10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
Cieszcie się, że "gościem specjalnym" nie okazały się np. Strachy na Lachy 
Nie każdy jedzie na Woodstock przecież...sekcjazwlok pisze:Ja to się tylko zastanawiam , jaki sens dorzucania kapeli którą można za darmo obejrzeć na woodstocku.
Myślenie w ten sposób uważam, za błąd. Nie dodawajmy kapeli bo ona gra za 3 miesiące gdzieś tam indziej.
Ale co to ma do rzeczy? Właśnie o gustach mówimy, bo to na ich podstawie wybierasz to, co Cie interesuje, kapiszi? ;0 Przynajmniej, jeśli w podejmowaniu decyzji kierujesz się logiką. Jedziesz na zespół który lubisz, czy na "status"? :0 Jeśli to drugie, to powinieneś iść na koncert np. Madonny czy Eltona Johna, nawet jak nie lubisz, bo "ma status większy" ;0Kuki91 pisze:Ale nie mówimy o gustach, które jak wiadomo są jak odbyt, tylko o statusie zespołu. I nie wiem co ktoś by musiał jarać, aby stwierdzić ze status BG jest wiekszy niż Metalliki
Z tego co zrozumiałem, rozmawiamy o wielkości festwialu. A oceniac za pomocą gustów, to można swoją dziewczynę, a nie festiwal dla wszystkich
.
Już sam fakt, że tutaj na forum oceniamy ten czy inny festiwal, przeczy temu co piszesz. Logiczne? ;0Kuki91 pisze:Z tego co zrozumiałem, rozmawiamy o wielkości festwialu. A oceniac za pomocą gustów, to można swoją dziewczynę, a nie festiwal dla wszystkich.
dokladnie takmatt89bp pisze:Nie każdy jedzie na Woodstock przecież...sekcjazwlok pisze:Ja to się tylko zastanawiam , jaki sens dorzucania kapeli którą można za darmo obejrzeć na woodstocku.
Myślenie w ten sposób uważam, za błąd. Nie dodawajmy kapeli bo ona gra za 3 miesiące gdzieś tam indziej.
na Woodstock tez nie jade, gdzie jak za darmo to bedzie milion przypadkowych osob i MH obejrzalbym - posłuchał z odległości kilometra? jaki sens? tylko dlatego że za darmo?
dla mnie to znakomita sprawa z gosciem specjalnym, trafna uwaga Tomali - nowym albumem MH wszyscy zachwyceni - a tu tradycyjne krecenie nosem
@IgorW
Chyba nadal nie łapiesz o co nam chodzi, albo łapiesz tylko się czepiasz
Może w ten sposób. Spójrz sobie na tegoroczny skład Rock Am Ring
http://www.rock-am-ring.com/spielplan Ja na ten festiwal w tym roku nie pojadę, ponieważ nie do końca odpowiada mi ten skład, headlinerzy ( oprócz Metalliki ) to Linkin Park i Die Toten Hosen czyli zupełnie nie moja bajka. Nie powiem jednak, żeby ten skład był słaby. Wręcz odwrotnie - uważam, że tegoroczna edycja jest bardzo solidna, tylko nie podchodzi pod moje gusta. Nie mówimy tu o atmosferze czy jakikolwiek innym czynniku. I tak samo, mówiłem na temat Wacken vs Sonisphere. "Kapisz?"
Napisaliby, że ogłoszą jeszcze jeden zagraniczny band i każdy byłby zadowolony. A tak nadmuchali balon i wielu jest rozczarowanych tym ogłoszeniem, nie samym zespołem.
Chyba nadal nie łapiesz o co nam chodzi, albo łapiesz tylko się czepiasz
Może w ten sposób. Spójrz sobie na tegoroczny skład Rock Am Ring
http://www.rock-am-ring.com/spielplan Ja na ten festiwal w tym roku nie pojadę, ponieważ nie do końca odpowiada mi ten skład, headlinerzy ( oprócz Metalliki ) to Linkin Park i Die Toten Hosen czyli zupełnie nie moja bajka. Nie powiem jednak, żeby ten skład był słaby. Wręcz odwrotnie - uważam, że tegoroczna edycja jest bardzo solidna, tylko nie podchodzi pod moje gusta. Nie mówimy tu o atmosferze czy jakikolwiek innym czynniku. I tak samo, mówiłem na temat Wacken vs Sonisphere. "Kapisz?"
