Jak zaczynają trasę 17/18 utworami, to skończą na 14/15.
Turbo - Polska 2026
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Turbo - Polska 2024 / 2025
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Wywiadu ja nie robię, ino kolega co był na koncercie w Koszalinie. Nie wiem na kiedy się z nimi ugadał, a tam nie było czasu na to
www.MetalSide.pl
- blackcocker
- -#Moderator

Szkoda to w ogóle komentować. Chyba nie będę się już znęcał nad nimi. Może i dobrze się dzieje, w końcu człowiek da se spokój i nie będzie go kusiło, żeby jeździć do jakiś dziur.
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Irytujące jest to, że albumy nagrane z Tomkiem, to kawał świetnej muzyki. Z tego najnowszego, to co słyszałem też trzyma poziom. Można by ułożyć świetną setlistę, uzupełnić ją Numerem 1/2, Żołnierzem czy (lepiej) Grzesznikami oraz obowiązkowymi DD i wszyscy byliby zadowoleni. Komentarze na fb i yt dotyczące "Nowego rozdziału" były praktycznie tylko pozytywne. Oni twierdzą, że chcą grać nowe numery (wiadomo, że nie dotyczy to Piątego Żywiołu, bo Wojtek nie lubi albumu), ale... jakoś to im nie wychodzi. No słabe to jest strasznie. Zwłaszcza, że większość ludzi przychodzi tam posłuchać 3-4 numerów, bo więcej nie zna.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
A w komentarzach na fejsie lament że wczoraj nie zagrali Smaku...na co admin peja odpowiada, że cały Smak będzie 1 lutego w Poznaniu, razem z premierą nowego SINGLA (??????????)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Albo się przejęzyczyli (obsługa fejsika do wyjebania) albo.... nie mam słów.
I zaraz "lament". Jedna (pewnie stara) baba spłakała się, bo trzeciej balladki jej nie zagrali na koncercie. Podobno ma być heavy metal i szatan.
I zaraz "lament". Jedna (pewnie stara) baba spłakała się, bo trzeciej balladki jej nie zagrali na koncercie. Podobno ma być heavy metal i szatan.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Może wsadzę kij w mrowisko, ale to wszystko jest do ogarnięcia...w sensie wpływ na setlistę i nie tylko. i to jest naprawdę proste jak dupczenie. Turbo zakłada fan-club na patronite, czy innym serwerze składkowym. Powiedzmy fani płacą miesięcznie 20 - 30 złotych. Za to mają np. opcję sondy co zagrac na koncertach, znizkę na merch, jakis piny/naszywki dla członków fanclubu. Mozliwość pre-orderu płyt itp itd. Nie wierzę, że nie znalazłoby się 100 ludzi, którzy zgodziliby sie płacić dwie-trzy dychy miesięcznie na wsparcie kapeli. Zespół ma dwa, trzy tysiaki ekstra miesięcznie choćby na promocję, fani mają jakis (drobny) wpływ na to co zespół robi. I jako to wszystkoby sie kreciło. Może to jest wishful thinking, ale np. taki fanclub ma Wytch Hazel i jak im szepnę słówko co by na koncercie zagrali, to na 90% to jest. Jak byłaby sonda, to nawet by Ci PZ Enola Gay zagrali (nota bene świetny utwór)pz pisze: ↑sob sty 18, 2025 4:11 pm Irytujące jest to, że albumy nagrane z Tomkiem, to kawał świetnej muzyki. Z tego najnowszego, to co słyszałem też trzyma poziom. Można by ułożyć świetną setlistę, uzupełnić ją Numerem 1/2, Żołnierzem czy (lepiej) Grzesznikami oraz obowiązkowymi DD i wszyscy byliby zadowoleni. Komentarze na fb i yt dotyczące "Nowego rozdziału" były praktycznie tylko pozytywne. Oni twierdzą, że chcą grać nowe numery (wiadomo, że nie dotyczy to Piątego Żywiołu, bo Wojtek nie lubi albumu), ale... jakoś to im nie wychodzi. No słabe to jest strasznie. Zwłaszcza, że większość ludzi przychodzi tam posłuchać 3-4 numerów, bo więcej nie zna.
Natomiast poziom managera Turbo.sorry, ale leży, kwiczy i robi pod siebie. Nawet własnego profilu na serwisach streamingowych nie mają. A to powinno być ogarnięte dawno przed wypuszczeniem "Nowego Rozdziału". Jeszcze chwila a Turbo zobaczymy na dożynkach w sołectwach i festynach wielskich....chociaż nie wiem, czy już takich gigów nie było.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Nie da się ukryć, że Turbo jest amatorsko prowadzone i jest to dość żenujace, żeby zespół z takim dorobkiem odwalał takie akcje i grał po takich dziurach. Tam wszystko jest nie tak 
www.MetalSide.pl
@Cezi, oczywiście, że były "dni ziemniaka"
Moim zdaniem to nie jest do ogarnięcia. To musi być jakaś kwestia mentalna chyba. Brak zdecydowania, w którą stronę ma iść ten zespół. Straszna szkoda, bo, jak widać po tym co wypuścili, Wojtek wciąż ma pomysły na dobre granie, a Tomek na teksty i kawał głosu (jak na wokalistę jest w końcu w kwiecie wieku). Aż żal dupę ściska, że marnują pozycje w secie na numery z tak słabymi tekstami jak "cały czas uczą nas", albo mielą w kółko to samo. Potem jest narzekanie, że "no gramy kawalerię, bo ludzie nie znają nowych numerów". A skąd mają je znać, skoro przed koncertami promującymi nową płytę wypuścili 1 singiel (drugi miał być tydzień temu i jakoś zaginął). W Jarocinie ja z żoną + jakieś osoby koło nas (nie wiem czy nie m.in. kolega Adk) śpiewały jego fragmenty. Podobnie z numerami ze Strażnika czy Żywiołu, skąd ludzie mają je znać, skoro nie są grane. Kurde, to trzeba promować. Skoro nie grają ich w radio, to przez profile społecznościowe (info z linkiem do numeru na yt + jak pisze cezi spotify i inne platformy) oraz granie na koncertach.
Setlista teraz też fatalnie ułożona. Zamiast mocno wciągnąć ludzi w zabawę, żeby byli rozochoceni jak polecą nowe numery, czyli zacząć od jakiegoś zgranego pewniaka typu Ikar czy Już nie z Tobą, to oni zaczynają od mało znanych i średnio przebojowych numerów z Tożsamości.
Na trasie 40lecie pierwszy set był chronologiczny. Szybko okazało się, że Fabryka Keksów to słaby otwieracz koncertu i kolejność została poprawiona z korzyścią dla dynamiki seta. Warto byłoby, żeby ktoś tutaj też spojrzał na ten set z boku.
Setlista teraz też fatalnie ułożona. Zamiast mocno wciągnąć ludzi w zabawę, żeby byli rozochoceni jak polecą nowe numery, czyli zacząć od jakiegoś zgranego pewniaka typu Ikar czy Już nie z Tobą, to oni zaczynają od mało znanych i średnio przebojowych numerów z Tożsamości.
Na trasie 40lecie pierwszy set był chronologiczny. Szybko okazało się, że Fabryka Keksów to słaby otwieracz koncertu i kolejność została poprawiona z korzyścią dla dynamiki seta. Warto byłoby, żeby ktoś tutaj też spojrzał na ten set z boku.
Tu masz 100% racji.....Wystarczyłoby na otwarcie cokolwiek z Kawalerii....(poza Bramami i Wybacz Wszystkim Wrogom), potem Ikar jako kotlet i "Nowy Rozdział" z zapowiedzią, że pozostajemy w szybkich klimatach.pz pisze: ↑sob sty 18, 2025 8:30 pm
Enola Gay nie takie znowu z dupy wyjęte, Tomek na 30 lecie to śpiewał 
człowiek się tylko uwkurwia, beznadziejne to wszystko jest i zgadzam się z Wami panowie, szkoda gadać, bo człowiek zostawił im parę grosza na biletach, więc choćby z szacunku do tych pieniędzy i ludzi nie powinni odpierdalać takich bzdetów. Oczywiście teraz na m.in. moje komentarze nie odpisują
człowiek się tylko uwkurwia, beznadziejne to wszystko jest i zgadzam się z Wami panowie, szkoda gadać, bo człowiek zostawił im parę grosza na biletach, więc choćby z szacunku do tych pieniędzy i ludzi nie powinni odpierdalać takich bzdetów. Oczywiście teraz na m.in. moje komentarze nie odpisują
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Nie wiem kto tam ogarnia tego fejsa, ale teraz chłopaki grają koncert, a Piotrek albo pilnuje bramki, albo gada z kimś w klubie. Jeżeli odpiszą, to raczej jutro. Ciekawe czy w ogóle. Wszyscy, którzy skomentowali to "stali" bywalcy koncertów. Szkoda by było, gdy się okazało, że ważniejsze jest dla nich zdanie pani, która pójdzie na koncert raz na 5 lat jak przyjadą jej pod dom, niż zdanie osób, które kilka razy w roku przejadą kawał kraju, żeby ich posłuchać na żywo.
Enola Gay zagrali raptem trzy razy w 2010 roku....info ze słynnego amerykańskiego portalu.....więc raczej hitem setlisty nie jest.
Pisałem pod kątem tego, ze Turbo samo z siebie raczej do seta jej nie wrzuci. Ale gdyby była jakaś sonda wśród fanów, to kto wie?
@Sardi nie zgodzę się z Tobą w kwestii szacunku i zostawienia im paru groszy za bilety. Za wydaną kasę i poswięcony czas dostałeś (wszyscy dostaliśmy ) naprawdę kilka fajnych setów....w tym np. swietny koncert w Leśniczowce z Moze Tylko Płynie Czas. A ten numer Wojtek wrzucił do setu na wyrażne prośby i bombardowania Sanktuarian. Co napedzało koniunkturę i apetyt na następne gigi. A teraz pewnie część z nas ograniczy się do jednego gora dwóch gigow. Ja np.robię tylko Poznań.....jeśli będzie fajnie i rozwinie się set rozważę jeszcze Legnicę. Nie wiem jakie komentarze zostawiałeś im na fb, sle moze bylismy nieco nachalni o nowe numery.i stąd brak reakcji na nasze konstruktywne uwagi. Bo to nie jest bezmyślny hejt. Nie bardzo to wszystko kumam.
Dostaliśmy. I co z tego. Nie uwazam, ze zadam nie wiadomo czego, godzę sie z obecnoscia wielu kotletow w secie, mimo ze ich nie chcę. To była trasa rocznicowa, która świetnie wspominam, więc logiczne że grali trochę więcej perełek niż zwykle. Teraz mają promować nowy album, więc logiczne że chce na niej nowy album. I naprawdę, mam nadzieję że ten komentarz że w Poznaniu premiera nowego SINGLA to przejęzyczenie pisane na szybko. Bo to jest akurat już brak szacunku do odbiorcy. Skoro promujesz od kilku miesięcy że zagrasz cały nowy album, a później 2 tygodnie przed się z tego wycofujesz...no to trochę cieniutkocezi pisze: ↑sob sty 18, 2025 10:30 pm
@Sardi nie zgodzę się z Tobą w kwestii szacunku i zostawienia im paru groszy za bilety. Za wydaną kasę i poswięcony czas dostałeś (wszyscy dostaliśmy ) naprawdę kilka fajnych setów....w tym np. swietny koncert w Leśniczowce z Moze Tylko Płynie Czas. A ten numer Wojtek wrzucił do setu na wyrażne prośby i bombardowania Sanktuarian. Co napedzało koniunkturę i apetyt na następne gigi. A teraz pewnie część z nas ograniczy się do jednego gora dwóch gigow. Ja np.robię tylko Poznań.....jeśli będzie fajnie i rozwinie się set rozważę jeszcze Legnicę. Nie wiem jakie komentarze zostawiałeś im na fb, sle moze bylismy nieco nachalni o nowe numery.i stąd brak reakcji na nasze konstruktywne uwagi. Bo to nie jest bezmyślny hejt. Nie bardzo to wszystko kumam.
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Nie, no to na bank przejęzyczenie i nie robiłbym z tego afery.
Natomiast chodziło mi o to, ze płacąc za koncert dostajesz tylko 90-100 minut muzyki. Tyle i aż tyle. I nie uprawnia Cie to do żądania czegokolwiek więcej. Mozesz tylko poprosić o coś licząc, ze Twoje zaangażowanie i wydana kasa zostanie zauważone.
Natomiast chodziło mi o to, ze płacąc za koncert dostajesz tylko 90-100 minut muzyki. Tyle i aż tyle. I nie uprawnia Cie to do żądania czegokolwiek więcej. Mozesz tylko poprosić o coś licząc, ze Twoje zaangażowanie i wydana kasa zostanie zauważone.
Granie po dziurach nie jest złe samo w sobie. Nie tacy artyści dorabiają "po dziurach". Także w 100% rockowi jak Cugowscy, Ostrowska czy Lady Pank. Chodzi o to, że tam w secie powinny być głównie z 2 pierwszych płyt oraz Tomkowe a na klubówkach powinni łoić bardziej "Tomkowy" set + rzeczy ciut cięższe.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Obyś miał rację co do 1go. Bo może okazać się, że płyty nie dowiozą i dlatego ... promocji nie będzie ...cezi pisze: ↑sob sty 18, 2025 10:43 pm Nie, no to na bank przejęzyczenie i nie robiłbym z tego afery.
W mitycznych latach 80-tych koncerty były jeszcze krótsze. Na tzw. Zachodzie zarabiało się na winylach a w Polsce .. często obskakiwało się 2-3 miejsca jednego dnia z setem po 50 - 60 minut.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- blackcocker
- -#Moderator

Z tym Lady Pank grającym po dziurach bym tak nie szalał. Chłopaki co roku (czasem wielokrotnie) odwiedzają Krakowy, Warszawy... Turbo do Krakowa przyjeżdża co dwa lata, do jakiejś lichej nory na 200 osób... A tak to... Można ich zobaczyć w Gryfinie, Legnicy czy Świdnicy...
