Motorhead

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Re: Motorhead

Post autor: Rattlehead »

Miałem na myśli głównie brzmienie. Jakby się przysłuchać to słychać trochę punkujących rytmów.
Odyseusz pisze:no ale jak oni startowali to o punku jeszcze nikt nie słyszał...
Nieprawda. Motory startują w 77 roku gdzie Ramones ma już za sobą pierwszą płytę. Zresztą nawet The Clash debiutuje w tym samym czasie co Motorhead.

Swoją drogą pierwszy Ramones rozwalał. Połowa utworów poniżej dwóch minut ;-)
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Rattlehead pisze:Jakby się przysłuchać to słychać trochę punkujących rytmów.
punk to nic innego jak ostrzej zagrany rock'n'roll
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

ale to wszystko było jeszcze przed punkiem!, weźmy chociażby Black Sabbath...jak na lata 50 Elvis Presley czy Chuck Berry to byli burzyciele! to co grali punka?

dla mnie punk to ideologia, muzycznie w różnych stylach można grać ostro, bezkompromisowo, punk to też ogromny przemysł, ta cała moda w której chodzi ubrany zbuntowany nastolatek z gimnazjum jak gwiazdy filmu, estrady, punk to tam naprawdę wielki biznes o czym mało kto wspomina

Lemmy jak i Di Anno nadużywają słowa punk, a tak naprawdę jakoś zespoły punkowe w ogóle nie interesują się Motorhead czy Iron Maiden, kto się inspirował tymi zespołami, same kapele heavy-metalowe, mało kto wie, ze np. Helloween we wczesnym okresie twórczości jeszcze z Kaiem w składzie uwielbiali Motorhead, pierwsza nazwa zespołu to Iron Fist, nawet logo Helloween jest podobne, no i na Walls of Jericho troszkę ich słychać, Ironi to wiadomo kogo inspirowali ; Queensryche, Aria, Jag Panzer, Iced Earth, Ossian, nasze Turbo- no poprostu sam punk jak się patrzy...
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Odyseusz pisze:ale to wszystko było jeszcze przed punkiem!
Hehe no własnie nie! :mryellow: A Sex Pistols? Nawet swojego jedynego studyjniaka wydali w tym samym roku co Motorhead, a wiadomo, że Pistols działali aktywnie już wcześniej. Kiedy Motory nagrywały swoją pierwszą płytę punk rock właśnie się rozwijał. Daty mówią same za siebie:

Sex Pistols, Ramones, The Clash... Przecież to wszystko było jeszcze przed pierwszym Motorem i to był punk rock, wystarczy posłuchać płyt.

...a że Lemmy nadużywa słowa punk to się zgodzę.
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

no to taki kawałek jak Stone Cold Crazy Queen 1973 r. ostrośc jak cholera, Children of the Grave 1971 r. to samo, tak można wymieniać i wymieniać, punk niczego w kwestiach muzycznych nie wynalazł, w kwestiach skandali, szokowania i zastosowania muzyki jako tuby propagandowej dla ideologii lewicowych owszem
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Odyseusz pisze:no to taki kawałek jak Stone Cold Crazy Queen 1973 r. ostrośc jak cholera, Children of the Grave 1971 r. to samo, tak można wymieniać i wymieniać, punk niczego w kwestiach muzycznych nie wynalazł, w kwestiach skandali, szokowania i zastosowania muzyki jako tuby propagandowej dla ideologii lewicowych owszem
Już nie mogę ;-) ;-)
Przecież punkrock to był właśnie bunt przeciwko muzyce jaką wtedy grały takie zespoły jak Led Zeppelin, Black Sabbath czy Purple. To było właśnie całkowite uproszczenie formy. Wywalenie solówek, "barokowych" zagrań itp. Przecież taki Joey Ramone nie umiał nawet śpiewać! :) Ideą tej muzyki było "bierzesz gitarę i grasz, nie ważne czy umiesz" - słowa bodajże Strummera, ale nie jestem pewien. Nawet wspomniany przez Ciebie Queen ugiął się tej modzie na News of the world. Wystarczy porównać NOTW z QII i od razu to widać, a to oznacza, że punk nie przeszedł bez echa w świecie ciężkiego grania. Zresztą gra się go do dzisiaj.

