Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zygi
-#Trooper
-#Trooper

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: Zygi »

Taki mały spoiler i prawdopodobny set na Chiny:

Obrazek
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wydaje mi się, że to generalnie jest set na trasę... zauważ, że mamy tutaj TNOTB, Trooper, BNW, które w totalitarnym państwie mogą budzić kontrowersje. Władze poprosiły grupę o przesłanie setu na trasę, teraz ciekawe, ile z tego przejdzie w Chinach...
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

tears! :jee:
Mam nadzieje, że to prawda i będą to grali w innych krajach.
Ale Blood Brothers jako otwieracz?

Wszystko super tylko The Red and The Black bym wymienił na When The River Runs Deep
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sądzę, że kolejność na tym dokumencie to czysty przypadek.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W porównaniu do setu z lat 2012-2014 powtarza się 5 kompozycji, w porównaniu z setem 2011 - siedem. Jak dla mnie, bardzo fajny secik. W sumie poza sześcioma rzeczami z TBoS same fan-pleasers!
Awatar użytkownika
HAMMERS
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: HAMMERS »

Oby ten set się sprawdził! Odrzuciłbym tylko z niego kawałki Speed Of Light, Fear Of The Dark oraz Iron Maiden z tym, że na to ma niestety szans:(
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To by Cię fani zabili i zjedli...
Awatar użytkownika
HAMMERS
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: HAMMERS »

Speed to podtrzymany od kilkunastu lat standard kapeli, że singiel musi być do dupy, a Fear i Maiden to kawałki, które mega mi się przejadły koncertowo...
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Fajny set.
Nie ma żadnych Wildest Dreams i innych El Doradów. Oby się sprawdził!
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Iron Maiden jest niestety obecnie zespołem, który ma najwierniejszych fanów głęboko gdzieś. Liczą się tylko Ci, którzy idą na koncert pierwszy raz i ludzie lubiący uczestniczyć w wielkich wydarzeniach. Dla jednych i drugich taki set jest najlepszy, bo dużo hitów i dużo efektów specjalnych, wybuchów i innych pierdół. Muzyka dla Iron Maiden zeszła na trzeci plan. Nie są głodnymi muzykami, którzy chcą ludzi zaskakiwać i sprawdzać swoją formę przez granie trudnych, dawno nie granych utworów. Przecież ten set, który mu mamy to poza utworami z Book of Souls typowy best-off. Mieszanka setów z 2011 roku i 2013/2014 roku. Jeśli te "dawno nie grane" utwory to Children of the Damned i Brave New World to gratuluję.
To są dwa malutkie plusiki, ale ja oba widziałem więc to dla mnie taka sobie atrakcja. Musi być ciągle Trooper, musi być ciągle Number, znów na trasie albumowej Wicker Man, a z Somewhere in Time jedyny utwór jaki chyba pamiętają to Wasted Years, nic innego nie istnieje.

Wydaję mi się, że Bruce i Steve mają kompletnie gdzieś co zagrają, a set w dużej mierze zależy od Roda, który jako mistrz marketingu wie czego chce większość publiki. Smutna prawda, ale takie utwory jak Infinite Dreams, Flight of Icarus, Caught Somewhere in Time czy coś z czasów Blaze'a Bayleya to możemy sobie najwyżej w domu posłuchać.

Nomad z tej strony
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ten set jest niesamowicie słaby. Mam nadzieję, że to jakaś fałszywka, bo większość tych kawałków to żadne rarytasy. Gdzie Killers, Clansman, Sea Of Madness?
Niech ten Rod się zwolni z IM czy coś, jeśli te "genialne" setlisty to jego sprawka.
Skąd w ogóle ten set się wziął?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

To proste. Wysłali to Chinolom do zatwierdzenia. Cenzura albo to przepuści, albo wywali 1-2 utwory i tam zagrają krótszy koncert.
Set jest bardzo prawdopodobny więc nie liczyłbym, że to fake. Wszystko się sprawdza z filmiku promującego trasę, a Children of the Damned to pewnie ten "dawno nie grany" utwór .
Z czasów Blejza Ironi już nic pewnie nie zagrają, a o rarytasach z Piece of Mind czy Somewhere in Time też możemy zapomnieć. Jest Trooper i Wasted Years i cieszmy się.

