27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)
To, że dzisiaj jest mniejszy chlew, niż kiedyś, nie ma żadnego znaczenia. Z tego powodu należy tolerować takie zjawiska na koncertach? Absolutnie nie. Fajnie, że jest lepiej, ale nadal nie jest dobrze.
Fani liczą na normalny odbiór koncertu, bo tak jest w innych krajach. Nie ma żadnego logicznego powodu, by w Polsce było inaczej.
Fani liczą na normalny odbiór koncertu, bo tak jest w innych krajach. Nie ma żadnego logicznego powodu, by w Polsce było inaczej.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Na ilu i jakich koncertach w innych krajach byłeś, że wiesz iż jest diametralnie inaczej (lepiej)?
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ze 30-40 w kilkunastu krajach. I wielu festiwalach.
Czyli to, że kiedyś było niebezpieczniej sprawia, że jak dziś jest mniej niebezpiecznie, to mamy akceptować patologie?od 25 lat jeżdżę po całym kraju na koncerty i widzę ogromną różnicę (publiczność, organizacja i ochrona) pomiędzy tym jak było kiedyś, a jak jest teraz. Oczywiście in plus. Jeśli ktoś narzeka na to co działo się w Tauron Arena to proponuję przypomnieć sobie albo posłuchać relacji uczestników z Torwaru '95, Spodka'98 czy choćby ponownie Spodka '00. To były czasy bez GC, EE, FthB i tym podobnych.
Dlaczego kazdy, kto wypowiada się w ym temacie w podobnyn tonie musi tak polaryzowac? Nikt nie pisze o pikniku, tylko o tym żeby nie napierać na osobe z przodu, czy to jest takie ciężkie do zrozumienia???niektórzy za punkt honoru mają stanie na płycie (bo to jedyne miejsce dla true fana), jednak chcieliby oglądać show z perspektywy pikników czyli trybun. Mieć ciastko i zjeść ciastko... Chyba DVD Flight 666 czy En Vivo za mocno weszło.
Nikt nie potępia takich osób. Występuje szyderka co najwyżej.Polsce vel. Cebulandii wg niektórych występują tylko dwa rodzaje publiczności: kulturalni i spokojni (wg true fana drętwi i otępiali piknikowcy ożywiający się tylko podczas Fear of the Dark za co należy im się wieczne potępienie), żywiołow
Na szczęście dzisiaj nie muszę być we własnej osobie na koncercie w np. Szwecji, mam za to pełne koncerty nagrane z trybun w jakości HD i dostępne na YT. Sam tydzień temu byłem na gigu w kraju blisko Polski, różnica zachowania ogromna.
Jak słusznie zauważył Dzosef, bardzo polaryzujesz, nie wiem po co.
Jak słusznie zauważył Dzosef, bardzo polaryzujesz, nie wiem po co.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Nie polaryzuję tylko chcę zwrócić uwagę na pewną każdorazową pokoncertową prawidłowość w komentarzach na forum. Zawsze jest narzekanie: albo było drętwo albo agresywnie. Nigdy nie może być ok czy dobrze, zawsze trzeba się przypieprzyć.
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 11:07 am przez Bamoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze moje pytanie nie było skierowane do Ciebie, ale trudno... Widzę, że na każdym kroku chcesz podkreślić, iż jesteś wytrawnym koncertowym graczem przemierzającym na wskroś Europę i wszędzie jest super tylko nie w PL. OK. A propos akceptowania patologii, odnoszę wrażenie, iż każde zachowanie niezgodne z twoim już nią jest. Jak napisałem powyżej, świadomie wybrałem sektor gdyż wiem co to znaczy płyta na heavymetalowym koncercie, tym bardziej w lecie i w zamkniętym obiekcie. Naprawdę nie rozumiem o co te wszystkie żale?Dzosef pisze: ↑wt lip 31, 2018 10:39 amZe 30-40 w kilkunastu krajach. I wielu festiwalach.
Czyli to, że kiedyś było niebezpieczniej sprawia, że jak dziś jest mniej niebezpiecznie, to mamy akceptować patologie?od 25 lat jeżdżę po całym kraju na koncerty i widzę ogromną różnicę (publiczność, organizacja i ochrona) pomiędzy tym jak było kiedyś, a jak jest teraz. Oczywiście in plus. Jeśli ktoś narzeka na to co działo się w Tauron Arena to proponuję przypomnieć sobie albo posłuchać relacji uczestników z Torwaru '95, Spodka'98 czy choćby ponownie Spodka '00. To były czasy bez GC, EE, FthB i tym podobnych.
