Księga Skarg i Wniosków
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Księga Skarg i wniosków
ma racje Pierre
Żeby powstały fora regionalne to muszą być ludzie. Spójrz jak to forum wygląda, skupia ludzi z całego kraju a ilu jest tutaj czynnych użytkowników? Jakbyś to rozbił to po tygodniu wszystko by padło. Zresztą chyba niewielu ludzi ma potrzebę skupiać całe swoje życie wokół jednego zespołu.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
W teorii pomysł Nomadosława bardzo dobry ale w praktyce to by się nie sprawdziło i tak jak napisali koledzy wyżej tak jakby szybko te fora powstały tak by szybko padły bo nie miałby kto pisać.
-
Nomadosław
- -#Trooper

Widocznie coś się stało, że czynnie pisze tu tak mało osób, 90% starszych użytkowników odeszła, świeżej krwi jak na lekarstwo. Wszystkiego nie można wytłumaczyć popularnością portali społecznościowych. Jak ja wysyłałem zaproszenia na serwisie last fm do swojego fora ludzie mówili, że fajna inicjatywa, ale bez sensu im się rejestrować na forum z Wrocławia.
Jakby pod patronatem Sanktuarium powstało cos takiego może by to ruszyło.
Ludzie lubią znać osobę z którą piszą na forum, na tym wypłynął facebook właśnie i wg.mnie tą drogą powinny iść fora- powinny być głównie pretekstem do umawiania się na wspólne spotkania.
To jednak nie jest jeden powód, są inne, choćby to, ze dziś osób w wieku najlepszym do pisania na forach czyli +/- 20 lat jest dużo mniej niz 10 lat temu, większość młodzieży zamiast bycia fanem konkretnych zespołów, woli grzebać po co raz to nowych stylach, nieraz luźno powiązanych z rockiem. Zamiast heavy-metalowców mamy hipsterów
Dla mnie to nie jest jakaś sprawa najważniejsza, no ale fajnie by było gdyby to lepiej działało, zbliżają się koncerty Iron Maiden a w ogóle tego nie czuć, pamietam, że przed koncertem w Chorzowie w 2005 r., czasami pisząc posta i wychodząc do kibla, wracając do pokoju już odpisywałem na to co mi ktoś odpisał. Ok. 70 osób codziennie pisało po 10-15 postów dotyczących koncertu, ostatni raz tutaj "coś się działo" podczas premiery A Matter of Life and Death.
Warto też wspomnieć o bardzo udanym zlocie w Łodzi w 2006 r. , świetnie przygotowanym, który miał być cykliczną imprezą, a okazał się niestety ostatnią tego typu.
Jakby pod patronatem Sanktuarium powstało cos takiego może by to ruszyło.
Ludzie lubią znać osobę z którą piszą na forum, na tym wypłynął facebook właśnie i wg.mnie tą drogą powinny iść fora- powinny być głównie pretekstem do umawiania się na wspólne spotkania.
To jednak nie jest jeden powód, są inne, choćby to, ze dziś osób w wieku najlepszym do pisania na forach czyli +/- 20 lat jest dużo mniej niz 10 lat temu, większość młodzieży zamiast bycia fanem konkretnych zespołów, woli grzebać po co raz to nowych stylach, nieraz luźno powiązanych z rockiem. Zamiast heavy-metalowców mamy hipsterów
Dla mnie to nie jest jakaś sprawa najważniejsza, no ale fajnie by było gdyby to lepiej działało, zbliżają się koncerty Iron Maiden a w ogóle tego nie czuć, pamietam, że przed koncertem w Chorzowie w 2005 r., czasami pisząc posta i wychodząc do kibla, wracając do pokoju już odpisywałem na to co mi ktoś odpisał. Ok. 70 osób codziennie pisało po 10-15 postów dotyczących koncertu, ostatni raz tutaj "coś się działo" podczas premiery A Matter of Life and Death.
Warto też wspomnieć o bardzo udanym zlocie w Łodzi w 2006 r. , świetnie przygotowanym, który miał być cykliczną imprezą, a okazał się niestety ostatnią tego typu.
"Najwięcej użytkowników 156 było obecnych Pią Maj 27, 2005"Nomadosław pisze:zbliżają się koncerty Iron Maiden a w ogóle tego nie czuć, pamietam, że przed koncertem w Chorzowie w 2005 r., czasami pisząc posta i wychodząc do kibla, wracając do pokoju już odpisywałem na to co mi ktoś odpisał. Ok. 70 osób codziennie pisało po 10-15 postów dotyczących koncertu, ostatni raz tutaj "coś się działo" podczas premiery A Matter of Life and Death.
-
Nomadosław
- -#Trooper

Tak to były spekulacje nad setlistą trasy, na następny dzień była tu podawana drogą telefoniczną setlista z pierwszego koncertu z Pragi. Z łezką w oku wspominam te czasy, jaki się entuzjazm do wszystkiego miało...
A ja twierdzę ,że to jednak głównie wina FB i tym podobnych portali społecznościowych ,które odebrały gro ludzi takim właśnie forom.Przecież w 2005 -2006 roku było o wiele mniej użytkowników internetu w Polsce a jednak fora takie jak np sanktuarium pękały w szwach od ludzi ( a np. FB raczkował NK jeszcze nie było itd..) i co zauważyłem odbywały się ciekawe,długie dyskusje - teraz niby nowe tematy dochodzą ale to już nie to...moim zdaniem to właśnie wina tych portali gdzie już prawie każdy jest(ja na szczęście nie),gdzie jest wszystko krótko szybko i na temat(bo nie ma czasu- newsy przybywają co chwilę-W ciągu kilku minut wiemy co się wydarzyło w innej części świata,człowiek nie nadąża za tym wszystkim) a co za tym idzie zobaczcie jaki teraz mamy dostęp do informacji.
Inna sprawa to muzyka ,która ciągle się zmienia ,miksuje,rozwija(i bardzo dobrze) i nie wszyscy słuchają heavy metalu
Inna sprawa to muzyka ,która ciągle się zmienia ,miksuje,rozwija(i bardzo dobrze) i nie wszyscy słuchają heavy metalu
Całkiem możliwe. Ja tam konto na facebooku mam ale z niego praktycznie nie korzystam. Nie rozumiem tego sukcesu portali społecznościowych ale ja może jakiś aspołeczny jestem? Tymbardziej mnie to odpycha bo występuje tam prosta zależność - im więcej ludzi zakłada konta tym szybciej spada poziom. Kiedy założyłem tam konto to w sumie był marazm, do tej pory liczba użytkowników wśród znajomych zwiększyła się gdzieś tak 4-5krotnie. Teraz fb pełni funkcję taką jak kiedyś fotka czy nk, portal dla ludzi którzy są niedowartościowani. Wrzucają jakieś zdjęcia z wakacji czy imprez i ślinią się kiedy ktoś im kliknie "lubię to" albo skomentuje że są super fajniutcy i wogóle świat by bez nich nie mógł istnieć. Do komunikacji mam telefon, newsy czerpię ze sprawdzonych portali.
Poprzez coraz więcej informacji ich odbiór się spłyca nie czytamy dokładnie przechodzimy do nastepnych a co za tym idzie komentujemy bardziej wybiórczo,pomijamy mniej ważne a tak w ogóle jak już zauważył vyrus to cofamy się do prehistorii-pisma obrazkowego coraz bardziej
Trochę generalizuję ale coś jest na rzeczy...
Trochę generalizuję ale coś jest na rzeczy...
-
Deleted User 5490
Nomadosław. Jak masz jakiś genialny pomysł, lepszy od Zuckenberga i twórców Sanktuarium, wprowadzisz go w życie, zainwestujesz w to kasę i Ci się UDA to serdecznie pogratuluję. W tej chwili jesteś po prostu człowieczkiem z mrzonkami i próbujesz podsunąć jakiś pomysł, żeby inni zabrali się do roboty i to dla Ciebie zrobili. Będziesz miał kolejne miejsce, żeby sobie popisać. Fajnie, co? Najlepiej zgodnie z maksymą pewnego chyba jeszcze żyjącego majsterkowicza z czasów komuny, telewizyjnego idola socjalistycznej młodzieży, majora Ludowego Wojska Polskiego, Adama Słodowego - "Zrób to sam!".
http://www.youtube.com/watch?v=xXG9QzUIfqg
http://www.youtube.com/watch?v=xXG9QzUIfqg
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Co do FB uważam, że to bardzo szkodliwe medium, natomiast od kilku miesięcy jestem użytkownikiem Twittera i nie mogę się go nachwalić - to wspaniałe źródło POGŁĘBIONEJ informacji, a kto aktywny, to i miejsce idealne do ciekawych dyskusji. Btw, reklamuję tam Sanktuarium.mic7 pisze:A ja twierdzę ,że to jednak głównie wina FB i tym podobnych portali społecznościowych
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Beznadziejny pomysł. I zarazem świetny pomysł na rozpad tego forum czy tam ogólnie - fandomu.Nomadosław pisze:Wg.mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby silne fora regionalne, dajmy na to 5 (Kraków, Warszawa/Łódź, Śląśk Górny i Dolny, Wielkopolska i Gdańsk/Szczecin) i każdy zapisałby sie gdzie ma najblizej i ludzie na tych forach by się ze sobą znali, panowała by fajna, przyjazna atmosfera bez debilnego ironizowania, odpowiadania drugiej osobie jakimiś poj..nymi obrazkami z Gwiezdnych Wojen, sarkazmu, wyzywania kogoś na forum Iron Maiden od rycerzy Metalu (Sic!) itd.
jedno forum jest jak taki moloch z czasów Polski Ludowej albo nawet III RP (Prl bis), kolos na glinianych nogach ale to tylko moje zdanie
To co dla mnie jest najbardziej przykre, to fakt iż ludzie co raz mniej o muzyce dyskutują, nie czują potrzeby werbalizowania swoich opinii. Nie wiem, jak dla mnie zanika potrzeba komunikacji...
