Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

http://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-New ... lyty-19439

Bruce czasem odlatuje mocno w swoich rozważaniach, niemniej w powyższym kontekście ma sporo racji, smutne ale prawdziwe :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

W sumie to nic sensownego w tej wypowiedzi nie ma. Kto ma kupić plytę ten kupuje i nie uznaje tego za dziwne.
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tyle, że teraz ludzie nie chcą płacić za muzykę, traktują wytwór czyjejś pracy (komponowanie) jako coś, co można sobie za darmo ściągnąć i się tym nie przejmować. Uznane grupy maja to w sumie za nic, niemniej debiutanci - z samej muzyki nie będą mogli się utrzymać a wyrobić sobie markę koncertowego zwierzęcia jest bardzo trudno i na to potrzeba wieloletniego procesu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Wydaje mi się, że teraz właśnie zwiększa się świadomość odbiorców i co raz więcej ludzi kupuje płyty/vinyle, czy też merch na koncertach :)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja a i owszem - odsłuchuję darmowo muzykę, płyty - niemniej jeśli stwierdzę, że coś mi zażarło, to idę do sklepu i kupuję. Uważam, że to uczciwe.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Myślę, że sprzedaż płyt CD może tylko rosnąć. Dziś już powoli zaczynają być traktowane jako przejaw pewnego luksusu, którego nikt nie potrzebuje, ale każdy chce mieć. Trochę podobnie było z zegarkami mechanicznymi, którym wieszczono całkowite wymarcie po kwarcowej rewolucji w latach siedemdziesiątych, a dziś ta branża przeżywa drugi rozkwit. No i CD to najlepszy fizyczny nośnik do przechowywania muzyki. Pomimo różnych mitów pozwalają one na uzyskanie dużo lepszej jakości brzmienia (w szczególności dynamiki), niż płyty winylowe i nie zajmują dużo miejsca.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Najlepsi są ci którzy koszulki albo inne muzyczne gadżety/pierdoły i owszem, kupują, ale żeby płytę "ulubionego" zespołu kupić to nieee ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

W koszulce można się pokazać. A z płytą co zrobić jak on muzykę tylko z telefonu w autobusie słucha. :)

Natomiast dzisiejsze czasy dają lepszą możliwość zapoznania się z materiałem przed zakupem. Nową płytę IM kupię w ciemno, ale przy niektórych zespołach wolę najpierw przesłuchać na spokojnie i ocenić czy warto. Kiedyś trzeba było pożyczyć albo wybrać się w tym celu do sklepu i spędzić tam sporo czasu. Wygodniej odsłuchać z yt czy jakiegoś streama.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: sob gru 30, 2017 10:30 am Uważam, że to uczciwe.
Ja słucham muzyki w domu tylko z CD, czasami z vinyla. Przy laptopie nie mam nawet głośników. A jak jestem poza domem to z telefonu leci mp3. Płyty kupuję regularnie. Nowości i używane z drugiej ręki. W rym roku kupiłem około 150 krążków. Nie wnikam co jest uczciwe i nie dorabiam ideologii.
PanPrezes pisze: sob gru 30, 2017 11:45 am Myślę, że sprzedaż płyt CD może tylko rosnąć. Dziś już powoli zaczynają być traktowane jako przejaw pewnego luksusu, którego nikt nie potrzebuje, ale każdy chce mieć.
Czy ja wiem... jednak większość kupuje płyty, żeby icb później słuchać, a nie dla ozdoby ;)
Dejavu pisze: sob gru 30, 2017 3:49 pm Najlepsi są ci którzy koszulki albo inne muzyczne gadżety/pierdoły i owszem, kupują, ale żeby płytę "ulubionego" zespołu kupić to nieee ;)
Taaa... czytałem też argument, że "kupuję bilet na koncert to daję im przecież zarobić, za płyty już nie muszę płacić" :D
www.MetalSide.pl
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Czy ja wiem... jednak większość kipuje płyty, żeby icb później słuchać, a nie dla ozdoby ;)
No tak, ale do samego słuchania muzyki, bez większego namaszczenia wystarczy wejść na yt.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Myślisz, że ktoś kupuje płyty (ma sprzęt do ich odtwarzania) i słucha muzy w kiepskiej jalości na YT?
www.MetalSide.pl
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Znam takie przypadki, ale chodziło mi głównie o to, że zakup płyt nie jest już niezbędnym warunkiem tego by słuchać ulubionej muzyki, są na to prostsze sposoby.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Niech każdy kupuje sobie nagrania w takiej postaci, jaka jest mu wygodna, niemniej - niech to będą CD, LP czy pliki oryginalne, autoryzowane przez artystów.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

