Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Wywiady i newsy

Post autor: pz »

gumbyy pisze: pn mar 12, 2018 9:02 pm
RALF pisze: pn mar 12, 2018 8:08 pmBez przesady, parę linijek tekstu i ponad minuta muzyki z Nomad - to nie przeświadczy, że całe numery są plagiatami. Bo nie są! Mogli to inaczej rozwiązać fakt, niemniej ja zawsze kompozycje oceniam w kontekście całości, nie zaś fragmentarycznie.
Nie mów hop, bo zaraz się okaże, że np. taki Nomad to składak z kilku pomysłów od różnych zespołów :lol:
Nie stresuj Ralfa :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Z tego co mi wiadomo, to te nieszczęsne motywy zostały wykorzystane za zgodą Beckett, a konotacje między zespołami nigdy nie były żadną wielką tajemnicą wśród fanów. Ja w każdym razie wiedziałem o tych zaporzyczeniach już wiele lat temu. Teraz po prostu będą mieć nauczkę, żeby nie robić żadnych umów na gębę bo to się za zwyczaj źle kończy.
W następnej kolejności pewnie ktoś upomni się o Idy Marcowe, bo to też nie jest do końca utwór jednego autora, chyba, że już uregulowali tą kwestię prawnie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

PanPrezes pisze: pn mar 12, 2018 9:58 pm Z tego co mi wiadomo, to te nieszczęsne motywy zostały wykorzystane za zgodą Beckett, a konotacje między zespołami nigdy nie były żadną wielką tajemnicą wśród fanów. Ja w każdym razie wiedziałem o tych zaporzyczeniach już wiele lat temu. Teraz po prostu będą mieć nauczkę, żeby nie robić żadnych umów na gębę bo to się za zwyczaj źle kończy.
W następnej kolejności pewnie ktoś upomni się o Idy Marcowe, bo to też nie jest do końca utwór jednego autora, chyba, że już uregulowali tą kwestię prawnie.
No właśnie... niby coś tam było mówione, że Beckett nie robi problemów itp. No ale wiadomo, nie ma papierka, to nie ma pewności, że wszystko jest dogadane.

A te "Idy" to co tam jest na rzeczy?

Edit:
a już wiem... współautorem jest perkusista Samson...
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Ja też od 2003 roku wiedziałem o sprawie i nawet Harris w jakimś wywiadzie o tym mówił, iż z Backett doszli do porozumienia na zasadzie gentelmen's agreement. Niestety, wobec prawa stanowionego to nie działa. Życie uczy ograniczonego zaufania nie tylko w ruchu drogowym... Chodzi o podobieństwo do "Thunderburst" z albumu "Head On" Samson - tyle, że w spisie reedycji z 2001 wśród autorów widnieją Harris i Dickinson a w 1977/78 chwilowo członkiem IM był Thunderstick (współautor).Właśnie wówczas powstawały zręby tego instrumentala. Zatem od "Ides Of March" trzeba się od......ić. Masz rację - nauczka przydała się Harrisowi i Smallwoodowi - papier nie kłamie, papier to dokument. McKey o tym wiedział, zagrał va banque i pozbawił IM ponad 100,000 funtów, nie zaś 900,000. Rod to sknera, wiedział że prawnik chce ugrać kasę dla siebie i złapie, co mu dadzą. Niech sobie ich skarży, będzie o IM jeszcze głośniej.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Jeżeli się wcześniej dogadali, nawet na gębę, to dla mnie zmienia postać rzeczy. Jeżeli nie, to niestety, na pancerzu iron maiden pojawiła się rysa :/
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dogadali się, tylko że McKey wykorzystał brak dokumentu... na dodatek kłamie, co do wysokości zysku.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: pn mar 12, 2018 10:09 pmChodzi o podobieństwo do "Thunderburst" z albumu "Head On" Samson - tyle, że w spisie reedycji z 2001 wśród autorów widnieją Harris i Dickinson a w 1977/78 chwilowo członkiem IM był Thunderstick (współautor).Właśnie wówczas powstawały zręby tego instrumentala. Zatem od "Ides Of March" trzeba się od......ić.
Hmm... podobieństwa? Kpisz? To przecież ten sam numer. A niby skąd wiesz, kto jest autorem? Znowu spłycasz temat. Ale patrz, na płycie Samson są takie creditsy:

