Aria - mini tour Europa/Azja marzec/kwiecień 2025
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Metalophil
- -#Moonchild

Re: Aria - mini tour Europa/Azja marzec/kwiecień 2025
Ja tylko dodam, że Aria jako jeden z pierwszych zespołów występowała na Krymie zaraz po jego aneksji. Zdaje się, że nawet na imprezie, która była związana ze świętowaniem tego faktu...
- blackcocker
- -#Moderator

A ja dodam, że nazwa tematu nijak się wpisuje w naszą forumową konwencję i proszę to naprawić
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Tutaj pełna zgoda...miałem kiedyś dyskusję z Niemcem dość długą, który mi trochę otworzył oczy. Oni sie w szkołach uczyli o całym okrucieństwie nazizmu i pokolenia, które nie mają i nie miały z tym nic wspólnego niosły to brzemię. Dlatego też Niemcy przez lata byli tak tolerancyjny dla wszelkiego maści imigrantów, żeby broń Boże, ktos ich nie nazwał nazistami. I to się trochę zemściło, bo młodsze pokolenia nie chcą juz nosić tego brzemienia, co daje pozywke dla ruchów typy AfD, a z drugiej strony imigranci bezlitośnie to wykorzystywali nazywając Niemców nazistami, jak czegos nie dostali.Schizoid pisze: ↑czw sty 09, 2025 8:08 am
A z Niemcami sprawa jest specyficzna, bowiem co by nie mówić, przez lata współcześni Niemcy generalnie odcinali się od myśli nazistowskiej i nie chcieli mieć nic wspólnego z ideami hitlerowskimi. My zawsze będziemy na nich patrzeć jako na agresora, ale prawda jest taka, że zrównywanie dzisiejszego Niemca z Berlina z Niemcem z 1939 jest bardzo błędne. No chyba, że trafisz na sympatyka AfD, to wtedy możesz mu podarować swastykę, jeśli masz na zbyciu![]()
Nota bene identyczny mechanizm jest z Zydami..nodmów Żydowi czegokolwiek, to jesteś antysemitą pierwszej klasy.
A w Rosji niestety - tylko lata 1991 - 1997 za jelcyna były okresem względnej odwilży w ich rewizjonistycznej polityce...Na czym Polska zyskała, że wyszliśmy z Układu Warszawskiego. Potem juz nastąpił rewizjonizm. Ale Arii i ich muzyki w to bym nie mieszał. Do takiego Janka Pietrzaka w polskich realiach bym ich nie porównał
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
(To już pewnie offtop na tym etapie, ale niech powisi chwilę tutaj)
Doprecyzuję może to co napisałem wcześniej, żeby nie było, że urządzam jakiś festiwal złośliwości.
Czytałem po aneksji Krymu sporo o realiach rosyjskich w popkulturze i nagłym wzroście motywów nacjonalistycznych, od kin przez komiksy aż po muzykę. Padł tutaj wątek finansowania przez tamtejsze władze, i tak, jest prawdą, że rosyjskie ministerstwo kultury zaczęło pompować spore pieniądze dla artystów tworzących w „duchu patriotyzmu” - albo na stałe, albo w pojedynczych przypadkach (film, album, piosenka). Tak jak również nadmieniłem wcześniej, mamy do czynienia z państwem, które rozszerzało coraz bardziej politykę rewizjonistyczną, po drodze wjeżdżając do Gruzji oraz najeżdżając Ukrainę.
