Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Re: Metallica

Post autor: Żelazny »

Zdan pisze: czw mar 30, 2023 3:36 pm Odpaliłem to, powinno mnie chwytać bo to niby czas i thrash ale....nic mi tutaj nie robi. Jakoś wcale. No nie wiem czemu ale to się kupy nie trzyma. Zapodałem sobie taki Death Angel który też ekstremą nie jest i od razu czuję żywotność, energię i moc. A tutaj to wszystko wyduszone z siebie jakieś.
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy.jpg (14.88 KiB) Przejrzano 466 razy
Tak jak słuchając Shadowmakera RW miałem wrażenie że to soundtrack do filmu o piratach na wózkach inwalidzkich, walczących o kroplówkę, tak tu mam wrażenie że to soundtrack do starych wypalonych ludzi, których wyciąga typ z wytwórni i każe im grać "metal jak kiedyś"
Forum internetowe to poważna sprawa.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Tylko są dowody na to, że można grać ten metal jak kiedyś - Death Angel to dobry przykład. Inny to Protector - tam nie ma żadnej geriatrii. Przykłady można mnożyć. Trzeba tylko mieć jakąś żywotność, chęć życia, nie wiem jakąś iskrę. Ta Metallica to brzmi jakby ich zmuszali do grania w ten sposób.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Cholera - to uwaga do wszystkich czterech singli, przecież to brzmi cholernie sztucznie, jakby to nagrywała AI a nie żywi muzycy, może tak właśnie było :wink:
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Oczywiście, ja nie mówię że zawsze wiek to oznacza. Ale właśnie tak jak mówisz, słuchając tych kawałków ma się wrażenie że oni już metalu kompletnie nie czują i nie chcą tak grać
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Faktycznie - mnie też brzmi to dość sterylnie, miks jest gładki jak naoliwiona dupa :)
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Meczy mnie ta nowa Meta...Lars dudni bez jaj i polotu,bardzo schematycznie.Ten numer jest chyba najlepszy z dotychczasowych ale i tak po kilku minutach mam przesyt...Chlopaki jakos "mecza bułe"...
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Odpalcie dla porównania "Hated United / United Hate" od Death Angel. To też nie jest jakaś surowa produkcja z podziemia (Nuclear Blast) a jaka różnica.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Żelazny pisze: czw mar 30, 2023 3:50 pm Oczywiście, ja nie mówię że zawsze wiek to oznacza. Ale właśnie tak jak mówisz, słuchając tych kawałków ma się wrażenie że oni już metalu kompletnie nie czują i nie chcą tak grać
Ten zespół prawdziwego metalu nie czuje od 30 lat.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Nie zapominajcie, że Metallica od ponad 30 lat nie jest zespołem thrashowym, tylko heavy metalowo-rockowo-popowym. I to już w zasadzie nie zespół, a korporacja. Także biorąc to pod uwagę, ten nowy kawałek jest nawet przyzwoity.

Kiedyś Schmier z Destruction powiedział, że aby grać dobry thrash, to trzeba być wkurwionym, a nie opływać w luksusach z setką melonów $$$ na koncie, nie mając żadnych inspiracji. Trudno się nie zgodzić.
Ostatnio zmieniony czw mar 30, 2023 4:04 pm przez Sadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Sadek pisze: czw mar 30, 2023 4:01 pm Nie zapominajcie, że Metallica od ponad 30 lat nie jest zespołem thrashowym, tylko heavy metalowo-rockowo-popowym. I to już w zasadzie nie zespół, a korporacja. Także biorąc to pod uwagę, ten nowy kawałek jest nawet przyzwoity.
Pozostaje pytanie - to po co się na ten thrash silą? I to w sposób taki, że od razu czujesz, że to wymuszone i zagrane bez siły ani przekonania?
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Ej ale teraz tak na serio - czego byście oczekiwali od nowej Mety? - pomijając rozwiązanie, nienagrywanie, emeryturkę etc ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

No dla mnie to bardzo proste - poziomu Death Magnetic
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Sardi z Batumi pisze: czw mar 30, 2023 4:04 pm Ej ale teraz tak na serio - czego byście oczekiwali od nowej Mety? - pomijając rozwiązanie, nienagrywanie, emeryturkę etc ;)
Rozwiązania, nienagrywania, emeryturki, zmiany "bębniarza" na BĘBNIARZA ;)
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Mi się wydaje, że James chciałby jeszcze poczuć się jak młodzieniec z lat 80., ale z drugiej strony zdaje sobie sprawę, że jest 60-letnim wypalonym dziadem. Dlatego wychodzi taki "thrash" na siłę.
nugz
SMERF MARUDA

Tak, to dobre pytanie :P Kwestia oczekiwań pełni duzą rolę, jesli nie zjada się wszystkiego od danego bandu i ma się świadomość przemijania okresu chwały. No i który wielki band nie jest korpo? :)
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Zdan pisze: czw mar 30, 2023 4:06 pm
Sardi z Batumi pisze: czw mar 30, 2023 4:04 pm Ej ale teraz tak na serio - czego byście oczekiwali od nowej Mety? - pomijając rozwiązanie, nienagrywanie, emeryturkę etc ;)
"bębniarza" na BĘBNIARZA ;)
Tak kiepskiego Larsa jeszcze chyba nie slyszalem ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Sadek pisze: czw mar 30, 2023 4:07 pm Mi się wydaje, że James chciałby jeszcze poczuć się jak młodzieniec z lat 80., ale z drugiej strony zdaje sobie sprawę, że jest 60-letnim wypalonym dziadem. Dlatego wychodzi taki "thrash" na siłę.
Kurde a taki Exodus jednak może nie wspominając o Overkill. Dziadyzm tutaj w głowie siedzi i to pewnie nie u Jamesa a u Larsa i Kirka ;)
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Dlatego Exodus i Overkill są jednymi z najlepszych, bo inna mentalność. Nigdy nie sprzedali się pod przykrywką szukania nowych doznań muzycznych i eksperymentowania. Nie są pozerami.
W ogóle ciekaw jestem, co siedzi w głowie takiego Trujillo. Zamiast nagrywać albumy i jeździć w trasy z Suicidalami i/lub Infectious Grooves, to siedzi 20 lat w Miętkalice i się marnuje. No ale pieniądz nie śmierdzi.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Sadek pisze: czw mar 30, 2023 4:16 pm Dlatego Exodus i Overkill są jednymi z najlepszych, bo inna mentalność. Nigdy nie sprzedali się pod przykrywką szukania nowych doznań muzycznych i eksperymentowania. Nie są pozerami.
W ogóle ciekaw jestem, co siedzi w głowie takiego Trujillo. Zamiast nagrywać albumy i jeździć w trasy z Suicidalami i/lub Infectious Grooves, to siedzi 20 lat w Miętkalice i się marnuje. No ale pieniądz nie śmierdzi.
Co siedzi w głowie, bankomat firmy URLICH :lol:
nugz
SMERF MARUDA

To nie na miejscu pisać o Exodus i Overkill i kontekście thrashu i porównywać do Mety, Megadeth czy Anthrax ostatnich lat :D
Nie ta liga- cokolwiek słupki sprzedaży sugerują :)
ODPOWIEDZ