Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Dream Theater

Postautor: nugz » sob lip 05, 2025 12:51 am

Awake, Images, Metro, Six, Events.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Kevin18 » sob lip 05, 2025 12:55 am

Ja swoją aktualną listę płyt wrzucę za jakiś czas, top 10 utworów po skończonym survie DT, ale sporo się pozmieniało. Fajna sprawa.

Top 3 mojej siory właśnie:

1. Awake
2. Images
3. Falling

Top 10 kawałków mi nie wysyłała, ale jej ulubionym utworem od zawsze był Voices a potem Take the Time. Podczas słuchania Black Clouds usnęła :D
Moim ulubionym albumem na dziś jest Systematic Chaos. Przecież co tam się dzieje w Dark Eternal Night czy obu częściach In The Pressence to jest szaleństwo. Do tego Ministerstwo które zawsze mnie wzrusza i ma piękną solówkę.

A z Black Clouds uwielbiam Nightmare to Remember, blasty i Portek z growlami :) Shattered Fortress też fajnie posklejane z elementów Dying Soul czy The Mirror. Ale już Best Of Times przynudza.
www.last.fm/user/darkfuneral18

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 12:56 am

W HM umieścił: Trial of Tears, New Millenium i Hell's Kitchen, ogólnie nie lubi ostatnich płyt (poza The Astonishing) dobre dla dziadka mówi. I Train of Thought nie lubi, bo za ciężka dla niego. Hollow Years tak średnio lubi właśnie. Disappear bardzo lubi też, suite Six Degrees czy The Mirror ;)
Ja słyszałem z dobrych źródeł od osoby która zna się z Pietruchą że zespół nie lubi Train Of Thought. Za mało melodii, za dużo próby grania pod Metallike plus w zespole była zła atmosfera.

Ale nie wiem na ile to prawda
Oni lubią grać As I Am to wiem na pewno, nigdy nie gadałem z nimi na ten temat, wiem, że Portnoy lubi This Dying Soul najbardziej, a przynajmniej kiedys lubił, jest to ulubiona płyta DT syna Portnoya. Teraz grali troche utworów w zeszłym roku. Honor Thy Father jest o ojczymie Portnoya, to już się sytuacja między nimi poprawiła i nie chcą za bardzo grać tego utworu ze względu na niego. A co do tej atmosfery to w trakcie trasy Six Degrees Portnoy chciał się pozbyć LaBrie z zespołu ten przytył i ogólnie było ciężko, powiedziałbym ze wtedy było gorzej, pierwsza trasa DT bez alko i używek dla Portnoya, no ciężko było. Ale wszystko jest możliwe i być może jest tak jak mówisz :) Ogólnie lepiej by coś zagrali z debiutu jak Portnoy wrócił, bo nie grali nic od 2015 roku. 3 osoby z tamtego składu są nadal w zespole.
I am your wrath, I am your guilt, I am your lust (And you know it's right) I am your law, I am your scar, I am your trust, Know me by name - Shepherd of fire

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 05, 2025 12:59 am

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 1:02 am

Ja swoją aktualną listę płyt wrzucę za jakiś czas, top 10 utworów po skończonym survie DT, ale sporo się pozmieniało. Fajna sprawa.

Top 3 mojej siory właśnie:

1. Awake
2. Images
3. Falling

Top 10 kawałków mi nie wysyłała, ale jej ulubionym utworem od zawsze był Voices a potem Take the Time. Podczas słuchania Black Clouds usnęła :D
Moim ulubionym albumem na dziś jest Systematic Chaos. Przecież co tam się dzieje w Dark Eternal Night czy obu częściach In The Pressence to jest szaleństwo. Do tego Ministerstwo które zawsze mnie wzrusza i ma piękną solówkę.

A z Black Clouds uwielbiam Nightmare to Remember, blasty i Portek z growlami :) Shattered Fortress też fajnie posklejane z elementów Dying Soul czy The Mirror. Ale już Best Of Times przynudza.
Systematic Chaos u mnie zyskał i stracił jednocześnie. Z Dark znowu się polubiłem, suite In the Presence uważam za jedną z najlepszych ich długich kompozycji na pewno ciekawszą niż przereklamowane Octavarium. Ministry dla mnie to kiedyś były flaki, ale końcówka powala. Tata też bardzo lubi ten album i płytę. Byłem na koncercie na którym po raz pierwszy grali A Nightmare podczas wolnego momentu płakałem, w ogóle bardzo dużo na tym koncercie płakałem i złapałem kostkę Pietruchy, którą mam do dziś, ale dostałem po głowie od typa bo chciał mi te kostkę zasunąć. Ale utwór to dla mnie poza tym wolnym momentem trochę kloc, ale fajnie, że zrobili jakieś Growle i blasty. Shattered ma kapitalne solo (nie wiem czy nie najlepsze na całym Black Clouds) Best of Times to ulubiony kawałek Rudessa kiedyś był z tej płyty, mnie się podoba nawet, ale w sumie najbardziej końcowe solo. Tata się też tym jara, a siora jak pisałem usnęła już przy Wither - mówię do niej '' co ty robisz, słuchaj DT'' a ona - ''usnęłam'' :P
I am your wrath, I am your guilt, I am your lust (And you know it's right) I am your law, I am your scar, I am your trust, Know me by name - Shepherd of fire