Dlaczego kazdy, kto wypowiada się w ym temacie w podobnyn tonie musi tak polaryzowac? Nikt nie pisze o pikniku, tylko o tym żeby nie napierać na osobe z przodu, czy to jest takie ciężkie do zrozumienia???niektórzy za punkt honoru mają stanie na płycie (bo to jedyne miejsce dla true fana), jednak chcieliby oglądać show z perspektywy pikników czyli trybun. Mieć ciastko i zjeść ciastko... Chyba DVD Flight 666 czy En Vivo za mocno weszło.
Po pierwsze moje pytanie nie było skierowane do Ciebie, ale trudno... Widzę, że na każdym kroku chcesz podkreślić, iż jesteś wytrawnym koncertowym graczem przemierzającym na wskroś Europę i wszędzie jest super tylko nie w PL. OK. A propos akceptowania patologii, odnoszę wrażenie, iż każde zachowanie niezgodne z twoim już nią jest. Jak napisałem powyżej, świadomie wybrałem sektor gdyż wiem co to znaczy płyta na heavymetalowym koncercie, tym bardziej w lecie i w zamkniętym obiekcie. Naprawdę nie rozumiem o co te wszystkie żale?Polsce vel. Cebulandii wg niektórych występują tylko dwa rodzaje publiczności: kulturalni i spokojni (wg true fana drętwi i otępiali piknikowcy ożywiający się tylko podczas Fear of the Dark za co należy im się wieczne potępienie), żywiołow
Nikt nie potępia takich osób. Występuje szyderka co najwyżej.
-
Deleted User 5490
No ale forum jest po to, żeby pisać. Każdy pisze z czego był zadowolony, co mu nie pasowało i tyle. Przecież można nie czytać co inni piszą.
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy lubią stać na płycie, żeby lepiej słyszeć, bo tam jest lepsza akustyka. Dlaczego mają z tego powodu cierpieć różne troglodyckie zachowania i uważać to za normalne? Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy lubią stać na płycie, żeby lepiej słyszeć, bo tam jest lepsza akustyka. Dlaczego mają z tego powodu cierpieć różne troglodyckie zachowania i uważać to za normalne? Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 11:12 am przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie jestem, sa tu na forum prawdziwi wymiatacze. Ja to mid tierWidzę, że na każdym kroku chcesz podkreślić, iż jesteś wytrawnym koncertowym graczem przemierzającym na wskroś Europę i wszędzie jest super tylko nie w PL.
Nie odbieraj tego jako ataku na swoją osobę, bo to nie moja intencja, ale właśnie dlatego w tym kraju jest, jak jest. Bo ludzie są bierni wobec sprawy i dopasowują się do tego wszystkiego. Trzeba zacząć mówić "nie" takim zachowaniom, to młodsi to podłapią i z biegiem czasu zrobi się normalnie.
A Dzosef nie potrzebuje chwalić się swoim dorobkiem koncertowym, po prostu ma coś do powiedzenia jako stały bywalec na zagranicznych koncertach. Co w tym złego?
A Dzosef nie potrzebuje chwalić się swoim dorobkiem koncertowym, po prostu ma coś do powiedzenia jako stały bywalec na zagranicznych koncertach. Co w tym złego?
-
Deleted User 5490
Trzeba po prostu wszędzie kreować pewne negatywne postawy jako passe i może część ludzi zacznie się wstydzić, a w międzyczasie ta żulerska spuścizna komuny, którą często widzę na koncertach np. Kata, wymrze z przepicia, przećpania, albo wybije się wzajemnie.
Kiedyś będzie lepiej.
Kiedyś będzie lepiej.
Spox, jest OK. Chcę tylko przedstawić swój punkt widzenia, prawie 40-letniego chłopa, który pamięta to co działo się przed i na koncertach w latach 90-tych i nie uważam, żeby teraz było aż tak tragicznie. Być może się mylę, być może jestem już stary ale to w koncu heavy metalowy koncert a nie koncert życzen! Oczywiście negatywne jednostki zdarzają się wszędzie, ale o tym już wspomniałem. Gdyby ktoś nie był w Tauron Arena to po przeczytaniu waszych komentarzy ( a szczególnie relacji Dzosefa)mógłby stwierdzić, że oprócz was dwóch, trzech czy czterech zjechała się tam patologia i hołota z całej Polski.Schizoid pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:13 am Nie odbieraj tego jako ataku na swoją osobę, bo to nie moja intencja, ale właśnie dlatego w tym kraju jest, jak jest. Bo ludzie są bierni wobec sprawy i dopasowują się do tego wszystkiego. Trzeba zacząć mówić "nie" takim zachowaniom, to młodsi to podłapią i z biegiem czasu zrobi się normalnie.
