Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: Schizoid »

Ale Gunsi grają w niemalże klasycznym składzie po raz pierwszy od wielu lat. To chyba nic dziwnego, że ludzie chcą sety "the best of" na takiej trasie. Co innego z IM, którzy reunion mieli już jakiś czas temu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

RALF pisze:Cóż, koncert który spełniłby wymagania wszystkich trwałby pewnie 6 godzin. Słuchajcie, takich wielkich fanów - melomanów na każdym koncercie jest garstka. Prawda jest taka, że dla masowej widowni czy to IM, AC/DC, Deep Purple - liczą się hity. Tutaj mamy niemal same hity i parę ciekawostek. Ja też bym chciał Prowler, Killers, Sun And Steel, Back In The Village, Stranger In a Strange land i tysiąc innych rzeczy... tylko, kto z tysięcy fanów to kojarzy...? Koncerty wielu dinozaurów rocka z górnej półki, to już dziś takie objazdowe best of i nikt sie nie obraża, bo i o co?

Mówicie o tych efektach, ja uważam, że koncert bez tej oprawy byłby do dupy. Powiedz to fanom KISS
Dziwne bo na koncertach Saxon w ogóle nie ma żadnych efektów, czy to malutkich koncertach klubowo-halowych czy koncertach na wolnym powietrzu. Są to wspaniałe rockowe widowiska bo za całą magię odpowiedzialna jest muzyka i postawa sceniczna zespołu. Kocham Iron Maiden dużo mocniej niż Saxon muzycznie, ale za koncerty to ten drugi zespół ma u mnie większego plusa.
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

Pearl Jam bez żadnych efektów gra co noc inną setlistę ;)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Marudzicie.
6 nowych utworów, jeden grany 7 lat temu, jeden 6 lat temu, dwa 5 lat temu + to co być musi: 666, Fotd, Iron Maiden.
Myślę, że jednak będzie jeszcze coś z AMOLAD, np These Colours Don't Run, którego w Chinach zagrać nie mogą, więc w to miejsce wstawili ograne Wasted Years :)

Kiedy takie Children of the Damned było grane ostatni raz w Europie?
2007 rok?
A w Polsce? 2009 nie, 2007 nie, wcześniej też sobie nie przypominam. Jeśli ktoś pamięta, to proszę o uzupełnienie :)

Brave New World?
2010, ale to po Ameryce + kilka festów w Europie.

Dla mnie najważniejsze, że nie ma tutaj 2 Minutes to Midnight :D
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

MaidenFan pisze:Marudzicie.
6 nowych utworów, jeden grany 7 lat temu, jeden 6 lat temu, dwa 5 lat temu + to co być musi: 666, Fotd, Iron Maiden.
Myślę, że jednak będzie jeszcze coś z AMOLAD, np These Colours Don't Run, którego w Chinach zagrać nie mogą, więc w to miejsce wstawili ograne Wasted Years :)

Kiedy takie Children of the Damned było grane ostatni raz w Europie?
2007 rok?
A w Polsce? 2009 nie, 2007 nie, wcześniej też sobie nie przypominam. Jeśli ktoś pamięta, to proszę o uzupełnienie :)

Brave New World?
2010, ale to po Ameryce + kilka festów w Europie.

Dla mnie najważniejsze, że nie ma tutaj 2 Minutes to Midnight :D
Children of the Damned w 1986 r. grali na całej trasie. Akurat byłem w 2007 r. w Ostravie i widziałem ten utwór. Brave New World w 2003 r. i 2010 r. To faktycznie dwa zdecydowanie najlepsze utwory tej trasy. Kto ich jeszcze nie słyszał to dla niego ten set będzie jeszcze w miarę niezły.
Szkoda, że z Booka nie zdecydowali się na bardzo dobry rocker When The River Runs Deep .
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Nie można mówić o tym, że się nie zdecydowali, bo nie wiadomo czy lista jest prawdziwa :D
Ale raczej nie liczyłbym na When The River Runs Deep.
Dziwne, że data tej setlisty to 31.12.2015. Czyżby znali setlistę jeszcze przed sprawdzeniem formy Bruce'a?
Mało prawdopodobne.
Z tego co sobie przypominam, to mówili, że set ustalą dopiero podczas prób
Awatar użytkownika
Korstern
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Korstern »

Szczerze, liczyłem po cichu mimo iż wiedziałem, że tak się nie stanie, że zagrają całe Book of Souls. Dałoby to jednak tylko 0,5h na największe hity. Wstrzeliliby takie 666, Troopera, HBTN, IM i FotD i by było dobrze. No cóż... Czekam tylko na potwierdzony set.
"I will return and I'll poses your bodies and I'll make you burn!"
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

To rzeczywiście zagrają utwory o które fani prosili przez wiele lat i są "niesamowicie podekscytowani mnóstwem niespodzianek dla fanów" :PP No i jaką ja mam mieć motywację, żeby rąbać do Wrocławia i płacić 600 zł za 2 bilety na trybunie? No jaką? Dlatego sprzedadzą max 23-24 000 biletów i stadion będzie w połowie pusty. Ludzie nie są frajerami, daj mi jakościowy produkt a dostaniesz pieniądze za usługę - proste. I nie oszukujmy się - gdyby nie utwory z TBOS to byśmy mieli do tego Can I Play, 2MTM, El Dorado i Coming Home. Żenada..
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Właśnie tak by było. Jeszcze, żeby chociaż pojawił się choć jeden utwór nie grany dłużej niż 10 lat. Nie wymagam od Ironów dużo, tylko jeden taki utwór. Nie ma na to szans. Serio mi się wydaje, że teoria z Blejzowymi utworami zaczyna być prawdziwa. Musieliby mu chyba zapłacić za to. Skoro na From Fear to Eternity utwory z nim pojawiają się tylko i wyłącznie z wersji koncertowych z Brucem. Coś jest na rzeczy. Kto by nie chciał usłyszeć Clansmana czy Sign of the Cross. To obok Infinite Dreams , Ikara i rarytasów z Somewhere in Time utwory, które bym najbardziej chciał usłyszeć.

