Helloween
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Helloween
Mam nadzieję, że to ostatnia wiosenna Metalmania. A Helloween zapełniłby Progresję bez żadnej reklamy lub Torwar z niewielką reklamą
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Bez żartów, od początku zaplanowali start trasy na 2017, co oznacza że odrzucili propozycje Wacken i tego typu festów, a mieliby przyjechać na Metalmanię?Zakkahletz pisze: ↑wt lut 14, 2017 10:36 amPrzecież gig na Metalmanii nie musiałby być w ramach trasy.
Zejdźmy na ziemię, to było nierealne
Odrzucili ? Przecież oni przyjmą te oferty na rok 2018
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Tak tak, to miałem na myśli
Jest ogłoszony koncert w Polsce!
28 listopada 2017 w Warszawie - Hala Koło.
Trochę szkoda, że tak blisko datowo Pragi...
28 listopada 2017 w Warszawie - Hala Koło.
Trochę szkoda, że tak blisko datowo Pragi...
Dzisiaj odpaliłem po dłuższym czasie "The Dark Ride". Kurde, ależ to jest dobra plyta! Śmiem twierdzić że spokojnie jedna z najlepszych Helloween w ogóle, a już na pewno najlepsza z Derisem...
Dla mnie ich najlepszą płytą w ogóle przez długie lata było "Better Than Raw". Teraz wróciło mi trochę rozsądku i uważam ją po prostu za równie dobrą jak Walls Of Jericho i oba Keepery z lat 80. Te 4 albumy to ich absolutnie najlepsze dzieła.
Zaraz potem The Dark Ride i Pink Bubbles Go Ape. Potem pierwsza połowa Master Of The Rings. Resztę albumów można by skompilować do 2-3 płyt, wybierając najlepsze kawałki z każdej. Niestety kilka ostatnich krążków to rzeczy oscylujące wokół przeciętnej, z bardzo sztuczną, skompresowaną produkcją. Przy okazji, Better Than Raw to chyba najlepiej brzmiąca ich płyta, z dużą dynamiką i przestrzenią. Robiłem niedawno wywiad z Derisem, w którym wyraził tęsknotę za sposobem, w jakim produkowali tamten album - nagrywali większość w dużym studiu analogowym a nie na cyfrze, nie dziwię mu się.
Zaraz potem The Dark Ride i Pink Bubbles Go Ape. Potem pierwsza połowa Master Of The Rings. Resztę albumów można by skompilować do 2-3 płyt, wybierając najlepsze kawałki z każdej. Niestety kilka ostatnich krążków to rzeczy oscylujące wokół przeciętnej, z bardzo sztuczną, skompresowaną produkcją. Przy okazji, Better Than Raw to chyba najlepiej brzmiąca ich płyta, z dużą dynamiką i przestrzenią. Robiłem niedawno wywiad z Derisem, w którym wyraził tęsknotę za sposobem, w jakim produkowali tamten album - nagrywali większość w dużym studiu analogowym a nie na cyfrze, nie dziwię mu się.
Na Betterku jest jeden z najlepszych numerów Helloween (i najważniejszy ich utwór dla mnie) - Laudate Dominum. Ale całej płyty aż tak wysoko nie cenię, choć rzeczywiście, na tle większości późniejszych płyt robi bardzo dobre wrażenie.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Po Keeper II Helloween sie skonczyl 
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
-
on_the_run
- -#Trooper

Jak tak samo uważam, że Helloween to Hansen i Kiske. 
To w sumie ciekawe, bo przecież Helloween z Kiske i Hansenem to raptem dwie płyty - Keeper 1 & 2. Wiadomo, nierdzewna klasyka, potęga kompozycji, brzmienia itd. Niemniej ja cenię Helloween i bez Hansena i Kiske, do, powiedzmy "Rabbit Don't Come Easy", potem straciłem trochę zainteresowanie.
Coś się widocznie poprawiło u ekipy Helloween, bo jakiś czas temu na MetalFest słuchałem koncertu z kumplem i nie mogliśmy wyjść z podziwu, czemu tak dziwnie brzmi. Dopiero jakaś dziewczyna, jak się okazało fanka Helloween szła spod sceny i wyjaśniła, że grają z playbacku
Podobno takie historie zdarzały się częściej. Oby teraz w Warszawie nie dali ciała.
-
on_the_run
- -#Trooper

