The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: The Book Of Souls

Post autor: RALF »

No nieeee, daj spokój, tytuł taki "nawiedzony" i tyle :)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

FaithNoMore pisze:Okładka - jak już pisałem - minimalistyczna, ale mi bardzo przypadła do gustu. Najważniejsze, że nowy album już za 2,5 miesiąca. 90 minut muzyki - coś czuję, że panowie niejednych pozytywnie zaskoczą i będzie to świetny materiał (w końcu nagrywali tam, gdzie BNW i jak jest napisane na stronie - poczuli dawny "klimat", to dobrze zwiastuje).

Teraz tylko czekać na singla. :D
Podejrzewam, że taki "tribal Eddie" będzie hasał po scenie na koncertach, plus w wystroju sceny będą jeszcze jakieś elementy w takich klimatach.

Stawiam na "If Eternity Should Fail" na 1. singlu. :) To krótszy z kawałków całkowicie stworzonych przez Bronka, a skoro ostatnio był w centrum zainteresowania ze względów zdrowotnych, mogą chcieć uczcić Go w ten sposób.
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Szczerze mówiąc na początku chciałem napisać że okładka mnie nie zachwyciła... no bo Eddie jest genialny, ale czarne tło? Patrzcie na
Somewhere In Time tam tło jest ważniejsze od Eddiego, nie zawsze, na każdej płyvie jest tak, ale zawsze jakieś tło było, ale jednak po zastanowieniu mi się pdooba, chociaż jest inna, bardziej by mi pasowała na singiel

A utworów nie będę oceniał po ich długości, chociaz nie powiem jak każdy chyba najbardziej jestem ciekaw tego 18 minutowca :D
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Tło zazwyczaj stanowiło pierwowzór scenicznych dekoracji ;) Czyli teraz co? Czarna scena? :P ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Ancient Mariner
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ancient Mariner »

Edek całkiem fajny, choć mogliby coś wokół niego dodać, chociaż co za dużo to nie zdrowo (vide Dance of Death). Mam nadzieję, że ta długość utworów nie będzie jedyną ich progresywną cechą, bo tak niestety ostatnio w Maiden bywało. 18 minut w jednym utworze to bardzo ambitny projekt i niestety bardzo łatwo można go położyć. Niech to będzie coś na miarę Echoes albo Thick As a Brick lub chociaż Count of Tuscany Dreamów - tak żeby chciało się go odsłuchać od nowa, jak się skończy.
Kiedyś wystarczyło 40 minut muzyki na jeden genialny album, teraz nam dadzą 90 min, więc jak każdy znajdzie sobie tam te 40 min, które mu się spodobają to będzie dobrze.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja sądzę, że scena będzie zaskoczeniem - może dlatego dali to czarne tło, żeby ludzie od września mieli zagadkę, co też na tej scenie będzie. Może zastosują ekrany LED zamiast tradycyjnej scenografii? Może jeszcze jakieś inne rzeczy. Ja bym obstawiał, iż do promocji albumu użyją raczej krótszego wałka.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

RALF pisze:może dlatego dali to czarne tło, żeby ludzie od września mieli zagadkę, co też na tej scenie będzie. Może zastosują ekrany LED zamiast tradycyjnej scenografii?
Z tym czarnym tłem, to wątpię. Ekrany LED jako dopełnienie fajnej całości - czemu nie.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Trochę przeginają panowie. Metal dla gimbusów się robi z tego powoli.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

widman pisze:Trochę przeginają panowie. Metal dla gimbusów się robi z tego powoli.
Dlaczego dla gimbusów? Jakiś konkretny zarzut?
Ancient Mariner
-#Invader
-#Invader

RALF pisze:Ja sądzę, że scena będzie zaskoczeniem - może dlatego dali to czarne tło, żeby ludzie od września mieli zagadkę, co też na tej scenie będzie. Może zastosują ekrany LED zamiast tradycyjnej scenografii? Może jeszcze jakieś inne rzeczy. Ja bym obstawiał, iż do promocji albumu użyją raczej krótszego wałka.
Nie ma szans na zmianę scenografii, poza nowymi szmatami za sceną i na szkielecie sceny. Struktura pozostanie ta sama. To nie jest gwiazda mainstreamowa pokroju Metalliki czy Stonesów, ktorzy wabią ludzi na koncerty właśnie nową sceną. Rod to wszystko dobrze policzył. ROI w tym przypadku byłby zbyt niski.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ancient Mariner pisze:Nie ma szans na zmianę scenografii, poza nowymi szmatami za sceną i na szkielecie sceny. Struktura pozostanie ta sama. To nie jest gwiazda mainstreamowa pokroju Metalliki czy Stonesów, ktorzy wabią ludzi na koncerty właśnie nową sceną. Rod to wszystko dobrze policzył. ROI w tym przypadku byłby zbyt niski.
Strukturę to techniczni będą oglądać - jak wszystko inne się zmieni, to dla publiczności to właśnie będzie zmiana scenografii. I też uważam, że Rod to dobrze policzył i wie, że ROI zależy też od zaskoczenia, w miarę możliwości nawet olśnienia fanów. ;)
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

No ciekawe to wszystko. Jak zobaczylem wyciek przed pojawieniem sie na oficjalnej to po przeczytaniu tytulow jakos mi sie wierzyc nie chcialo ze to prawda. Speed of light to chyba blaze ma taki kawalek. Pierwszy tytul tez jakos blazeowo brzmi. Jest man of sorrows to dickinson, tears of the clown to sie nasuwa samo, ze ten clow to chyba placze po tym jak go placzacy smok przelecial ;)
Mamy 13 minutoway ponad Red and Black to od razu prowadzi do Angel and the Gambler, wiec 3 minuty utworu, 10 powtarzania jednego wersu ;)
Empire of Clouds i autorstwo Dickinsona to juz wiadomo, ze chodzi o drugie coming home.......zreszta tutaj chyba inspiracja: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=562B33A8

