Przetrwają najsilniejsi - METALLICA
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Przetrwają najsilniejsi - METALLICA
Też się fascynowałem Metallica 30 lat temu. Dla takiego leszcza jakim byłem, może i był to thrash metal. Ale później poznałem prawdziwy tharsh. In to niewiele później.
Nie rozumiem, skąd 10 płyt w dyskografii zespołu który wydał ich tylko 3 i zakończył działalność u schyłku lat 80-tych? 
Głos na Load.
Głos na Load.
St. Anger
- Saimon1995
- -#Moderator

- wojakwojak
- -#Ancient mariner

- Saimon1995
- -#Moderator

Zaraz się okaże, że na forum nikt praktycznie Mety nie lubi, a najwięcej chętnych będzie do głosowania 
To chyba oczywisteFaithNoMore pisze: ↑pt sty 04, 2019 11:52 am Zaraz się okaże, że na forum nikt praktycznie Mety nie lubi, a najwięcej chętnych będzie do głosowania![]()
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Ja lubię, a tej nienawiści nie rozumiem. Czy wynika ona z tego, że odnieśli taki sukces? Owszem na żywo grali fatalnie, zwłaszcza w okresie przed Newsteadem, ale płyty mieli raczej dobre. Ja lubię od Kill do Reload, chociażby za to, że prawie każda jest inna niż poprzednia:)
Sama ich postawa owszem zniechęca, ale nie tylko o to chodzi. Utwory raczej przeciętne, a na debiucie nabili ponad 50 minut muzyki, co było ewenementem w gatunku heavy metal w ogóle. Kto takie debiuty sadził w latach 80? Wokal Hetfielda na początku bez wyrazu, a później radiowy. Produkcja albumów za czasów kiedy grali metal słaba. Kill'em All uratowali producenci wywalając po nagraniach Metallicę ze studia i nie wpuszczając ich przy miksowaniu. Później Lars chciał mieć kontrolę nad produkcją i zrobili tandetę jakich mało. Na Master of Puppets brzmienie gitary Hetfielda jak przepuszczone przez filtr dolnoprzepustowy. And Justice for All to już lepiej nie gadać. Kiedy spotkali się z Bobem Rockiem, on im wytknął braki produkcyjne. Wtedy stwierdzili, że Motley Crue to jednak spoko kapela. O reszcie szkoda pisać.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Produkcyjnie Kill niby słabiutko, ale jednak ma to swój klimat i urok. Na pewno brzmi lepiej niż debiut konkurencji czyli Killing is my Bussiness...ale jak wiadomo tam pieniądze poszły na inne przyjemności:). Ride i Master produkcyjnie nie ustępują dobrym płytom metalowym z tamtego okresu. Justice - wiadomo, ale urok też jakiś to ma. Czarna to jedna z najlepiej brzmiących płyt metalowych w ogóle, moim zdaniem. Load i Reload - bardziej rockowo, teksasowo i na luzie - też jest nieźle, znowu wypadli produkcyjnie raczej dobrze jak na tamte czasy. Anger - tragedia. A dalej już trzymają bardzo niski poziom, zarówno kompozycji jak i produkcji.
Uważam, że muzycznie najlepsza jest Justice, a produkcyjnie Czarna.
Co by o nich nie mówić, większość ich płyt jest raczej lepsza niż gorsza od masy innych zespołów.
Uważam, że muzycznie najlepsza jest Justice, a produkcyjnie Czarna.
Co by o nich nie mówić, większość ich płyt jest raczej lepsza niż gorsza od masy innych zespołów.
- blackcocker
- -#Moderator

Zgadzam się z @wojakwojak w 100%, lepiej bym tego nie ujął
Ja osobiście nie przepadam za KEA, które wszyscy tak wielbią, dużo bardziej wolę sobie puścić nawet Black Album, Loady... Co do brzmienia debiutu i porównania z Killing, to pragnę uprzedzić Dzozefa, który zaraz wyleci z The Final Kill, która jest bardzo udana, nie wiem jak wypadły te remastery Mety, bo nie słuchałem nic oprócz ze 3 numerów z RtL 
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

