10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

yankes
-#Clansman
-#Clansman

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: yankes »

tomtomala pisze:Co jest złego w Machine Head? Nie przesadzajcie. Bardzo dobra kapela, dobra ostatnia płyta (na forum były ahy i ochy), a teraz narzekanie. Nie kumam tego.
.
Nic nie jest złego, tylko to żaden Special Guest z którym w line upie tegoroczna edycja przyćmi poprzednie dwie. Że niby MH +BLS > Slayer/Megadeth/Anthrax ? Że niby MH +BLS > Motorhead + Mastodon? Bez jaj. Nie chodzi o gusta, bo dla kogoś tak może być, ale mówimi o statusie tych kapel.

Mogli po prostu ogłosić MH jako kolejny zagraniczny band i nikt nie miałby pretensji. Oni woleli zrobić wielkie halo, nadmuchać balon ( pomijam abstrakcyjne zapędy w stylu KISS, VAN HALEN, BON JOVI czy inne absurdy ) i teraz jest śmiech na sali i rozczarowanie. Ja optymistycznie zakładałem, że Soundgarden. I nie mówię o gustach, ale gdzie MH do Soundgarden?

.
Ostatnio zmieniony pn lut 13, 2012 11:08 am przez yankes, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

No i widzisz. Masz rację w jednym tylko bym kolejność odwrócił - gdzie Soundgarden do MH?

Możemy się spierać do samego koncertu o to czy jedna kapela jest lepsza do drugiej. Rzeczywistości nie zmienisz. Ja się ani nie gorączkuję ani nie podniecam. Zresztą Tobie i tak zależy najbardziej na Metallice więc reszta jest raczej miłym dodatkiem.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Gdzie Soundgarden do MH? Bez jaj. Soundgarden to w tym sezonie jedna z najgorętszych nazw na rynku. Legenda Grunge itd. Machine Head wydaje świetne albumy, ale w takim UK na tegorocznej trasie promującej Locusta nie sprzedali nawet w 50% swoich koncertów i tym przekreślili ponoć swoje szanse na to, żeby w UK być w najbliższych latach headlinerem festiwali.

tomtomala pisze:Zapowiedzi zapowiedziami. Robię całe swoje życie w marketingu i wiem, że dobry slogan to pół sukcesu. A co mieli napisać? Ze będzie to najgorsza edycja Sonisphere ever? Kaman! Więcej dystansu i chłodnego myślenia. Nie ma się co podpalać jak ktoś rzuci nazwę kapeli z kapelusza.
Tego chłodnego myślenia to zabrakło w Live Nation. Marketing marketingiem i każdy to wie, ale w tym przypadku tylko ucierpią na wizerunku i się ośmieszą. A co mieli napisać? Pompować, że Meta wykona Black Album w całości i na tym się skupić, jak nie ma się innych kapel. Bo większość i tak na Mete idzie
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

yankes pisze:Gdzie Soundgarden do MH? Bez jaj. Soundgarden to w tym sezonie jedna z najgorętszych nazw na rynku. Legenda Grunge itd
Tak jak pisałem według Twojego zdania. Dla mnie ta kapela jest ok i tylko ok. Zdecydowanie najsłabsza z legendarnej czwórki grunge Nirvana, Pearl Jam i Alice in Chains. Mogą być i najbardziej chwytliwym towarem na rynku a mnie jak nie porywali tak i nie będą. Zdecydowanie do tego składu co jest pasuje MH a nie Soundgarden.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

yankes pisze:Gdzie Soundgarden do MH? Bez jaj. Soundgarden to w tym sezonie jedna z najgorętszych nazw na rynku. Legenda Grunge itd.
Nigdy nie byłem grunge'owcem, 20 lat temu psioczyłem na takie kapele na czym stoi świat, ale muzyka Pearl Jam czy Soundgarden broni się po tym czasie.

