Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Metallica

Post autor: nugz »

Ja doskonale czaje, że show Maiden jest dokładnie wyreżyserowane, oprawa wprowadza pewne ograniczenia (chociaż dla chącego nic trudnego), ale po prostu - klepanie wszedzie tego samego mnie męczy po drugim koncercie, opada mi faja, meh :P
Oczywiście cieszę się, że w ogóle koncertują, żeby nie było, narzekam na totalne repetytorium jakie oferują, festiwal deja vu :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: sob sty 07, 2023 11:27 am
gumbyy pisze: sob sty 07, 2023 8:01 am
Schizoid pisze: pt sty 06, 2023 11:51 pm Ale w sumie jaka jest wartość ujemna przejścia zespół w tryb korpo?
[...]
Można przejść w tryb korpo i działać na dużą skalę, po prostu trzeba trzymać wszystko w ryzach i dbać o publikę.
Ano taki, że to wszystko się rozłazi i np. nowe piwko jest ważniejsze niż solidna praca w studio podczas nagrywania płyty. Można wypuścić koszmarek koncertowy nagrany jakąś Nokią 3010.

Z drugiej strony można też wydać pierdyliard koncertówek (w tym sporo na CD) ku uciesze fanów.
No tak, wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Ale samo zjawisko przejścia w tryb korpo nie musi być złe samo w sobie. Gdyby Meta była zespołem klubowym, to myślę że nie mielibyśmy na przykład możliwości słuchania dosłownie każdego koncertu z trasy poprzez oficjalne źródła. Duże pieniądze oznaczają duże możliwości, po prostu trzeba umieć z nich korzystać. Można też decydować się na półprodukty pokroju Nights of the Dead, ale tutaj należy też zadać pytanie, czy winny sytuacji nie jest też sam fanbase, który toleruje (i kupuje) takie rzeczy.
No dokładnie, piszemy o tych samych rzeczach.

A co do studyjnych płyt, to jak muzycy są wypaleni twórczo to lepiej niech te przerwy będą spore, ale wypełnione innym kontentem.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Próbowałem parę dni temu jeszcze raz posłuchać Lulu w spokoju żeby może i sie do tego trochę bardziej przekonać. No ale kurde dla mnie osobiście jest to słabizna. Nie wiem co kierowało Metallicą kiedy zabierali się za te płytę. Raz że jest za długa a dwa Lou Reed tam tylko przeszkadza. Niektóry pomysły od strony muzycznej nie były złe bo brzmią w miare ok. Nawet zalatują Metallicą z początku lat dziewięćdziesiątych ale pomysł nagrywania tego z Lou Reedem według mnie był mocno nietrafiony
nugz
SMERF MARUDA

Przyznam, że nie słuchałem tego nigdy, nie mam chyba zamiaru. Solowego albumu KH też jeszcze nie ogarniałem. Jest podobno całkiem OK.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Lulu tak jak St. Anger to typ płyt, których odsłuch mnie "przerasta". To by mnie zabiło. Za to Portals KH godne uwagi, polecam.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

St. Anger nie jest taki tragiczny, brzmi słabo i co do aranżów można mieć sporo zastrzeżeń, ale dużo świetnych riffów i linii tam jest :D

A no i jest za długi :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

^ to prawda.

Jak wyciągnęli ostatnio tytulowy czy Window to kopały dupe :D
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
nugz
SMERF MARUDA

Jak wyżej - to nie jest zły album, są momenty. Trudny czas dla zespołu, trudna płyta. I tak arcydzieło przy takim gównie jak Risk :P
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Za starzy jestśmy żeby ogarnąć co "korpo" zrobiło z muzyką. IM to było coś nowego, M to było coś nowego. Nie było sosial midja i innych gówien. Nie ma co psioczyć na korpo. Takie czasy. Można się tylko zastanowić po co takim dziadkom jak IM więcej merczanhajsu. Ano pewnie podszepty skurweli, którzy chcą tą krowę doić to imentu. "Robisz to dla dzieci, wnuków, rodziny". Sam bym tak robił. Potem okazuję się, że ten album miał być taki oryginalny a wyszedł korpogalny.

