UWAGA! Złodzieje na Allegro!

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: UWAGA! Złodzieje na Allegro!

Postautor: gumbyy » pn sty 04, 2010 1:52 am

Także reasumując nie czepiajmy się firm bo w majestacie prawa nie było to przestępstwo i złodziejstwo. To cały system był przestępczy.
No tak... polskie prawo w tamtych czasach nie było tak "restrykcyjne" jeśli chodzi o prawo autorskie i tutaj rzeczywiście firmy go nie łamały. Ale pamiętać trzeba, że to był jednak niecny proceder ;)
Masz rację tylko tak jak sam wiesz czasami tego nie wiemy, a wiele osób jest po prostu tego nieświadomych. Dotyczy to płyt, nie samochodów. Szczególnie kupionych w necie.
Myślę, ze średnio rozgarnięta osoba mająca styczność z oryginalnymi CD nie powinna mieć problemu z orientacją, że rosyjskie płyty za 20 zł są w Polsce po prostu piratami.

Zdarzyło mi się przypadkiem kupić takiego ruska na Allegro. Na szczęście nie było problemu ze zwrotem pieniędzy.
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: IRONSPARTAN » pn sty 04, 2010 2:56 am

Myślę, ze średnio rozgarnięta osoba mająca styczność z oryginalnymi CD nie powinna mieć problemu z orientacją, że rosyjskie płyty za 20 zł są w Polsce po prostu piratami.
Myślę że nie doceniasz naszego narodu :roll: Sam byłem świadkiem, na wrocławskiej giełdzie elektronicznej (płytowej), jak pani, lat powiedzmy 40, wyzwała uczciwie handlującego legalnymi płytami człowieka od złodziei, bo ten śmiał jej sprzedać płytę o 25zł drożej niż znalazła potem, na drugim końcu tejże giełdy. Oczywiście znalazła pirata. Nie pomogły tlumaczenia że tamten to pirat. Wręcz ją bardziej rozjuszyły. Na argumenty że to ona kupując nielegalną płytę będzie nieuczciwą, krzyczała że to on jest oszustem i przecież ona za tę płytę też zapłaci tylko mniej. Cyrk, kołomyja i żenada. Aaaaa... Jeszcze na koniec straszyła go policją, gdyż on jako sprzedawca powinen przyjąć od niej towar. Ludność naprawdę jest nieświadoma. Dla takich ludzi, jeśli nic fizycznie nie ukradną, tzn. w dłoni lub w komórce nie będą mieli zrabowanego dobra, to nie da się przetłumaczyć NIC. :cry:

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pn sty 04, 2010 10:39 am

pani, lat powiedzmy 40, wyzwała uczciwie handlującego legalnymi płytami człowieka od złodziei, bo ten śmiał jej sprzedać płytę o 25zł drożej niż znalazła potem, na drugim końcu tejże giełdy. Oczywiście znalazła pirata.
Dlatego napisałem, że średnio rozgarnięta osoba, która ma styczność z oryginałami, a nie przypadkowa osoba, której to i tak wszystko jedno. Jakbym miał kupować piraty, to wolałbym ściągać mp3 z neta. Przynajmniej nie płaciłbym jakimś cwaniaczkom...
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » pn sty 04, 2010 12:39 pm

na pewno rozmowa w tym temacie zachecila mnie do nabycia ruskich wydan VINYL REPLICA JPN i akurat pojawily sie na allegro 3 z nich wiec je nabylem :)

http://www.allegro.pl/item874125717_iro ... plica.html
http://www.allegro.pl/item874144628_iro ... plica.html
http://www.allegro.pl/item874148045_iro ... plica.html

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » śr sty 20, 2010 10:42 pm

http://www.allegro.pl/item887489515_iro ... ipack.html

wg mnie toladniutki pirat, z serii tej co LAD bylo DIGI :)

Maczup
-#Invader
-#Invader

Postautor: Maczup » czw sty 21, 2010 2:55 pm

ja chyba od niej albo od kogos kto handluje takimi plytami (nowy dream theater za 20 zl) kupowalem wlasnie Dream Theater nowy i chyba tez pirat. tyle ze wyglada jak oryginal. i szkoda mi go wyrzucic, bo sie chlopaki na tym podpisali.
Ostatnio zmieniony czw sty 21, 2010 5:24 pm przez Maczup, łącznie zmieniany 1 raz.

El Dorado

Postautor: El Dorado » czw sty 21, 2010 3:27 pm

Dobra bania, że Ci sie na piracie podpisali! :)

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » czw sty 21, 2010 11:34 pm

czester52
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: czester52 » pt sty 22, 2010 11:40 am

Najbardziej mnie rozwaliło "Frotka Nicka Gersa"

Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: IRONSPARTAN » pt sty 22, 2010 12:39 pm

...i kostka nie jest napewno z Ostravy.

El Dorado

Postautor: El Dorado » pt sty 22, 2010 12:42 pm

o matko jedyna co za masakra :D

Maczup
-#Invader
-#Invader

Postautor: Maczup » czw sty 28, 2010 9:20 pm

NIE DLA CZARNEGO ROBOCOPA!

Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: qracoss » czw sty 28, 2010 10:47 pm

[quote="Budziol"]http://www.allegro.pl/item892737897_iro ... onera.html
ten troche przegial z cena :)[/quote]

normalnie smiech na sali puste krzesla :)

voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: voivod » pn wrz 06, 2010 12:36 am

Jak to co innego? wszystko to kradzież! I trzeba to powiedzieć otwarcie. Jak kupujesz na giełdzie to jesteś karany za kradzież, a sprzedający za paserstwo. Jeśli ściągasz mp3, sam jesteś złodziejem, tak samo jak przegrasz płytę od znajomego. Koniec kropka.
ja jednak widze roznice. kupujac poróbe na giełdzie dajesz zarobic frajerowi ktory to przepalił, tym samym nakrecasz jego biznesz. sciagajac mp3 lub przegrywajac plyte od kumpla nic takiego sie nie dzieje. poza tym z tego co mi wiadomo to posiadanie plikow mp3 nie jest karalne, w przeciwienstwie do ich rozpowszechniania

Wtedy my, jako obywatele prawa nie łamaliśmy. Teraz po powrocie naszego kraju do Europy i cywilizowanego świata, prawo zostało zmienione i musimy się do niego stosować.
wedlug obecnie obowiazujacego cywilizowanego prawa slimak to ryba, a marchewka to owoc. i co, czy cos z tego wynika?

nie chce zeby z tego wszystkiego wynikało ze sam jestem jakims zatwardzialym piratem, nic podobnego, moj stosunek do nosnikow muzycznych jest dosc koncerwatywny. sam mam kolekcje kilkuset plyt i stale sie ona powieksza. nie widze natomiast powodu by kazde powyzej opisane zachowanie potępiać z definicji. moje osobiste zdanie jest takie ze tych sprawach nalezy sie kierowac w pierwszej kolejnosci zdrowym rozsadkiem. oczywiscie ze wielu artysom mp3 sie nie podoba i uwawzaja ze ogranicza ich dochody. ale warto zauwazyc ze sa tez tacy ktorzy sami namawiaja do sciagania(za darmo) swojej muzyki, bo chca zeby byla jak najszerzej dostepna. rozne sa punkty widzenia.

poza tym jak bylo kiedys z bootlegami? gdy w latach 70 pojawily sie pierwsze tego typu wydawnictwa artysci to potepiali, starali sie z tym walczyc, nie chiceli zeby ktos za ich plecami wydawal ich muzyke i to w nienajlepszej jakosci. dzisiaj juz jest troche inaczej, wiele zespolow firmuje "oficjalnie bootlegi", a posiadanie ich jest ozdoba kazdej powaznej plytowej kolekcji. czas zmienia spojrzenie na niektore sprawy.

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » pn wrz 06, 2010 6:51 am

nie jestem pewien również czy to właściwy temat na tą dyskusję :)

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pn wrz 06, 2010 6:58 pm

ja jednak widze roznice. kupujac poróbe na giełdzie dajesz zarobic frajerowi ktory to przepalił, tym samym nakrecasz jego biznesz. sciagajac mp3 lub przegrywajac plyte od kumpla nic takiego sie nie dzieje. poza tym z tego co mi wiadomo to posiadanie plikow mp3 nie jest karalne, w przeciwienstwie do ich rozpowszechniania
Stadion/mp3 z neta - w jednym i drugim przypadku posiadasz czyjąś własność (nagranie muzyczne) i za to nie zapłaciłeś. Efekt jest taki sam.

Co do przegrania od kolegi to chyba jest to nawet legalne, z tego co pamiętam to chyba można "rozpowszechniać" wśród rodziny/znajomych, ale legalnie nabyty produkt.
www.MetalSide.pl

voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: voivod » pn wrz 06, 2010 7:30 pm

Stadion/mp3 z neta - w jednym i drugim przypadku posiadasz czyjąś własność (nagranie muzyczne) i za to nie zapłaciłeś. Efekt jest taki sam.
Może to juz troche z innej beczki, ale ja osobiscie uważam że to właśnie nielegalne rozpowszechnianie muzyki przez internet jest tym co jeszcze najbardziej ratuje rynek płytowy na świecie. To paradoks ale właśnie w ten sposob z muzyka zapoznają się ludzie którzy w ciemno nie kupiliby płyty danej kapeli, a pozniej juz ida do sklepow. Nie mowiac juz o tym że cała masa zespołów wypłynela z podziemia dzieki temu, innej drogi by nie mieli.

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » pn wrz 06, 2010 7:55 pm

paradoks ale właśnie w ten sposob z muzyka zapoznają się ludzie którzy w ciemno nie kupiliby płyty danej kapeli, a pozniej juz ida do sklepow.
mocno naciągana teoria, większość dzięki temu że ściąga, nie musi kupować

voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: voivod » pn wrz 06, 2010 8:01 pm

mocno naciągana teoria, większość dzięki temu że ściąga, nie musi kupować
ludzie ktorzy w ten sposob podchodza do muzyki i tak by nie kupowali oryginalow, tylko szukali tanszych podrobek

z reszta sa nawet jakies statystyki ze osoby kupujace duzo plyt przewaznie sciagaja tez bardzo duzo z sieci

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: Budziol » pn wrz 06, 2010 8:05 pm

i to akurat chyba jest prawdą ! :)

Wróć do „Forum Główne”