Dziś polecam...

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Dziś polecam...

Post autor: M@ti »

Tomek(JMM) pisze:Ja rozumiem, że dla kogoś kto słucha przede wszystkim metalu, to U2 będzie "lajtowe", ale niewymagające? No w końcu nie trzeba czytać tekstów... Zwłaszcza przy płycie "War"...
Dla mnie to jest bardzo niewymagające. Nie wszyscy muszą rozumować tak jak Ty.
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Oczywiście, że nie. Ale też nie dla wszystkich rzeczy w rodzaju:
Broken bottles under children's feet
Bodies strewn across the dead-end street.
But I won't heed the battle call
It puts my back up, puts my back up against the wall.

Sunday, bloody Sunday.
Sunday, bloody Sunday.
Sunday, bloody Sunday.
Sunday, bloody Sunday.
Oh, let's go.

And the battle's just begun
There's many lost, but tell me who has won?
The trenches dug within our hearts
And mothers, children, brothers, sisters
Torn apart.

Sunday, bloody Sunday.
Sunday, bloody Sunday.
są miłe, przyjemne, i nie wymagające.
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Heh muszę przyznać, że tekst tej piosenki widzę pierwszy raz w życiu na oczy. Jeśli muzyki się tylko słucha, a nie zagłębia w przekazy to nawet gdyby była o nie wiadomo jak tragicznych rzeczach to będzie niewymagająca.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tomku, tylko że ja uogólniam. Ogólnie rzecz biorąc U2 gra muzykę lajtową, dość mało wymagającą jak dla mnie i taką której miło się słucha itp. Idąc za Twoim rozumowaniem równie dobrze mógłbym tak samo powiedzieć choćby o Motorhead, który też ma kilka kawałków typu Sunday Bloody Sunday, a mimo to uważany jest za kapelę grającą skoczną, luzacką muzę, w sam raz do machania łbem.
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Jeśli muzyki się tylko słucha, a nie zagłębia w przekazy to nawet gdyby była o nie wiadomo jak tragicznych rzeczach to będzie niewymagająca.
To też zależ od nastroju, u mnie przynajmniej. Jak jestem w dobrym humorze to włączam sobie choćby takie Sunday Bloody Sunday (którego melodia jest wesoła jakby nie patrzeć) i nie chce mi się po prostu wgłębiać w tekst.
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Piwowarus pisze:Heh muszę przyznać, że tekst tej piosenki widzę pierwszy raz w życiu na oczy. Jeśli muzyki się tylko słucha, a nie zagłębia w przekazy to nawet gdyby była o nie wiadomo jak tragicznych rzeczach to będzie niewymagająca.
Niestety, masz rację. Ta sytuacja często prowadzi do absurdów, gdy ktoś nieświadomy tekstu/przesłania, potrafi się gibać i beztrosko tańczyć do muzyki bynajmniej do tego stworzonej.
M@ti pisze:Tomku, tylko że ja uogólniam. Ogólnie rzecz biorąc U2 gra muzykę lajtową, dość mało wymagającą jak dla mnie i taką której miło się słucha itp. Idąc za Twoim rozumowaniem równie dobrze mógłbym tak samo powiedzieć choćby o Motorhead, który też ma kilka kawałków typu Sunday Bloody Sunday, a mimo to uważany jest za kapelę grającą skoczną, luzacką muzę, w sam raz do machania łbem.
A ja tylko podaje kontrargument ; ) Co do Motorhead nie będę się wypowiadał, bo nie znam ich twórczości, ale zwracam uwagę na to, żeby zwracać uwagę na to czego się słucha. Ale tutaj wracamy do dyskusji, o tym czy teksty w muzyce popularnej są ważne, która jakiś czas temu przetoczyła się przez to forum, i każdy powiedział co miał do powiedzenia, i myślę, że nia ma sensu do tego wracać. Tyle z mojej strony.