Obrazek

Więc z tą pewnością i odpierdzielaniem się to bym nie szalał.
Mikojaski pisze: pn mar 12, 2018 10:12 pm Jeżeli się wcześniej dogadali, nawet na gębę, to dla mnie zmienia postać rzeczy. Jeżeli nie, to niestety, na pancerzu iron maiden pojawiła się rysa :/
Rysy to już są od dawna ;)

A ponoć (bo kto wie jak było? Harris tak od siebie dałby kasę i zostawił to na słowo?) dogadali się przy Nomad ;) a o "HBTN" wcześniej nie było tematu...
www.MetalSide.pl
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

The_Assasin pisze: pn mar 12, 2018 7:55 pm Przy całym szacunku dla Ciebie, ale to napisałeś to wyjątkowo złe porównanie. Thin Lizzy które grało Whisky in the Jar to zespół bardzo znany, a Whisky in the Jar to nawet nie jest ich utwór tylko stara, irlandzka ballada folkowa. Słabo znam Metallice bo mnie ten zespół nie interesuje, ale tam chyba są covery znanych czy bardzo znanych zespołów np. Budgie, Lynyrd Skynyrd, Queen czy Black Sabbath. Więc nie ma porównania do trzecioligowego jeśli chodzi o popularność Beckett.Co to ma do rzeczy, że wersja Ironów bije pierwowzór? To tak jakby powiedzieć, że zawodnik na dopingu wygrał bieg na 100 metrów. Co z tego, że był na dopingu skoro pobił rekord świata? Nie w tym w ogóle rzecz. Każdy wie jakiej klasy utworami są Hallowed Be thy Name czy Nomad.
To jest analogia dalece nieścisła i taką miała być. Po prostu odniosłem wrażenie (może mylne), że dla niektórych ta sprawa ujmuje zbyt wiele wartości takiemu Hallowed niż jest w rzeczywistości.

Sprawa natomiast wyższości Ironów nad oryginałem nie jest usprawiedliwieniem dla IM. Już ze dwa razy pisałem, że plagiat oczywisty i nikogo (kto słyszał i czytał wcześniej to co zaprezentował Beckett) chyba wynik sprawy nie powinien dziwić.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dostali nauczkę, że niczego się na buzię nie załatwia...
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

RALF pisze: pn mar 12, 2018 11:10 pm Dostali nauczkę, że niczego się na buzię nie załatwia...
Raczej, że nie kradnie się czyichś pomysłów. Będę stał zawsze murem za Iron Maiden, ale w tym przypadku to dla mnie jest to skandal i ogromny zawód jako wieloletniego fana.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A mnie to szczerze mówiąc nie obchodzi, Hallowed i tak jest super :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

brezdi pisze: wt mar 13, 2018 12:32 am
RALF pisze: pn mar 12, 2018 11:10 pm Dostali nauczkę, że niczego się na buzię nie załatwia...
Raczej, że nie kradnie się czyichś pomysłów. Będę stał zawsze murem za Iron Maiden, ale w tym przypadku to dla mnie jest to skandal i ogromny zawód jako wieloletniego fana.
Otóż to. Ralf ciągle nie potrafi zdiagnozować o co tutaj tak naprawdę chodzi ;)
www.MetalSide.pl
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Typowa oblężona twierdza. Swoich trzeba bronić i wynajdywać pierdyliard argumentów na obronę. Kradzież to kradzież czy będzie to plagiat czy prawa autorskie. Etycznie jednoznaczne i co tu rozkminiać. A dyskusja o tym,że IM wielki jest, Hallowed to wybitny utwór, jakby byli biedni i mało znani to nikt by ich nie pozywał to tylko didaskalia.Stefan podpierdolił, Stefan zapłaci, od strony prawnej sprawa do zapomnienia tylko jak w starym dowcipie niesmak pozostał i tyle.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Z The Red and the Black też będzie lipa
Co do ukradzionej czcionki, pochodzi ona z tego filmu:

Obrazek
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No i przez 40 lat twórcy filmu IM nie pozwali - trudno aby nie zauważyli podobieństwa. Może ta czcionka nie jest 'zastrzeżona' i istniała jeszcze wcześniej? Co do TRATB - podobieństwo jest ogromne, sądzę iż już legalnie a nie na buzię Smallwood załatwi sprawę z członkami UFO.