-
Deleted User 5490
A ileż można rozmawiać o tym samym? Maiden to nie zespół zmieniający styl co album, żeby fani mieli o czym gadać. Od dziesiątków lat grają na jedno kopyto i za to ich kocham. Jeśli coś zmieniają, to kosmetycznie. Największe zmiany jakie następowały w ostatniej 30 latce w Maiden, to zmiany personalne i chodzi głównie o wokalistów.
Muzyki się słucha a nie o niej gada. Mało zajmujące jest też niekończące się zachwycanie tekstami Iron Maiden. To, że Harris i Dickinson zainspirowali się paroma dziełami literackimi, kinematograficznymi czy innymi nie czyni z ich tekstów czegoś na miarę Nobla. Ot, takie tam "rymy częstochowskie" prostych chłopaków z East Endu. Można o tym pogadać ale przez moment. Nie doszukiwałbym się w tym wielkich rzeczy.
Maiden to w tej chwili dla większości fanów koncerty a te odbywają się częściej niż zespół wydaje płyty i tutaj jest większa możliwość podyskutowania, umówienia się na jakieś spotkanie, zlot czy coś w tym rodzaju. Z drugiej strony absurdem jest też spuszczanie się nad każdym sprzedanym biletem..... RALF. Niech każdy se gada tyle ile potrzebuje. Nie nakręcaj sztucznie atmosfery. Coś takiego robił Adolf Hitler, Włodzio Lenin i paru innych kacyków. Nic z tego dobrego nigdy nie wychodzi. Niech świat żyje swoim życiem. Rafał Stec też nie pomógł polskiej piłce rozdmuchując oczekiwania przed polsko-ukraińskim Euro. Po Stecu przyszedł kac...
To że masz większą niż inni potrzebę komunikacji, nie znaczy, że świat umiera. Może po prostu powinieneś urodzić się kobietą? One zawsze odczuwają potrzebę komunikacji.
Muzyki się słucha a nie o niej gada. Mało zajmujące jest też niekończące się zachwycanie tekstami Iron Maiden. To, że Harris i Dickinson zainspirowali się paroma dziełami literackimi, kinematograficznymi czy innymi nie czyni z ich tekstów czegoś na miarę Nobla. Ot, takie tam "rymy częstochowskie" prostych chłopaków z East Endu. Można o tym pogadać ale przez moment. Nie doszukiwałbym się w tym wielkich rzeczy.
Maiden to w tej chwili dla większości fanów koncerty a te odbywają się częściej niż zespół wydaje płyty i tutaj jest większa możliwość podyskutowania, umówienia się na jakieś spotkanie, zlot czy coś w tym rodzaju. Z drugiej strony absurdem jest też spuszczanie się nad każdym sprzedanym biletem..... RALF. Niech każdy se gada tyle ile potrzebuje. Nie nakręcaj sztucznie atmosfery. Coś takiego robił Adolf Hitler, Włodzio Lenin i paru innych kacyków. Nic z tego dobrego nigdy nie wychodzi. Niech świat żyje swoim życiem. Rafał Stec też nie pomógł polskiej piłce rozdmuchując oczekiwania przed polsko-ukraińskim Euro. Po Stecu przyszedł kac...
To że masz większą niż inni potrzebę komunikacji, nie znaczy, że świat umiera. Może po prostu powinieneś urodzić się kobietą? One zawsze odczuwają potrzebę komunikacji.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

To może ja też powinienem, skoro lubię komunikować się z ludźmi... Myślę, że ta potrzeba nie zanika, tylko zmienia formę wyrazu wraz ze zmieniającym się światem.Pierre Dolinski pisze:Może po prostu powinieneś urodzić się kobietą? One zawsze odczuwają potrzebę komunikacji.
Nomadosław pisze:Ok. 70 osób codziennie pisało po 10-15 postów dotyczących koncertu, ostatni raz tutaj "coś się działo" podczas premiery A Matter of Life and Death.
to akurat zaden argument ze byla setka postow dziennie, bo Ralf pisał i co? I źle
Forum istnieje dzięki użytkownikom i ich aktywności.
Nowi przybywają, ale jak wkółko są krytykowani szybko rezygnują i się wypisują.
I jeszcze jedno poczekajmy do 1szego koncertu z nadchodzacej trasy w Europie. Beda przecieki co jeden utwór i gwarantuje, że pod kazdym po kilka postów na temat czy dobrze, że to graja czy źle i znów zbyt statyczna setlista
-
Deleted User 4876
mądrze prawi - polać mu ;-DBudziol pisze: I jeszcze jedno poczekajmy do 1szego koncertu z nadchodzacej trasy w Europie.
a co do spotkan, macie pole do popisu w Eclipsie w Lodzi w dniu koncertu.
Przed i po koncercie, wszystko w Waszych rekach
Przed i po koncercie, wszystko w Waszych rekach
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

A jest zaplanowane jakieś afterparty w 3mieście czy nie?
na razie Lodz, nad trojmiastem pracujemy