To nie jest metalowa plytawojakwojak pisze: ↑pt sty 04, 2019 1:34 pm Czarna to jedna z najlepiej brzmiących płyt metalowych w ogóle
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Ha, ha - wiedziałem, że ktoś to napisze. Owszem jest.Dzosef pisze: ↑pt sty 04, 2019 2:00 pmTo nie jest metalowa plytawojakwojak pisze: ↑pt sty 04, 2019 1:34 pm Czarna to jedna z najlepiej brzmiących płyt metalowych w ogóle
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie, nie jest
Bo jest na niej NEM?Dzosef pisze: ↑pt sty 04, 2019 2:00 pmTo nie jest metalowa plytawojakwojak pisze: ↑pt sty 04, 2019 1:34 pm Czarna to jedna z najlepiej brzmiących płyt metalowych w ogóle
Bez przesady.
Bo nie ma na niej Megadejwa ani żadnych coverów jego kawałków.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Bo jest rockowa
- blackcocker
- -#Moderator

No nie powiesz mi chyba, że takie numery jak Holier Than Thou, Through The Never, The Struggle Within są rockowe 
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Dla mnie Czarna jest metalowa, nie zmienią tego hity i ballady. Chodzi o całość. Rockowe to są Load i Reload i to bardziej ze względu na charakter brzmienia. Ale jak wiadomo to nie jest fizyka kwantowa i nie ma ustalonej definicji i granicy pomiędzy subgatunkami, więc możemy się przekomarzać do końca świata:). To co kiedyś było heavy teraz jest już tylko hard albo nawet nie....sporo w tym winy Pantery:) A Motorhead to co - Punk, Trash, Heavy, Hard? Przecież Lemmy całe życie mówił, że gra R'nR, ciekawe co na to Chuck Berry, Billy Haley czy inne Elvisy? Zresztą Jethro Tull to też metal, na dowód czego mają statuetkę:)
Z Metalliką to jest taki problem, że zazwyczaj próbuje się ją rozpatrywać w kategorii metal/ thrash metal, podczas gdy od lat 90. jest to raczej zespół hardrockowy. Z resztą, za wyjątkiem Kill 'Em All, Metallica nigdy zespołem stricte thrashowym nie była.
Dlatego porównując starą Metallikę do nowej (po latach 80.), to Black Album i zwłaszcza Loady, na których mamy jakiś blues rock/country itp., są jakby utratą tożsamości i nieporozumieniem. Gdyby to było nagrane jako sideproject, to nie byłoby takiego żalu. Myślę, że w głównej mierze jest to wina Larsa, który chciał za wszelką cenę odejść od starego stylu, pod pretekstem "eksperymentowania" i "odkrywania nowych horyzontów muzycznych". Hetfield z kolei poszedł na kompromis. A Newsted, który był prawdziwym metalowcem z krwi i kości, siedział cicho, bo nie miał nic do powiedzenia.
Można psioczyć na to, co zespół wyrabiał od lat 90., ale mieszanie z gównem albumów do Justice włącznie to chyba trochę przesada. Najlepszą rzeczą, jaką spotkała ten zespół, to był Cliff Burton. Po jego śmierci coś się popsuło.
Dlatego porównując starą Metallikę do nowej (po latach 80.), to Black Album i zwłaszcza Loady, na których mamy jakiś blues rock/country itp., są jakby utratą tożsamości i nieporozumieniem. Gdyby to było nagrane jako sideproject, to nie byłoby takiego żalu. Myślę, że w głównej mierze jest to wina Larsa, który chciał za wszelką cenę odejść od starego stylu, pod pretekstem "eksperymentowania" i "odkrywania nowych horyzontów muzycznych". Hetfield z kolei poszedł na kompromis. A Newsted, który był prawdziwym metalowcem z krwi i kości, siedział cicho, bo nie miał nic do powiedzenia.
Można psioczyć na to, co zespół wyrabiał od lat 90., ale mieszanie z gównem albumów do Justice włącznie to chyba trochę przesada. Najlepszą rzeczą, jaką spotkała ten zespół, to był Cliff Burton. Po jego śmierci coś się popsuło.