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 11:43 am przez Bamoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Ty tak na poważnie czy się ze mnie bijasz?Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:10 am (...) Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?
-
Deleted User 4876
No i co to za argument, ze koncert heavy-metalowy w lecie w zamkniętym obiekcie. Czy jakby było na stadionie to ludzie zachowywaliby się w PL lepiej?? Wątpię. Dziwnym trafem można przeżyć w komfortowych warunkach barierki na Mecie w Austrii czy Czechach, Sabbathów w Berlinie czy Helloween w Pradze...a u Nas to jest ciągła walka. Przyjdzie taki troglodyta po supporcie i walczy o barierki. Jakim prawem?? W UK by go ochrona wyniosła w mniej niż 2-3 minuty. Sam byłem świadkiem jak dwie Włoszki na Stonesach w Hyde Parku się ryły..pyskowały do ochrony "że to jest koncert, ze to jest rock n' roll" na co Brytyjski Fosiarz stanowczo i z uśmiechem " but this this is England, and we don't accept this" i Panie się uspokoiły 
Chyba musi dojść do jakieś tragedii aby coś się w tym zakresie zmieniło. Live Nation po akcji z z GC w Gdańsku na GNR odpier..ło w drugą stronę i dlatego nie zrobili GC. Jakoś na AC/DC w Dreznie bilety były po 110 euro za płytę dla wszystkich..ale były wygrodzenia..przyszedłeś wcześniej byłeś w GC, byłeś później to do Silver, a przyszedłeś po supporcie to byłeś w Bronze ...tam się da, u Nas nie...
Chyba musi dojść do jakieś tragedii aby coś się w tym zakresie zmieniło. Live Nation po akcji z z GC w Gdańsku na GNR odpier..ło w drugą stronę i dlatego nie zrobili GC. Jakoś na AC/DC w Dreznie bilety były po 110 euro za płytę dla wszystkich..ale były wygrodzenia..przyszedłeś wcześniej byłeś w GC, byłeś później to do Silver, a przyszedłeś po supporcie to byłeś w Bronze ...tam się da, u Nas nie...
To nieprawda, że u nas jest zawsze do dupy a gdzie indziej pięknie, ale większość z nas ma właśnie takie doświadczenia. Ja byłem na kilkunastu heavymetalowych i hardrockowych koncertach w Niemczech, Czechach i Belgii i najcięższy koncert na Graspopie (Body Count - ludzie mi latali ciągle nad głową, duży młyn) był jak zabawa przedszkolaków w porównaniu z krajem. Bez problemu spędziłem kolejne godziny na barierkach, bawiąc się i skacząc. Po piątku do dziś nie bolą żebra.
Ale zagranicą też może być syf. Ktoś pisał o Zagrzebiu, że było jak u nas.
Z kolei 2 tygodnie temu na Iced Earth w Warszawie było świetnie. Stałem/skakałem w drugim rzędzie i tylko na jednym kawałku ludzie na mnie wpadali mimo, że przez prawie cały koncert miałem tuż za plecami pogo. Wiem, że ciężko porównać koncert na kilkaset osób z imprezą na naście tysięcy, ale właśnie czegoś takiego (z zachowaniem proporcji) bym oczekiwał.
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2018 11:43 am przez pz, łącznie zmieniany 2 razy.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Miałem na myśli narzekania w stylu: "stałem w śmierdzącym, spoconym czy pierdzącym tłumie".thorgal_30 pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:26 am No i co to za argument, ze koncert heavy-metalowy w lecie w zamkniętym obiekcie. Czy jakby było na stadionie to ludzie zachowywaliby się w PL lepiej??