Dla mnie fest marzeń jak na nasze warunki to byłBY: Meta + Soundgarden + A Cooper - trzy duże nazwy z różnych nisz ciężkiej muzyki i ze 2-3 obiecujące zespoły grają <10 lat.

A tak - obiektywnie marketingowo jest lepiej niż rok temu, ale na tym koniec pozytywów.
Ostatnio zmieniony pn lut 13, 2012 12:22 pm przez krusejder, łącznie zmieniany 1 raz.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Teraz to mi sie odechciało zupełnie jechac na soni. O ile samą Metallike chętnie bym zobaczył, to czekać przez te wszystkie supporty (albo jesli nie czekac na bemowie to zabijać czas w innym miejscu) jakoś mi sie nie chce.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

krusejder pisze:Dla mnie fest marzeń jak na nasze warunki to był: Meta + Soundgarden + A Cooper - trzy duże nazwy z różnych nisz ciężkiej muzyki i ze 2-3 obiecujące zespoły grają <10 lat.
Ciekawe jest to, że byłem przekonany o tym, ze Soundgarden bedzie, a wczoraj zacząłem też myśleć o Cooperze - oba na raz nie było sznasy, ale któras z nich pasowałaby to tego napompowanego balonika pod tytułem "najlepsze Sonisphere w Polsce". Kolejny raz srogo się na naszej edycji zawiodłem
Awatar użytkownika
vanyorick
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: vanyorick »

Ja się wcale nie zawiodłem. Było dla mnie oczywiste, że zarówno metallicy z megadethem i slayerem oraz iron maiden z motorhedem nic nie jest w stanie pobić (chyba że iron maiden z metaliką i megadethem ) :)

Albo w końcu zapoznam się z MH (do tej pory zawsze było pod górkę) albo będzie długa przerwa na beer...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

No no no, ależ zaskoczyli z tym Machine Headem, normalnie prawie zawału dostałem. :mrgreen: jak dobrze że oczekuję po polskim Soni właśnie takiej kichy marketingowej, nadmuchanych zapowiedzi, potem robienia tajemnicy z zespołów o których każdy już wie bądź się spodziewa że wystąpią.

Widzę że Soni to taki zlepek innych koncertów (Gojira -> Ursy, MH -> Woodstock), jeszcze czekać żeby BLS ogłosił jeszcze jakiś koncert u nas. Ja powiem tak, powodzenia z tymi 60 tysiącami :mryellow:

...a co najgorsze, chyba na to pojadę, bo dla mnie Machine Head to najciekawsza kapela z tego składu (Metę już widziałem, BLS mnie nie kręci a Gojiry nie znam) i chciałbym ją w końcu zobaczyć :dance:
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

Mnie za to zastanowiło, co by się stało.... jakby Meta ogłosiła, że BLS będize ich supportem. Wtedy pod nazwą Sonisphere Festival dostalibyśmy po prostu koncert Metalliki bez zadnych dodatkowych zespołów w ramach estiwalu (chyba, ze liczyc te polskie) :roll:
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: lead »

Dokładnie o to chodzi. Machine Head większość tutaj zapewne lubi i nie narzeka na sam zespoł, ale przy okrojonym składzie tegorocznej edycji (tylko 4 zespoły na dużej scenie, późniejsze otwarcie bram) i zapowiedziach że mają w zanadrzu sporą niespodziankę do ogłoszenia większość spoedziała się czegoś większego, jakiejś sporej nazwy. W takiej sytuacji zaserwowanie nam naczelnego wieloletniego supportu Metalliki który od kilku lat gra z nimi na każdej trasie przynajmniej kilka koncertów i po 20 latach grania żadnego zbyt wielkiego statusu nie osiągnął jest po prostu rozczarowujące. Sam zespół jak najbardziej lubię, ale spodziewałem się czegoś dużo większego.