Artyści wykonujący tam pochwalne utwory o historii wielkiej rasiji brali i biorą udział w tworzeniu nastrojów jingoistycznych - no choćby ten kawałek o wojnie z Japonią. Przecież oni to przegrali, a była to próba zbrojnego siłowania się z wschodzącym mocarstwem o terytoria azjatyckie - które faktyczne mocarstwo przerżnęło XD no jakieś pochwalne szlochy, że posłali dziesiątki tysięcy marynarzy by się potopili to zaiste chwała i gloria ku chwale ojczyzny. Czy to ma miejsce przy jednym utworze czy wielu, nie powinno to mieć większego znaczenia - nadal jest to jakaś cegiełka do budowania u nich militarystycznego ferworu. Porównanie do Sabatonu jest tutaj małe trafne. Sabaton gra dla wszelkich fanów czołgów czy ludzi z jakimś tam zapaleniem na historię z całego świata. Tam nie ma udziału w jakimś oddziaływaniu społecznym - dosłownie pic z puchałke gdzie grają dla każdego żeby zebrać jak najwięcej hajsu. Tutaj za przykład szukałbym nie Pietrzaka, ale jakąś kapelę która nie wiem, śpiewałaby o glorii zajęcia Litwy Środkowej z Wilnem.
Aria nie była założona w celu bycia nacjometalem. Sęk w tym, że u nich te militarystyczne propaństwowe treści pojawiły się w wydaniu koncertowym w dość newralgicznym czasie i są jasno skierowane do bardziej konkretnej grupy odbiorców. I takowa grupa nie jest nawet jakimś zbiorem fanów metalu z Rosji. Wraz z innymi wykonawcami (przecież materiał z wychwalaniem wojny ojczyźnianej i wielkości oraz wyższości Rosji tworzy tam cała rzesza raperów, zadłużonych piosenkarzy/piosenkarek pop i wielu innych), którzy tworzą tam taki kontent, targetem jest jak najszersza część rosyjskiego społeczeństwa - potencjalni rekruci lub zwolennicy ekspansywnej polityki zagranicznej. Także no jak widzę na internecie otwarcie prorosyjskich „polaków”, którzy wrzucają sobie piosnki o podobnym temacie obok postów potępiających władze Polski, to widząc ten kadr z koncertu Arii miałem wrażenie, że to jest coś co takowi mogą słuchać na okrągło.
Jeżeli byli na świeżo zajętym Krymie i z nagrań by wynikało, że mieli tam wprost świąteczny nastrój, to nie mamy o czym mówić.
@Cezi, ja ci solić nie będę jak tam pojedziesz, udanej zabawy mogę jedynie życzyć. Ale na twoim miejscu miałbym zwyczajne duże obiekcje co do tego: kto tam wokół mnie będzie, jakie ma „między wierszami” poglądy o takiej „szczekającej” w pobliżu Rosji Polsce i co by z nią zrobić należało, a dodatkowo poważnie bym się zastanowił, na jakie cele trafią moje pieniądze z biletu.
Ku refleksji
Doprecyzuję może to co napisałem wcześniej, żeby nie było, że urządzam jakiś festiwal złośliwości.
Czytałem po aneksji Krymu sporo o realiach rosyjskich w popkulturze i nagłym wzroście motywów nacjonalistycznych, od kin przez komiksy aż po muzykę. Padł tutaj wątek finansowania przez tamtejsze władze, i tak, jest prawdą, że rosyjskie ministerstwo kultury zaczęło pompować spore pieniądze dla artystów tworzących w „duchu patriotyzmu” - albo na stałe, albo w pojedynczych przypadkach (film, album, piosenka). Tak jak również nadmieniłem wcześniej, mamy do czynienia z państwem, które rozszerzało coraz bardziej politykę rewizjonistyczną, po drodze wjeżdżając do Gruzji oraz najeżdżając Ukrainę.
Artyści wykonujący tam pochwalne utwory o historii wielkiej rasiji brali i biorą udział w tworzeniu nastrojów jingoistycznych - no choćby ten kawałek o wojnie z Japonią. Przecież oni to przegrali, a była to próba zbrojnego siłowania się z wschodzącym mocarstwem o terytoria azjatyckie - które faktyczne mocarstwo przerżnęło XD no jakieś pochwalne szlochy, że posłali dziesiątki tysięcy marynarzy by się potopili to zaiste chwała i gloria ku chwale ojczyzny. Czy to ma miejsce przy jednym utworze czy wielu, nie powinno to mieć większego znaczenia - nadal jest to jakaś cegiełka do budowania u nich militarystycznego ferworu. Porównanie do Sabatonu jest tutaj małe trafne. Sabaton gra dla wszelkich fanów czołgów czy ludzi z jakimś tam zapaleniem na historię z całego świata. Tam nie ma udziału w jakimś oddziaływaniu społecznym - dosłownie pic z puchałke gdzie grają dla każdego żeby zebrać jak najwięcej hajsu. Tutaj za przykład szukałbym nie Pietrzaka, ale jakąś kapelę która nie wiem, śpiewałaby o glorii zajęcia Litwy Środkowej z Wilnem.
Aria nie była założona w celu bycia nacjometalem. Sęk w tym, że u nich te militarystyczne propaństwowe treści pojawiły się w wydaniu koncertowym w dość newralgicznym czasie i są jasno skierowane do bardziej konkretnej grupy odbiorców. I takowa grupa nie jest nawet jakimś zbiorem fanów metalu z Rosji. Wraz z innymi wykonawcami (przecież materiał z wychwalaniem wojny ojczyźnianej i wielkości oraz wyższości Rosji tworzy tam cała rzesza raperów, zadłużonych piosenkarzy/piosenkarek pop i wielu innych), którzy tworzą tam taki kontent, targetem jest jak najszersza część rosyjskiego społeczeństwa - potencjalni rekruci lub zwolennicy ekspansywnej polityki zagranicznej. Także no jak widzę na internecie otwarcie prorosyjskich „polaków”, którzy wrzucają sobie piosnki o podobnym temacie obok postów potępiających władze Polski, to widząc ten kadr z koncertu Arii miałem wrażenie, że to jest coś co takowi mogą słuchać na okrągło.
Jeżeli byli na świeżo zajętym Krymie i z nagrań by wynikało, że mieli tam wprost świąteczny nastrój, to nie mamy o czym mówić.
@Cezi, ja ci solić nie będę jak tam pojedziesz, udanej zabawy mogę jedynie życzyć. Ale na twoim miejscu miałbym zwyczajne duże obiekcje co do tego: kto tam wokół mnie będzie, jakie ma „między wierszami” poglądy o takiej „szczekającej” w pobliżu Rosji Polsce i co by z nią zrobić należało, a dodatkowo poważnie bym się zastanowił, na jakie cele trafią moje pieniądze z biletu.
Ku refleksji
Mod ma rację, jak zawszeblackcocker pisze: ↑czw sty 09, 2025 8:43 am A ja dodam, że nazwa tematu nijak się wpisuje w naszą forumową konwencję i proszę to naprawić
Trzeba by przenieść dyskusję do tematu: Putin-chuj, Rosja-curva.
@manichean - rozumiem Twój pogląd i stanowisko i je szanuję....ale proszę Cię oceniaj wszystkich równą miarą. Porównanie do Sabatonu jest o tyle trafne, że to właśnie nikt inny a SABATON zagrał koncert na Krymie w Sewastopolu w 2015 roku a więc tuz po nielegalnej aneksji Krymu. Co więcej ten koncert był na festiwalu Gora Gasforta, organizowanym przez różnego rodzaju bractwa motocyklowe w tym Nocne Wilki....Afera o to była i się potem tłumaczyli, ale jakoś nikt Sabatonu od ruskich kurew nie wyzywa. Po prostu Sabaton gra chałturę tam gdzie im dobrze zapłacą. A musieli zapłacić dobrze. I jeszcze w secie były Art of War i Ghost Division. Więc trafiłeś trochę kulą w płot, bo idąc tym tokiem rozumowania Sabaton powinien zostać wykluczony z europejskiej sceny muzycznej i grać dla Szwedów...ewentualnie. I mimo, że grali na Ukrainie...w sensie na Krymie dla kasy, to oddziaływanie jest o wiele bardziej niebezpieczne propagandowo. Patrzcie wielka gwiazda europejska gra na naszym Krymie, Przyjechali i się nie przejmują. Co do oddziaływania społecznego wydaje mi się, że koncerty Arii to nie są żadne zloty narodowościowe...co więcej ostatnia trasa to tras stricte klubowa z relatywnie niewielką widownią. Zresztą byłem na Arii kilkanaście razy i nigdy tak nie było. A kto pamieta Warszawę ten doskonale wie, jaki był czad...bez politycznych podtekstów. Co najwyżej żebra były posiniaczone.manichean pisze: ↑czw sty 09, 2025 11:01 am . Porównanie do Sabatonu jest tutaj małe trafne. Sabaton gra dla wszelkich fanów czołgów czy ludzi z jakimś tam zapaleniem na historię z całego świata. Tam nie ma udziału w jakimś oddziaływaniu społecznym - dosłownie pic z puchałke gdzie grają dla każdego żeby zebrać jak najwięcej hajsu. Tutaj za przykład szukałbym nie Pietrzaka, ale jakąś kapelę która nie wiem, śpiewałaby o glorii zajęcia Litwy Środkowej z Wilnem.