Nie zgadzam się jednak z tym, że set będzie miał wpływ na frekwencję. Ta w Polsce jest stała i wynosi zawsze te 20-25 tysięcy ludzi. Tyle będzie pewnie we Wrocławiu i na każdym kolejnym występie w Polsce.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Set wydaje się bardzo dobry, nie wiem na co niektórzy liczą. Bardzo dużo utworów z nowej płyty, dwa odświeżone klasyki i kilka oklepanych numerów dla gawiedzi. Wszyscy powinni być zadowoleni gdyby utrzymał się w takiej formie. Po bandzie to pojechali w 2010 roku i chyba nie muszę wspominać, że przyjęcie było delikatnie mówiąc średnie. Nie dziwię się, że specjalnie im się nie chce eksperymentować. Tylko więcej roboty dla nich, a większość ludzi i tak nie będzie się bawić lepiej.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Jak to na co niektórzy liczą? Wystarczy wrzucić powiedzmy z SiT Strangera zamiast WY i dorzucić Heaven Can Wait, wywalić Blood Brothers i Brave New World i dołożyć Powerslave i Clansmana albo Sign Of The Cross i masz 2x lepszy set.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Tak samo jak zamiast The Trooper mogliby walnąć Die With Your Boots on, a zamiast Number of the Beast 22 Acacia Avenue. Można by się było pokusić jeśli mowa o Brave New World o dawno nie granych The Mercenary i Dream of Mirrors. Jest bardzo wiele możliwości i żadna z nich nie wymagałaby od muzyków jakiejś wielkiej pracy. To są muzycy! Ich nie nudzi granie po raz tysięczny tego samego utworu trasa w trasę? Chyba, że to już tylko wyrobnicy, którzy mają wyjść na scenę i odbębnić swoje i po trasie wrócić do wydawania setek tysięcy dolarów/euro/funtów.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Marzenia :P
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja liczę na minimum przyzwoitości ze strony zespołu...No cholera, SIT to jest mój ulubiony album Ironów, w tym roku wypada 30 lecie, a wg. tego setu uczczą je jednym kawałkiem. Zresztą takim, który co jakiś czas jest grany na koncertach. Oczywiście dostaniemy aż trzy numery z Brave New World. Mam wrażenie, że ta setlista ma zachęcić kindermetaluszków do kupna biletu, stąd tyle kawałków z BNW, Number i The Trooper. O ile pamiętam, Stranger In The Strange Land nie jest grany ze względu na Adriana (kojarzy mu się ze zmarłym ojcem)...No niech będzie. Ale na tej płytce jest jeszcze The Loneliness Of The Long Distance Runner, Deja Vu (nigdy nie grane, może już czas?) i parę innych kawałków, z Alexandrem na czele.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Żenada..
Nie rozumiem tego ;) przecież to IM, wiemy jak to wygląda na każdej kolejnej trasie, więc niby dlaczego teraz miałoby wyglądać inaczej? :lol: Sami się nakręcacie pisząc o "Alexander...", "Infinity Dreams", czy "Caught...".

Trasa płytowa, czyli 5-6 nowych numerów + stale grane numery i ZERO niespodzianek. Proste :)
www.MetalSide.pl
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dlaczego marzenia? Nie rozumiem w ogóle tego podejścia. Czy oni mają jakieś problemy z pamięcią? Nie, to już na serio nie jest śmieszne. Uczciwie by było gdyby powiedzieli wprost, że do końca kariery będą już grali tylko te określone utwory i na resztę proszę nie liczyć. Ten zespół gra 40 lat, ma w swoim dorobku ponad 150 utworów, a grają ciągle ten sam zestaw. Gdyby ktoś nie wiedział ile lat oni grają by pomyślał, że to zespół mający na koncie 6-7 płyt studyjnych.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Ja bym poczekał z tymi komentarzami do lutego..
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Dwie sprawy:
1. Skąd pewność, że to nie jest trolling i że na pewno to jest przeciek z oficjalnego źródła?
2. Nawet jeśli (set wydaje się całkiem prawdopodobny) to zachodzi spodziewany mechanizm: najpierw niektórzy tutaj za bardzo popłynęli odnośnie tych dawno niegranych utworów i innych rarytasów, tak jakby znali Maiden od pół roku i nie wiedzieli jakie mają podejście do układania setlisty, a później są bardzo zawiedzeni :lol: Ciekawe jak długo jeszcze na podobne deklaracje w sprawie setlisty niektórzy fani będą się nabierać. Do końca ich kariery?(Ach, sorry. Wtedy pewnie będzie płacz, że nie zagrają Alexandra :D).
Ostatnio zmieniony sob sty 23, 2016 3:55 pm przez Dejavu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dyskutujemy tu o setliście, która rzekomo jest prawdziwa. Każdy post powinien mieć na początku "Jeśli set jest prawdziwy, to uważam, że..."? Ale litości, chyba każdy tutaj wie o tym, że oficjalnej setlisty nie poznamy przed końcem lutego.

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Rzekomo jest prawdziwa, czyli na jakiej podstawie? Że ktoś ją wrzucił do internetu? Ja rozumiem, że spekulacje, ale podniecanie się czymś takim nie ma wielkiego sensu. W każdej chwili każdy może coś takiego wrzucić i też będziecie to rozpatrywać jako coś prawdopodobnego i "rzekomo prawdziwego"?
ODPOWIEDZ