Tak to jest jak się już o nic nie walczy, ma zapewnioną klakę wśród dziennikarzy muzycznych i zawsze pełną frekwencją na trybunach. Gdyby Ironi zaczęli niektóre utwory wykonywać dwa razy na koncercie to i tak publika byłaby zachwycona. Pamiętajmy, że heavy-metalowcy to już jakiś malutki ułamek publiki Iron Maiden. Większość to fani mainstreamu dla których Iron Maiden to właśnie głównie te przeboje.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

>Świętuj 30 lecie wydania SIT
>Graj z niego jedynie Wasted Years
>Z innej płyty graj 3 maksymalnie ograne kawałki
Ja tu nie widzę absolutnie żadnej logiki. Niech sobie te Wicker Many, te Blood Brothers grają za rok, ale 2016 to jest równe 30 lat od premiery Somewhere In Time. Takie zachowanie byłoby z ich strony żałosne.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

liczyłem na Clansmana i coś z Dance of Death... no cóż, set bardzo prawdopodobny, niesamowicie się cieszę z Tears of a Clown - solo Dave'a zrobi miazgę na żywo :)
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Nie przezwyczaiłeś się jeszcze? Przecież to Iron Maiden, tutaj chodzi głównie o to by było dużo wybuchów i efektów i Eddie wyszedł na scenie. Setlista ważna jest dla 10% publiczności, może nawet mniej.
Czy żałosne nie było co zrobili w 2014 r. szumnie zapowiadając ostatnią część trasy Maiden England jako ostatnią trasę historyczną ze zmienionym setem. I co? zmienili względem 2013 r. set na gorszy.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Cóż, koncert który spełniłby wymagania wszystkich trwałby pewnie 6 godzin. Słuchajcie, takich wielkich fanów - melomanów na każdym koncercie jest garstka. Prawda jest taka, że dla masowej widowni czy to IM, AC/DC, Deep Purple - liczą się hity. Tutaj mamy niemal same hity i parę ciekawostek. Ja też bym chciał Prowler, Killers, Sun And Steel, Back In The Village, Stranger In a Strange land i tysiąc innych rzeczy... tylko, kto z tysięcy fanów to kojarzy...? Koncerty wielu dinozaurów rocka z górnej półki, to już dziś takie objazdowe best of i nikt sie nie obraża, bo i o co?

Mówicie o tych efektach, ja uważam, że koncert bez tej oprawy byłby do dupy. Powiedz to fanom KISS
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

RALF pisze: tylko, kto z tysięcy fanów to kojarzy...?
No fani raczej kojarzą.
Jeśli jest inaczej to raczej nie jest fanem :mryellow:

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To jest wiadome...Ale wciąż widząc wypowiedź Bruce'a na temat grania utworów, o które fani prosili ich latami pomyślałem sobie "Może naprawdę się postarają?". To po prostu nieuczciwe względem starszych fanów, którzy z Maiden są od dłuższego czasu. Już nawet Metallica się bardziej stara grając Unforgiven II albo Judas Priest odświeżając Screaming For Vengeance. A tymczasem panowie z Żelaznej Dziewicy łaskawie zagrają Brave New World...Wystarczyłby jeden rarytas. Jeden. Ja tu nie widzą żadnych. Fakt, na pewno usłyszenie Children Of The Damned będzie fajnym przeżyciem. Ale ja zdecydowanie bardziej wolałbym, by zagrali chociażby Still Life...Prawda jest taka, że im się nie chce uczyć starszych numerów i dodawać partii trzeciej gitary. Wolą iść na łatwiznę i z kawałków z lat '80 grać tylko to, co już mają zaaranżowane na trzy wiosła.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Może poczekamy do 25 lutego na oficjalny set?!

Miałem na myśli fanów "mainstreamowych" raczej, jak to uprzednio było napisane. Nie każdy fan wsłuchuje się tak samo głęboko w poszczególne płyty. Liczą się w tym przypadku te najbardziej znane kawałki, tak jest w zasadzie z każdym zespołem, który jest powszechnie znany. Zapytajmy fanów G'NR jakiej set listy oczekują na tournee reunion. Okaże się, że same kotlety a raczej hamburgery łatwostrawne muzycznie... To właśnie ci ludzie wypełnią stadiony. Owszem, miło jest jeśli zagrają jakąś perłę z lamusa, ale dla mas liczą się sprawdzone hity. Kiedyś na ten temat wypowiadał się Lemmy, sam przyznał iż jest masę utworów jakimi dosłownie rzyga ale musi je zagrać, bo ludzie by go zabili... z Ace of Spades na czele:)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Może w przyszłym roku?
W tym mają troche festów to może chcą zagrać hity ale ludzi którzy znajdą się przez przypadek.
A w przyszłym hale i coś 'ciekawszego'

ODPOWIEDZ