03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: Kevin18 »

Panowie ale powiedzcie mi szczerze, czemu ten skład jest taki dziadowski i po taniości.. Przecież tu jest taka bieda na ten moment że aż piszczy. Wielu obcokrajowców jest przerażonych składem jak się czyta tu i ówdzie reddita i chce sprzedawać bilety.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Kevin18 pisze: wt paź 21, 2025 9:34 pm Panowie ale powiedzcie mi szczerze, czemu ten skład jest taki dziadowski i po taniości.. Przecież tu jest taka bieda na ten moment że aż piszczy. Wielu obcokrajowców jest przerażonych składem jak się czyta tu i ówdzie reddita i chce sprzedawać bilety.
Bo ten festiwal jest niepotrzebnie rozdmuchany do 4 dni i kilku scen. Takie Wacken przez wiele edycji zaczynało się w czwartek o 16 i kończyło w sobotę w nocy. 2 i pół dnia. Od niedawna dołożyli 1 dzień więcej. A MF nie ma takiego budżetu i możliwości jak np Sweden Rock, żeby na 4 dni zaklepać sporo ciekawych kapel. Nie ma kasy, to trzeba robić mniejsze imprezy i pomału budować budżet.
www.MetalSide.pl
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Tzn te kilka scen ma sens pod kątem rozbicia ludzi po terenie stoczni, natomiast faktycznie takich zespołów elektryzujących przeciętnego słuchacza muzyki typu metal to raczej niewiele jest póki co
Forum internetowe to poważna sprawa.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Odkąd Mystic reaktywował się w Gdańsku, co roku była tam jakaś duża nazwa dla mnie. Dopiero w zeszłym roku dupa. Zasadniczo bardziej był to towarzyski wypad niż koncertowy. Oczywiście trafiło się sporo fajnych i kilka świetnych rzeczy, ale żadna z nich to nie była kapela, na którą pojechałbym do Gdańska i dał jeszcze ponad 200 za bilet. :) W tym roku na razie jest bardzo marnie. Oczywiście Mega to fajne ogłoszenie. Jego poprzedni koncert na MF był bardzo dobry, a nie widziałem całego. Jednak to nie jest dla mnie aż taki magnes.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nikt ci tego nie powie, ta edycja jest po po prostu obiektywnie biedna. Ogłoszenia thrashowe były okej, spoko te kapele dobrali, fani tej muzyki będą mieli dobrą zabawę. Ale poza tym? Jedyna ciekawostka (taka serio ciekawostka) to na razie The Gathering. Na festiwalu, który wcześniej gościł Toma G. Warriora z potężnym setem, który potrafił ściągnąć Danziga na 1 z 2 (!) koncertów w Europie, który przyklepał Electric Wizard, czy nawet niszowe w Polsce, ale uznane na świecie The Hellacopters. Poza tym są jakieś randomowe i klubowe wynalazki. Ja co prawda nie przekreślam tej edycji, może jeszcze czymś zaskoczą, ale naprawdę słabo się to rysuje. Może warto byłoby ściągać więcej polskich kapel i nimi wypełniać te sloty. Umówmy się, jak wpada jakieś ogłoszenie typu thrash metal z Kolumbii, to ile to ma fanów w Polsce? A trzeba ten zespół opłacić i przede wszystkim ogarnąć loty, hotele... Równie dobrze można w to miejsce zabookować Turbo albo Gallowera i część tych problemów wtedy znika.

Dla mnie przyszłoroczne festiwale ogólnie nie wyglądają zbyt interesująco, ale Mystic to jest straszna równia pochyła. Już ostatnio były smrody z rozwiązaniami dotyczącymi infrastruktury i logistyki festiwalu (i szczerze, były one spóźnione, bo te problemy nie pojawiły się teraz w czerwcu, tylko w 2022), była cała inba z headlinerami, reputacja MF na tym ucierpiała. No to nie dość, że idiotyzm z headlinerami został po części powtórzony (BLS), to na dodatek festiwal nie ma mocnej karty przetargowej. Megadeth z innymi thrashowcami frekwencji na całe 4 dni im nie zapewnią, zwłaszcza że wszystkie te kapele grają tego samego dnia. Tutaj potrzebny jest albo serio mocny headliner - którego coś ciężko mi sobie wyobrazić - albo kilka faktycznie oczekiwanych kapel. I ta druga opcja w zasadzie ma rację bytu, ale... No dostajemy kolejny pakiet zespołów, a rodzynek brak. Jako naturalne remedium widzę tutaj Accept z setem urodzinowym i Emperora odświeżającego EPkę z ex-muzykami w składzie, ale na ten moment brak przesłanek ku temu, by wierzyć, że taki scenariusz się ziści.

