Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Z witraża - po lewo na dole - kowal z mieczami 
A mi się się strasznie marzy Bring Your Daughter....To The Slaughter w wersji interaktywnej z publiką, taka jak to było w Spodku w 2003 roku. Ale to chyba marzenie ścietej głowy.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
A to ten tekst o kowalu jest?☺
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Nie zauważasz różnicy z latami 90? Przecież wtedy nawet największe postacie tego gatunku jak Dickinson, śp. Lemmy, Halford to były zupełnie anonimowe osoby. Dziś Dickinson to jeden z częściej cytowanych muzyków na portalach rockowych, śp. Lemmego czy Halforda zna każdy. Recenzje płyt były w prasie gdzieś tam w środku gazety, a teraz płyta Iron Maiden, a nawet Judas Priest to temat miesiąca w takim Teraz Rock. Koncert Iron Maiden w 2005 r. nie był nawet brany pod uwagę w jakiejś ankiecie jak pamiętam na najlepszy w Polsce z dwudziestu. Teraz pewnie byłby w Top 3. Do tego headlinerami największych festivali są właśnie często Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy, Scorpions itd. Można wymieniać długo.
Właśnie! Celna uwaga. Kowal to po angielsku Smith więc tu szukałbym tropu. To kowal jest motywem obrazka, a nie sam miecz. Jeśli zagrają Flash of the Blade z radością przyznam się do pomyłki.
Z tej płyty z realistycznych najchętniej Tailgunner. Niekoniecznie jako opener koncertu czy bisów. Bardzo żywy, zadziorny utwór.
Miecze do walki muszą zostać wpierw wykute, może Sun And Steel 
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Sun and Steel i Flash of the Blade na jednym koncercie. Jestem ciekaw reakcji publiczności.
SUN AND STEEL <3!UptheIronsWro pisze: ↑sob lis 25, 2017 2:13 pm Sun and Steel i Flash of the Blade na jednym koncercie. Jestem ciekaw reakcji publiczności.
Jak będą chociaż ze 3 perełki to już będę szczęśliwy
Mam wielkie nadzieje na tego Clansmana i Paschendale bo oba uwielbiam! FTGGOG pewnie też jest realne. Flight of Icarus byłby nie lada niespodzianką, ale ciężko uwierzyć, żeby to w końcu zagrali... W Flash of the Blade nie wierzę, poza tym nie bardzo widzę związek tego utworu z kowalem na obrazku...
Swoją drogą jestem ciekaw, czy rzeczywiście cała grafika ma być podpowiedzią, czy np. rzucili tam sporo różnych smaczków, ale z tego wybiorą tylko np. 2-3 kawałki i już.
Zgadzam się z tym, co niektórzy z Was piszą i również liczę, że panowie tym razem pozytywnie zaskoczą setlistą. W końcu coraz młodsi niestety nie są i pewnie to jeden z ostatnich momentów na odgrzanie kilku niegranych perełek, troszkę jak kolejna trasa historyczna, ale tym razem bez sprecyzowanego okresu historii IM.
Swoją drogą jestem ciekaw, czy rzeczywiście cała grafika ma być podpowiedzią, czy np. rzucili tam sporo różnych smaczków, ale z tego wybiorą tylko np. 2-3 kawałki i już.
Zgadzam się z tym, co niektórzy z Was piszą i również liczę, że panowie tym razem pozytywnie zaskoczą setlistą. W końcu coraz młodsi niestety nie są i pewnie to jeden z ostatnich momentów na odgrzanie kilku niegranych perełek, troszkę jak kolejna trasa historyczna, ale tym razem bez sprecyzowanego okresu historii IM.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Może kowal miał trudne dzieciństwo i oznacza Wratchilda 
-
Deleted User 4783
Sun and Steel = orgazm xD
Poważnie, to raczej bym na to nie liczył 
Widzę, że jak przy każdej trasie, niektórzy z Was odpływają z naiwnością jak dzieci...
Pewnie dadzą 2-3 niegranie dawno utwory, pokroju Be quick, Paschendale, czy Reincarnation. I to i tak będzie dobrze.
A niektórzy tu wyjeżdżają z jakimiś mało znanymi dla szerokiej publiki utworami z wczesnych płyt jak Sun and steel czy Flash of the blade ...
Ja wiem, że fajnie pomarzyć, ale bądźmy poważni.
Pewnie dadzą 2-3 niegranie dawno utwory, pokroju Be quick, Paschendale, czy Reincarnation. I to i tak będzie dobrze.
A niektórzy tu wyjeżdżają z jakimiś mało znanymi dla szerokiej publiki utworami z wczesnych płyt jak Sun and steel czy Flash of the blade ...
Ja wiem, że fajnie pomarzyć, ale bądźmy poważni.
Trasa oparta wyłącznie na ogranych tematach byłaby skazana na niepowodzenie, tym bardziej że planują ją przedłużyć na kolejny rok. Nie sądzę aby poszli tak prosto na łatwiznę...
-
Deleted User 1499
Też mi się wydaje że większość setu to będą często grane numery a z tych ,,perełek" można liczyć na 3-4 max. IM zawsze dmucha balonik przed każdą trasą, jaka to nie będzie wypasiona scenografia i niepowtarzalna setlista. A efekt jest zawsze ten sam, co do scenografii to spoko, fajerwerków może nie ma ale zawsze jakiś progres jest a ta z TBOS po zmroku podobała mi się mega. Jednakże setlisty są jakie są i raczej na zaskok z 2005 nie ma co liczyć.
