Helloween

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Re: Helloween

Post autor: ttomasz »

Ja z Walls (a tylko tą płytę ze znanych mi lubię) najbardziej cenię Murders, Warior, Victim, Walls i przede wszystkim Cry za
ZłapanyWCzasie pisze:Piękne sola gitarowe przeplatane z zadziornymi,ostrymi zwrotkami .Na tym albumie jest wszystko,to jest po prostu wielki wspaniały heavy-metal.
Cenię, a w zasadzie ceniłem, bo ostatnio jak słuchałem mało mi się podobało :/
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Teledysk dla mnie taki sobie - powiedzmy, że niezły. Za to kawałek WYMIATA: niesamowita motoryka, miodne zagrywki gitarowe i eleganckie popisy wokalne Derisa. Utwór ociera się o metal progresywny, niekiedy wpadając na szlak wytyczony kilkanaście lat temu przez mój ukochany Conception. :mryellow: Ten kawałek mógłby idealnie nadać się na koncerty, a skoro/jeżeli Helloween jest w TAKIEJ formie, liczę dni do ich koncertów w Polsce!
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

nowy utwór bardzo dobry, miałem obawy po kiepściutkim Burning Sun, ale Nabataea to klasa!

nie mogę się doczekać koncertu!
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

Normalnie, nienawidzę tego uczucia, ilekroś słucham Mini LP/Walls of Jericho, jaka ta muzyka jest genialna, genialna?, ponadczasowa i wspaniała, oczywiście lubię Keepery ale to nawet nie jest 1/10 tej mocy o późniejszym produkcjach Helloween nie wspominająć, niektóre zagrywki brzmią jak pop przy WoJ. Nienawidzę tej myśli dlaczego ten skład nagrał tylko JEDEN album !!?
Oczywiście to porządna, dobrze zagrana muzyka, ale gdyby Helloween utrzymał formę z debiutu to mogli przebić wszystko co się wcześniej pojawiło w heavy-metalu. Zamiast być inspiracją dla Edguy czy Hammerfall zainspirowali by ostro, w pełni klasycznie grające kapele heavy.
Ileż to mamy tam wspaniałych zagrywek, na Mini LP na pierwszym planie są wg.mnie niesamowity w swojej mocy Warrior, w którym zagrywki gitarowe zawstydzają największych oraz niezrównany Victim of Fate z fantastycznym refrenem i genialnym zwolnieniem. Właśnie Mini LP ma jakby bardziej selektywne brzmienie, zawsze tak uważałem. Na Walls of Jericho rozpoczynający Ride the Sky to wspaniały utwór, ale wg.mnie największe diamenty tej płyty to bezkompromisowy Gorgar z ostrymi jak brzytwa zwrotkami (i świetnym tekstem), Guardians gdzie Markus na basie wyczyna rzeczy godne mistrzów takich jak Steve Harris czy Geezer Butler a także chyba mój ulubiony utwór Helloween ever Phantoms of Death.
Ech..szkoda, że płyt w tym składzie Helloween nie powstało z 2-3, dopiero potem ewentualnie Keepery choć gdyby Kiske nigdy do tej kapeli nie dołączył jakoś bym specjalnie nie płakał.
W Gamma Ray jakoś Kai śpiewa bez tej energii, agresji, szczerze wolę GR z Ralfem Scheepesem chyba nawet, ogólnie to dobre heavy, ale bez tej pierwotnej mocy, młodzieńczej energii, poza tym jednak brakuje Weikatha i Groskopfa.
Warto też wspomnieć o tragicznie zmarłym Ingo Schwichtenbergu, znakomity perkusista.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Walls of Jericho - 8,5/10
Keeper of the Seven Keys Part 1 - 10/10
Keeper of the Seven Keys Part 2 - 8/10
Pink Bubbles Go Ape - 1/10
Chameleon - 1/10
Master of the Rings - 5/10
The Time of the Oath - 5/10
Better Than Raw - 6/10
The Dark Ride - 5/10
Rabbit Don't Come Easy - 3/10
Keeper of the Seven Keys: The Legacy - 1/10
Gambling with the Devil - 3/10
7 Sinners - 4/10
Straight Out of Hell - 5,5/10
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Helloween - 9/10
Walls Of Jericho - 10/10
Keeper Of The Seven Keys Part 1 - 8/10
Keeper Of The Seven Keys Part 2 - 6/10
Pink Bubbles Go Ape - 1/10
Chameleon - 1/10
Master Of The Rings - 3/10
The Time Of The Oath - 3,5/10
Better Than Raw - 2/10
The Dark Ride - nie znam całej
Rabbit Don't Come Easy - 2/10
Keeper Of The Seven Keys: The Legacy - 1/10

