Black Sabbath

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Black Sabbath

Post autor: LukaSieka »

Ja szczerze mówiąc bałem się najbardziej o produkcje. A po pierwszym przesłuchaniu całości miło mnie zaskoczyli. Obawiałem się, że wokal będzie realizowany w podobny sposób co te wszystkie nowomodne produkcje na 30 nakładanych na siebie ścieżek a la Behemoth czy Machine Head. Momentami nagrane jakby niemal na setkę. Butler idealnie wyeksponowany na przód jak przy płytach z lat 70tych ("In For The Kill", "Love Gun", "Johnny The Fox"). Bas leci w lewym kanale, solówki zapierdzielają w prawym. Niczym stary dobry Black Sabbath. Same kompozycje. No cóż. Chyba nikt się nie spodziewał, że nagrają po tylu latach płytą lepszą czy choćby tak na równi dobrą jak "Vol. 4" czy "Sabbath Bloody Sabbath" :mryellow: Według mnie takie zespoły jak Black Sabbath przysłowiowego koła już na pewno na nowo nie odkryją, swoje już zrobili lata temu. "13" nie jest też na szczęście przebojowa zbytnio. Raczej bardzo stonowana robiona jakby pod wczesne płyty. Co akurat myślę, wyszło im tylko i wyłącznie na plus. Niech tam jakieś nowinki muzycznie pozostawią młodym zapaleńcom.
Chwałą im za to, ze po TAK długiej przerwie nagrali płytę, której nie muszą się wstydzić. Co więcej po piątym przesłuchaniu uważam, ze bardzo dobrze się tego słucha.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Na początku miałem mieszane uczucia, ale teraz po kilku przesłuchaniach mogę stwierdzić, że to świetna płyta. Chyba tylko ostatni numer odstaje od bardzo wysokiego poziomu, a Live Forever i Damaged Soul to istne killery.
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

a mnie narazie kompletnie nie ciągnie, za dużo się mówi o tej płycie, za bardzo jest to "wydarzenie medialne" a nie muzyczne, gdyby zrobili album z Martinem to już by się go znało, a tak...poczekam, a raczej przeczekam całą tą histerię związaną z albumem

wiem tylko, że i Tony i Ozzy w 1998 r. byli w o wiele lepszej formie twórczej i szkoda, ze wtedy nie powstał cały LP a zalążki jakie były to chyba każdy wie
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

Nie uznaje BS z nikim innym oprócz Ozziego. W sumie nie tyle nie uznaje, co po prostu nie lubie, męczą mnie te płyty. A ta fajna. Najlepsze Damaged Soul i Live Forever, riff z Forever to mi brzmi jak z najnowszego Clutch'a, takie skojarzenie :razz:
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

a ja uwielbiam Black Sabbath z Ozzym, jak i z każdym innym wokalistą, może najmniej z Glennem Hughesem ale to w zamyśle miała być płyta Iommiego

powiedzmy tak z Ozzym mieli poszczególne niesamowite utwory np. War Pigs, Electric Funeral, Children of the Grave, Sabbath bloody Sabbath, Symptom of the Universe itd. ale albumy z Dio są wg.mnie o wiele równiejsze

z kolei z Tonym Martinem to albumy lekko nierówne były, ale jest jakaś magia w głosie Tonego, klimat tych płyt+kilka naprawdę wybitnych kompozycji, no a Gillan to prosta sprawa, jeden bardzo dobry album

Poprostu ja sobie poczekam na spokojnie i posłucham albumu w lipcu jak opadnie ten cały szał, ale po tym pierwszym God is Dead? to delikatnie mówiąc jestem sceptyczny
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

hmmmm, skądś kojarzę ten styl pisania...

Nomad, to znowu Ty, czy ktoś się po prostu podszywa pod najbardziej legendarnego autora postów na tym forum?
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

wiem, że trochę naginam regulamin, ale po prostu muszę się tym podzielić... genialny kawałek!

http://www.cokemp3.com/v/Qmvq8tzLumg/Bl ... dio-Track-
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

PanPrezes pisze:hmmmm, skądś kojarzę ten styl pisania...

Nomad, to znowu Ty, czy ktoś się po prostu podszywa pod najbardziej legendarnego autora postów na tym forum?
przeca pisałem w temacie Witamy Nowych Użytkowników
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

a sry nie zaglądnąłem tam
Awatar użytkownika
phenom
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: phenom »

Słucham tego Methademica od pół godziny i nie mogę przestać :O
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

ja dłużej, toż arcydzieło, już po tych nędznych koncertowych wersjach wiedziałem, że to będzie dobra rzecz, ale to co usłyszałem przeszło wszelakie oczekiwania
Awatar użytkownika
MrCrowley
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MrCrowley »

Wy tu gadu-gadu o płycie, z której przesłuchaniem wstrzymuję się do przybycia oryginału, a w międzyczasie w Empiku zakupiłem przetłumaczoną na polski wersję biografii Iommiego. Nawet nie wiedziałem wcześniej o istnieniu tłumaczenia. Przeczytałem parę działów, więc wstrzymam się od osądu. Ale... szybko się czyta.
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

O kurde, nie sądziłem że zrobią Iron Mana po polsku. Dzięki za info, trzeba będzie się rozglądnąć.
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

na allegro była od dawna, do empików weszła całkiem niedawno. też trochę czytałem, ale w końcu muszę się zebrać i kupić. cena - 50 zł
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Też nie wiedziałem, że została przetłumaczona na polski... Po pracy lecę do Empiku i biorę combo książka plus nowy album ;-)
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

phenom pisze:Słucham tego Methademica od pół godziny i nie mogę przestać :O
Przez cały czas zastanawiam się dlaczego tak dobry kawałek nie trafił na regularną wersje "13"....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
labutanol
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: labutanol »

LukaSieka pisze:
phenom pisze:Słucham tego Methademica od pół godziny i nie mogę przestać :O
Przez cały czas zastanawiam się dlaczego tak dobry kawałek nie trafił na regularną wersje "13"....
w 100% zgadzam się z Wami Panowie. :pijak:
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

może po to, żeby wszyscy kupowali wersję deluxe... innego wytłumaczenia nie widzę
Awatar użytkownika
phenom
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: phenom »

http://teledyski.onet.pl/rock-black-sab ... .html#play

A to chyba teledysk do God is Dead? ;)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild