Judas Priest
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Judas Priest
https://www.guitarworld.com/artists/jud ... -new-album
Ciekawy wywiad z zespołem, Tipton też się wypowiada.
Ciekawy wywiad z zespołem, Tipton też się wypowiada.
Czasami zaśpiewa naprawdę mega, czasami słabizna, cóż poradzić
. W Gdańsku mi się podobało, krzyknąć naprawdę jeszcze potrafi...
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Zapoznałem się i ja z nowym wydawnictwem JP i jestem zdecydowany na zakup płytki, aby w dobrej jakości posłuchać sobie w domu od czasu do czasu. A posłuchać warto, jak dla mnie jest to udany album, chociaż jakichś wybitnych, absolutnie topowych kawałków na razie nie dostrzegam. Poziom "Firepower" to jak sądzę "Redeemer" oraz "Angel of retribution", z drugiej strony zbyt mało jeszcze się nasłuchałem nowego materiału, więc ocena ogólna może ulec zmianie. Wg mnie wyróżniające się utwory to "Lightning strike", "Never the heroes", "Children of the sun", "Rising from ruins", "Spectre". Tutaj albo całość utworu mi pasuje, albo większe jego fragmenty, tak jak w "Spectre" - początek niezbyt zachwycający, ale kawałek ładnie się rozwija i ma znakomite gitary solowe. Najlepszym z całego albumu to chyba określiłbym "Rising from ruins" - w tym nagraniu wszystko jest tak, jak powinno być. Prawie nic bym nie zmienił :-) Z kolei w nagraniach: tytułowym, "Evil never dies", "Necromancer", "Flame thrower", "Traitors gate", "No surrender" coś nie do końca mi pasuje, chociaż aby sobie wyrobić rzetelną ocenę muszę więcej razy przesłuchać (może już z CD, a nie jak dotąd z kompa z you tube). W tytułowym najsłabsze są partie wokalne refrenu, podobnie jak w "Necromancer", reszta w porządku. "No surrender" - trochę taka jakby oklepana melodia, w "Evil never dies" trochę nie bardzo partie wokalne mi odpowiadają, a co do pozostałych utworów z tej drugiej grupy to słyszę fragmenty dobre i przeciętne, więc trudno mi póki co o jednoznaczną opinię. Zostały jeszcze dwa utwory: "Lone wolf" - dosyć ciekawy muzycznie i wokalnie, ale chyba nie do końca w moim stylu, zobaczę za jakiś czas. "Sea of red" - nic nie mogę na razie o nim napisać, ponieważ jeszcze go nie słuchałem. Czytałem tu na forum, że to ballada i że niezbyt udana. Podpowiedzcie mi tylko, czy w całości akustyczna, bo jeżeli tak, to raczej większego wrażenia na mnie nie zrobi.
"Still my heart calculate and pray"
Nie jest w całości akustyczna.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Saimon1995
- -#Moderator

Firepower ładnie sobie radzi na listach sprzedaży:
- w Wielkiej Brytanii: 5 miejsce (pierwszy raz w TOP10 od czasu premiery British Steel - dotarł do 4. pozycji)
- w USA: również 5 miejsce (najwyższe w historii grupy!!!)
W przyszłym tygodniu z kolei dowiemy się jaką popularnością cieszył się w naszym kraju.
- w Wielkiej Brytanii: 5 miejsce (pierwszy raz w TOP10 od czasu premiery British Steel - dotarł do 4. pozycji)
- w USA: również 5 miejsce (najwyższe w historii grupy!!!)
W przyszłym tygodniu z kolei dowiemy się jaką popularnością cieszył się w naszym kraju.
Ostatnio zmieniony pn mar 19, 2018 10:00 am przez Saimon1995, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie, obstawiam Top 5 u nas (pesymistycznie). Co do USA, jeszcze nie opublikowano raportu Billboard. Generalnie klasyczny heavy w wielu krajach przechodzi do mainstreamu, jak hard rock. Widoczny jest zwrot w kierunku klasycznie metalowego grania nawet w USA, gdzie zawsze tego typu dźwięki były mniej popularne. To wspaniały prognostyk dla całego nurtu. Up The Irons & Priests!!!
Ja tam raczej nie nazwałbym tego zwrotem, po prostu słuchacze mainstreamu nie kupują już za bardzo płyt, a fani metalu w większości przy tym wciąż obstają, stąd nagle takie wysokie miejsca w rankingach :>
Generalnie płyty w wersji fizycznej już się nie sprzedają. Masz rację co do szeroko pojętych fanów rocka. Natomiast teraz, kiedy wychodzi nowość - w przypadku znanych nazw, nakład realny nie musi wcale być jakiś imponujący, aby album trafił do TOP 3 zestawień. Jeśli rzeczywiście "Firepower" w USA osiągnie #2 (bo póki co, to tylko spekulacje) to bardzo jestem ciekaw, ile tych CD sprzedano tam w pierwszym tygodniu?