Ale no jaram sie, juz sie czuje prawie jakbym mial zaraz w trase ruszac!! Maiden!
Ancient Mariner
-#Invader
-#Invader

Zakkahletz pisze:
Ancient Mariner pisze:Nie ma szans na zmianę scenografii, poza nowymi szmatami za sceną i na szkielecie sceny. Struktura pozostanie ta sama. To nie jest gwiazda mainstreamowa pokroju Metalliki czy Stonesów, ktorzy wabią ludzi na koncerty właśnie nową sceną. Rod to wszystko dobrze policzył. ROI w tym przypadku byłby zbyt niski.
Strukturę to techniczni będą oglądać - jak wszystko inne się zmieni, to dla publiczności to właśnie będzie zmiana scenografii. I też uważam, że Rod to dobrze policzył i wie, że ROI zależy też od zaskoczenia, w miarę możliwości nawet olśnienia fanów. ;)
Po co inwestować w jakieś cuda na scenie, skoro można zasiać niepewność wśród fanów i napisać "probably the last tour" albo coś w tym stylu. Jak Kiss albo Scorpions ;)
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Niby trochę się boję by nie wyszła kicha jak w wypadku judasów, bo niby podwójny album i w ogóle taki inny niż typowo ironowski (ktoś tu już wspomniał nostradamusa), ale tak z drugiej strony to jednak chłopaki dobrze się czują w tych progresywnych klimatach i może być naprawdę dobrze. Trzymam kciuki
Po co inwestować w jakieś cuda na scenie, skoro można zasiać niepewność wśród fanów i napisać "probably the last tour" albo coś w tym stylu. Jak Kiss albo Scorpions ;)
No mam nadzieję że ironi się w takie coś bawić nie będą. Mocno by mi podpadli :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zawsze można coś zmienić, jasne ja nie myślę o wariacjach w stylu The Rolling Stones, AC/Dc czy U2, ale kilka szczegółów mogliby urozmaicić, co do Mety, to przecież struktura ich estrady stadionowej jest od 25 lat ta sama, tylko ilość i położenie ekranów się zmieniła no i lasery, te u IM by też można wykorzystać, to nie jest dla takiego zespołu jakaś zaporowa sprawa (patrz Judas czy Tool). Jak Meta zaszalała ze sceną do "Through The Never" to jeszcze długi spłacają... trzeba znać umiar.

Może okładka nowej płyty nieprzypadkowo jest aż tak ascetyczna, jeśli chodzi o tło. Sam EDDIE - a raczej jego popiersie, dla mnie mega realistyczny!
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

A mnie się ta okładka bardzo podoba, zwłaszcza ten Eddie, tym razem na pierwszym planie, bez przekombinowania jak w TFF (choć oczywiście tamta też mi się podobała). Oczywiście nie obrażę się, gdyby ostateczny wygląd okładki był mniej minimalistyczny, ale taka jest wg. mnie bardzo wporzo. Tytuły utworów trochę jakieś nie-maidenowe, ale in plus to fakt, że sporo Bruce'a, no i ten jego epik 18 minut mnie bardzo ciekawi. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie coś w stylu 15 minut instrumentalnie i 3 śpiewu z czego 2 to jeden werset wkółko ;) Za to bardzo cieszy mnie fakt, że Steve współpracował przy dwóch piosenkach z Janickiem, bo z tego duetu ostatnio zawsze dobre kawałki wychodzą - Talisman i Dance of Death to moje ulubione, ale Dream of Mirrors i The Pilgrim też są świetne.

To co mnie niepokoi to teksty Harrisa o tej "surowości" i spontanie. Chciałbym, aby te kompozycje były dopracowane i przemyślane, mam szczerą nadzieję, że nie były nagrywane "na hurra".

A sądzę, że publikacja była na dziś planowana, a przynajmniej na aktualny okres czasowy, co najwyżej amazon mógł się lekko pospieszyć i przyspieszono przez to oficjalne ogłoszenie, ale nie sądzę by to był jakiś gruby błąd, bo pewnie i tak to mieli już teraz ogłaszać.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Co do sceny to jak ktoś wspomniał zmienią szmaty i jedziemy dalej. Kombajn musi kosić. Kto by tam inwestował w ekrany ledowe? I tak ekipa sprzątająca ma co nosić. Dodatkowy sprzęt to dodatkowe osoby = dodatkowy koszt. To nie w stylu Roda. ;0
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

Szkoda, wygląda na to, że mamy nową najbrzydszą okładkę Iron Maiden. No ale trudno. Miejmy nadzieję, że zawartość nam to zrekompensuje.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Nowa >>> Virtual, DoD, być może coś jeszcze.
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Nowy album Maiden to zawsze super news ALE... napawa mnie wątpliwościami te 93 minuty i długość poszczególnych kawałków. Panowie już prawie jak Dream Theater. Jedyny problem to taki ,że DT gra bardziej skomplikowaną muzykę, wobec czego nie wiem jak Panowi chcą zapełić np takiego 18-minutowego kolosa. Co wszystko nie zmienia faktu ,że każdy kolejny album Maiden to wielkie wydarzenie.
ODPOWIEDZ