gumbyy pisze: Myślisz, że ktoś kupuje płyty (ma sprzęt do ich odtwarzania) i słucha muzy w kiepskiej jalości na YT?
Kupuję płyty i słucham muzyki głównie na dość dobrych monitorach, a często dla wygody słucham muzyki z YT w HD, albo mp3 320 kbps i powiem więcej - ta różnica jest na granicy (albo wręcz poza nią) odbioru. Polecam zrobienie ślepych testów - im więcej ich wykonanych tym wyniki bardziej zbliżają się do stosunku 50-50, czyli wiadomo. Oczywiście, zawsze znajdą się maniacy twierdzący niemalże, że kolor kabli którymi podłączają monitory ma wpływ i znaczenie, ale jeśli trzymać się racjonalnego podejścia, a nie czyichś obsesji to te różnice są absolutnie minimalne albo nie ma ich wcale. Zgodzę się jeśli chodzi o mp3 w jakości poniżej 320 kbps gdzie faktycznie im niżej tym bardziej dynamika leci na łeb na szyję, a szczególne straty są słyszalne w grze blach.
Natomiast to jest drugorzędna sprawa, dla mnie w kupowaniu muzyki w ogóle nie o ten aspekt chodzi, tylko o uczciwość wobec ludzi którzy swoją muzyką zapewniają mi rozrywkę i radochę.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... rocic.html
Komentujcie pod artem na stronie "TR". Rozkręca się dyskusja...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

RALF pisze: http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... rocic.html
Komentujcie pod artem na stronie "TR". Rozkręca się dyskusja...
Z kim, z ludźmi którzy dyskusję zaczynają od "bredzisz"? Nie warto komentować, aż ci się dziwię, że ci się chce :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Rzeczowe argumenty zawsze zwyciężają.
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Najciekawsze jest to,że ludzie nie widzą związku między zmniejszoną sprzedażą płyt( np. za sprawą YT), a coraz droższymi biletam na koncerty, pojawianiem sie horrendalnych cenowo ofert meet&greet ( motywacja artystów jest dla mnie oczywista- kradniesz muzykę, zabulisz więcej za gig albo merch itp.)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Chodzą słuchy, iż Maiden noszą się z zamiarem wprowadzenia na rynek napoju energetycznego "Aces High" - to nie jest żart!
Źródło: Maiden-Croatia (szef ma bliskie powiązania z kierownictwem zespołu).
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

filip pisze: ndz gru 31, 2017 11:30 am Najciekawsze jest to,że ludzie nie widzą związku między zmniejszoną sprzedażą płyt( np. za sprawą YT), a coraz droższymi biletam na koncerty
Racja, ale z drugiej strony mamy tańsze CD. Przy odrobinie cierpliwości można uzupełniać kolekcje za kwoty typu 19 zł :) Ciągle są jakieś promocje itp. Nawet nowe albumy po kilku tygodniach od premiery są już dużo tańsze. Moda na winyle też chyba pomaga :)
RALF pisze: ndz gru 31, 2017 12:34 pm Chodzą słuchy, iż Maiden noszą się z zamiarem wprowadzenia na rynek napoju energetycznego "Aces High" - to nie jest żart!
:lol: Chyba zaczynają bawić się w KISS. Są już Maidenowe pampersy? :roll:
ODPOWIEDZ