I tak uważam że ostanie albumy M i IM są bardzo dobre.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Clanowy pisze: ndz sty 08, 2023 8:32 pm Za starzy jestśmy żeby ogarnąć co "korpo" zrobiło z muzyką. IM to było coś nowego, M to było coś nowego. Nie było sosial midja i innych gówien. Nie ma co psioczyć na korpo. Takie czasy. Można się tylko zastanowić po co takim dziadkom jak IM więcej merczanhajsu. Ano pewnie podszepty skurweli, którzy chcą tą krowę doić to imentu. "Robisz to dla dzieci, wnuków, rodziny". Sam bym tak robił. Potem okazuję się, że ten album miał być taki oryginalny a wyszedł korpogalny.

I tak uważam że ostanie albumy M i IM są bardzo dobre.
Pewnie też po to, żeby firma IM generowała zyski w momencie, kiedy ludzie już w zasadzie nie kupują nośników fizycznych.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Gadki o komercji i "korpo" przypominają mi stare dzieje, które myślałem, że zostały zapomniane. Mnie się wydaje, że ludzie grają ogólnie z pasji, a jeżeli mogą z tego żyć, to chcą z tego żyć, a nie chodzić poza graniem do normalnej roboty. Do tego jest cała machina organizacyjno-promocyjna wokół muzyków, w której też pracują ludzie chcący zarobić. To nie jest "korpo", tak działa po prostu człowiek wobec konieczności zapewnienia sobie bytu.

Metallica i Maiden są tak samo "komercyjni" jak byle jaki zespół z Waszej okolicy, który podczas (płatnego oczywiście) koncertu sprzedaje (!) płyty i ma chociażby jedną koszulkę oferowaną za kasę. Gdyby ten mały zespół mógł sprzedawać wibratory i ręczniki na taką skalę, że oni i ludzie się tym zajmujący nie musieliby pracować to pewnie też by to robili.

BTW, jak już patrzeć na to, jak zespoły żerują na oddanych fanach, którzy kupują wszystko (do czego nikt ich przecież nie zmusza, zespoły wydają rzeczy m.in. dlatego, że ktoś to kupuje) to Maiden jest dużo bardziej kąśliwy niż zespół z Kalifornii. Pierdypiardy best ofów, reedycji, koncertówek, limitów przy dość skromnej jak na czas istnienia zespołu dyskografii Metalliki nie pozostawiają złudzeń w tym temacie.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

No nikt tutaj nie twierdzi, że "korpozespoły" to coś złego. I wiadomo, że 99% muzyków "by tak chciała" :)

Romantyzm w muzyce kończy się w momencie kiedy trzeba opłacić salkę prób i zatankować wóz, którym jedzie się z gratami na koncert :D
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Podobno niedługo ma wskoczyć kolejny singiel - Screaming Suicide.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

O! Zobaczymy co tam Mustaine i spółka.....znaczy Lars i James wymyślili ;)
nugz
SMERF MARUDA

Mustaine niech lepiej już skupi się jedynie na byciu Naczelnym Dzbanem Thrashu, niczego więcej po nim już nie oczekuje ;)
<dźwiek spuszczanej wody w kiblu>
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

nugz pisze: czw sty 19, 2023 9:28 am Podobno niedługo ma wskoczyć kolejny singiel - Screaming Suicide.
Podobno nawet dziś :D
setlist.fm/user/matt01
nugz
SMERF MARUDA

Ta? Kto się wygadał? Rudy Dzban? ;)
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

nugz pisze: czw sty 19, 2023 4:18 pm Ta? Kto się wygadał? Rudy Dzban? ;)
Meta wstawiła na stronę jakieś odliczanie + przez chwilę w bazie ich numerów widniało SS z datą premiery 19 stycznia, ale już zniknęło
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

no to chyba za bardzo się pospieszyli :D może jutro, albo o północy
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Ta północ w piątek wydaje się realna. Zazwyczaj wtedy wrzucane są nowości, przynajmniej na Spotify.
A
B
C
D
E
ODPOWIEDZ