Przecież nikt nie narzeka na MH, jako na band, tylko na MH jako "Special Guest" z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie. Ile razy można pisać to samo, zanim do każdego to dotrze?Budziol pisze: dla mnie to znakomita sprawa z gosciem specjalnym, trafna uwaga Tomali - nowym albumem MH wszyscy zachwyceni - a tu tradycyjne krecenie nosem
Napisaliby, że ogłoszą jeszcze jeden zagraniczny band i każdy byłby zadowolony. A tak nadmuchali balon i wielu jest rozczarowanych tym ogłoszeniem, nie samym zespołem.
acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy 
-
Mike Stanley
- -#Ancient mariner

Polemizowałbym.yankes pisze:Największym bandem, jaki zagrał na Wacken było Iron Maiden, które bierze mniej za koncert i po lineupie z tych lat, kiedy grali widać, że na Maiden poszła znaczna część budżetu. Machine Head jest headlinerem Wacken, zresztą kilka late temu też nim byli![]()
Scorpions? Ozzy? Judas Priest? Motley Crue? Alice Cooper? Heaven & Hell?
Myślę iż te zespoły są jednak większymi bandami lub równymi w stosunku do IM. I ręczę moją prawą ręką że taki OZZY czy Motley Crue na pewno więcej sobie liczą
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
to też pisałem, ale dyskusja trwa nadal...Budziol pisze:acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy
Ani jeden z tych bandów nie jest nawet równy IM. Jedyne co może się próbować zbliżyć to Ozzy. Reszta zdecydowanie nie.Scorpions? Ozzy? Judas Priest? Motley Crue? Alice Cooper? Heaven & Hell?
Ale jaki marketing? Bo chyba nie ten, o którym uczą w ksiażkachtomtomala pisze:to też pisałem, ale dyskusja trwa nadal...Budziol pisze:acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy
Schemat jest taki:
Ogłoszenie Mety, BLS, Gojira + PL kapele --> Ci, którym to wystarczy, rzucają się na bilety --> ogłoszenie, że będzie Special Guest, z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie --> moje pytanie brzmi - czy Wy uważacie, że w tym momencie, tylko z powodu takiego komunikatu rzesze ludzi rzucają się na bilety? ( please
Live Nation kolejny raz robi sobie czarny PR i utwierdza wielu ludzi w przekonaniu, że drenują rynek po najmnielszej lini oporu robiąc ludzi w wała.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

+1yankes pisze:Schemat jest taki:
Ogłoszenie Mety, BLS, Gojira + PL kapele --> Ci, którym to wystarczy, rzucają się na bilety --> ogłoszenie, że będzie Special Guest, z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie --> moje pytanie brzmi - czy Wy uważacie, że w tym momencie, tylko z powodu takiego komunikatu rzesze ludzi rzucają się na bilety? ( please) Moim zdaniem jedyne , co osiągnęli, to to, że przez tydzień w necie wszyscy się zastanawiali kto będzie tym gościem, ale jakoś na ilość sprzedanych biletów to się bezpośrednio nie przełożyło. Mało tego, gdy ten nadmuchany balon okazał się MH, mamy powrzechne rozczarowanie ( nie MH jako zespołem
tylko tym ogłoszeniem).
Live Nation kolejny raz robi sobie czarny PR i utwierdza wielu ludzi w przekonaniu, że drenują rynek po najmnielszej lini oporu robiąc ludzi w wała.
A wystarczyło zrobić prościutki manewr: kupić od Rock The Nation (pewnie nawet lekko przepłacając, ale mogliby to wkalkulować w ceny biletów) SABATONA i właśnie tę kapelę ogłosić jako gościa specjalnego - mieliby dodatkowo 10 tys. ludzi na imprezie.
Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.
LN może sobie robić co chce. Mają mniej więcej taki status jak TP. I co z tego, że czarny PR, że śmiech. Za rok znów zrobią Sonis, ściągną kogo będą chcieli a ludzie pójdą.
Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert. Nikt tym nie żyje jak Wy śledząc ogłoszenia w necie, zastanawiając co będzie grało, kto to jest gość specjalny itd. Tym bardziej, że w Warszawie wiszą już plakaty reklamujące Metallice bo to jest nazwa, która przyciąga. Reszta to kwiatek do kożucha.