Ostatnio bardzo wpadł mi w ucho "First Time" (rewelacyjna solówka) z okresu, kiedy był jeszcze Kiske, ale nie było już Hansena, który krótko mówiąc nie był czasem tak dobry jak "Keepery".
Podobnie "Perfect Gentleman" ma naprawdę brawurowe zagrane solo, więc nie tylko Hansen potrafi grać solówki.
Nawet jeśli Helloween w solówkach nie wymyślili je niczego, to na ich płytach trzymały one naprawdę dobry poziom, a dwa przytoczone wyżej kawałki mają sola takie jakie tygrysy lubią najbardziej.
EDIT: Co do tego playbacku, to mam wrażenie że Deris to kawał pijaczyny i czasem może nie być "dyspozycyjny".
Podobnie "Perfect Gentleman" ma naprawdę brawurowe zagrane solo, więc nie tylko Hansen potrafi grać solówki.
Nawet jeśli Helloween w solówkach nie wymyślili je niczego, to na ich płytach trzymały one naprawdę dobry poziom, a dwa przytoczone wyżej kawałki mają sola takie jakie tygrysy lubią najbardziej.
EDIT: Co do tego playbacku, to mam wrażenie że Deris to kawał pijaczyny i czasem może nie być "dyspozycyjny".
-
on_the_run
- -#Trooper

W Helloween śpiewał już Deris, a Gamma z Kiske nagrali numer, który bił na głowę równoległe dokonania Helloween:
https://www.youtube.com/watch?v=dWfvAXcyMo4
https://www.youtube.com/watch?v=dWfvAXcyMo4
No cóż, śmiem twierdzić że "Land of the Free" Gamma Ray mimo wszystko bije na głowę całość dokonań Helloween z Derisem.
Dokonania Helloween z Derisem, to raczej pojedyncze dobre/bardzo dobre utwory. Całościowo te płyty niestety nie mają startu do dokonań Gamma Ray.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
on_the_run
- -#Trooper

No cóż, Weikath jest profesjonalnym, sprawnym gitarzystą, zwłaszcza solowym, a Kai Hansen to ktoś więcej: świetny kompozytor, człowiek z jakąś wizją i charyzmatyczna osobowość sceniczna. Helloween to moim zdaniem właśnie było dzieło Hansena i realizacją jego wizji, koncepcji. A grając parę lat z tak utalentowanym kumplem, Weikath mógł nabrać szlifów i się podszkolić. 
Tak jak najbardziej kreatywnym gitarzystą IM był moim zdaniem w najlepszych Adrian Smith i mam nieodparte wrażenie, że nowoczesne brzmienie SiT to w dużej mierze jego pomysł.
Tak jak najbardziej kreatywnym gitarzystą IM był moim zdaniem w najlepszych Adrian Smith i mam nieodparte wrażenie, że nowoczesne brzmienie SiT to w dużej mierze jego pomysł.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Amen
Zwłaszcza że Gamma i Hansen swego czasu regularnie wydawali płyty po prostu bardzo dobre - "Somewhere Out In Space", "Powerplant", "No World Order" czy wspomniany przeze mnie "Land of the Free" to w zasadzie powermetalowe klasyki, pełne świetnych kompozycji, nośnych hitów i naprawdę świeżego, konkretnego grania. Helloween w tamtych czasach wydawał rzeczy niezle, ale w stosunku do rozpedzonego Hansena i spółki to jednak była przepaść.