Kto jest lepszym basistą

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który lepszy

Steve Harris
11
55%
Flea
9
45%

Liczba głosów: 20

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Kto jest lepszym basistą

Post autor: Vorgel »

geri92 pisze: pn lip 13, 2020 4:23 pm
Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 4:10 pm Ciekaw jestem, który z Was jest basistą, że się tak wypowiada o technice.
No ja po szkole jazzowej gitara, bass i pianino. No i co to zmienia?
Jak Ci chleb nie smakuje to się nie wypowiesz, bo sam lepszego nie upieczesz?
To jest kwestia gustu. Ale nie pisaliśmy o guście.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pisałem, że nie zrozumiałeś mojego posta. Mnie chodziło o to, że na tego całego Flea nikt nie zwracał uwagi, dopóki nie wyskoczyli z balladą, co nijak się ma do jego umiejętności. A Stefek był wielki od samego początku, posłuchaj sobie pochodów basu w Phantom of the Opera.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

To ma znaczenie absolutnie zerowe dla rozważań kto jest LEPSZYM basistą.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No nie, o tym decydują ludzie.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

https://www.rollingstone.com/music/musi ... ea-103314/

Ciekawostka. Flea na drugim miejscu w plebiscycie czytelników Rolling Stone.

Tutaj lista Guitar World - Flea na 30 miejscu, Harris na 51.

https://www.guitarworld.com/features/th ... f-all-time
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Flea 11, Harris 28. Tutaj ludzie glosuja z tego co pamietam:

Kopalnia rankingow, polecam jak ktos nie zna stronki

https://digitaldreamdoor.com/pages/best_bassguitar.html
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Te głosowania są bez znaczenia, nie wzięto pod uwagę opinii Vorgela i jego znajomych

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Schizoid pisze: pn lip 13, 2020 4:55 pm Te głosowania są bez znaczenia, nie wzięto pod uwagę opinii Vorgela i jego znajomych
Zaraz będzie że to ludzie decydują, ale tylko koledzy Vorgela xD
Deleted User 2259

 RHCP - 26 mln osób lubi to NA Fejsie, IM ma mniej. To chyba wszystko tłumaczy...
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Rolling Stone :D Śmieszne, uważasz że Flea lepszy jest od Geddyego z Rush ? :D Od Pastoriusa? Na liście jest Burton, a nie ma Squiera. Jak mam Cię Zdan traktować poważnie no jak ;)

Ta druga lista też w sumie zabawna, ale cieszę się, że akceptujesz fakt, że Paul McCartney lepszy jest od Flea i prawie wszystkich pozostałych ;)

Takie listy zawsze mnie śmieszyły, niczego nie dowodzą. W thrashu było sporo bassmanów lepszych od Burtona, ale nie ma ich na liście bo zespoły nie zdobyły takiej sławy. John Paul Jones, absolutnie w średniej basistów z tamtego okresu, ale był w LZ to jest na liście. Na tej samej zasadzie znalazł się tam Flea. Nie podniecaj się ;)

Ironi nie byli tak promowani jak RHCP, nie sprzedali tyle egzemplarzy jednej płyty co RHCP, są znani bo są dobrzy i mają świetnego basistę, który zmienił oblicze basu. Pogódź się z tym, zamiast stawiać na złego konia. Jakiegoś czopka, który żeby zwrócić na siebie uwagę wychodzi nago na scenę.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

geri92 pisze: pn lip 13, 2020 4:56 pm
Schizoid pisze: pn lip 13, 2020 4:55 pm Te głosowania są bez znaczenia, nie wzięto pod uwagę opinii Vorgela i jego znajomych
Zgadzasz się z tym rankingiem? I jednym i drugim?
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

No ale czekaj, mowiles ze to ludzie decyduja.

Aaaa, chodzilo o to, ze ludzie decyduja jak wychodzi na twoje. Jak nie, to rankingi sa smieszne ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Byłem nieprecyzyjny, ludzie, którzy słyszeli obu wykonawców i wybrali lepszego. Czyli Iron Maiden ;) To nie jest forum Iron Maiden?
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 5:07 pm
geri92 pisze: pn lip 13, 2020 4:56 pm
Zgadzasz się z tym rankingiem? I jednym i drugim?
Ja nie. Mysle ze chlopaki tez nie. Linki zostaly wklejone, zeby Cie skontrowac troche, bo ludzie glosuja na to co popularniejsze.
Slyszales o takim gosciu jak Buckethead? Nagral ok 300 albumow, wszystkie mozliwe style. Wirtuoz.
Czy bylby wyzej w rankingu od Smitha czy Murraya? Pewnie nie. A gra lepiej.

