10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: Shedao Shai »

Cieszcie się, że "gościem specjalnym" nie okazały się np. Strachy na Lachy :mrgreen:
Awatar użytkownika
matt89bp
-#Invader
-#Invader

Post autor: matt89bp »

sekcjazwlok pisze:Ja to się tylko zastanawiam , jaki sens dorzucania kapeli którą można za darmo obejrzeć na woodstocku.
Nie każdy jedzie na Woodstock przecież...
Myślenie w ten sposób uważam, za błąd. Nie dodawajmy kapeli bo ona gra za 3 miesiące gdzieś tam indziej.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Kuki91 pisze:Ale nie mówimy o gustach, które jak wiadomo są jak odbyt, tylko o statusie zespołu. I nie wiem co ktoś by musiał jarać, aby stwierdzić ze status BG jest wiekszy niż Metalliki :)
Ale co to ma do rzeczy? Właśnie o gustach mówimy, bo to na ich podstawie wybierasz to, co Cie interesuje, kapiszi? ;0 Przynajmniej, jeśli w podejmowaniu decyzji kierujesz się logiką. Jedziesz na zespół który lubisz, czy na "status"? :0 Jeśli to drugie, to powinieneś iść na koncert np. Madonny czy Eltona Johna, nawet jak nie lubisz, bo "ma status większy" ;0
Awatar użytkownika
Kuki91
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Kuki91 »

Z tego co zrozumiałem, rozmawiamy o wielkości festwialu. A oceniac za pomocą gustów, to można swoją dziewczynę, a nie festiwal dla wszystkich :) .
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Kuki91 pisze:Z tego co zrozumiałem, rozmawiamy o wielkości festwialu. A oceniac za pomocą gustów, to można swoją dziewczynę, a nie festiwal dla wszystkich :) .
Już sam fakt, że tutaj na forum oceniamy ten czy inny festiwal, przeczy temu co piszesz. Logiczne? ;0
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

matt89bp pisze:
sekcjazwlok pisze:Ja to się tylko zastanawiam , jaki sens dorzucania kapeli którą można za darmo obejrzeć na woodstocku.
Nie każdy jedzie na Woodstock przecież...
Myślenie w ten sposób uważam, za błąd. Nie dodawajmy kapeli bo ona gra za 3 miesiące gdzieś tam indziej.
dokladnie tak

na Woodstock tez nie jade, gdzie jak za darmo to bedzie milion przypadkowych osob i MH obejrzalbym - posłuchał z odległości kilometra? jaki sens? tylko dlatego że za darmo?

dla mnie to znakomita sprawa z gosciem specjalnym, trafna uwaga Tomali - nowym albumem MH wszyscy zachwyceni - a tu tradycyjne krecenie nosem
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

@IgorW
Chyba nadal nie łapiesz o co nam chodzi, albo łapiesz tylko się czepiasz ;-)

Może w ten sposób. Spójrz sobie na tegoroczny skład Rock Am Ring
http://www.rock-am-ring.com/spielplan Ja na ten festiwal w tym roku nie pojadę, ponieważ nie do końca odpowiada mi ten skład, headlinerzy ( oprócz Metalliki ) to Linkin Park i Die Toten Hosen czyli zupełnie nie moja bajka. Nie powiem jednak, żeby ten skład był słaby. Wręcz odwrotnie - uważam, że tegoroczna edycja jest bardzo solidna, tylko nie podchodzi pod moje gusta. Nie mówimy tu o atmosferze czy jakikolwiek innym czynniku. I tak samo, mówiłem na temat Wacken vs Sonisphere. "Kapisz?" ;-)

Budziol pisze: dla mnie to znakomita sprawa z gosciem specjalnym, trafna uwaga Tomali - nowym albumem MH wszyscy zachwyceni - a tu tradycyjne krecenie nosem
Przecież nikt nie narzeka na MH, jako na band, tylko na MH jako "Special Guest" z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie. Ile razy można pisać to samo, zanim do każdego to dotrze? ;-)
Napisaliby, że ogłoszą jeszcze jeden zagraniczny band i każdy byłby zadowolony. A tak nadmuchali balon i wielu jest rozczarowanych tym ogłoszeniem, nie samym zespołem.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy :)
Mike Stanley
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mike Stanley »

yankes pisze:Największym bandem, jaki zagrał na Wacken było Iron Maiden, które bierze mniej za koncert i po lineupie z tych lat, kiedy grali widać, że na Maiden poszła znaczna część budżetu. Machine Head jest headlinerem Wacken, zresztą kilka late temu też nim byli ;-)
Polemizowałbym.
Scorpions? Ozzy? Judas Priest? Motley Crue? Alice Cooper? Heaven & Hell?

Myślę iż te zespoły są jednak większymi bandami lub równymi w stosunku do IM. I ręczę moją prawą ręką że taki OZZY czy Motley Crue na pewno więcej sobie liczą :mryellow:
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Budziol pisze:acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy
to też pisałem, ale dyskusja trwa nadal...
Scorpions? Ozzy? Judas Priest? Motley Crue? Alice Cooper? Heaven & Hell?
Ani jeden z tych bandów nie jest nawet równy IM. Jedyne co może się próbować zbliżyć to Ozzy. Reszta zdecydowanie nie.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

tomtomala pisze:
Budziol pisze:acha to kumam, ale przeciez od poczatku mozna bylo podejrzewac, ze to zwykly chwyt propagandowy
to też pisałem, ale dyskusja trwa nadal...
Ale jaki marketing? Bo chyba nie ten, o którym uczą w ksiażkach :lol: Przecież to totalna porażka wizerunkowa. Niby kto się miał nabrać na ten Wasz "chwyt"? To nie polityka, że wszyscy obiecują ile wyobraźna da, a potem figa z makiem i do zobaczenia za 4 lata. Tu mamy skutek natychmiastowy - albo ludzie kupią albo nie kupią biletów.

