Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Metallica

Post autor: nugz »

ogladalem na zywo.
coz, fajnie, ale nie bylo klimatu jak dekade temu.
szkoda, ze brak gosci, po prostu koncert z malymi elementami nawizan do przeszlosci i krotkimi gadkami.
Fixxxer byl do przewidzenia ;)
w jutro podejrzewam, ze zagraja kompletnie inna setliste - w sensie zupelnie inny rozklad numerow z kolejnym jakims debiutem live.
spokojnie sa w stanie zagrac drugi set bez powrotek - killerski.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

No niewątpliwie takiego rozmachu jaki był w 2011, w obecnych warunkach pandemicznych nie dałoby się powtórzyć. Ale nie ma co narzekać. Setlista niezła. Jestem ciekawy co zagrają drugiego wieczoru.
nugz
SMERF MARUDA

niby hala pelna, bez wiekszych sladow pandemii oprocz randomowych twarzy w maseczkach ;)

narzekac nie mam zamiaru.
czekam jutro na jakis kolejny debiut live :)
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Zaorali tą setistą :shock:

Przypomnijcie mi co nasz ulubiony zespół zrobił / wydał / zagrał z okazji 40 lecia? :lol: :B
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Metallica jeśli chodzi o sety to klasa. Każdy koncert wyjątkowy. Nie ma tłuczenia tego samego jak iron maiden.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Fajnie zaczął się drugi set. "The End of Line", "Dirty Window" czy "I Disappear". Panowie umieją w setlisty ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Amatorzy. Zamiast zacząć od Battery, Master, potem walną NEM i Sandman i papa ;)

Kurde, to rozumiem. Na każdym koncercie co innego. Dodatkowa motywacja, żeby iść i więcej razy zobaczyć swój ulubiony zespół.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Saimon1995 pisze: pn gru 20, 2021 7:34 am Fajnie zaczął się drugi set. "The End of Line", "Dirty Window" czy "I Disappear". Panowie umieją w setlisty ;)
Za to druga polowa iście dożynkowa. Przy tym co się działo na trzydziestce to czterdziestka wypadła jak zwykły festiwal + Fixxxer i numery z Load. No i Window i Line super. Reszta jest grana albo zawsze albo bardzo często.

Poza tym, dość krótkie te koncerty. Panowie od tego roku skrocili standardowe od 2003 18 utworów do 16. Myślałem, że na 40tkę będzie trochę inaczej, fajnie by wyszło 20+20.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
nugz
SMERF MARUDA

swietny set, szczegolnie do BA :P
szlagiery musialy poleciec - wiadomo.
Kirk znow wyciagnal nowe zabawki pod koniec :)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Karl pisze: pn gru 20, 2021 8:39 am szlagiery musialy poleciec - wiadomo.
Powiedz to ultrasom, którzy lecieli pół świata na ten gig. Dostać Sandałem na ryj...
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No bez przesady, obie setlisty miały trochę rarytasów, a kotlety były spodziewane. I tak fajnie, że nie doszło do sytuacji, w której NEM i Sandman były zagrane podczas jednego koncertu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

blackmailer pisze: pn gru 20, 2021 10:37 am
Karl pisze: pn gru 20, 2021 8:39 am szlagiery musialy poleciec - wiadomo.
Powiedz to ultrasom, którzy lecieli pół świata na ten gig. Dostać Sandałem na ryj...
Sandał na trzydziestkę też był. Ale to co się działo na tych koncertach przebiło chyba oczekiwania każdego.
No ale też było kameralniej.

Tu dostaliśmy dwa zwykłe koncerty plus kilka rarów. No biorąc pod uwagę to, do czego nas ten zespół przyzwyczaił to ciężko się nie wkurwiać.

Dla porównania "zwykła" festiwalowa seta z 2015: https://www.setlist.fm/setlist/metallic ... 98afb.html

czy finał trasy Magnetic: https://www.setlist.fm/setlist/metallic ... 2bf33.html
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ale szlagiery podzielili dobrze na dwa wieczory, nie miałeś męczenia buły na jednym koncercie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

popierdolka a nie ultras ten, kto nie spodziewal sie Sandmana live, kaman ;)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

www.youtube.com/watch?v=6sf5euJJx6o
JEDYNY kawałek z "Lulu" (ostatnio przebrnąłem przez całe to antydzieło :cry:), który zasadniczo można uznać za niezłą piosenkę. Zamiast wyda(le)nia tamtego całego albumowego guana można było nagrać tylko ten numer i zrobić z tego singiel z miejsca skazany na sukces (bo przecież jednak z Lou Reedem)! :facepalm:
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

No bo to jest najbardziej przystępny, jeśli można tak napisać, numer na "Lulu". Więc nic dziwnego, że ci najlepiej podszedł.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Widziałem ich w tym roku zarówno w Metro w Chicago (klub na 1000 osób), gdzie nie grali NEM czy Sandmana, jak i na obu koncertach w SF. Krótko - ten zespół to koncertowa petarda.

