Metallica
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Re: Metallica
A ja mam to w dupie. Tak samo jak Anglosasi mają w dupie wymowę polskich nazwisk.
Bo co to jest? Jest załóżmy jakiś słynny polski muzyk, sportowiec, czy inny artysta uwielbiany na świecie i jeden anglosaski chuj z drugim, trzecim i entym(dziennikarze też są tymi ignorantami) nie chcą nauczyć się prawidłowej wymowy jednego polskiego nazwiska, choć jednocześnie mienią się być fanami jego talentu? Skoro miliony Polaków nauczyły się prawidłowej wymowy nazw niektórych zespołów, muzyków, to dlaczego Barbara Trzetrzelewska musiała zrezygnować z promowania się za granicą pod nazwiskiem? Bo dla anlojęzycznych było za trudne do wymówienia? Znaczy się Anglosasi to jacyś imbecyle.
Bo co to jest? Jest załóżmy jakiś słynny polski muzyk, sportowiec, czy inny artysta uwielbiany na świecie i jeden anglosaski chuj z drugim, trzecim i entym(dziennikarze też są tymi ignorantami) nie chcą nauczyć się prawidłowej wymowy jednego polskiego nazwiska, choć jednocześnie mienią się być fanami jego talentu? Skoro miliony Polaków nauczyły się prawidłowej wymowy nazw niektórych zespołów, muzyków, to dlaczego Barbara Trzetrzelewska musiała zrezygnować z promowania się za granicą pod nazwiskiem? Bo dla anlojęzycznych było za trudne do wymówienia? Znaczy się Anglosasi to jacyś imbecyle.
Dokładnie. Denerwujące jak tenisistka nr 1 na świecie odbiera trofea anonsowana jako Iga "Swiatek". Mogliby się już nauczyć...
Znaczy, że polski to jeden z najtrudniejszych języków jeśli chodzi o wymowę, gramatykę etc. dla nie-PolakówPierre Dolinski pisze: ↑ndz lut 26, 2023 5:36 pm A ja mam to w dupie. Tak samo jak Anglosasi mają w dupie wymowę polskich nazwisk.
-
Deleted User 5490
Dla każdego trudne jest co innego. Dla mnie angielski. Ale co tam. Nauczyłem się mówić ajron mejden, king dajmond, helołin i jeszcze paru innych. Umiem też powiedzieć Dżef Haneman, Czak Szuldiner i Dżejms Hetfild. Choć nieuk jestem i nie znam angielskiego. I nie pluję się przy tym po brodzie jak Brytole przy Idze Świątek.
Jako filolog mogę tylko stwierdzić, że zbitki polskie są rzeczą absolutnie często nie do przejścia i nie do wymówienia przez nie-Polaków albo kogoś kto nie siedzi bardzo długo nad polskim. Angielski w tym przypadku jednak ma dość logiczną wymowę - nie bez powodu jest jednak przyswajalny na całym świecie. Polski to totalna egzotyka pod względem wymowy - nie przypomina za bardzo niczego innego.Pierre Dolinski pisze: ↑ndz lut 26, 2023 7:30 pm Dla każdego trudne jest co innego. Dla mnie angielski. Ale co tam. Nauczyłem się mówić ajron mejden, king dajmond, helołin i jeszcze paru innych. Umiem też powiedzieć Dżef Haneman, Czak Szuldiner i Dżejms Hetfild. Choć nieuk jestem i nie znam angielskiego. I nie pluję się przy tym po brodzie jak Brytole przy Idze Świątek.
-
Deleted User 5490
Ale pisowni chociaż mogliby nie przekręcać. Już nie mówię o polskich znakach ale o gorszych rzeczach jakie dzieją się z polskimi nazwiskami. Nie wspominam o pisowni nazw miast, które oni niemożliwie przekręcają, a my jesteśmy w tej kwestii też dużo staranniejsi niż oni.
-
Deleted User 626
A tak na marginesie to Polacy to chyba najzdolniejszy naród pod względem nauki języków. Każdego się potrafimy nauczyć. W polskim jest tak skomplikowany, że żaden angielski, niemiecki czy francuski nam nie straszny.
Z tym jest zgoda. Polskie znaki to nich też dziwność ale faktycznie pisanie tego to mógłby być odruch mechaniczny (i tak tego nie wymawiają bo nie wiedzą jak). Co do Polaków i ich umiejętności językowych - faktem jest, że dość "standardowe" języki takie jak wszelkie romańskie czy angielski są proste przy polskim. Ale polecam sobie zajrzeć w kierunku takich asów jak japoński czy moi faworyci: węgierski lub fiński. Zaraz optymizm idzie w kątPierre Dolinski pisze: ↑ndz lut 26, 2023 8:04 pm Ale pisowni chociaż mogliby nie przekręcać. Już nie mówię o polskich znakach ale o gorszych rzeczach jakie dzieją się z polskimi nazwiskami. Nie wspominam o pisowni nazw miast, które oni niemożliwie przekręcają, a my jesteśmy w tej kwestii też dużo staranniejsi niż oni.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
- blackcocker
- -#Moderator

Tak, jest w opisie filmiki który wysłał Sardi
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Czy nowa Meta będzie lepsza niż ostatni Megadeth? Czy Hetfield położy lepsze wokale niż Rudy? Czy Mustaine przestanie pierdolić o Mecie? Tego dowiemy się w następnym odcinku! 
Nie wiem.
Prawie zdecydowanie tak.
Zdecydowanie kurwa nie - Nie ma Megadeth bez Metalliki
Gdyby nie gadał o Mecie, to pewnie Countdown byłby ostatnim albumem Rudego
Prawie zdecydowanie tak.
Zdecydowanie kurwa nie - Nie ma Megadeth bez Metalliki
Gdyby nie gadał o Mecie, to pewnie Countdown byłby ostatnim albumem Rudego
Tak, ale będzie za długie.
Każdy (no dobra, prawie każdy) położy lepsze wokale niż Rudy.
Nigdy w życiu. Trzeba jakoś dbać o zainteresowanie mediów i gawiedzi.
Każdy (no dobra, prawie każdy) położy lepsze wokale niż Rudy.
Nigdy w życiu. Trzeba jakoś dbać o zainteresowanie mediów i gawiedzi.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Jeszcze nie wyszła, a już jest 25-30min. za długa 
- blackcocker
- -#Moderator

Tak tak nie
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.