Dobre pozycje na listach sprzedaży bardzo cieszą. To znaczy, że ludzie nadal chcą takiej muzyki i są skłonni za nią płacić. To jest dobre nie tylko dla Priest, ale ogólnie dla metalu.
Natomiast na trasie Rob używa kurtki z trasy Mercenaries Of Metal. Czyżby mała zapowiedź Ram It Down 30th Anniversary Edition? Ja bardzo czekam, choćby z takiego powodu: https://www.youtube.com/watch?v=D3hwxFtxM-Q
Tak wspaniale rzadko kiedy grali. Niesamowita agresja i lekkość wykonania.
Natomiast na trasie Rob używa kurtki z trasy Mercenaries Of Metal. Czyżby mała zapowiedź Ram It Down 30th Anniversary Edition? Ja bardzo czekam, choćby z takiego powodu: https://www.youtube.com/watch?v=D3hwxFtxM-Q
Tak wspaniale rzadko kiedy grali. Niesamowita agresja i lekkość wykonania.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
I nie zgodzę się z opinią, że kawałek kończący płytę jest knotem. Objawieniem też nie jest, ale brzmi całkiem przyjemnie. Ogólnie nowe wydawnictwo JP jest jak na razie najlepsza płyta rocku jaką słyszałem w 2018, wiem, że dopiero marzec, ale...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Na drukowanych setlistach JP widnieje "Angel/BEFORE THE DAWN"! Możliwe, że rotacja faktycznie będzie miała miejsce i dotyczyć będzie bardzo nieoczywistego numeru. Nie wiem, czy oni w ogóle go grali wcześniej na żywo.
Zdjęcie setu:
http://sickanddestroy.info/wp-content/u ... etlist.jpg
Zdjęcie setu:
http://sickanddestroy.info/wp-content/u ... etlist.jpg
Angel i Before to zdecydowanie ich dwie najlepsze ballady. Cały czas mam nadzieję, ze dodadzą jeszcze spectre czy coś innego z nowej płyty, 3 numery to jednak za mało jak na trase promująca album.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Jak pisałem, na 90% będzie więcej nowości. Ostatnio się chwalą wynikami sprzedaży, gorący odbiór płyty na pewno przełoży się na setlisty. Myślę, że trzeba po prostu poczekać na europejskie koncerty. USA to specyficzne miejsce, specyficzny rynek i specyficzni odbiorcy. Myślę, że Europa dostanie ze 2 nowe utwory więcej. Gorąco liczę na to, że prędzej czy później wyrzucą Painkillera, Rippera i Grindera z setu i zamiast tych kawałków wstawią coś z zestawu Spectre/Necromancer/Traitors Gate/No Surrender. Firepower to płyta stworzona do grania na żywo, te numery mają wielki potencjał koncertowy. Oby tylko go wykorzystali. Przy Redeemer Of Souls niestety nie zrobili tego do końca.
No surrender, spectre, i traitors gate muszą zagrać. Chyba najlepsze kawałki, z i tak bardzo udanego albumu, stworzone wręcz do grania na żywo, a i niewymagajace wokalnie. Chociaż w sumie rising from the ruins też mogliby zagrać
.
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Czy ostatni utwór na albumie to knot to nie wiem, ponieważ nadal nie posłuchałem tego nagrania. Natomiast trochę zbyt surowo oceniłem "No surrender", tzn. wrzuciłem go do worka tych mniej się wyróżniających, ale jednak jest to bardzo solidny kawałek, dobrze się go słucha, jest dynamiczny i lekki w odbiorze. I takich utworów także potrzeba. Album na pewno kupię, warto wydać pieniążki na to wydawnictwo. Podobne odczucia mam co do najnowszego krążka Saxon, ale w tym przypadku cena jest ... trochę odstraszająca. Nie rozumiem, dlaczego jest taka dysproporcja. Ostatnie dzieło Saxon dobre, a ja - wstyd się przyznać - bardzo słabo znam dorobek tej grupy. Kiedyś próbowałem słuchać i jakoś tak szybko rezygnowałem. Coś mi chyba wtedy nie pasowało.
"Still my heart calculate and pray"
Tutaj problemem jest intro. Trudno mi sobie wyobrazić RFR bez intra, a ono obecnie rozpoczyna koncerty. Nie widzi mi się Travis uderzający 5 razy w talerz i start utworu. Chociaż bardzo niewykluczone, że mnie zaskoczą. Na tej trasie chyba wszystko jest możliwe.
Glenn zagrał wczoraj Metal Gods, Law i Living!!!
Ż innych zmian to trochę pomieszali kolejność i Manalishi wszedł za Angela
Ż innych zmian to trochę pomieszali kolejność i Manalishi wszedł za Angela
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Dziwna zmiana, bo spodziewałem się raczej tego Before The Dawn, ale dla mnie na plus.
Natomiast część z Glennem magia. Oby tak samo było w Katowicach!
Natomiast część z Glennem magia. Oby tak samo było w Katowicach!
Dla mnie zmiana na minus, jakaś ballada w secie powinna zostać.