Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD

Post autor: Vorgel »

Jeśli chodzi o Venom, to oczywiście że się inspirowali Venom, ale nie lubili być do nich porównywani z powodu otoczki satanistycznej. O tym jest też w wywiadzie do którego dałem linka. Venom nikt się nie inspirował, a wszędzie ich słychać. Quorthona też ponoć nie inspirowali.

Ja na płytach Voivod słyszę wpływy Dead Kennedys i wiem, że ten zespół lubił Piggy. Killing Joke nie słyszę, rytmicznie to w ogóle co innego, a riffy są zbyt zamulone, Piggy miał dość klarowne brzmienie, w każdym razie bardzo wyraźnie wybrzmiewające wioliny właśnie tak jak u East Bay Raya (do czasu Phobosa ale to już inna historia).
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Piggy w koszule Dead Kennedys, In God We Trust, Inc.

Obrazek
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

W "Worlds Away" (książce poświęconej twórczości graficznej Awaya i muzyce Voivod - przyp.), wymieniasz kilka zespołów, które miały wpływ na Ciebie jako artystę, takich jak Dead Kennedys, Discharge czy - z rejonów bardziej progresywnych - Van Der Graff Generator i Magma. To dość zróżnicowany zestaw stylów muzycznych, a jednak Voivodowi udaje się łączyć te pozornie odległe koncepcje w spójne dzieło muzyczne. Myślisz, że jest coś wspólnego w tych wszystkich stylach, co przyciągnęło Cię do ich muzyki?

Tak, mam tendencję do poszukiwania jakiegoś rodzaju mroku, i dlatego nie mam problemu z włączeniem Van Der Graaf Generator, by za chwile odpalić Doom, a zaraz potem Bauhaus, wiesz? Więc naprawdę podoba mi się klimat grozy, i to prawdopodobnie zaczęło się w momencie, w którym pierwszy raz usłyszałem Black Sabbath, gdy byłem bardzo młody.

https://masterful-magazine.com/interviews.php?intId=723
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Kolejny zespół, którego nie skonczylismy. A takie zestawienie najlepszych wałków też mi sie przyda.
ODPOWIEDZ