Ku refleksji
Nie słyszałem nigdy od żadnego z muzyków Arii negatywnego komentarza o Polsce. Wielu znajomych z Rosji utraciłem bo po agresji, kiedy próbowalem przebić się przez propagandę słyszałem w odpowiedzi "Vy vsye nazisty i fashisty" - więc dalszej dyskusji nie było. Natomiast jeśli znasz fragment wywiadu albo wypowiedzi, gdzie muzycy Arii wypowiadają sie negatywnie o Polsce, daj znac a z pewnością zrewiduję swój pogląd, albo dopytam o co chodziło.
Pozdrawiam
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Co do Sabatonu, to nawet nie wiedziałem że zeszli tak nisko (a mają już wystarczająco złą reputację u mnie) więc dobrze wiedzieć na przyszłość o tej akcji. Brudny pieniądz to brudny pieniądz. Też powinien po tym być niesmak na ich koncerty, merch itp.
A co do zakończenia mojej poprzedniej odpowiedzi, to wątek tyczył się stricte właśnie towarzystwa w tłumie, nie muzyków na scenie. No i jak widzisz, sam trafiłeś na przykład, że muzyka zamiast łączyć ponad granicami, najwyraźniej podzieliła i komuś udzieliła się medialna narracja o walczeniu wspaniałej Rosji z nazistami całego świata. Powód tego, oczywiście, istnieje.
A co do zakończenia mojej poprzedniej odpowiedzi, to wątek tyczył się stricte właśnie towarzystwa w tłumie, nie muzyków na scenie. No i jak widzisz, sam trafiłeś na przykład, że muzyka zamiast łączyć ponad granicami, najwyraźniej podzieliła i komuś udzieliła się medialna narracja o walczeniu wspaniałej Rosji z nazistami całego świata. Powód tego, oczywiście, istnieje.
Oczywiscie pełna zgoda, ze propaganda niektórym mozgi wyjarała, ale nie ma to nic wspolnego z muzyką w ogole, czy muzyką Arii tym bardziej, bo znam też fanow, którzy mają bardzo krytyczny stosunek do tego co w Rosji sie dzieje. W kontekscie politycznym.manichean pisze: ↑czw sty 09, 2025 12:58 pm A co do zakończenia mojej poprzedniej odpowiedzi, to wątek tyczył się stricte właśnie towarzystwa w tłumie, nie muzyków na scenie. No i jak widzisz, sam trafiłeś na przykład, że muzyka zamiast łączyć ponad granicami, najwyraźniej podzieliła i komuś udzieliła się medialna narracja o walczeniu wspaniałej Rosji z nazistami całego świata. Powód tego, oczywiście, istnieje.
P.S. A kilka nazwisk, które występuja w Rosji po agresji, (ale nie na Krymie) tez jest....Na 100% Ronnie Romero i Joe Lynn Turner grali koncerty tam...chyba rok temu.