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Kevin18 » sob lip 05, 2025 1:07 am

Ja to miałem łzy w oczach w sumie jak polecieli z Octavarium w Łodzi.

Ale dobrze że Portnoy wrócił bo zaczyna się robić ciekawie jeśli chodzi o setlisty. Tu Best Of Times w Nowym Jorku, tu Echoes w Pompejach, pojawił się Count Of Tuscany.. Ciekawe czy czymś jeszcze zaskoczą na tej trasie.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 1:11 am

No dokładnie jest bardzo ciekawie. Ten pierwszy leg po Europie po jego powrocie, to było jedno i to samo, a teraz tasują, że aż miło. 2 koncerty w Bułgarii (jeden wyprzedany) MP powiedział, że mają być 2 inne sety, może się pokuszą o jakiś cały album jakiegoś zespołu w całości, ale MP mówił, że oni zawsze się starali wybrać taki zespół, którego cała 5 słucha, to może Rush albo Led Zeppelin :O działoby się jakby zagrali całe Moving Pictures albo Hemispheres, Led Zeppelin nie słucham to mi to lotto, ale ich wykonanie które jest na A Change of Seasons bardzo mi się podobało. W ogóle świetna epka mi się marzy jakaś ich płyta 40-45 minut, 3 utwory coś jak na Close czy Relayer mogłoby być bardzo ciekawie. Dobrze, że nie grają nic z Awake na tym legu (jak na razie) bo moim zdaniem utwory z tej płyty najbardziej miotą worą na żywo i bym żałował tego Sopotu, zaraz potem z Images, choć LaBrie ma kupę roboty z tym i nie zawsze efekt jest zadowalający, ale chłop robi co może. Tata najbardziej nie lubi Pull Me Under i Viper King hahah, jego płyta wszech czasów to Dark Side of the Moon, ale mówi, że tam też jest zgrzyt, bo nigdy nie lubił Money.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 1:24 am

Ok płyty w Survie skończone, to sobie ocenię moim nowym systemem będzie też ACoS, Cleaning i Majesty Demos

When Dream and Day Unite - B
Images and Words - A+++
Awake - A+++
Falling Into Infinity - A++
Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory - B+
Six Degrees of Inner Turbulence - B+
Train of Thought - D+++
Octavarium - D
Systematic Chaos - C---
Black Clouds & Silver Linings - D
A Dramatic Turn of Events - D
Dream Theater - D
The Astonishing - E
Distance Over Time - E-
A View from the Top of the World - E----
Parasomnia - E-
Majesty Demos - B
A Change of Seasons - A++
Cleaning Out the Closet - B+

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: Cold » sob lip 05, 2025 1:33 am

Parasomnia troszku nisko. To fajna płyta.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 1:41 am

No jak dla mnie jedna z najgorszych, straszne. Jałowe bez polotu, niby chcą być mroczni a wychodzi z tego porażka. Jak chce ciężką płytę posłuchać to włączam Train już nie mówiąc o LEGENDARNYM Awake, riff z The Mirror wciąga kilka ostatnich płyt DT na śniadanie, ale to moje zdanie oczywiście. Dead Asleep ma okropny tekst, jestem ciekawy jak wypadnie cała płyta na żywo. Bo na razie Midnight i Terror nie powaliły. Bend the Clock to najlepszy kawałek od samego początku tak uważam, suita jeszcze nawet ujdzie. Reszta w zapomnienie. Ale fajnie, że Ci się podoba :) nie kupiłem nawet tej płyty, pierwsza której nie kupiłem. Miałem kupić wszystkie wydania, ale po odsłuchaniu Night Terror a potem promo - powiedziałem sobie, dobra pierdole to, nie dam za box 700-800 i to jeszcze taką chujową płytę, Lepiej by zrobili box Images, Awake czy Scenes - jakieś koncerty, dokumenty, ładny plakat, artbook za takie wydawnictwo warto dac nawet kilka tysi, a te nowe płyty? nie dla mnie.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob lip 05, 2025 7:02 am