Ja niemal jestem pewien, iż jeśli 'udało się' z Maiden to za jakiś czas posypią się pozwy pociągające do odpowiedzialności innych, znanych artystów - tak, znanych - bo tych mniej rozpoznawalnych nie opłaca się gnębić a i tak by się coś znalazło. Zgadza się Harris podkradł pewne motywy, parę wersów (na ok. 40 w Hallowed), sprawę chciał załatwić 'na słowo honoru' - członek Beckett dostał już raz pieniążki, tylko ze to nie działa w biznesie a prawnicy - jako wyedukowane pijawki, tylko czekają na takie okazje. Nie idealizujmy sobie zarówno artystów, jak i przedstawicieli tzw. prawa.

Harris i Smallwood dostali po nosie - dobrze im tak, maja srogą nauczkę na kolejne lata. Sadzę, iż zwłaszcza manager wyciągnie z tej lekcji wnioski.
Całościowo i Hallowed i Nomad to genialne utwory - bez tych fragmentów, byłyby dalej świetne. Dla mnie jako fana to niewiele zmienia.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Wiesz, to tylko plakat filmowy, pewnie nie było to nigdzie zastrzeżone. Ale ciekawostka, zobaczcie jak wyglądała okładka albumu pewnego wykonawcy, który to wydał płytę rok przed tym filmem...

Obrazek
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Mnie dziwi co innego- 5-6 muzyków w zespole, kilkuletnie przerwy między albumami, wydawać by się mogło- powinni mieć tysiące pomysłów, a i tak podpierniczają całe fragmenty od innych.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Czcionka może nie być zastrzeżona i wymyślona przez twórców plakatu, ale nich Stefan nie pieprzy głupot, że "siedział do późna w nocy i wymyślał czcionkę loga" :facepalm:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

RALF pisze: wt mar 13, 2018 9:18 am No i przez 40 lat twórcy filmu IM nie pozwali - trudno aby nie zauważyli podobieństwa. Może ta czcionka nie jest 'zastrzeżona' i istniała jeszcze wcześniej? Co do TRATB - podobieństwo jest ogromne, sądzę iż już legalnie a nie na buzię Smallwood załatwi sprawę z członkami UFO.
Po pierwsze - nie UFO a Uriah Heep, a po drugie pamiętam, że po premierze TBoS pojawił się tweet zdziwionego muzyka UH ze wstawką TRATB, więc mało prawdopodobne, aby się wcześniej dogadali.
Poza tym Ralf naprawdę mylisz priorytety, ukradli to ukradli, a Ty najbardziej ubolewasz, że Rod zjebał sprawę, że nie dopilnował. Zjebał ten co ukradł. Przez wiele lat słuchając The Nomad czekałem tylko na ten fragment - jak się dowiedziałem o kradzieży to już nie jest to samo i mam gigantyczny niesmak, nawet nie wiem czy od tamtego czasu choć raz słuchałem tego kawałka. To nie jest "tylko minuta" - to jest fragment który nadaje charakter tej kompozycji.

Na marginesie - czy nie wypadałoby przywitać kolejnego wcielenia Nomada, Powerslaveds czy tam uptheironswro? :wink:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: wt mar 13, 2018 9:18 am Sadzę, iż zwłaszcza manager wyciągnie z tej lekcji wnioski.
A nie lepiej, żeby Harris zrozumiał, że nie warto mieć lepkich rączek? :facepalm:

Sajki - z tą okładką to niezłe wykopalisko :) Też mnie to dziwi... no ale widocznie panowie mają taki styl pracy ;)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