13/10/2025 - Opeth - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: 13/10/2025 - Opeth - Kraków

Post autor: blackcocker »

DEFINITYWNE ULTYMATUWNE DOŚWIADCZENIE POD KĄTEM AKUSTYKI NA OPETH. Nigdy nie słyszałem tego zespołu TAK brzmiącego (a był to mój 12-sty raz). Soczyste, mięsiste, selektywne brzmienie. Gitary żarły tak, że aż dziw, że nie powypalało nam uszu, Walt brzmiał genialnie, klawisz bardzo słyszalny i wielki (choć nie w kontekście rozmiaru) Mendez. Nie będę się rozpisywał, bo set ten sam co w Bukareszcie czyli z Conju i Demonem, który doprowadził niemal do spazmu jakiegoś młodego siurdaka, który siedział obok mnie i reagował w ten sposób jedynie na wspomnienie Damnation... Mike rozgadany fest, najbardziej z trzech ostatnich koncertów. Po akcji na lotnisku chyba zaczęli mnie kojarzyć, bo szef na początku gigu pokazał na mnie palcem, a Mendez w trakcie gigu uśmiechnął się i "tiknął" do mnie głową. Po gigu też dało się fajnie pogadać, wyszli wszyscy koło północy, więc boxik najnowszej popisany przez wszystkich no i Still Life przez Mike'a i Mendeza. Walt był zaskoczony, gdy dałem mu do pomaziania dodatkowo Paradajsowy koncert z Roadburna, gdzie grali cały Gothic :lol: ogólnie chłopaki do rany przyłóż, pogadali cierpliwie z każdym, Fred gadał z jednym typem o tym jak się nauczyć jakiegoś sola, Joakim słyszałem, że komuś opowiadał czego słucha, no i Szef, który był najbardziej oblegany, ale nawet przez moment nie było widać, że chce się ewakuować, szczególnie że pogadał z ludźmi o płytach i zbieraniu, więc to, co lubi najbardziej :lol: gdy podszedłem do niego po grafa spytał jak tam po podróży, więc się w ogóle rozpłynąłem, że mnie poznał :lol: no a tak z poważniejszych rzeczach zapytałem jeszcze o plany na 2026 rok, bo w tym momencie zapowiedziane są 2 koncerty (w UK i Dublinie), które podobno mają być częścią serii koncertów w jakiś ciekawszych miejscówkach no i z tego co zateasował... Będzie mocno :D
Nie myślałem, że oni mogą tak zabrzmieć. Byłem strasznie zły, że to siedzący koncert będzie, ale... There comes a price - dźwięk żyleta po prostu. Siedziałem w drugim rzędzie, prawie na środku. Ehhh... Gdyby jeszcze z setami to nie były takie leniuszki... A może i dobrze, bo w domu to by mnie żona już wtedy nie ujrzała :lol: kochać Opeth! Nie mogę się doczekać 2026
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

BC - oficjalnie został Groupies Opeth \m/ :D

Super przeżycia i piękna sytuacja!
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Blackcocker zasadniczo wyczerpał temat jak chodzi o opis koncertu :D

Bardzo dobry koncert. Åkerfeldt to bardzo fajny koleś - miałem przyjemność stać koło niego na Mysticu na koncercie KD to się aż chłopu oczy świeciły wtedy (potem cierpliwie chyba ze 30 minut stał pod garderobą i czekał aż King wyjdzie).

Zresztą wszyscy Panowie są mega sympatyczni. Mogę tylko potwierdzać tylko to co wyżej zostało napisane.

Mikael tymi historiami sypał jak z rękawa. Najbardziej mi się podobała ta jak, nie mogąc dostać się do hotelu w niedzielę (w Krakowie był maraton w centrum), poszli się po prostu całym zespołem najebać do baru :pijak: On te historie jeszcze sprzedaje w taki fajny sposób że nie sposób się uśmiechnąć :)

Bardzo na plus całość :)
Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

Pierwszy raz widziałem Opeth na żywo i naprawdę świetnie się prezentują!
Nie wiem skąd takie wrażenie u Igora, ale zgadzam się z opiniami pozostałych, że akustyka była naprawdę dobra, a siedziałem na balkonie 2E. Pięknie wszystko było słychać, w porównaniu z piątkowym koncertem w Tauronie miód dla uszu :D
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Co do konferansjerki, gość jest fantastyczny - każdy to wie. Ale z perspektywy tych kilku(nastu) gigów mogę potwierdzić, że on serio improwizuje i za każdym razem opowiada co innego. Wiadomo, są znane historie jak ta gadka przed You Suffer, albo jak się odpali i opowiada jak Mendez się najebał :lol: ale z grubsza to jednak są zawsze jakieś nowe anegdoty. Do tego po prostu talent do opowiadania tych historii :D
gumbyy pisze: wt paź 14, 2025 9:36 am BC - oficjalnie został Groupies Opeth \m/ :D