D dla Dramatic? - dramatycznie zaniżone ;)
Ostatni album DT, w który się wciągnąłem i uważam za bardzo spoko całościowo. No i koncert z Poznaniu, siarczysta zima i Bridges na start - to był dobry czas.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob lip 05, 2025 9:21 am

on the backs - moze byc
build me up - za bardzo serka solo przypomina
lost not - za duzo popisów, choc solo zacne
this is the life - przeslodzony
bridges - ok
outcry - jałowe popisy, potem sie to rozłazi, w ogole przeciez ta plyta to jak kalka Images jest, ten walek to Drugie Metropolis pt.1 normalnie
Far from - teraz jeden z moich faworytow
Breaking - najlepszy na plycie
Beneath - też moze byc

Jak patrze do zeszycika to 3 ostatnie stawiam najwyzej ostatnio

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Sardi » sob wrz 06, 2025 5:10 pm

https://www.youtube.com/watch?v=SRhQnIDBb18

podobno ser ma nowego coacha - słychać efekty, naprawdę dooobry wykon
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Geri666 » sob wrz 06, 2025 7:58 pm

https://www.youtube.com/watch?v=SRhQnIDBb18

podobno ser ma nowego coacha - słychać efekty, naprawdę dooobry wykon
WOW! Jestem pod wrazeniem. To brzmi lepiej niz w 2017, a grali to w nizszej tonacji wtedy.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » ndz wrz 07, 2025 2:21 pm

DAMN!
Ciekawe, jak Mike zareagował na ten progres, przecież swego czasu publicznie kręcił bekę z Serka, na poważnie :P

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob paź 04, 2025 8:59 am

31 lat od wydania Awake!!!

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » sob paź 04, 2025 9:21 am

Najlepszy album DT.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » sob paź 04, 2025 3:29 pm

Obejrzalem sobie wałki które miały premiere na tym legu w USA. ACoS - Serek faktycznie momenty ma takie, że od lat tak dobrze nie było, ale wycia też jest sporo. Średnio mi sie podoba ta wersja, z Manginim już było chyba lepiej, bo Pietrucha co koncert improwizował solo w VI części, zobacze sobie kilka wersji z tego legu jak to jest z tym solo. Parasomnia - kicha, nie broni sie na żywo, z wyjątkiem Clock i Suity, 2 najlepsze wałki, reszta to chałtura. Fajny pomysł z tym łóżkiem, latarnie też dodaja klimatu i Shadow Man chyba z 8 metrów ma, szkoda tylko, ze sie nie rusza to by było normalnie wtedy Iron Maiden 2. Australia pierwszy raz od 2017 będzie w przyszłym roku, Indie drugi raz dopiero, ale tym razem 2 koncerty będą. Korea ma aż 3, fajnie sie zapowiada ten leg, moze dojdzie coś nowego. Jak ACoS zostanie do Europy w przyszłym roku to będzie dobrze. Parasomnie jakoś wymęczę. Może gig w Gliwicach, bo tam jeszcze nie grali. A jak nie to sie gdzieś skoczy, ale tylko na jeden gig, wystarczy. Dobrze, że nie grają nic z Awake bo bym wtedy starał sie wiecej gigów zaliczyc.

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Zajzajer » czw paź 09, 2025 11:30 am

ATTENTION all EU/UK DT fans
We know we promised we’d be back in 2026 with our full Parasomnia show, but sadly sometimes plans change… after much discussion, after 2 European legs on our 40th Anniversary Tour in 2024 and 2025 (as well as EU tours the previous two years in 2022 & 2023 as well), we’ve made the hard decision to skip a return to EU/UK in 2026.
We are currently on the final 3 weeks of our US Parasomnia/ACOS Tour, so there’s still time to come on over to the States to catch this show if you are so inclined… it really is an amazing show! And if we can’t bring it over to you, we at least wanted to give the heads up so you’d have the option of coming to us to catch it.
We look forward to returning to EU/UK when we begin our next tour cycle in either 2027 or 2028!

czyli jednak DT nie zawiata w przyszlym roku do europy, troche szkoda tej Parasomnii dwoch utworow i ACoS, ale przynajmniej kasa bedzie na wiadomo co.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Kevin18 » czw paź 09, 2025 12:14 pm

W skrócie wiedzieli że bilety sprzedawałyby się słabo. Słuszna decyzja.

Wróć do „Zespoły i Albumy”