Z tubą lewicowej propagandy zgadzam się w 100 procentach.
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 9:52 pm przez Rattlehead, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

voivod' pisze:
Rattlehead pisze:Jakby się przysłuchać to słychać trochę punkujących rytmów.
punk to nic innego jak ostrzej zagrany rock'n'roll
a heavy metal to co? zwykły rock 'n' roll grany przez kolesi z długimi włosami :) I nie piszę tego bynajmniej z jakąś ironią.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

nie do końca. heavy metal charakteryzuje się jeszcze grą unisono i wysoko śpiewającymi wokalistami :lol:

Odyseusz pisze:w kwestiach skandali, szokowania i zastosowania muzyki jako tuby propagandowej dla ideologii lewicowych owszem
99% znanych muzyków ma lewicowe poglądy
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Jestem ciekaw np. kto? Jak dla mnie afiszowanie się z poglądami to domena medialnych "małpek" a nie prawdziwych muzyków. Z tą różnicą, że z lewicowymi to poklask mediów a z prawicowymi to narażenie się na ostracyzm, w zasadzie wszędzie w świecie zachodnim.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Odyseusz pisze:Jestem ciekaw np. kto?
no generalnie to wszyscy zaczynając od Dylana i Lennona, przez Napalm Death, a na Brotzmannie kończąc.

Odyseusz pisze:Jak dla mnie afiszowanie się z poglądami to domena medialnych "małpek" a nie prawdziwych muzyków
cała freejazzowa awangarda to banda lewaków, taki evan parker był nawet powiązany z włoska partią faszystowską. myślisz że przez to nie jest prawdziwym muzykiem?

piszesz, że punk stał się tubą propagandową dla lewicowej ideologii, a całe hippisowskie pokolenie lat 60 to niby jaki światopogląd reprezentowało? punk na tym tle był ruchem zdecydowanie bardziej nihilistycznym.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Odyseusz pisze:Jestem ciekaw np. kto? Jak dla mnie afiszowanie się z poglądami to domena medialnych "małpek" a nie prawdziwych muzyków. Z tą różnicą, że z lewicowymi to poklask mediów a z prawicowymi to narażenie się na ostracyzm, w zasadzie wszędzie w świecie zachodnim.
Jedna sprawa - podzielam Twoją niechęć do manifestowania poglądów politycznych w muzyce, ja szukam w muzyce czegoś innego niż polityka więc zbytnie politykowanie mnie drażni. Natomiast nie kto inny jak Ty bardzo często wtrącasz do swoich wypowiedzi na temat muzyki, swoje własne przekonania polityczne, jak to godzisz? Oczywiście bez urazy, tylko po prostu lubię poczytać Twoje posty (niekoniecznie się z nimi zgadzam, ale przeczytać lubię) ale w momencie kiedy zaczynasz do nich wtrącać swoje poglądy polityczne, to ręce mi opadają. Nie dlatego, że większości nie podzielam, tylko właśnie poprzez mieszanie tych dwóch spraw - muzyki i polityki.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Co do Motorhead to mysle, ze to wystarczające rekomendacje :mryellow:

Dam ci listę rzeczy, które przejąłem od Lemmy'ego he he...
Styl śpiewania, teksty, prostota, rymowanie, cała struktura.
Być takim spoko gościem jak Lemmy...
Jego zarost, który inspirował mnie w młodości...
Dla mnie Lemmy to nie tylko źródło inspiracji. Jest także czymś w stylu znaku "OK". Jak dotąd jest OK, to, co zrobię będzie OK...
Otworzył drzwi przed wieloma kapelami, które chciały zrobić coś więcej.
(James Hetfield)

Trudno wymienić, jak wielki wpływ miał na nas Motörhead. To odbywało się na wielu różnych poziomach.... Poziom muzyczny, zachowanie, motywacja, wytrwałość, wygląd. Jego pas z nabojami.
(Kirk Hammett)

