Iron Maiden Big Survivor 2013 Dyskusje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iron Maiden Big Survivor 2013 Dyskusje
PoM: coś z trójki Revelations, FoI, TT (mam nadzieję na Flight)
Powerslave: obawiam się, że RotAM, chociaż nie bez szans jest AH; 23:58 chyba za bardzo ograne
SiT: Alexander albo Caught...
SSoaSS: bankowo tytułowy
NPftD: BYDttS
FotD: bankowo tytułowy
TXF: na pewno SotC
VXI: 100% Clansman
BNW: trochę trudniej wytypować, ale stawiam na tytułowy
DoD: prawdopodobnie tytułowy, chociaż mam nadzieję na Paschendale
AMoLaD: nie mam bladego pojęcia, może TRoBB?
TFF: tutaj nie ośmielam się nawet zgadywać, bo jak dla mnie nic się specjalnie nie wyróżnia; mimo wszystko osobiście będę głosować za tytułowym, bo za czymś trzeba
Powerslave: obawiam się, że RotAM, chociaż nie bez szans jest AH; 23:58 chyba za bardzo ograne
SiT: Alexander albo Caught...
SSoaSS: bankowo tytułowy
NPftD: BYDttS
FotD: bankowo tytułowy
TXF: na pewno SotC
VXI: 100% Clansman
BNW: trochę trudniej wytypować, ale stawiam na tytułowy
DoD: prawdopodobnie tytułowy, chociaż mam nadzieję na Paschendale
AMoLaD: nie mam bladego pojęcia, może TRoBB?
TFF: tutaj nie ośmielam się nawet zgadywać, bo jak dla mnie nic się specjalnie nie wyróżnia; mimo wszystko osobiście będę głosować za tytułowym, bo za czymś trzeba
-
Deleted User 2259
Was chyba bóg opuścił,To Tame A Land.Maximus pisze:PoM: coś z trójki Revelations, FoI, TT (mam nadzieję na Flight)
od teraz bede głosował na klasyki 
Ciekawy temat z wybieraniem najlepszych utworów z każdego albumu. Osobiście będę miał największe problemy jeśli chodzi o eliminowanie lepszych utworów z albumów Sit, AMOLAD oraz TFF. Najłatwiej będzie chyba z NPFTD i XF.
Album "Piece of mind" - w zabawie wybierankowej moim cichym faworytem jest "To tame a land" - znakomity utwór; może z początku wokal nie powala, ale w dalszej fazie nagrania jest na bardzo wysokim poziomie, jak zresztą gitary i perkusja, które świetnie ze sobą współpracują; do tego piękne melodie i charakterystyczny klimat; utwór ten godnie podtrzymuje tradycję arcyciekawych "zamykaczy" na albumach Iron Maiden
A jeśli nie "To tame a land" to drugim faworytem jest "Flight of icarus"
"Still my heart calculate and pray"
PoM to świetny album i słabych kawałków tam nie ma, są natomiast dobre i jeszcze lepsze. Akurat TTaL zaliczyłbym do tych dobrych, Revelations i FoI zdecydowanie lepsze. W Revelations uwielbiam "kościelny" wstęp, kontrast między łagodnością a mocą, zmiany tempa, rewelacyjny śpiew Bruce'a. Z kolei Flight to wzorowy heavy metal - z solidnym riffem, fajną melodią, chwytliwym refrenem; w sumie chyba mój ulubiony utwór Maiden. Bardzo bym chciał, żeby Steve przypomniał sobie jak komponować tego rodzaju kawałki, zamiast rozwleczonych kompozycji z akustycznym wstępem i "progresywnymi" ambicjami. Na ostatnich albumach było tego jak dla mnie aż nadto.
-
Deleted User 2259
Ja tego nie znoszę.Maximus pisze:W Revelations uwielbiam "kościelny" wstęp, kontrast między łagodnością a mocą, zmiany tempa, rewelacyjny śpiew Bruce'a
Bywa i tak. Ja przepadam, zwłaszcza za wersją z LAD (Los Angeles, can you feel it?), jest tam niesamowita pasja. TTaL jest dla mnie całkiem OK, ale bez szału. Mniej z PoM lubię tylko DWYBO.
