01/07/2018 - Deep Purple - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: 01/07/2018 - Deep Purple - Kraków

Post autor: Lando »

Rok bez koncertu Deep Purple w Polsce rokiem straconym :D Oni już powoli zaczynają przypominać zanikające hologramy, ale nadal grają :D Chociaż ostatni koncert w Łodzi mi się podobał, ostatni album jest świetny... W kalendarzu zapiszę, ale czy uda się pojechać... zobaczymy :)
Night Mistress Fan Club Łódź
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Właśnie, ostatni koncert mocno chwaliliście na forum. Szkoda, że tym razem nie grają w Łodzi - zawsze bliżej.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No mi się tak podobał, że liczę się z tym, iż krakowski może go nie pobić :P Już druga legenda pożegna się z nami w Tauron Arenie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Mi Spodek w zupełności wystarczy, mimo że bilet ogarnąłem na 2 minuty przed tym jak Purple wbiły na scenę to i miejscówka z dupy, ale kosteczkę pamiątkową schwytałem... muzycznie było rewelacyjnie..no i 4 rząd od barierek co prawda mocno z boku, ale za 220 zeta..a nie jakieś chore Golden Circle za 350, które było w Łodzi, a teraz uskuteczniane będzie w Kraku. Ale mimo wszystko fajnie, że wracają, będą się tak żegnać jak Priest w 2013 i Scorpionsi :D
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Ja się też z chęcią znów wybiorę.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
live_evil
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: live_evil »

thorgal_30 pisze: pn paź 30, 2017 10:56 pmAle mimo wszystko fajnie, że wracają, będą się tak żegnać jak Priest w 2013 i Scorpionsi :D
JP żegnali się w 2011 i 2012 roku w spodku.
Deleted User 4876

o widzisz, to tak dawno temu było, że aż rachubę czasu straciłem ;-) Ja wtedy to nawet do Pragi jechalem na Priest bo się tak przejąłem tym "pożegnaniem", a chciałem ich zobaczyć
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Pożegnałem sie z nimi chyba w 2006 r. , teraz wydaje kase na tzw. Rainbow , wiec nie ma mowy.

Poziom artystyczny niewspółmierny do cen, jesli ktoś ich nie widział, to warto dla wzmocnienia CV.

Ale znacznie lepsze wykonania klasyków Purpli dostajemy na Memoriale Jona Lorda.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 4876

krusejder pisze: wt paź 31, 2017 9:22 pm

Ale znacznie lepsze wykonania klasyków Purpli dostajemy na Memoriale Jona Lorda.
Śmiała teza.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale ja sobie przypomnę mój ostatni koncert Purpli na Polach Marsowych i masakrę na Highway Star i Battle Rages On, to ciężko się nie zgodzić z Krusejderem. Oczywiście nie będzie to dotyczyło wszystkich utworów, bo podejrzewam, że instrumentalnie Purple trzymają wysoki poziom a Gillan z częścią utworów sobie radzi, a i na Memoriale też są lepsze i gorsze wykonania, ale część z nich to najwyższa klasa.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

Gillan kondycyjnie i wokalnie jest już w baaardzo zlym stanie...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

thorgal_30 pisze: wt paź 31, 2017 10:08 pm
krusejder pisze: wt paź 31, 2017 9:22 pm

Śmiała teza.
Najsilniejsza w DP jest sekcja bas i perkusja, które MJL traktuje marginalnie.

Ale nie żartujmy sobie, Jakubowicz, Brzychcy i Struszczyk vs Gillan, Airey i Morse to jak pojedynek aktualnej polskiej reprezentacji w piłce nożnej z angielskimi oldbojami 1966
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 4876

krusejder pisze: wt paź 31, 2017 10:32 pm
Ale nie żartujmy sobie, Jakubowicz, Brzychcy i Struszczyk vs Gillan, Airey i Morse to jak pojedynek aktualnej polskiej reprezentacji w piłce nożnej z angielskimi oldbojami 1966
Tylko jakoś nie słyszałem aby podobne memoriały były w drugą stronę, żeby to zachodni muzycy czcili i wielbili twórczość naszych rodzimych Artystów...tylko no ja średnio zorientowany, tyle co na sanktuarium wyczytam, a po takich postach jak powyżej ( i nie tylko) to można wnioskować, że po co Polakom Purple, Sabbaci, Stonesi, Beatlesi... Gdyby nie ten pieprzony Elvis można by zaryzykowac tezę, że to Polacy wymyślili rock n rolla i tylko wstrętny zachód jakoś tego docenić nie umie ;-) Nie no sorry, trochę mnie poniosło.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Różnica jest taka, że to nie Struszczyki i Jakubowicze nagrały In Rock czy Fireball. Dlatego właśnie jadę zobaczyć autorów tych legendarnych płyt ;) Cover pozostanie coverem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

No trochę nie tak. Wiadomo kto nagrał te płyty. Przecież Purple to tak samo idole Tomka Struszczyka, Piotrka Brzychcego i Łukasza Jakubowicza, jak i nasi. Inaczej by nie robili takich koncertów. Wiadomo też, że usłyszeć legendarne utwory w wykonaniu ich autorów (a przynajmniej części z nich), to zupełnie co innego niż posłuchać coverów, nawet najlepszych (dlatego jadę na "Rainbow") . Natomiast akurat w przypadku Purpli forma muzyczna (wokalna) nie jest już najlepsza (co zrozumiałe), więc jeżeli ich już widziałeś i zależy ci i bardziej na posłuchaniu tych utworów na żywo niż zobaczeniu muzyków, to ja podobnie jak Krusejder wybieram covery w dobrym wykonaniu.

Nie wiem też czemu z takim lekceważeniem piszecie o naszych muzykach. Owszem to nie Sabbaci czy Stonesi, nie nagrali In Rock, nie odnieśli sukcesu na zachodzie i ich nagrania nie mają tam statusu legendarnych, ale to świetni wokaliści i instrumentaliści, a np. Kawaleria Szatana nie ustępuje zachodnim nagraniom (Wojciech Hoffmann też występuje na MJL).

A Purpli widziałem kilka razy i tak jak już pisałem ostatni z tych koncertów był dla mnie straszny, chociaż moim znajomym, którzy wiedzieli ich wtedy pierwszy raz bardzo się podobał. :)

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Schizoid pisze: śr lis 01, 2017 6:59 am Różnica jest taka, że to nie Struszczyki i Jakubowicze nagrały In Rock czy Fireball. Dlatego właśnie jadę zobaczyć autorów tych legendarnych płyt ;) Cover pozostanie coverem.
To samo mówie: jeśli ich nie widziałeś, to pojedź. Tak jak ja pojade na Rainbow do Pragi, bo nigdy nie widziałem Ryśka.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeśli te bilety rzeczywiście schodzą tak szybko, jak widzę, to nieźle.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

https://www.setlist.fm/setlist/deep-pur ... 349f9.html

Znowu w Europie i znowu nowy set. I ten już bardzo mi się podoba. Oby utrzymali go do koncertu w Polsce, ewentualnie niech wyrzucą Birds Of Prey na korzyść The Battle Rages On albo Demon's Eye. Już się bałem, że teraz 12 numerów na koncercie to będzie norma.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Tylko 5 kawałków z ery Morsa/Morsa + Aireya i 10 staroci. Proporcje powinny być odwrotne.

Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Ciężko bedzie mi sie pojawic ale chyba oleje Maidenow i DP będą przyszlorocznym priorytetem. Za Knocking at Your Back Door na żywo, dam sie pokroić
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

ODPOWIEDZ