Możemy definitywnie stwierdzić, że bez Motörhead, nie byłoby Metallicy, Anthrax, Megadeth i prawdopodobnie Slayer.
(Ian Scott)

Motörhead był prekursorem Thrash Metalu. Miałeś tam wszystko: grali szybko, twardo, z luzem. Był w tym punk, był metal... Mieli wszystkie te elementy, które później dopracowaliśmy i które można odnaleźć kiedy staliśmy się częścią wielkiej czwórki Thrash Metalu.
(David Ellefson)
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

chociaż Accept jednak bardziej kopię dupę

niestety Motorhead inspirował Metallice, szkoda mi Lemmego, ale tak to bywa, że wielcy muzycy inspirują jakieś dziwne zespoły
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Odyseusz pisze:niestety Motorhead inspirował Metallice, szkoda mi Lemmego, ale tak to bywa, że wielcy muzycy inspirują jakieś dziwne zespoły
Aż trzeba to sobie gdzieś zapisać :lol:
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Mr. M pisze:Odyseusz napisał/a:
niestety Motorhead inspirował Metallice, szkoda mi Lemmego, ale tak to bywa, że wielcy muzycy inspirują jakieś dziwne zespoły

Aż trzeba to sobie gdzieś zapisać :lol:
Lanta też mu szkoda ;-)
Aż sam nie wiem jak to skomentować. ROTFL miesiąca hehe!! ;-)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Tekst tygodnia, albo nawet miesiąca :D
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Na Was kochani też by się coś znalazło - na tekst miesiąca ;)
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

widman pisze:Na Was kochani też by się coś znalazło - na tekst miesiąca ;)
No Ty i koledzy już daliście popis w temacie o AMOLAD stawiając go niżej od DOD czy No Prayer, bo BNW to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Już mi się tam nawet nie chce pisać ;-) ;-) Jeden Pan to nawet rozbił pojedynczy utwór na sekundy opisując co w nim jest crapem :razz: Jak dzieci hehe.
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Poprostu mnie drażni mówienie, że największą zasługą Motorhead czy kapel NWOBHM jest inspiracja dla Metallici. Kogo obchodzi zdanie Hammeta czy Hetflielda, akurat nie czepiam się użytkownika Adrian S.O.S tylko ogólnej tej tendencji.
Ironi dla przykładu zainspirowali takie kapele jak Helloween, Queensryche, Aria, Ossian, nasze Turbo ale to nie ważne bo dla mediów typu Teraz Rock liczy się tylko to, że Ulrich ich lubi. Jakaś aberracja umysłowa.
Awatar użytkownika
Rattlehead
-#Invader
-#Invader

Poprostu mnie drażni mówienie, że największą zasługą Motorhead czy kapel NWOBHM jest inspiracja dla Metallici. Kogo obchodzi zdanie Hammeta czy Hetflielda, akurat nie czepiam się użytkownika Adrian S.O.S tylko ogólnej tej tendencji.
Ironi dla przykładu zainspirowali takie kapele jak Helloween, Queensryche, Aria, Ossian, nasze Turbo ale to nie ważne bo dla mediów typu Teraz Rock liczy się tylko to, że Ulrich ich lubi. Jakaś aberracja umysłowa.
Macie jakieś kompleksy, że więcej mówi się o Metallice niż o IM? Metallica jest znacznie bardziej wpływowym zespołem niż IM i nic tego nie zmieni. Poza tym oni od dawna trąbili o tym, że inspirowali się Motorami i Venomem wiec co w tym dziwnego, że się o tym mówi? Przecież na najnowszym krążku Mety jest więcej pomysłów niż na trzech ostatnich albumach Majdanu. Motorhead i Venom stworzyli podwaliny pod thrash, a Meta jako pierwszy zespół rozwinęła to w to co obecnie znamy. Dlatego o tym się trąbi bez przerwy w kontekście Mety, bo od Mety tak naprawdę zaczęło się takie granie w sensie thrashu.

A czy IM miało taki wpływ na muzykę rockową jak Meta? Wymyśli jakiś nowy gatunek ciężkiego rocka? Przecież oni tak naprawdę bez przerwy stoją w miejscu.
ODPOWIEDZ