Saxon

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Re: Saxon

Post autor: RidingOntheWind »

Źle się wyraziłem ;) .Nie chodziło mi o walory techniczne. Pod tym względem Bruce i Halford oczywiście górują nad Biffem. Chodziło mi o to, że Biff każdy utwór Saxon zaśpiewa na żywo conajmiej tak dobrze jak studyjnie. U Brusa czy u Roba z tym już różnie.
Do tego dochodzi luz sceniczny, konferansjerka i to co dla mnie jest najważniejsze. Poczucie, że ten facet wraz z całym zespołem się stara, że jeszcze oni o coś walczą, że nie ma tego komfortu, który mają obecnie Iron Maiden i Judas Priest.

Patrzę na swój ostatni post to źle się troszkę wyraziłem, jeśli chodzi o albumy świetne, takie więcej niż bardzo dobre to jednak Saxon miał sporo takich krążków. Do nich zaliczyłbym : Strong Arm of the Law, Denim and Leather, Power and the Glory, Solid Ball of Rock i Unleash the Beast. 5 albumów, sporo!
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Nowy album już jest w wypozyczalniach internetowych. Kto nie chce tak go "nabyć" może posłuchać całości tutaj - http://rockville.pl/nowy-album-saxon-w- ... sluchania/
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Przesłuchałem Destroyer i Hard and Fast. Bardzo dobre utwory!
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

zacząłem właśnie sluchać. Na razie zarąbisty The Devil's Footprint. Jezu, jak Biff jeszcze fajnie potrafi zaśpiewać :D
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Niesamowitym utworem jest Kingdom Of The Cross. Szkoda tylko jednego, że partii recytowanych nie nagrał śp. Christopher Lee ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

RidingOntheWind pisze:Źle się wyraziłem ;) .Nie chodziło mi o walory techniczne. Pod tym względem Bruce i Halford oczywiście górują nad Biffem. Chodziło mi o to, że Biff każdy utwór Saxon zaśpiewa na żywo conajmiej tak dobrze jak studyjnie. U Brusa czy u Roba z tym już różnie.
Do tego dochodzi luz sceniczny, konferansjerka i to co dla mnie jest najważniejsze. Poczucie, że ten facet wraz z całym zespołem się stara, że jeszcze oni o coś walczą, że nie ma tego komfortu, który mają obecnie Iron Maiden i Judas Priest.

Patrzę na swój ostatni post to źle się troszkę wyraziłem, jeśli chodzi o albumy świetne, takie więcej niż bardzo dobre to jednak Saxon miał sporo takich krążków. Do nich zaliczyłbym : Strong Arm of the Law, Denim and Leather, Power and the Glory, Solid Ball of Rock i Unleash the Beast. 5 albumów, sporo!
Oj coś mi tu nie gra. Kilka postów temu pisałeś że Call to Arms to najlepsze w heavy od 15 lat a tu go nie wymieniasz? Czy to oznacza że metal tak nisko upadł w ostatnich latach?
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Tak nie jest? Album, który w latach '80 był uważany za niezły dziś byłby bardzo dobry. Call to Arms w rankingu płyt Saxon stawiam znacznie wyżej niż Book of Souls w rankingu płyt Iron Maiden. Zwłaszcza, że Iron Maiden ma na koncie kilka płyt studyjnych mniej niż Saxon.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

"Ride Like The Wind" nie przypomina wam brzmieniem Judasów z czasów "Points of Entry"? Dla mnie to ewidentna stylizacja, od razu wchodzą skojarzenia np. z "Desert Plains".
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Myślę, że lepiej każdy zespół traktować osobnie i nie doszukiwać się na siłę podobieństw pomiędzy utworami różnych zespołów. Choćby z szacunku dla tych zespołów. Saxon to wspaniały zespół, który ma stałe miejsce w dziejach heavy-metalu.
Zauważyłem, że w wielu postach doszukujesz się jakichś podobieństw stylistycznych i tego kto na kim się inspirował. Nie lepiej cieszyć się muzyką?
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Taki już ze mnie mały detektyw, co lubi różne smaczki, historie, analizy porównawcze. ;) I nie odbieram przy tym żadnemu zespołowi szacunku, bo każdy się kimś inspirował i to nie oznacza, że nie stworzył własnego stylu. I tak, Saxon to wspaniały zespół o własnym stylu. Nie zarzucam im bycia epigonami. To nie niemiecki power z lat 90-tych, który jest wtórny do bólu i przez to groteskowy. Ani tym bardziej Sabaton. ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

strong arm of the law i wheels of steel to były przed długi długi czas moje ulubione płyty w odróżnieniu od moich kumpli któzy za sprawą pr II polskiego radia zakochani byli w innocence is no excuses
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

