy. Czyli Powerslave musi być wyżej niż Piece of Mind, które powtarzam dla fana różnorodności w heavy-metalu (czyli tym co do perfekcji doprowadzili na Siódmym Synie) musi być lepsze. Przecież Piece of Mind to album gdzie praktycznie każdy utwór jest w innym klimacie; przebojowy Flight of Icarus, galopujący Trooper, mocno rockerski Die With Your Boots On, epicki To Tame a Land, marszowo- "wojskowy" Where Eagles Dare, wielowątkowe Revelations czy pół-balladowe Still Life.

Wracając natomiast do Killers to nie wiem dlaczego ale mi się wydaję, że 90% krytykujących ten album go nie słyszało albo go słyszało mniej niż pięć razy. Album wyjątkowo źle wchodzi za pierwszym przesłuchaniem bo jest bardzo rytmiczny i mało, że tak powiem refrenowy. To też ma wpływ na to, że prawie żaden utwór nie stał się klasykiem koncertowym jak np. Running Free czy Iron Maiden z debiutu. Wiele osób ma taką cechę, że nie lubi zmieniać zdania. Trudno potem przyznać, że album przesłuchało się po łebkach.
U mnie nie ma z tym najmniejszego problemu. Gdy miałem 16 czy 17 lat to album Killers dla mnie nie istniał, uwielbiałem właśnie Wrathchild, tytułowy jeszcze dlatego, że od zawsze podobała mi się tam agresywna gra Burra, ewentualnie jeszcze Murders in the Rue Mourge.
Another Life, Drifter czy Prodigal Son uważałem za słabiutkie i o 2-3 klasy słabsze niż utwory z Numbera, Piece of Mind, Powerslave, Seventh Sona itd. To trwało jakoś 3 lata. W 2005 r. doszły mnie słuchy, że w Chorzowie mają grać utwory tylko z 4 pierwszych płyt, w co zresztą do końca nie wierzyłem. Pomyślałem jednak, że choć to mało realne pewnie 2-3 kawałki z tej płyty poleci i wypada ją sobie przypomnieć. I co ? Jakoś na miesiąc przed koncertem nie mogłem uwierzyć jak nie dostrzegałem potęgi tej płyty. Another Life, Drifter, Purgatory, Genghis Khan czy mój absolutny faworyt Prodigal Son stały się dla mnie znakomitymi utworami. Killers, który wcześniej tylko lubiłem jednym z ulubionych utworów Iron Maiden wszechczasów.
Co najciekawsze dużo zrobił też koncert Beast over Hammersmith, który miałem przyjemność w tym czasie poznać. Zwłaszcza Another Life w wykonaniu Bruce'a, które zresztą w Chorzowie się pojawiło zrobiło na mnie wielkie wrażenie.

Nie piszę tego do Ciebie bo znając Twoją wiedzę wiem, że pewnie z Killers jesteś dokładnie obeznany, ale musisz chyba przyznać, że jest spora grupa fanów, którzy w całości znają tylko niektóre albumy Iron Maiden. Killers z pewnością do tej grupy nie należy. W przypadku młodych fanów są to Number of the Beast, Powerslave, Seventh Son, Brave New World i siłą rzeczy nowsze albumy, w przypadku bardzo młodych fanów będzie to Book of Souls. Reszta to już tylko hity, a tak się składa, że na Killers czy No Prayer for Dying, ale też na X Factor żadnych hitów nie ma. Stąd w większości tak przeciętne notowania tych płyt.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Powerslave_Dś pisze:Skoro Quest for Fire i Sun and Steel są gniotami to co powiedzieć o takich utworach jak Alchemist czy El Dorado?
Zgadza się, że moja ocena jest trochę nielogiczna, jak na przykład tutaj w tym porównaniu wspomnianych utworów ale wiesz, podchodzę do tego na luzie i nie stosuję jakiegoś wzoru matematycznego do tej swojej oceny, tylko jest to taka luźna ocena jaki album jak odbieram :). Myślę, że sentyment też ma tutaj dużą rolę. Zawsze jakoś szczególnie miło się wspomina te albumy na które się faktycznie czekało, jeździło się na promocyjne trasy itd. W sumie to o wiele łatwiej byłoby mi zrobić ranking wg trochę innych kryteriów.

Albumy które absolutnie uwielbiam:
Seventh Son, Somewhere in Time, Brave New World, Powerslave
Albumy które bardzo lubię:
Final Frontier, The Book of Souls, Piece of Mind, AMOLAD, The X Factor
Albumy które lubię:
Dance of Death, Virtual XI, The Number of the Beast, Fear of the Dark, No Prayer for the Dying, Iron Maiden

Pozostaje Killers, czyli album o którym nie mógłbym powiedzieć, że go nie lubię, ale trafia do mnie najmniej. Właściwie to gdybym miał ocenić tę płytę w skali 1-10 (czego nie lubię, bo ciężko tak oceniać) to dałbym gdzieś między 6 a 7 (głównie za The Ides of March i Genghis Khana - znakomite instrumentale) więc to nie tak, że jestem jakimś antyfanem tego albumu.
Powerslave_Dś pisze:Reszta to już tylko hity, a tak się składa, że na Killers czy No Prayer for Dying, ale też na X Factor żadnych hitów nie ma. Stąd w większości tak przeciętne notowania tych płyt.
Trudno się nie zgodzić, szczególnie w odniesieniu do X Factor, który wiele osób z miejsca odrzuca czy stawia niżej ze względu na Blaze'a. To są moim zdaniem bardzo niesprawiedliwe oceny, bo to album z niesamowitymi momentami.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Nie chodziło mi tak bardzo o Twoje oceny tylko bardziej dziennikarzy, którzy było nie było zachęcają lub zniechęcają młodych opiniami.
Zauważyłem, że jest taka ogólna tendencja, że są kawałki Iron Maiden z zasady oceniane jako słabe. W dzisiejszych czasach i tak w dużo mniejszym stopniu niż jeszcze z 20 lat temu. Pomyślmy sobie jaką wtedy władzę miał taki dziennikarz. To akurat jest jedna z niewielu zalet internetu.

W takiej skali to ja uwielbiam płyty od Killers do Seventh Son i Brave New World, całą resztę bardzo lubię poza Virtualem, A Matter of Life and Death i Final Frontier, które lubię. O Book of Souls nie mam jeszcze sprecyzowanego zdania. Prawdopodobnie trochę wyżej niż AMOLAD, trochę niżej niż Final Frontier.
Awatar użytkownika
Korstern
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Korstern »

1. The Number of the Beast
2. Brave New World
3. Seventh Son Of A Seventh Son
4. The Book of Souls
5. Somwhere in Time
6. A Matter Of Life and Death
7. Iron Maiden
8. Dance of Death
9. Killers
10. Piece of Mind
11. Fear of the Dark
12. The Final Frontier
13. The X Factor
14. Powerslave
15. Virtual XI
16. No Prayer For The Dying
Ostatnio zmieniony śr wrz 07, 2016 11:46 pm przez Korstern, łącznie zmieniany 1 raz.
"I will return and I'll poses your bodies and I'll make you burn!"
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

1. Seventh Son of a Seventh Son
2. Somewhere in Time
3. Piece of Mind
4. Powerslave
5. The Number of the Beast