Jestem właśnie po pierwszych trzech koncertach Arii w Antalii, Belgradzie i Limassol. Co by nie mówić, jest to kapela z absolutnej ekstraklasy heavy-metalu. Nagłośnienie na wszystkich koncertach perfekcyjne.....kontakt z publicznoscią również. Podpisali mi i kumplowi wszystko co chciałem, zresztą lecieliśmy tymi samymi samolotami. Zero polityki podczas koncertów. Publiczność i miejscowa i tez było sporo metali z zachodu, w tym ekipa prosto z Up The Hammers, ktora połączyła festiwal w Atenach z wycieczką do Turcji. Rozwalił mnie Bułgar w koszulce Kata....i to takiej mega rzadkiej z lat 90-tych. Kto ma ochotę.....setlisty są uzupełnione. Z tych trzech koncertów dwa sold-outy. W Turcji sprzedalo się 370 biletow, w Serbii ponad 1000 ( sold-out), na Cyprze 700 też sold-out.
Teraz chwila relaksu i grzania dupy z rodziną na Cyprze.
Teraz chwila relaksu i grzania dupy z rodziną na Cyprze.
Sety nawet spoko, chociaż niestety moja ulubiona płyta praktycznie pominięta. Widzę, że jakieś drobne zmiany między koncertami się trafiały, to też spoko.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Ja ich nie widziałem od pamiętnego koncertu w Warszawie, więc głód był. Jeśli chodzi o set, to na Cyprze był mój najlepszy koncert Arii. Do ideału zamieniłbym jakąś balladę na coś szybszego, np Płonącą Strzałę, którą zaserwowano Serbom.
Na Cyprze jest bardzo duża kolonia Rosjan. W Limassol to wręcz drugi język po greckim. W jednym sklepie spytałem sprzedających, czy wszyscy są Rosjanami. Kobieta mi odpowiedziała, że ona jest z Ukrainy i po chwili przeszła na łamaną polszczyznę, bo u nas też pracowała jakiś czas. Dość, że zwykli ludzie potrafią funkcjonować poza sprawami bieżącymi, im dalej od wojny.
Na Cyprze jest bardzo duża kolonia Rosjan. W Limassol to wręcz drugi język po greckim. W jednym sklepie spytałem sprzedających, czy wszyscy są Rosjanami. Kobieta mi odpowiedziała, że ona jest z Ukrainy i po chwili przeszła na łamaną polszczyznę, bo u nas też pracowała jakiś czas. Dość, że zwykli ludzie potrafią funkcjonować poza sprawami bieżącymi, im dalej od wojny.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
W Larnace z kolei jest mnóstwo Polsków. Polski na kazdym kroku słychać....Rosjan nie słychać tak czesto jak w Limassol.
Piosenka o człowieku, który w Polsce nie mógłby pracować w swoim zawodzie.
https://youtu.be/wj9QZVzh1U0
https://youtu.be/wj9QZVzh1U0
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
W tym roku Carowie Metalu sporo pograją poza macią Rassiją. Może ktoś ma ochotę na wypad do ... wolnego kraju Białorusi ?
13 IX Aria w Brześciu Litewskim, zaledwie 15 km od obecnej granicy Rzeczypospolitej
ten termin jest najlepszy, bo w Grodnie grają w środku tygodnia - 16 IX
13 IX Aria w Brześciu Litewskim, zaledwie 15 km od obecnej granicy Rzeczypospolitej
ten termin jest najlepszy, bo w Grodnie grają w środku tygodnia - 16 IX
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Krus zapraszający na Białoruś nie tylko w Polityce 
i się skomplikowało, bo 13 IX Doogie White w Warszawie
Do trzech razy sztuka z ogłoszeniem ...
- johnny_o
Zawsze możesz trzy dni później głębiej spenetrować kraj miłujący wolność i demokrację 
albo demokracja albo wolność, palenie albo zdrowie ...
- johnny_o
No tak, zapomniałem - d***kracja, tfu!
Choć mnie palenie wychodziło zdrowiej 
Tylko koncertów poza granicami, nawet USA, a akurat w tym roku żadnego na Krymie? Ciekawe dlaczego...