-
Deleted User 5490
Tak na poważne. W moim mieście była ekipa, która jeździła na koncerty nie po to, żeby słuchać muzyki, tylko żeby udowodnić ekipom z innych miast, że są silniejszą grupą. Jechali nachlać się w pociągu, a potem prać słabszych, kasować im co fajniejsze ubranka i przypinki i lać się z zomolami. Zresztą najbardziej znaną ekipą na Metalmaniach była ekipa ze Szczecina do której bandziory z mojego miasta nie miały startu. Nie pamiętasz, czy Cię jeszcze wtedy nie było?Bamoko pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:26 amTy tak na poważnie czy się ze mnie bijasz?Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:10 am (...) Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?![]()
Mieliśmy na ten temat ciekawą dyskusję w sobotę, gdy czekaliśmy na koncert na barierkach. Mnie te czasy ominęły, bo zacząłem jeździć na koncerty pod koniec lat 90tych, ale to była totalna patologia. Pod tym względem jest lepiej, ale wciąż jest sporo do poprawy w naszych zwyczajach.Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:43 amTak na poważne. W moim mieście była ekipa, która jeździła na koncerty nie po to, żeby słuchać muzyki, tylko żeby udowodnić ekipom z innych miast, że są silniejszą grupą. Jechali nachlać się w pociągu, a potem prać słabszych, kasować im co fajniejsze ubranka i przypinki i lać się z zomolami. Zresztą najbardziej znaną ekipą na Metalmaniach była ekipa ze Szczecina. Najprawdziwsi bandyci. Nie pamiętasz, czy Cię jeszcze wtedy nie było?Bamoko pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:26 amTy tak na poważnie czy się ze mnie bijasz?Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:10 am (...) Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?![]()
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 4876
Ale wrzucę jeszcze kamyczek do naszej polskiej mentalności....U Nas jest tak, że jak się ma na przykład zbędny bilet, dodatkową opaskę fttb czy innego stonsowego pita to patrzy się aby ją sprzedać, najlepiej z zyskiem razy cztery. A u innych nacji zauważyłem na koncertach, że bywa inaczej. Jak czytam iorr i tam się ludzie żalą, że nie mieli komu oddać darmowego lucky dipa, albo ta Brazylijka co mi dała fttb pasa za free...no miazga...u nas to Janusz by nie puścił takiego passa za 50 pln, wolałby aby się zmarnowało...no bo jak to tak dać komuś obcemu coś za free. Ja sam dopiero się tego uczę, że jak wygrywam podwójne zaproszenie, a nikt znajomy nie ma ochoty to puszczam no bilet wart 2 stówki za 50 plna,....jeszcze nie dojrzałem do bezinteresowności
hehe
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Czytając wypowiedź od razu przypomniał mi się pewien materiał... "Nas się nie interesuje, nas się chodzi o to, że policja jest na stadionach..." Gdzie w tym wszystkim była muzyka? Na samym końcu. Każdy rozumie, że to nie koncert Rani Jusis i będą występowały takie a nie inne zachowania. Natomiast nie rozumiem i popieram przeciwników Januszy co to po dwóch setkach i czteropaku musi udowodnić posiadaczom GCEE, że zwyczajnie przepłacili za bilety. Potłuczone okulary i wybite zęby to zdecydowanie za dużo jak na mój poziom tolerancji. Dla zainteresowanych zwykłym napierdalaniem innych bez celu polecam MMA - można przy tym nieźle zarobić.Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:43 amTak na poważne. W moim mieście była ekipa, która jeździła na koncerty nie po to, żeby słuchać muzyki, tylko żeby udowodnić ekipom z innych miast, że są silniejszą grupą. Jechali nachlać się w pociągu, a potem prać słabszych, kasować im co fajniejsze ubranka i przypinki i lać się z zomolami. Zresztą najbardziej znaną ekipą na Metalmaniach była ekipa ze Szczecina do której bandziory z mojego miasta nie miały startu. Nie pamiętasz, czy Cię jeszcze wtedy nie było?Bamoko pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:26 amTy tak na poważnie czy się ze mnie bijasz?Pierre Dolinski pisze: ↑wt lip 31, 2018 11:10 am (...) Bo tak się przyjęło jako relikt tej obesranej komuny, kiedy to dzieci proletariuszy i różnych kryminogennych typów chciały udowodnić, że są lepsze od ZOMO, a potem obrywali niewinni?![]()
Widzę że znowu na dobre rozgorzała kilkustronicowa wymiana zdań na temat zachowań publiczności, polskiego bydła, Januszy i Tomków z olx.
a może jeszcze ktoś coś odnośnie samego koncertu? Dla mnie miazga, chociaż Bruce trochę przesadza z tymi przebierankami, w takim FotD chociażby to jego przebranie było zbędne, wyglądał jak King Diamond z długim nosem. A jakie jest Wasze zdanie?
a może jeszcze ktoś coś odnośnie samego koncertu? Dla mnie miazga, chociaż Bruce trochę przesadza z tymi przebierankami, w takim FotD chociażby to jego przebranie było zbędne, wyglądał jak King Diamond z długim nosem. A jakie jest Wasze zdanie?