Scenografia na trasach TFF i TBOS to był jeden z Maidenowych topów, efekty na trasach historycznych też fajnie wypadły. Tym razem maja przebić TBOS - to może wyglądać ciekawie. Ja liczę na 4-5 utworów zaskakujących, reszta - Greatest Hits, w zapowiedzi trasy widnieje mniej więcej taka właśnie sugestia. Ciekawi mnie ten Rime, no i czy kompletnie pominą ostatni album?
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Trasa oparta nawet na samym Wratchild i tak się genialnie sprzedaje na ponad pół roku przed startem.
Dokładnie. To Maideni. Nieważne co zagrają i tak będzie sukces. Mogą zagrać same zgrane kawałki albo 12 razy Wrathchild + TNOTB + IM + Fear i wszyscy będą pisali i mówili, że były świetne koncerty.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Chyba zbyt surowo ich oceniacie...
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Nie ich tylko bezkrytyczną publiczność, która ubzdurała sobie, że jest wąska grupa zespołów, która się nie musi starać. Jeszcze 15 lat temu Ironi do tej grupy nie należeli, ale niestety doszli do tego poziomu popularności do AC/DC, Metallica, Rolling Stones itd. Dlatego cokolwiek by nie zrobili będą mieli zapewnione świetne recenzje płyt i znakomite relacje koncertów. Fani na tym cierpią bo denerwują ich słabe sety czy pewne wady płyt studyjnych (np. producent), ale interes się kręci. Zespół, który przez ogromną większość kariery był olewany przez media i miał pod górkę u dziennikarzy zostanie zapamiętany przez pryzmat ostatniej dekady jako megagwiazda. Ci sami dziennikarze, którzy jeszcze pod koniec '90 nigdy by nie napisali artykułu o jakimś tam Iron Maiden teraz pieją z zachwytu nad lotniczymi pasjami Dickinsona i widowiskowymi koncertami.
Liczę na to, że w 2018 roku zwycięży u nich chęć bycia muzykami, a nie maszynkami do nabijania kasy całemu biznesowi muzyczno-koncertowemu. Zdają sobie sprawę z tego, że ich historia jest ogromna i myślę będą chcieli to tą trasą pokazać. Jeśli by opierać się na trasach koncertowych z ostatnich 10 lat to historia Iron Maiden jawi się jako bardzo uboga.
Sun and Steel niezły trop, ale to utwór opowiadając o mieczach samurajskich. Myślę, że tutaj chodzi o Adriana Smitha, ale mogę się mylić.
Liczę na to, że w 2018 roku zwycięży u nich chęć bycia muzykami, a nie maszynkami do nabijania kasy całemu biznesowi muzyczno-koncertowemu. Zdają sobie sprawę z tego, że ich historia jest ogromna i myślę będą chcieli to tą trasą pokazać. Jeśli by opierać się na trasach koncertowych z ostatnich 10 lat to historia Iron Maiden jawi się jako bardzo uboga.
Sun and Steel niezły trop, ale to utwór opowiadając o mieczach samurajskich. Myślę, że tutaj chodzi o Adriana Smitha, ale mogę się mylić.
Ale zaraz, zaraz. Mówmy tu raczej o popularności Maiden. Reszta zespołów nie będzie w stanie sprzedać dużego obiektu na 7-8 tysięcy ludzi. Ostatnie koncerty Judas Priest to była porażka jeżeli chodzi o frekwencję, Helloween do 3 tysięcy dobije we wtorek i tak dalej... I o ile Maiden (w tym główna zasługa Roda i jego umiejętnościom marketingowym ) potrafiło pozyskać nowe tłumy fanów ( zwłaszcza od trasy TFF) o tyle pozostałe zespoły co trasa mają mniejsze ilości sprzedanych biletów. A to,że są headlinerami największych festiwali? To pokazuje, że młodzież nie jest w stanie wskoczyć na ich miejsce.Nie zauważasz różnicy z latami 90? Przecież wtedy nawet największe postacie tego gatunku jak Dickinson, śp. Lemmy, Halford to były zupełnie anonimowe osoby. Dziś Dickinson to jeden z częściej cytowanych muzyków na portalach rockowych, śp. Lemmego czy Halforda zna każdy. Recenzje płyt były w prasie gdzieś tam w środku gazety, a teraz płyta Iron Maiden, a nawet Judas Priest to temat miesiąca w takim Teraz Rock. Koncert Iron Maiden w 2005 r. nie był nawet brany pod uwagę w jakiejś ankiecie jak pamiętam na najlepszy w Polsce z dwudziestu. Teraz pewnie byłby w Top 3. Do tego headlinerami największych festivali są właśnie często Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy, Scorpions itd. Można wymieniać długo.
Natomiast obecny fenomen IM to głównie i wyłącznie PR bo muzycznie jest jak jest jak sam zauważyłeś. TBOS w sumie jest całkiem ok, TFF to jakaś kicha, AMOLAD był trochę odkrywczy ale też jakiś taki niedorobiony itd. WNatomiast jeżeli chodzi o sprzedaż, marketing, wzbudzenie zainteresowania muzyką u ludzi którzy boją się metalu ( nawet moja żona z ciekawości poszła zobaczyć koncert w Brnie) to Maiden jest mega produktem.