dalej nie znam całych płyt, tylko pojedyncze utwory.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Walls of Jericho - 9,5/10
Keeper of the Seven Keys Part 1 - 10/10
Keeper of the Seven Keys Part 2 - 9/10
Pink Bubbles Go Ape - 4/10
Chameleon - 6/10
Master of the Rings - 7/10
The Time of the Oath - 8/10
Better Than Raw - 5/10
The Dark Ride - 9/10
Rabbit Don't Come Easy - 1/10
Keeper of the Seven Keys: The Legacy - 1/10
Gambling with the Devil - 2/10
7 Sinners - 7,5/10
Straight Out of Hell - 2/10
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Walls of Jericho - 7/10, reszta do kosza jak dla mnie
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Ja lubię obie części Keeperów, The Time of the Oath i The Dark Ride. Reszta albo mi się nie podoba, albo bardzo słabo znam (i nic mnie nie zachęciło, żeby posłuchać dokładniej). Ale te cztery płyty - dla mnie bardzo przyjemne granie. Do The Time of the Oath mam szczególny sentyment bo to jedna z pierwszych metalowych płyt jaką poznałem. Niby niedawno, bo to było jakoś niecałą dekadę temu, ale sentyment mam przeogromny.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

pierwszy Keeper daje rade, ale to jest juz taka profanacja klasycznego heavy metalu jak dla mnie za bardzo ;D ogólnie niemiecki heavy jest strasznie tandetny i kwadratowy, pomijając oczywiście stare nagrania genialnego Running Wild ;D
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Helloween - 7/10
Walls Of Jericho - 8/10
Keeper Of The Seven Keys Part 1 - 10/10
Keeper Of The Seven Keys Part 2 - 9/10

Reszty nie znam i jakoś mnie nic nie skłania, aby za inne albumy się zabierać.

Keepery to dla mnie klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka. Uwielbiam obie części (ze wskazaniem na "jedynkę" - m.in. za Future World oraz Halloween). Kiedyś bardzo je katowałem na swoim odtwarzaczu (nawet sprawiłem sobie wydanie deluxe z dodatkowymi utworami i wersjami singlowymi itd.) i do dzisiaj mam do nich ogromny sentyment. Może - jak tu piszę voivod' - jest to wszystko lekko kiczowate, ale ma swój urok.

Marzy mi się, żeby kiedyś zmontowali skład z Kiske i Hansenem i wyruszyli w małe tournee. To byłoby niewątpliwie coś.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Z Hansenem byłaby duża szansa, natomiast Kiske raczej nie chce mieć nic wspólnego z zespołem Weikatha. Panowie za sobą nie przepadają.

Dziwię się niskim ocenom Better Than Raw. Dla mnie to najlepszy album Dyniogłowych.

Walls of Jericho - 8/10
Keeper of the Seven Keys Part 1 - 8/10
Keeper of the Seven Keys Part 2 - 8/10
Pink Bubbles Go Ape - 6/10
Chameleon - 8/10
Master of the Rings - 7/10
The Time of the Oath - 8/10
Better Than Raw - 9/10
The Dark Ride - 8/10
Rabbit Don't Come Easy - 5/10
Keeper of the Seven Keys: The Legacy - 4/10
Gambling with the Devil - 4/10
7 Sinners - 6/10
Straight Out of Hell - 6/10
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

:D Heavy metal everybody:
http://www.youtube.com/watch?v=E99sjD1rVjI

Kilka dni temu minęła 50. rocznica urodzin, a trochę wcześniej 20. rocznica samobójczej śmierci Ingo. Warto pamiętać. [*]
http://en.wikipedia.org/wiki/Ingo_Schwichtenberg
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

barsiarz pisze: Dziwię się niskim ocenom Better Than Raw. Dla mnie to najlepszy album Dyniogłowych.
True, płyta, na której przekroczyli samych siebie i ramy gatunku, jednocześnie nagrywając klasyczny dla stylu album. Paradoksalnie wyszła najwybitniejsza płyta zespołu, do której nic już raczej nie podskoczy (po wyrzuceniu Grapowa i Kusha). Sytuacja trochę jak z Saxon i ich równie genialnym "Unleash the Beast"..
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

najlepszy numer to Laudate Dominum, ale nie wszystko mu dorównuje. No i produkcja taka sobie :/
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

w ogole pomimo tego ze nie lubie tego zespolu, to mam do gosci duzy szacunek od kiedy przeczytalem jak jeden z nich powiedzial w wywiadze ze graja heavy metal bo w zasadzie nic innego nie potrafia.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Najlepsze płyty Helloween to 2 Keepery i właśnie Better Than Raw ,nic lepszego nie nagrali..
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Ktoś słuchał nowego albumu? Podobno ładnie grzeją.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Jak na razie przesłuchałem połowę płyty i wrażenia mieszane. Dużo kombinują. Na ocenę jednak jeszcze za wcześnie, muszę kilka razy w całości posłuchać.
Oczywiście nie spodziewałem się niczego specjalnego po tej płycie wiec się przynajmniej nie rozczaruję jak co;-)
ODPOWIEDZ