Wszyscy malkontenci twierdzący, że nie było gości specjalnych (a co, może marzyła Wam się Miley Cyrus w NEM? :roll: ), sety były za krótkie itp. powinni walnąć się w łeb. Po pierwsze - od początku zespół zapowiadał inne podejście do obchodów XXXX-lecia niż dekadę temu w Filmore. Nikt nie neguje, że tamte koncerty były wyjątkowe, ale też nikt o zdrowych zmysłach nie oczekiwał powtórki. Meta rzeczywiście skróciła już chyba na stałe swoje koncerty z 18-19 do 16 numerów - grają teraz bite 2h (kiedyś po 2:20-2:30h). James sam przyznał w niedzielę ze sceny, że chętnie zagraliby dłużej, ale ich ciała nie są już w takiej kondycji jak kiedyś. Faceci mają blisko po 6 dych na karku, a do rocznicowych koncertów włożyli masę przygotowań - tygodnie prób, w tym zagrane na próbę pełne koncerty w czwartek i sobotę (czyli de facto grali 4 dni dzień po dniu 2h sety).

Ja absolutnie kupuję marketingowo ten zespół. Nie dość, że grają ciekawe setlisty i co rusz wrzucają jakieś smaczki, to jeszcze potrafią zorganizować jednorazowe specjalne eventy dla fanów - tak jak S&M2 2 lata temu i teraz MTF, nie wspomnę już o koncertach klubowych w 2016, 2017 i w tym roku. Jako część "Metallica Family" (jakkolwiek nie przepadam za tym określeniem) czujesz, że zespół słucha Twojego głosu i stara się sprostać niełatwym oczekiwaniom fanów, a także czasem mocno ich zaskoczyć - jak chociażby graniem "Fixxxera" po latach lobbowania przez fanów.

Wracając do weekendu w San Francisco - usłyszeć na żywo takie perełki jak "Bleeding Me", "Wasting My Hate", "Fixxxer", "Dirty Window" czy "Trapped Under Ice" nie zdarza się często. Sama produkcja koncertów również stała na najwyższym możliwym poziomie (świetne intro do AC/DC i "Ecstasy", świetne animacje do poszczególnych kawałków). Poza tym to był wielki, 4-dniowy event - któremu towarzyszyła masa innych imprez takich jak koncerty dzieci Mety, tastingi whisky Blackened (można też było kupić flaszki podpisane przez całą kapelę :pijak: ), zloty fanów itp. Największym pozytywnym zaskoczeniem był dla mnie koncert Wedding Band (solowy projekt Kirka i Roba) w legendarnym Filmore. Panowie po skończeniu setu Mety do 3 w nocy grali klasyki rocka, metalu czy... disco, bawiąc się przy tym świetnie. :dance: Właśnie tego luzu brakuje mi w zespołach pokroju Maiden, ale w tym temacie nie zamierzam wkładać kija w mrowisko. :wink:

Wszystkiego najlepszego, Metaliko cud muzyko - i obyście grali te kolejne 40 lat, jak zapowiedział ze sceny Kirk. :pijak: :jee:
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

35. rocznica pierwszego koncertu Mety na naszej prasłowiańsko-pragermańskiej ziemi, a konkretnie w Spodku.
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Widać, że to forum IM, a nie Mety ;) Kirk takie złoto 2 dni temu wypuścił, a tu nikt nic nie komentuje :D A tak poważniej - fajny numer...pozytywnie mnie zaskoczył..spodziewałem sie jakieś kupy, a tu jednak wyszło DOBRO :) Oby cała Epka trzymała poziom tego pierwszego numeru.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

thorgal_30 pisze: ndz kwie 17, 2022 1:55 pm Widać, że to forum IM, a nie Mety ;) Kirk takie złoto 2 dni temu wypuścił, a tu nikt nic nie komentuje :D A tak poważniej - fajny numer...pozytywnie mnie zaskoczył..spodziewałem sie jakieś kupy, a tu jednak wyszło DOBRO :) Oby cała Epka trzymała poziom tego pierwszego numeru.
Jestem tego samego zdania. Obawiałem się, że to będzie raczej coś bardzo przeciętnego, a tu pozytywnie zostałem zaskoczony. EPkę chętnie przesłucham.
ODPOWIEDZ