Jeśli ten tekst o singlu w Poznaniu oznacza, że nie zagrają nowej płyty w całości (a jestem prawie pewny, że była komunikacja, że będzie cały Smak i cała nowa) to ja pierdole. I cała ta trasa? Jaki ma sens?! Wydajemy nową, pierwszą od DWUNASTU lat płytę i napierdalamy w całości Cipę, bo kończy 40 lat?! Co to ma kurwa znaczyć? Biznesmeni kurwa. Odechciewa się
Jeśli ten tekst o singlu w Poznaniu oznacza, że nie zagrają nowej płyty w całości (a jestem prawie pewny, że była komunikacja, że będzie cały Smak i cała nowa) to ja pierdole. I cała ta trasa? Jaki ma sens?! Wydajemy nową, pierwszą od DWUNASTU lat płytę i napierdalamy w całości Cipę, bo kończy 40 lat?! Co to ma kurwa znaczyć? Biznesmeni kurwa. Odechciewa się
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Ok. Ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że Turbo wydaję tą płytę własnym sumptem, bez pomocy i promocji jakiejkolwiek wytwórni. Metal Mind jest jaki jest, ale np. był w stanie wcisnąć C.E.T.I. przed Accept w Progresji. W Turbo ewidentnie za mało osób jest zaangażowanych w proces wydawniczy i promocyjny płyty i to widać. Z drugiej strony Wojtek podkreślał wielokrotnie, że chce się uwolnić od Metal Mindu raz na zawsze. Zresztą trochę mi kiedyś opowiadał o tym. Więc jeśli będzie obsuwa płyty....w co nie chce mi się wierzyć, to niekoniecznie z winy zespołu.blackcocker pisze: ↑ndz sty 19, 2025 3:31 am
Natomiast pełna zgoda co do braku i błędach w komunikacji...choćby ten nieszczęsny post na fb o promocji singla.
- blackcocker
- -#Moderator

Premiera premierą, ale byłem przekonany, że oni chcą na trasie wiecznie młodych grać ją w całości razem z całym smakiem... A przynajmniej na tych specjalnych koncertach w Poznaniu i Wawie. Tak też stoi w opisie wydarzenia na fb.
Koncert w Poznaniu, w mateczniku Turbo, będzie jednym z dwóch zaplanowanych wydarzeń specjalnych:
zespół po raz pierwszy zaprezentuje cały materiał ze swojej nowej płyty
grupa wykona w całości album „Smak Ciszy”, który obchodzi 40-lecie
usłyszymy także największe hity formacji
A w ostatnim poście pod płaczem pani, która nie usłyszała w Koszalinie Smaku napisali:
może powtórka ze spotkania w lutym? 1.02 w Poznaniu będzie premiera nowego singla ale i też zagrany cały album „Smak Ciszy”
Dzięki za Twoją obecność w Koszalinie
No to dość, że teraz nagle płyta nie wyjdzie, to jeszcze w całości zagrają tylko Smak? O chuj tu chodzi? Szczerze, średnio do mnie też przemawia jakiekolwiek tłumaczenie o opóźnieniach, przecież oni tą płytę chcieli wydawać w listopadzie XDDDD każdy wiedział, że to się nie uda, ale oni, WIECZNIE MŁODZI (i naiwni?) wierzyli, że uda im się to wydać w listopadzie, a w lutym nie dadzą rady? Coś tu jest mocno nie halo. Panie managerze, dodanie paru emotem do ogłoszenia, posta i komentarza to nie wszystko.
Koncert w Poznaniu, w mateczniku Turbo, będzie jednym z dwóch zaplanowanych wydarzeń specjalnych:
zespół po raz pierwszy zaprezentuje cały materiał ze swojej nowej płyty
grupa wykona w całości album „Smak Ciszy”, który obchodzi 40-lecie
usłyszymy także największe hity formacji
A w ostatnim poście pod płaczem pani, która nie usłyszała w Koszalinie Smaku napisali:
może powtórka ze spotkania w lutym? 1.02 w Poznaniu będzie premiera nowego singla ale i też zagrany cały album „Smak Ciszy”
Dzięki za Twoją obecność w Koszalinie
No to dość, że teraz nagle płyta nie wyjdzie, to jeszcze w całości zagrają tylko Smak? O chuj tu chodzi? Szczerze, średnio do mnie też przemawia jakiekolwiek tłumaczenie o opóźnieniach, przecież oni tą płytę chcieli wydawać w listopadzie XDDDD każdy wiedział, że to się nie uda, ale oni, WIECZNIE MŁODZI (i naiwni?) wierzyli, że uda im się to wydać w listopadzie, a w lutym nie dadzą rady? Coś tu jest mocno nie halo. Panie managerze, dodanie paru emotem do ogłoszenia, posta i komentarza to nie wszystko.
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.