A jakie są Wasze wrażenia na temat ostatniej płyty? U mnie niestety ogromne rozczarowanie... Saxon przyzwyczaił mnie, że w zasadzie od 20 lat, czyli od Dogs Of War wydaje albumy, które są co najmniej dobre, przeplatane z przejawami geniuszu, jakim są dla mnie albumy pokroju Unleash the Beast, Lionheart czy Call to Arms.
Baterring Ram to dla mnie najsłabszy album od 20 lat, no może jeszcze Killing Ground było mniej udane. W zasadzie nie ma tu żadnej kompozycji, o której mógłbym napisać, że wyrywa z butów. Bez wątpienia jest tu kilka dobrych numerów, żeby wspomnieć chociaż The Devil's Footprint, Top of the World czy tytułowy. Ciekawy jest też Kingdom of the Cross, ale słuchając tego numeru ciągle odnoszę wrażenie, że panowie kompletnie nie wykorzystali drzemiącego w nim potencjału. Z kolei tak nudnych i w sumie kiepskich rzeczy jak Hard and Fast, Eye of the Storm czy chyba najgorszy Stand Your Ground Saxon nie wydał od dawna.
Mam nadzieję, że na następnej płycie panowie powrócą do formy co najmniej z Sacrifice. A tymczasem wyczekuję daty polskiego koncertu.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jakbyś mi to z ust wyjął. Cholernie wtórna, wyjałowiona z jakiejkolwiek oryginalności płyta. Bardzo, bardzo słaba przy wspomnianej Sacrifice...
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Słuchałem jej tylko kilka razy, ale było całkiem OK
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dla mnie bardzo podobny poziom od Sacrifice. Call to Arms była zdecydowanie lepsza, ale może akurat trafiła w mój gust. Najlepsze Saxony w ostatnich 20 latach to Unleash the Beast, Inner Sanctum i Call to Arms. Reszta to jednak też przyzwoity poziom, może poza dziwnym Metalheadem i bardzo bezbarwnym Into the Labirynth. Obok Rock the Nations moim zdaniem to trzy najsłabsze płyty Saxon.
Strong Arm of the Law, Power and the Glory i Unleash the Beast to moja wielka trójka.
Co do koncertów Saxon to widziałem trzy razy i już nie mam takiego ciśnienia.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Przepraszam za postem nad postem ale muszę napisać, że utwór Thin Red Line z Unleash the Beast jest wybitny. Poznałem go dość późno, ale widać to co znakomite smakuje z czasem.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Cały album jest wybitny i zdecydowanie niedoceniany. Nie ma tam słabego numeru.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Top 30 Saxon

1.Thin Red Line
2.Crusader
3.Great White Buffalo
4.And the Band Played On
5.Dallas 1 pm.
6.Nightmare
7.Warrior
8.747 Strangers in the Night
9.Heavy Metal Thunder
10.Strong Arm of the Law
11.Power and the Glory
12.Requim (We Will Remember)
13.Princess of the Night
14.Rock and Roll Gypsy
15.Circle of Light
16.Stallions on the Highway
17.Call to Arms
18.To Hell and Back Again
19.Deeds of Glory
20.Mists of Avalon
21.Rockin' Again
22.Altar of Gods
23.Lionheart
24.Eagle has Landed
25.Unleash the Beast
26.Hole in the Sky
27.20,000 Feet
28.Midnight Rider
29.Motorcycle Man
30.Frozen Rainbow

statystyki płyt

Saxon 2
Wheels of Steel 2
Strong Arm of the Law 5
Denim and Leather 3
Power and the Glory 4
Crusader 1
Innosence is No Excuse 2
Solid Ball of Rock 2
Forever Free 1
Dogs of War 1
Unleash the Beast 3
Killing Ground 1
Lionheart 1
Call to Arms 2
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

https://www.youtube.com/watch?v=45oRPITm4wo - też słyszycie tu małą inspirację dla "Suzie Hold On"?
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Powerslave_Dś pisze:Top 30 Saxon

statystyki płyt

Saxon 2
Wheels of Steel 2
Strong Arm of the Law 5
Denim and Leather 3