Wiec nie, plebiscyty i ludzie raczej nie decyduja o tym kto jest lepszy, tylko popularniejszy.
Deleted User 2259

Buck jest spoko, ale moje top 2 to JP oraz Shawn Lane.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 5:06 pm Rolling Stone :D Śmieszne, uważasz że Flea lepszy jest od Geddyego z Rush ? :D Od Pastoriusa? Na liście jest Burton, a nie ma Squiera. Jak mam Cię Zdan traktować poważnie no jak ;)

Ta druga lista też w sumie zabawna, ale cieszę się, że akceptujesz fakt, że Paul McCartney lepszy jest od Flea i prawie wszystkich pozostałych ;)

Takie listy zawsze mnie śmieszyły, niczego nie dowodzą. W thrashu było sporo bassmanów lepszych od Burtona, ale nie ma ich na liście bo zespoły nie zdobyły takiej sławy. John Paul Jones, absolutnie w średniej basistów z tamtego okresu, ale był w LZ to jest na liście. Na tej samej zasadzie znalazł się tam Flea. Nie podniecaj się ;)

Ironi nie byli tak promowani jak RHCP, nie sprzedali tyle egzemplarzy jednej płyty co RHCP, są znani bo są dobrzy i mają świetnego basistę, który zmienił oblicze basu. Pogódź się z tym, zamiast stawiać na złego konia. Jakiegoś czopka, który żeby zwrócić na siebie uwagę wychodzi nago na scenę.
W sumie zagrałeś dokładnie tak jak się spodziewałem. No jak Cię tu traktować poważnie no jak ;)

Czyli tak - rankingi, pisma, plebiscyty są spoko gdy zgadzają się z tezą. Jeśli nie - precz i śmiech na sali ;) Iście zabawne i śmieszne odwracanie kota ogonem. To w końcu ludzie decydują czy nie bo już nie wiem ;) Dodam, że to Ty tak stwierdziłeś nie ja. Zresztą Rolling Stone było podane na początku bo wiedziałem, że to skrytykujesz ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 5:10 pm Byłem nieprecyzyjny, ludzie, którzy słyszeli obu wykonawców i wybrali lepszego. Czyli Iron Maiden ;) To nie jest forum Iron Maiden?
BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Umarłem ze śmiechu w tym momencie ;) Czyli Ci ludzie co mówią jak ja ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Jest to forum IM, ale ja nie jestem już nimi tak zaślepiony jak kiedyś. Nadal uwielbiam, ale dopuszczam do wiadomości, że to nie są jacyś bogowie.
Technicznie IM to taki dobry zespół, ale nie wybitny.

Prosty przykład - DT zagra całą płytę IM bez problemu. Czy Ironi zagrają Dream Theater? No nie zagrają. Czy coś to zmienia? Nie, nadal wolę IM, nadal siędzę tylko na forum IM, ale w DT są bardziej techniczni muzycy. Czy powinienem się zacząć biczować, że tak myślę? ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

geri92 pisze: pn lip 13, 2020 5:10 pm
Ja nie. Mysle ze chlopaki tez nie. Linki zostaly wklejone, zeby Cie skontrowac troche, bo ludzie glosuja na to co popularniejsze.
Slyszales o takim gosciu jak Buckethead? Nagral ok 300 albumow, wszystkie mozliwe style. Wirtuoz.
Czy bylby wyzej w rankingu od Smitha czy Murraya? Pewnie nie. A gra lepiej.

Wiec nie, plebiscyty i ludzie raczej nie decyduja o tym kto jest lepszy, tylko popularniejszy.
W końcu coś zaczyna docierać. Ale ileż się musiałem postów napisać i na jakie szpagaty ironiczne silić. No właśnie. Flea jest oceniany wyżej, bo jest popularniejszy. A jest gorszy od Stefka i tyle.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: pn lip 13, 2020 5:12 pm
Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 5:10 pm Byłem nieprecyzyjny, ludzie, którzy słyszeli obu wykonawców i wybrali lepszego. Czyli Iron Maiden ;) To nie jest forum Iron Maiden?
BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Umarłem ze śmiechu w tym momencie ;) Czyli Ci ludzie co mówią jak ja ;)
Słabo łapiesz ironię ;) Ale odpisalem już Geriemu.
ODPOWIEDZ