A co do tematu- jeżeli komuś- jak Matkowi samo słowo "progresywny" nie budzi jak najgorszych skojarzeń, to polecam nowy album Satellite "Into The Night". Póki co najlepsza pozycja w tym projekcie, i dorównywująca nagraniom Collage z poprzedniej dekady. Jeśli ktoś lubi takie granie, nazwijmy je artrockowym, i nie ma alergii na głos Roberta Amiriana, powinien conajmniej zwrócić na to uwagę.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Obrazek

Na kazdy humor dla wszystkich fanow Rocka, kto nie zna musi poznac.

Kiss - Alive!
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

o. fajny pomysł. poszukam. jak znajde to po artillery poleci ;)

proponuje przykleić temat ;)
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tomek(JMM) pisze:ale zwracam uwagę na to, żeby zwracać uwagę na to czego się słucha.
Przeważnie wiem o czym są teksty, jeśli nie to próbuję się dowiedzieć, ale kiedy słucham kawałka z jakimś tragicznym tekstem a muzyka jest wesoła jak w w/w SBS to po prostu na tekst nie zwracam uwagi i gibam się sobie w rytm muzyki. :j
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

to ja polece to czego akurat słucham - "Icon" Paradise Lost.
Piękna muzyka. Ciężka, ale jednocześnie smutna, czasem i depresyjna. Zabawne, bo jednocześnie dość przebojowa, ale w sensie łatwo przyswajalnych melodii, bo wesoła nie jest raczej. Najlepszy przykład "True Belief" - coś pięknego a jednocześnie dołującego. Piękny utwór.
w ogóle "Icon" to dla mnie arcydzieło, płyta z wielką klasą.
Podobno po premierze często porównywano ją z .............. "Czarnym Albumem" Metalliki. I coś w tym jest, Holmes śpiewa czasem jak Hetfield, utwory mają dość podobną strukturę, w sumie do obydwu płyt można odnieść stwierdzenie 'ciężko i melodyjnie' (choć fakt, że to o wielu albumach można powiedzieć :lol: ale tutaj to podobieństwo jest niemałe IMO).
polecam
Davenport

Post autor: Davenport »

Lestach pisze:Ciekawe, czy ktoś kojarzy ten zepsuł, tfu zespół..? Fajnie chłopaki mieszają death z progresją. Polecam!
o to to to! Esquarial jest świetny, a płytkę, którą przytoczyłeś uważam za najlepszą w ich dorobku.

Ja na dziś polecam dwie grupy. Krzak i Pogodno :)
juras
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: juras »

Matek, chcesz coś na relaks to zapuszczaj ramonesów, albo rancid :) mówię serio, zwłaszcza płytę 'and out come the wolves'. nie dość że wyśmienita muzyka, to jeszcze bardzo odpręża :razz:
a wszystkim chętnie bym polecił solową płytkę Justina Sullivana, czyli lidera New Model Army. nie cieszy się to chyba wielką popularnością, niemniej jest to bardzo piękna, nastrojowa muzyka. polecam!
Justin Sullivan - MySpace
tu są jakieś fragmenty jego kawałków i jakaś garść informacji. nie jestem zwolennikiem najspejsów i takich rzeczy, ale macie tu przynajmniej jakąs próbkę jego muzyki.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Obrazek

By się obudzić w tym burym, szarym i ponurym dniu dziś zapodaję sobie to. Mocno, zdecydowanie i do przodu.
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Obrazek

I możecie zamknąć temat.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Vader - Litany. uznawany przez wielu za najlepszy album zespołu. ja tam wole Revelations ;) ale to nie zmienia faktu, że ten album jest zajebisty. cały dzień leciał w grajku a teraz oryginał kręci się w odtwarzaczu :) na taki dzien jak dzisiaj? gorąco polecam !
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

ja na dzis polecam:

Obrazek
Jazz is not dead, it just smells funny.
Chudy
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Chudy »

Po makaronie się zajebiscie rzyga. Im makaron cieńszy tym lepiej. Jakby się takie długie glisty zwracalo :B Boskie uczucie :B
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Na dziś:

Obrazek
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker