kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione

Post autor: Zdan »

Frank Drebin pisze: śr lis 23, 2022 1:24 pm
Zdan pisze: śr lis 23, 2022 1:09 pm Ja się może odezwę - absolutnie możliwe jest wydawanie płyt na licencji przez mniejsze wytwórnie. Przykładem jest to, że niejaka brazylijska Urubuz Records wydawała re-edycje tytułów z katalogu Metal Blade - tak po prostu na licencji. O ile wiem w tamtym przypadku były kody kreskowe, numery IFPI etc. więc wszystko było jasne. Jest to jak najbardziej możliwe. Z drugiej strony - ludzie na chama często tłoczą piraty dużych wydawnictw - z tym też trzeba uważać po prostu. Wszelkie "euroduplication" już mi śmierdzą w tym kontekście.
No właśnie. A słyszałeś kiedykolwiek o opcji, żeby takie płyty dochodziły do sprzedawcy hurtowo, bez oryginalnych opakowań, a on je dopiero pakował w jewele? W tym moim zestawie też były wydania (niby) południowo-amerykańskie. Wszystkie tłoczone w Germanii, wszystkie z nazwą zespołu na ringu. Z drugiej strony, po cholere ktoś miałby piracić bandy typu Command and Machyne, Hounds czy Armory? Zakładam, że popyt na to prawie żaden. Natomiast podszywanie się pod małe wydawnictwa może mieć sens "byznesowy" tj. usprawiedliwiać te nieoryginalne pudełka.
Nie słyszałem i wybitnie mi to śmierdzi jakimś przewałem. Ani jeden sprzedawca od którego cokolwiek kupowałem nie robił takich jaj. Moim zdaniem to są piraty albo coś pół-legalnego co najmniej.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Śmierdzi to mocno. Niestety allegro ma takich cfaniaków, którzy handlują "bootlegami" (ta nazwa mnie rozwala). Raz kupilem, ale to był chamski pirat z lipną książeczką itp.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Ja kupiłem świadomie kilka bootlegów, ale były to płyty absolutnie niedostępne (jako nowe) i nic nie zapowiadało na to, że zostaną oficjalnie wznowione (np. jedynka Liege Lord, Sacred Blade, jedynka Vicious Rumors). Nieoficjalne nagrania koncertów też można imo kupować.

Ale ten typ z allegro handluje z jednej strony albumami uznanych marek, zaś z drugiej płytami młodych zespołów, którym może robić tym samym wielokrotnie poważniejszą (z uwagi na ich pozycję rynkową) finansową krzywdę. O ile faktycznie piraci. Wszystko na to wskazuje, tylko ta poligrafia mnie zastanawia, bo wyglądała naprawdę bardzo profesjonalnie.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Polecam kupować mega za drogo pierwsze bicia a nie jakieś re-edycje ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Frank Drebin pisze: śr lis 23, 2022 5:23 pm Ja kupiłem świadomie kilka bootlegów, ale były to płyty absolutnie niedostępne (jako nowe) i nic nie zapowiadało na to, że zostaną oficjalnie wznowione (np. jedynka Liege Lord, Sacred Blade, jedynka Vicious Rumors).
Ja bym nie zapłacił za pirata (bootleg to nagranie z koncertu). Wolałbym sobie z neta ściągnąć i wypalić na cd-r :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Mnie się zdarzyło kupić kilka nieoryginalnych płyt, ale to były świadome transakcje spowodowane albo niedostępnością tytułu na rynku, albo ceną nieproporcjonalną do wartości albumu, albo kiepskim wydaniem oryginalnym. @Frank, czy papier nosił lekkie ślady odcisku od CD? Bo to by wskazywało na to, że te płyty przychodziły faktycznie bez plastiku i takie jest modus operandi wśród sprzedawców bootlegów.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Te moje bootlegi/piraty wydało niejakie Eclipse Records. Niemieckie nie amerykańskie - zerżneli nazwę. Nawet specjalnie się tym nie kryją - widnieją na metallum jako wydania "unofficial". W centrum W-wa jest pewien sklep stacjonarny (dość znany), który jawnie tym handluje. Kolekcji takich płyt już nie poszerzę, faktycznie lepiej już wypalić cd.

Z pierwszymi nagraniami jest to ryzyko, że też można trafić na pirata/wał/gównostan. No i mega drogo. Poza tym wolę nowe płyty, niemacane/nieporysowane;-) No i jak kupujesz nowy cd = wspierasz zespół. Niemniej jednak trochę takich first pressów z drugiej ręki posiadam (z pierwszej też, ale ofc nie z lat 80).

@Schizoid - nie sprawdzałem. Od razu jak przyszło zobaczyłem brak folii, zobaczyłem pomieszane pudełka, zobaczyłem rysy, zobaczyłem ten euroduplicat - spakowałem to w cholerę i odesłałem.

A to że płyty przychodziły bez plastiku to pewne - gość sam się do tego przyznał przez telefon, gdy zadzwonił po wystawieniu negatywa :D Co ciekawe, typ ma prawie 100% pozytywnych ocen (wiadomo, że wiele z nich to fake'i). Tylko jednego negatywa ode mnie i kilka komentarzy usuniętych (zakładam, że też negatywnych). Nosz kurwa, ja rozumiem, że jak ktoś kupi jeden-dwa cd może się nie skapować, że coś jest nie tak. Chociaż i tak wątpliwości od razu powinien budzić brak folii. Ale przy kilku płytach, z tymi samymi - powiedzmy specyficznymi - cechami to już śmierdzi od razu. I nikt na tym allegro nie narzeka. Dziwne.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Co do pierwszych bić to sprawa jest prosta - sprawdzać, pytać, konsultować, prosić o fotosy. Jak ktoś się uchyla to olać go i jechać dalej. Niby można trafić na pirata ale nawet ruscy nie są takimi mistrzami by sprawę ograć tak by nie dało się rozpoznać. Polecam bo zdobycie takiej płyty jest naprawdę świetną rzeczą - człowiek aż dobrze się czuje.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Zdan pisze: śr lis 23, 2022 7:24 pm Co do pierwszych bić to sprawa jest prosta - sprawdzać, pytać, konsultować, prosić o fotosy. Jak ktoś się uchyla to olać go i jechać dalej. Niby można trafić na pirata ale nawet ruscy nie są takimi mistrzami by sprawę ograć tak by nie dało się rozpoznać. Polecam bo zdobycie takiej płyty jest naprawdę świetną rzeczą - człowiek aż dobrze się czuje.
Na discogs dostajesz fotki jak pytasz?
Miałem kilka podejść do kupna Morbid - December Moon pierwszego wydania na kasecie i zawsze zostałem zlany jak chciałem fotki
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Michał pisze: śr lis 23, 2022 7:35 pm
Zdan pisze: śr lis 23, 2022 7:24 pm Co do pierwszych bić to sprawa jest prosta - sprawdzać, pytać, konsultować, prosić o fotosy. Jak ktoś się uchyla to olać go i jechać dalej. Niby można trafić na pirata ale nawet ruscy nie są takimi mistrzami by sprawę ograć tak by nie dało się rozpoznać. Polecam bo zdobycie takiej płyty jest naprawdę świetną rzeczą - człowiek aż dobrze się czuje.
Na discogs dostajesz fotki jak pytasz?
Miałem kilka podejść do kupna Morbid - December Moon pierwszego wydania na kasecie i zawsze zostałem zlany jak chciałem fotki
Nie zawsze ale wtedy olewam sprzedawcę bo widać, że nie podchodzi poważnie do tematu ani do mnie a może coś ukrywa. Natomiast często i gęsto dostawałem fotosy i to dokładne jak prosiłem.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Niedawno w empiku była promka 3za2, to sobie ciut posprzątałem na regale. A do tego nowości: Therion i Candlemass.

Obrazek
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Lady Pank - Unplugged. Pierwszy raz dopłaciłem do płyty z autografem, bo złapać ich ciężej niż Maidenow :B

Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Znowu się naciąłem na pirata, znowu na allegro. Kupiłem m.in. Target "Master Project Genesis", Assorted Heap "Mindwaves", czy Hallows Eve "Death and Insanity". Cieszyłem się, bo to płyty niedostępne jako nowe, a okazały się ordynarnymi, udającymi pierwsze wydania piratami, z poligrafiami z drukarki. Dodałem Allegro do dyskusji nazywając typa piratem, chuj się nawet nie zająknął, że płyty to oryginały, obiecał zwrócić kasę, gdy zwrot dojdzie.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

W KOŃCU! UDAŁO SIĘ!

Grand Magus - Hammer Of The North (japońska edycja z OBI)

Z dodatkowym, nigdzie nie dostępnym numerem "Crown of Iron".
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Morbid - Disgusting Semla (vinyl)

Jad - Strach
Jad - Wstręt
Jad - Ból

Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Agnieszka Chylińska - Ta ostatnia, na mikołaja
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Obrazek

Po dwóch wtopach z rzędu w końcu udany zakup na alledrogo. Absu - 1 press, płyta wygląda jak nowa, ale najbardziej cieszę się z Legend, bo to chyba jedyne oficjalne wydanie na cd. Pozostałe dwie płyty to dodatek za 6 zł:-)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Co do Legend - tak to jedyne oficjalne wydanie na CD. Trzeba było na nie bardzo długo czekać i ludzie wątpili czy się ukaże.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Obrazek

Długa licytacja, ale było warto, 1 press A.D. 1990.
ODPOWIEDZ