Supporty niestety do ubiegłorocznych się nie umywają. Dwie legendy - Killing Joke i Motorhead, 2 bardzo szybko rosnące zespoły - Volbeat i Mastodon + u nas średnio znany, ale w niektórych krajach bardzo popularny Devin biją Machine Head, BLS i Gojirę na głowę. Ale że Metallica to dla mnie nr 1 od zawsze, to pojadę. Chociaż z lekkim niesmakiem ;)
Ostatnio zmieniony pn lut 13, 2012 2:08 pm przez lead, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

A to już pewne że nic więcej nie dojdzie? :neutral:
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Raczej tak. Chociaż na plakacie było Special Guests, to w polskich zapowiedziach na live nation było o "gościu specjalnym", a nie kilku. Na overkillu to samo podają - już nic nie dojdzie. Gdyby jeszcze coś dołożyli byłoby miło, ale otwarcie bram o 15 wskazuje na to że to już wszystko. Miał dojść jeszcze jakiś polski na małą scenę, ale podobno zrezygnowali z tego.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

niech się już nie wygłupiają z tymi polskimi zespołami, biorą je tylko po to żeby na plakacie tak nie świeciło pustkami, bo spójrzmy prawdzie w oczy, występ czterech zespołów to już praktycznie nie festiwal :mryellow: smutne jest to, że nawet jeśli jeszcze ktoś dojdzie, to pewnie zostanie potraktowany jak Killing Joke w roku zeszłym...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zgodnie z przewidywaniami "gość specjalny" dupy nie urywa. MH można było się spodziewać. Dla bez szału i w zasadzie nie wiem, czy się wybiorę, niby Metallica kusi, ale reszta zespołów... Zobaczymy bliżej festiwalu.
www.MetalSide.pl
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Być może przewrotnie rację ma Tomtomala, mówiąc o tym, żeby się nie ekscytować cała sprawą. LN i to całe ich Soni to gów...o, po którym jak widać nie należy spodziewać się niczego ekscytującego, żadnego klimatu, atmosfery, czy choćby ciekawego składu itd. Nie jest to festiwal budowany od drobnicy do legendy, jak Wacken, stare Monsters Of Rock czy Off Festival, z innej beczki. Właściwie to żaden festiwal, tylko większy koncert, inwestycja w rozrywkę korporacji LN. Kij im w oko. Pewnie pojadę, jak będę miał kasę, bo mimo to są tam dla mnie 4 kapele warte obejrzenia, ale bez ciśnienia.
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

@IgorW

Za skład Sonisphere nie odpowiada LiveNation, tylko Kilimajaro, właściciel i główny organizator Sonisphere. Oni ustalają składy na poszczególne edycje, załatwiają zespoły. LiveNation jest tylko od spraw technicznych, jak bilety, reklama, scena, gastronomia itd.

W tym roku wszystkie edycje jakieś biedne są. W Szwajcarii z sześciu zapowiedzianych zespołów, pięć grało tam już w dwóch poprzednich latach. Meta, Slayer i Motorhad w 2010, Gojira i Mastodon w 2011.

Widać łatają budżet po poprzednim kiepskim roku, dając minimalistyczne składy na których na pewno zarobią, zamiast wydawać na coś więcej.
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

kicha, tyle w temacie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

matt89bp pisze:No i dla mnie super.
+1

dla mnie idealnie nie trzeba jechać na Brudstock ;)
a zawsze chcialem ich zobaczyć i to definitywnie przekonalo mnie, że jadę do stolycy nie Pragi, tylko GC póki co nie ma :)
Blase
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Blase »

na dwóch Soni byłem, na trzecim nie zamierzam mimo dobrego posunięcia z obniżeniem cen na GC. skład dupy nie urywa, gdyby dali chociażby Motorhead jak w zeszłym roku lub podobną kapelę to bym się zastanowił, ale tak... wolę sobie spokojnie ogarnąć Priestów w Spodku i mam nadzieję, że Sabbsi dojdą do skutku. niech się organizatorzy od Soni bardziej wysilą, zobaczymy, co wymyślą za rok.
ODPOWIEDZ