Jak dla mnie Revelations to po prostu definicja IM - zmiany tempa, kontrasty, solówki, genialny tekst. To Tame A Land jest genialnym utworem, ale ja dalej preferuje Revelations. Ciekawi mnie które odpadnie Still Life, może po 2 QFF i SAS?
-
Nomadosław
- -#Trooper

Trudno tak wybierać kawałki, ale na tej płycie czy na Seventh Sonie to wręcz zakrawa o bluźnierstwo, ja tak nie umiem poprostu. Takie konkursy mają służyć temu by przekonywać się do czegoś czego wcześniej się nie do końca ceniło a nie by jeszcze się utwierdzać w przekonaniu, że coś jest słabsze od innych, nie wiem mi to nie pasuje. Widać po waszych głosach, że nie głosujecie szczerze tylko na zasadzie ustawki by wywalić coś co wcale nie uważacie że jest gorsze, ale nie chcecie by wygrało.
Czy nie sądzicie, że dyskusja o utworach wymaga pewnej debaty? Takie wymienianie to tylko takie klikanie.
Czy nie sądzicie, że dyskusja o utworach wymaga pewnej debaty? Takie wymienianie to tylko takie klikanie.
Nomadosław, dopuszczasz myśl, ze ktoś może mieć inny gust niż Ty?Nomadosław pisze:Widać po waszych głosach, że nie głosujecie szczerze tylko na zasadzie ustawki by wywalić coś co wcale nie uważacie że jest gorsze, ale nie chcecie by wygrało.
-
Nomadosław
- -#Trooper

Ta o gust, jak ja na Piece of Mind wszystkie utwory stawiam na pierwszym miejscu. Jak inaczej interpretować komentarze, " głos na kawałek x, niech wreszcie odpadnie"
Nie wiem, czy wszyscy głosują szczerze, czy też może na przekór niektórym, albo jeszcze poprzez jakieś inne przesłanki. Tego się nie sprawdzi. Poza tym trzeba pamiętać, że jest to zabawa. Po co podchodzić do tego śmiertelnie poważnie? Każdy ma swój gust i może w wyniku "wybieranki" zobaczyć, jak on się ma do wyniku końcowego. I tyle. Rozumiem to, że przynajmniej na niektórych albumach jest kłopot z ustaleniem hierarchii utworów. Ale wówczas, kiedy ktoś naprawdę stara się oddać swoje odczucia co do poszczególnych kwałków, to może dodatkowo posłuchać tego i owego i ostatecznie zdecydować. Czy jednak taka decyzja ma się potem odbić na użytkowniku forum niczym kac? Za tydzień, rok można mieć już inne zdanie. A tymczasem jest szansa aby napisać, co się komu podoba a co nie. Przykład? Z "Piece of mind" zdecydowanie wolę "To tame a land" niż "Still life". Pierwszy z nich po prostu jak dla mnie ma ciekawsze melodie, bardziej podobają mi się perkusja i gitary. Ktoś inny napisał, że jednak lepszy jest "Still life". A jak mam problem ze wskazaniem: lepszy "Flight of icarus" czy "Trooper" to ewentualnie podam losowo, ponieważ jest mi naprawdę trudno wyważyć w tym przypadku. Oba utwory mają znakomite fragmenty. Tak więc apeluję o więcej luzu 
"Still my heart calculate and pray"
-
Nomadosław
- -#Trooper

No ok, poprostu smuci mnie taka niewykorzystana dyskusja, niby tyle osób się udziela, a jakichś ciekawszych uwag brak, tylko takie suche wyliczanie. Kiedyś na forum judaspriest robiliśmy dyskusję o każdym utworze z każdej płyty i fajne wnioski się nasunęły z tej okazji.
Ok, to żeby była dyskusja ja zacznę. Ktoś ma jakiś argument, dlaczego najlepszy utwór z Piece of Mind - To Tame a Land - odpadł tak szybko?
-
Deleted User 2259
Pytaj tych co głosowali,to był mój faworyt na albumie i chyba top 3 najlepszych utworów maiden.Mr. M pisze: dlaczego najlepszy utwór z Piece of Mind - To Tame a Land - odpadł tak szybko?
