Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Judas Priest

Post autor: nugz »

Godnej jakości wrzutka w jednym kawałku https://www.youtube.com/watch?v=wupKa3DyPuY
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

W zwrotkach Panic Attack Halford brzmi dość komicznie :)
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Przesłuchałem pierwszy raz Invincible Shield i nasuwa się parę wniosków:
- album lepszy od Firepower,
- jak na zespół z 55-letnim stażem to fenomenalny,
- słychać sporo Priest z pierwszej połowy lat 80., choć niektóre kawałki spokojnie mogłyby się znaleźć na Painkiller,
- gitara solowa Faulknera - świetna,
- ciekawe, czy Glenn nagrał jakiekolwiek partie, czy wszystko Faulkner.
nugz
SMERF MARUDA

Glenn komponował Sons i Escape, podobno też zagrał solo w Circle i właśnie Sons. Podoba mi się, ze Glenn nadal jest w creditsach na pierwszej pozycji, mimo że lwia część gitar to zapewne RF - kultura musi być :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

nugz pisze: sob mar 23, 2024 6:38 pm Glenn komponował Sons i Escape, podobno też zagrał solo w Circle i właśnie Sons. Podoba mi się, ze Glenn nadal jest w creditsach na pierwszej pozycji, mimo że lwia część gitar to zapewne RF - kultura musi być :)
Gdzie było powiedziane, że komponował tylko te 2 numery? Wydaje mi się, że te 2 przyniósł do studia (szkic/demo), ale miał też swój udział w obrabianiu/szlifowaniu pozostałych.
nugz
SMERF MARUDA

RF mowil, że to w sporej części jego numery. Ale pewnie na każdym na koniec Glenn i tak musi dać stempel jakości :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To poczytam

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Jestem tego samego zdania co Pan Recenzent :wink: :pijak:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja się nie zgodzę, że "mają jeszcze trochę ognia". Na tej płycie całkiem sporo go pokazali.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Cold pisze: wt mar 26, 2024 10:56 pm Jestem tego samego zdania co Pan Recenzent :wink: :pijak:
Pan :lol:

W takim razie dziękuję Panu!
pz pisze: wt mar 26, 2024 10:57 pm Ja się nie zgodzę, że "mają jeszcze trochę ognia". Na tej płycie całkiem sporo go pokazali.
Miałem to trochę dać w "", ale stwierdziłem, że tak zostawię, bo ładnie spina się z pierwszym zdaniem tego akapitu :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Dobra recka :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Shedao Shai pisze: śr mar 27, 2024 7:49 am Dobra recka :)
Dzięki! :)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Spoko tekst. Chyba nie dałbym 9, ale mocną 8 na pewno.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: śr mar 27, 2024 8:21 am Spoko tekst. Chyba nie dałbym 9, ale mocną 8 na pewno.
Skala to: 8-9 bardzo dobrze, ale to tylko mało istotne cyferki. Bo jakbym dał 7 to cokolwiek by to zmieniło? :lol:
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja ocenia ją szkolnie jako bardzo dobra.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: śr mar 27, 2024 9:42 am Ja ocenia ją szkolnie jako bardzo dobra.
No to u mnie tak samo wychodzi :D
www.MetalSide.pl
TV WAR
-#Invader
-#Invader

Post autor: TV WAR »

Nawiązując do dyskusji z tematu o koncercie Judas Priest. Co by off topa nie robić.

Okres między Killing Machine i Point of Entry to wyjątek. Tam całkowicie zrezygnowano z techniki, a screamów Halforda ze świecą można szukać. Komuś w okolicach 1982 zapaliła się lampka, że z głosem Halforda można wyczyniać cuda techniczne i do tego głosu będzie pasowała taka "robotyczna" techniczna jazda. Dzięki temu powstały takie kawałki jak Screaming for Vengeance, Freewheel Burnin, Jawbreaker, Sentinel, Ram it Down, Painkiller, Metal Meltdown i tak dalej. Wątpie czy Judas Priest osiągnął by taki sukces gdyby zagrali jeszcze trzy-cztery kopie Żylety. Raczej musieli pójść w innym kierunku.

W przypadku Iron Maiden tak naprawdę te inspiracje hardrockiem lat 70 były od samego początku. Wystarczy posłuchać utworu You're Biggest Thing Since Powdered Milk od Budgie. Najsłynniejszy fragment Phantoma jest wręcz identyczny do przejścia tam. Drugi przykład, utwór Lights Out Ufo. Ile to galopad Iron Maiden przypomina riff w tamtym utworze. Można przewrotnie napisać, że siłą Iron Maiden była ignorancja dużej części ich fanów. To byli ludzie, którzy owszem Metallici czy Pantery słuchali, ale często takie nazwy jak Budgie czy Ufo były im kompletnie obce. Dzięki temu myśleli, że Iron Maiden stworzył w muzyce jakąś totalnie nową jakość stylistyczną. Tak naprawdę siłą IM było to, że wzięli te wszystkie patenty od gigantów hard-rocka lat 70, zagrali to szybciej i agresywniej . Plus wokalista- posiadać w składzie Dickinsona, który w latach 1982-1986 dysponował niebotycznymi warunkami- no to można było w heavymetalu tworzyć tak naprawdę co się chciało.

Judas Priest właśnie tą nową jakość stworzyło, no bo nie wiem za bardzo czym inspirowane było takie Freewheel Burning, Sentinel czy Ram it Down? Chyba głównie swoją własną twórczością. To jest też kompletnie inne podejście do muzyki. Tradycjonalistyczne Harrisa i ultranowoczesne muzyków Judas Priest. Z jednej strony inspiracje tym co stare, z drugiej ciągłe szukanie nowinek. Mi jest bliższe podejście Iron Maiden, ale nie sposób nie docenić tego drugiego.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Galopada Harrisa ogólnie wzięła się stricte z UFO i Uriah Heep. Doctor Doctor i Easy Livin' "zrobiły" dyskografię Maiden pod tym względem. Oczywiście tylko pod względem basu, bo gitary to już osobna kwestia, wokal(e) również. Na temat bębnów się za bardzo nie wypowiem, bo nie jestem na tyle biegły w temacie.

Inspiracje legendami heavy rocka lat 70. skończyły się u Judasów w zasadzie zaskakująco wcześnie. Na Killing Machine jest Rock Forever i Take on the World, które w mniejszym i większym stopniu czerpią z Queen (które inspiracją było już na SWoD, vide Epitaph), potem ewentualnie pojawiały się jakieś brzmienia, które dałoby się powiązać z AC/DC (Devil's Child, jakieś dziwne pomysły typu On the Run). Ale w zasadzie to wszystko były przypadki jednostkowe. To z jakiegoś powodu wróciło na stare lata i mamy Children of the Sun czy Escape From Reality, bo Halford się nigdy nie krył z uwielbieniem dla Sabbath, ale przez całe dekady w sumie tego nie było.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
TV WAR
-#Invader
-#Invader

Post autor: TV WAR »

To tuż do kolekcji. Wszystkie płyty poza dwoma. Z dwoma wyjątkami.

Rocka Rolla

1.Run of the Mill
2.Rocka Rolla
3.Winter

Sad Wings of Destiny

1.The Ripper
2.Tyrant
3.Deceiver

Sin after Sin

1.Starbreaker
2.Dissident Agressor
3.Sinner