Sama Stocznia nie jest znowu tak znaczącym ograniczeniem. Pewnie, Iron Maiden się tam nie ściągnie, ale festiwal tego kalibru jest w stanie wybronić się mocnym składem z niższej półki komercyjnej. Sęk w tym, że MF 2025 jak dotąd tego po prostu nie robi.
pz pisze: Odkąd Mystic reaktywował się w Gdańsku, co roku była tam jakaś duża nazwa dla mnie. Dopiero w zeszłym roku dupa. Zasadniczo bardziej był to towarzyski wypad niż koncertowy. Oczywiście trafiło się sporo fajnych i kilka świetnych rzeczy, ale żadna z nich to nie była kapela, na którą pojechałbym do Gdańska i dał jeszcze ponad 200 za bilet. :) W tym roku na razie jest bardzo marnie. Oczywiście Mega to fajne ogłoszenie. Jego poprzedni koncert na MF był bardzo dobry, a nie widziałem całego. Jednak to nie jest dla mnie aż taki magnes.
A widzisz, dla mnie tegoroczny Mystic był świetny. Oczywiście był Mistrz, ale był też Opeth, Green Lung, Blood Fire Death, VADER, Perturbator, Turbonegro... Nawet ten Arthur Brown to był wyraz jakiejś kreatywności, po reakcjach widać, że był też strzałem w dziesiątkę. Fajnie skroili ten skład i ogólnie nie miałem przestrzeni do nudy. No i w sumie poza narzekaniami na tematy wcześniej wskazane, to ta edycja miała pozytywny odbiór, a orgowie mogli odtrąbić sukces w kwestii zainteresowania eventem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Gdybym był fanem wokalu Kinga, to on by załatwił temat zeszłorocznej edycji. Niestety nie jestem, więc była to dla mnie okazja zobaczyć go na żywo, no na solowy koncert bym nie poszedł, ale nie magnes. Artur, Green Lung, Tutbonegro - to m.in. były te świetne koncerty dla których warto było tam być. Ale znowu raczej na żaden z nich solowo bym do Gdańska nie pojechał. Może WASP był takim zespołem, ale to trochę mało.

Wciąż liczę, że coś fajnego jeszcze wpadnie. Gathering i Mega traktuję jako zespoły typu "chętnie zobaczę, ale na solowy do Gdańska bym nie jechał". Brakuje mu czegoś co mogłoby być celem. Accept by pasował. Wiem, że to zasadniczo nie jest festiwal dla mnie, ale do tej pory zawsze wyjeżdżałem zadowolony.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Wacken z Temu ;) Ja jeśli już to wpadnę na jeden dzień z megadejwem i wąglikiem, jeśli dzień będzie mi pasił.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

gumbyy pisze: wt paź 21, 2025 9:41 pm
Kevin18 pisze: wt paź 21, 2025 9:34 pm Panowie ale powiedzcie mi szczerze, czemu ten skład jest taki dziadowski i po taniości.. Przecież tu jest taka bieda na ten moment że aż piszczy. Wielu obcokrajowców jest przerażonych składem jak się czyta tu i ówdzie reddita i chce sprzedawać bilety.
Bo ten festiwal jest niepotrzebnie rozdmuchany do 4 dni i kilku scen. Takie Wacken przez wiele edycji zaczynało się w czwartek o 16 i kończyło w sobotę w nocy. 2 i pół dnia. Od niedawna dołożyli 1 dzień więcej. A MF nie ma takiego budżetu i możliwości jak np Sweden Rock, żeby na 4 dni zaklepać sporo ciekawych kapel. Nie ma kasy, to trzeba robić mniejsze imprezy i pomału budować budżet.
Brawo !

Dla mnie te 4 dni to jest bezsens. Dać 2-3 dni i nabić na maxa, a nie robić takie chuj wie co.

Ale jak już miałbym typować 3 realne duże nazwy to pewnie będzie Accept Urodziny, Behemoth bo Darski zapowiadał i Emperor z byłymi członkami. Savatage, Volbeat czy Twisted Sister przy stawkach które biorą za gig i przy relatywnie małej popularności w Polsce to temat nierealny.
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: SOBER1Z »

+ Static-X, Thrown, Gaahls Wyrd i Blood Vulture
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ktoś się pospieszył z newsem? Nie widzę nic na socialach, pewnie to info na jutro.
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Z apki żadnego powiadomienia nie dostałem :? Jeżeli nawet, Gaahls Wyrd jest wspaniałe, ale nie na festiwal.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Static-X by huop niby zobaczył, ale oni tak mało zmienili w setliście odkąd ich widziałem (2019), że średnio xD Skończyliby już katować to "Wisconsin Death Trip", ileż można.
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Można też z góry założyć, że gdzieś tam później w ogłoszeniach wpadnie Dope :wink:
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Powiem państwu szczerze, że jest taka chujnia że jeśli stocznia znowu będzie nabita z takim składem to znaczy że można Polaków jebać, jeszcze jak.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Ale szajs... No ale pójść i tak pójdę, karnet już jest. Jeśli będzie malo dobrych kapel, to zawsze atmosfera i inne atrakcje trochę to rekompensują.
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Oby Statica dali na ten dzień Megadethowy. Najlepiej jeszcze jakby to był 06.06.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Potwierdzenie newsa Antyradia z wczoraj. Dalej mocno meh to wygląda.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Static X to ciekawy strzał, ale ogólnie kolejne meh ogłoszenie. Nadal czekam jak coś mi sprawi szybsze bicie serca, a nawet i zawał, na razie nic takiego się nie pojawiło w tym line-upie ;) Oczywiście Forbidden i Overkill to były świetne ogłoszenia, ale jednak nadal nie uderzające o przysłowiowy zawał :lol:
Ostatnio zmieniony wt paź 28, 2025 4:34 pm przez Caracalized, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Widzę że sporo osób zadowolonych na pejsbuku

Widocznie zapominamy że dla wielu osób metal to nie Morbid Angel, Mayhem, Helloween czy Overkill a Thrown, Static X i Ice Nine Kills. Życie.
ODPOWIEDZ