A moim faworytem na PoM jest Flight of Icarus, super kawałek, co do to Tame A Land to jest to dla mnie w porządku kawałek, ale na pewno nie jest to taki hit jak wspomniany Flight of Icarus, Trooper czy Revelations.
-
Nomadosław
- -#Trooper

Nie odpadł wcale szybko, równie dobrze można napisać dlaczego Die With Your Boots On odpadł tak szybko, nie czujecie potęgi tego albumu ?. Number jest genialny ale jest za surowy muzycznie, Powerslave leciutko nierówne i lekko jednostajne muzycznie, Somewhere za eksperymentalny a Seventh Son zbyt melodyjny-choć oba oczywiście mega-niesamowite. Na Piece of Mind jest wszystko, ciężar, surowość, dobra melodia, dojrzałość muzyczna ale i troszkę młodzieńczej agresji, dużo patosu ale i sporo luzu. Najbardziej kompletna płyta Ironów.Mr. M pisze:Ok, to żeby była dyskusja ja zacznę. Ktoś ma jakiś argument, dlaczego najlepszy utwór z Piece of Mind - To Tame a Land - odpadł tak szybko?
Natomiast fakt To Tame a Land nie jest tak kochany jak Marynarz, Alexander czy Seventh Son bo jest to utwór trudniejszy w odbiorze, jest najbardziej połamany rytmicznie, podział na część wokalną i instrumentalną najbardziej płynny. Ja tą kompozycję pokochałem na 100% jakoś w 2007 r. gdzie Piece of Mind powoli wchodził mi z miejsca 3-4 w dyskografii na pierwsze. Najpierw wokal, niesamowity popis Bruce'a w okolicach 3 minuty, potem solówki, potem klimat science-fiction. Troszkę się koncertowych wersji przesłuchało z bootów co dopełniło dzieła.
Zawsze dawałem temu utworowi wysoką notę przez szacunek do epików z lat 80. Jednak raczej był poza piątką z albumu. Dziś stawiam go na równi z Troopere, Revelations i Orłami nieco przed Still Life i Die With Your Boots On. Czyli bardzo wysoko.
Ostatnio zmieniony czw sie 15, 2013 10:56 am przez Nomadosław, łącznie zmieniany 1 raz.
To róbmy i tu taką dyskusję, tylko zastanawiam się po co? Mnie na przykład nie podobało się, że dość wcześnie na NOTB odpadła Akacjowa. I co? I nic. Ani nie zmieniło to mojego podejścia do tego kawałka, który podoba mi się chyba najbardziej na tej płycie, ani fakt, że Akacjowa wygrałaby głosowanie, nie zmieniłby opinii o tym utworze osób, które go nie lubią. Jedne kawałki się lubi bardziej, inne mniej i często jest to jeszcze kwestia czasu - takie samo głosowanie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej za tydzień, miesiąc, rok. Proponuję prześledzić temat pt. liga utworów - pewne rzeczy się powtarzają, inne pewnie mniej. Ja nie zamierzam kruszyć kopii o to, dlaczego mój ulubiony kawałek odpada wcześniej czy później.Nomadosław pisze:No ok, poprostu smuci mnie taka niewykorzystana dyskusja, niby tyle osób się udziela, a jakichś ciekawszych uwag brak, tylko takie suche wyliczanie. Kiedyś na forum judaspriest robiliśmy dyskusję o każdym utworze z każdej płyty i fajne wnioski się nasunęły z tej okazji.
Akurat ta zabawa jest tak skonstruowana, ze to jest suche wyliczanie, ciekawsze uwagi można poczytać w innych watkach, bo praktycznie każdy utwór Maiden ma na tym forum swój wątek.
No właśnie, tak ludzie głosowali i tyle. Tak ktoś wymyślił tę zabawę. Po prostu jest jakaś pula utworów i z niej się wybiera ten, który się najmniej podoba. Decyduje większość.Invader pisze:Pytaj tych co głosowali,to był mój faworyt na albumie i chyba top 3 najlepszych utworów maiden.Mr. M pisze: dlaczego najlepszy utwór z Piece of Mind - To Tame a Land - odpadł tak szybko?