Teraz tylko czekać na zatrudnienie w autobusie zespołowym :lol:
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

manichean pisze: wt paź 14, 2025 12:10 am No tak się składa, że właśnie tam. Zupełnie mi ten dźwięk płaskością nie zalatywał stamtąd.
No to miałem zgoła odmienne odczucia i spośród widzianych koncertów Opeth, ten pod tym względem był słaby. Ale zawsze miło jest ich zobaczyć.
Jakieś szczegóły co do ich planów na 2026?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

IgorW pisze: wt paź 14, 2025 10:32 am
manichean pisze: wt paź 14, 2025 12:10 am No tak się składa, że właśnie tam. Zupełnie mi ten dźwięk płaskością nie zalatywał stamtąd.
No to miałem zgoła odmienne odczucia i spośród widzianych koncertów Opeth, ten pod tym względem był słaby. Ale zawsze miło jest ich zobaczyć.
Jakieś szczegóły co do ich planów na 2026?
Na razie ogłoszone są dwa gigi w UK i w Irlandii. Z tego co Szef mówił wczoraj to szykują się na pewno dwa włoskie koncerty :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Tak, ale ktoś pisał, że będzie grubo w 2026, więc zastawiam się co pod tym się kryje :). Pojedyncze koncerty ogłoszone teraz, plus kilka w perspektywie, jeszcze nie brzmi jak coś specjalnego.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

No wiesz, skoro cocker ma teraz insajderskie informacje bezpośrednio od Szefa, to nie może od razu się nimi dzielić, żeby nie stracić zaufania nowego kolegi :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

pz pisze: wt paź 14, 2025 10:50 am No wiesz, skoro cocker ma teraz insajderskie informacje bezpośrednio od Szefa, to nie może od razu się nimi dzielić, żeby nie stracić zaufania nowego kolegi :lol:
Moim jedynym Szefem jest pz, Szef Akerfeldt to bożyszcze ;)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

IgorW pisze: wt paź 14, 2025 10:44 am Tak, ale ktoś pisał, że będzie grubo w 2026, więc zastawiam się co pod tym się kryje :). Pojedyncze koncerty ogłoszone teraz, plus kilka w perspektywie, jeszcze nie brzmi jak coś specjalnego.
Raczej chodzi o miejscówki - tak jak sami napisali w swoich socialach, będą jakieś mniej standardowe miejsca, jak to napisali special concerts in unique venues. Ta sala w Halifaxie wygląda mega fajnie :D w Dublinie jeszcze się nie przyglądałem, ale widziałem komenty, że ludzie mega się podjarali, więc zakładam że jakaś filharmonia czy inne "ą ę" miejsce :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Ok, to czekam na resztę dat, bo jak coś podpasuje terminowo, to chętnie :). Dzięki za info.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

blackcocker pisze: wt paź 14, 2025 10:28 am
gumbyy pisze: wt paź 14, 2025 9:36 am BC - oficjalnie został Groupies Opeth \m/ :D

Teraz tylko czekać na zatrudnienie w autobusie zespołowym :lol:
Teraz już nie ma "nie mogę, zajęty jestem" :lol:
pz pisze: wt paź 14, 2025 10:50 am No wiesz, skoro cocker ma teraz insajderskie informacje bezpośrednio od Szefa, to nie może od razu się nimi dzielić, żeby nie stracić zaufania nowego kolegi :lol:
Dokładnie, obowiązki wynikające z bycia Oficjalnym Polskim Grupies to nie w kij dmuchał :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

No właśnie w kij dmuchał! :lol:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

:lol: nie róbcie smaka z rana
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Raczej chodzi o miejscówki - tak jak sami napisali w swoich socialach, będą jakieś mniej standardowe miejsca, jak to napisali special concerts in unique venues.
No to koniecznie NOSPR w Katowicach....
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

johnny_o pisze: wt paź 14, 2025 11:39 am No właśnie w kij dmuchał! :lol:
:lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Kuba pisze: wt paź 14, 2025 10:10 am
Bardzo dobry koncert. Åkerfeldt to bardzo fajny koleś - miałem przyjemność stać koło niego na Mysticu na koncercie KD to się aż chłopu oczy świeciły wtedy (potem cierpliwie chyba ze 30 minut stał pod garderobą i czekał aż King wyjdzie).
To spotkanie zostało uwiecznione :)

Obrazek

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
ODPOWIEDZ