LN może sobie robić co chce. Mają mniej więcej taki status jak TP. I co z tego, że czarny PR, że śmiech. Za rok znów zrobią Sonis, ściągną kogo będą chcieli a ludzie pójdą.
Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert. Nikt tym nie żyje jak Wy śledząc ogłoszenia w necie, zastanawiając co będzie grało, kto to jest gość specjalny itd. Tym bardziej, że w Warszawie wiszą już plakaty reklamujące Metallice bo to jest nazwa, która przyciąga. Reszta to kwiatek do kożucha.
Już sam fakt, że w całości grają swój najsłynniejszy album - przyciągnie masę ludzi i LN dobrze o tym wiedzą!
Ja tu z siebie żadnego specjalisty od od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. nie robię. Zresztą nie trzeba nim być, żeby takie rzeczy dostrzec. Ale proszę - oświeć mnie - jaką to strategie marketingową realizuje LN i jak to się przełożyło na ich PR?tomtomala pisze:Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.
.
Proszę Cię. Jak Ralf albo Złapany pisze, że jego znajomi coś tam, to punktujesz ich bezlitośnie, a teraz sam używasz tego wyjętego z dupy argumentutomtomala pisze:Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

LN mogą sobie traktować tę imprezę w makroskali, takie ich zbójeckie prawo, a my, małe myszki, możemy ją traktować w naszej mikroskali i właśnie to robimy m.in. na tym forum - ale pamiętajcie, kto zeżarł Popiela.tomtomala pisze:Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.
Skoro często przywołujesz zasady marketingu, to ja wrzucę "lidera opinii" - uważam, że kilka osób udzielających się tutaj może niebezpodstawnie uważać się za takich. W całej Polsce zbiorą się takich setki (jak nie więcej), a wielu z nich podzieli opinię Yankesa, czego, mam nadzieję, Evil Nation nie będą mogli zignorować. Wygląda więc na to, że 4. edycja polskiego Soni (tzn. w 2013 r.) będzie najlepsza z dotychczasowych lub wcale jej nie będzie.
Trochę za bardzo rozkładacie to na czynniki pierwsze. Przecież wiadomo od początku, że to będzie koncert Metallicy + supporty. Nazwa głównej kapeli jest tak głośna, że to w zupełności wystarczy. Reszta jest tylko dodatkiem. Kogo Meta nie zachęciła do kupna biletu, to gość specjalny tego też nie zrobi.
www.MetalSide.pl
Pewnie gumbyy masz rację. Mój opór zasadniczo sprowadza się do jednego konkretnego pytania: Po cholere LN bawi się w takie zabiegi? Mają monopol, Metallica i tak sie sprzeda, ludzie przyjdą mimo słabego składu, to po kiego ch...bawić się w nadmuchiwanie balona nie mając asa w rękawie. Chyba, że ktoś w LN słabo ogarnia sytuacje na rynku
W każdym razie nic im to nie daje, tylko zniechęcają do siebie ludzi. Ja się wczoraj nie urodziłem, więc mnie to nie zdziwiło, mimo, że liczyłem na więcej. Tylko teraz po prostu mnie to wkurzyło, a że jestem freakiem jesli chodzi o rynek muzyczny, organizacje koncertow i festiwali, co zresztą można wywnioskować po mojej działalności na tym forum, to staram się patrzeć na sprawę z punktu widzenia organizatora i nie mogę sobie tego we łbie logicznie poukładać 
Znów to czepianie się "królika"yankes pisze:Proszę Cię. Jak Ralf albo Złapany pisze, że jego znajomi coś tam,
A Metallica ma u nas tylu fanów, że kończmy wszelkie dywagacje....
Tylko, że opinia Twoich, moich czy kogokolwiek znajomych nie przekłada się na ogół. To, że 5 osób powie, że Metallica ssie, nie znaczy, że tak samo mysli 100tys osób, a to chcesz nam wmówić za każdym razem, gdy piszesz, że Twoi znajomi coś tam, dlatego jest to z dupy wyjęty argument. Kapisz?RALF pisze:Znów to czepianie się "królika"- piszę, bo MAM TAKOWYCH ZNAJOMYCH
:
RALF pisze:Mówiłem o trasie 2012, która będzie i ... choć jeszcze nie ma dat, będzie. Podobnie "ME" i trasa 2013. :