Schemat jest taki:

Ogłoszenie Mety, BLS, Gojira + PL kapele --> Ci, którym to wystarczy, rzucają się na bilety --> ogłoszenie, że będzie Special Guest, z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie --> moje pytanie brzmi - czy Wy uważacie, że w tym momencie, tylko z powodu takiego komunikatu rzesze ludzi rzucają się na bilety? ( please :lol: ) Moim zdaniem jedyne , co osiągnęli, to to, że przez tydzień w necie wszyscy się zastanawiali kto będzie tym gościem, ale jakoś na ilość sprzedanych biletów to się bezpośrednio nie przełożyło. Mało tego, gdy ten nadmuchany balon okazał się MH, mamy powrzechne rozczarowanie ( nie MH jako zespołem :lol: tylko tym ogłoszeniem).
Live Nation kolejny raz robi sobie czarny PR i utwierdza wielu ludzi w przekonaniu, że drenują rynek po najmnielszej lini oporu robiąc ludzi w wała.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

yankes pisze:Schemat jest taki:

Ogłoszenie Mety, BLS, Gojira + PL kapele --> Ci, którym to wystarczy, rzucają się na bilety --> ogłoszenie, że będzie Special Guest, z którym ta edycja przyćmi poprzednie dwie --> moje pytanie brzmi - czy Wy uważacie, że w tym momencie, tylko z powodu takiego komunikatu rzesze ludzi rzucają się na bilety? ( please :lol: ) Moim zdaniem jedyne , co osiągnęli, to to, że przez tydzień w necie wszyscy się zastanawiali kto będzie tym gościem, ale jakoś na ilość sprzedanych biletów to się bezpośrednio nie przełożyło. Mało tego, gdy ten nadmuchany balon okazał się MH, mamy powrzechne rozczarowanie ( nie MH jako zespołem :lol: tylko tym ogłoszeniem).
Live Nation kolejny raz robi sobie czarny PR i utwierdza wielu ludzi w przekonaniu, że drenują rynek po najmnielszej lini oporu robiąc ludzi w wała.
+1

A wystarczyło zrobić prościutki manewr: kupić od Rock The Nation (pewnie nawet lekko przepłacając, ale mogliby to wkalkulować w ceny biletów) SABATONA i właśnie tę kapelę ogłosić jako gościa specjalnego - mieliby dodatkowo 10 tys. ludzi na imprezie. :mryellow:
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.

LN może sobie robić co chce. Mają mniej więcej taki status jak TP. I co z tego, że czarny PR, że śmiech. Za rok znów zrobią Sonis, ściągną kogo będą chcieli a ludzie pójdą.

Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert. Nikt tym nie żyje jak Wy śledząc ogłoszenia w necie, zastanawiając co będzie grało, kto to jest gość specjalny itd. Tym bardziej, że w Warszawie wiszą już plakaty reklamujące Metallice bo to jest nazwa, która przyciąga. Reszta to kwiatek do kożucha.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Już sam fakt, że w całości grają swój najsłynniejszy album - przyciągnie masę ludzi i LN dobrze o tym wiedzą!
yankes
-#Clansman
-#Clansman

tomtomala pisze:Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.
.
Ja tu z siebie żadnego specjalisty od od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. nie robię. Zresztą nie trzeba nim być, żeby takie rzeczy dostrzec. Ale proszę - oświeć mnie - jaką to strategie marketingową realizuje LN i jak to się przełożyło na ich PR? ;-)
tomtomala pisze:Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert.
Proszę Cię. Jak Ralf albo Złapany pisze, że jego znajomi coś tam, to punktujesz ich bezlitośnie, a teraz sam używasz tego wyjętego z dupy argumentu ;-)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

tomtomala pisze:Widzę samych specjalistów od organizacji koncertów, PR, strategii komunikacji itd. Nic Was nie nauczyły poprzednie edycje. Schemat powtarza się co roku i co roku ta sama mantra.

LN może sobie robić co chce. Mają mniej więcej taki status jak TP. I co z tego, że czarny PR, że śmiech. Za rok znów zrobią Sonis, ściągną kogo będą chcieli a ludzie pójdą.

Jak byłem na koncercie w poniedziałek w HRC to kupa ludzi jest mega zadowolona z tegorocznego składu i pójdzie na koncert. Nikt tym nie żyje jak Wy śledząc ogłoszenia w necie, zastanawiając co będzie grało, kto to jest gość specjalny itd. Tym bardziej, że w Warszawie wiszą już plakaty reklamujące Metallice bo to jest nazwa, która przyciąga. Reszta to kwiatek do kożucha.
LN mogą sobie traktować tę imprezę w makroskali, takie ich zbójeckie prawo, a my, małe myszki, możemy ją traktować w naszej mikroskali i właśnie to robimy m.in. na tym forum - ale pamiętajcie, kto zeżarł Popiela.

Skoro często przywołujesz zasady marketingu, to ja wrzucę "lidera opinii" - uważam, że kilka osób udzielających się tutaj może niebezpodstawnie uważać się za takich. W całej Polsce zbiorą się takich setki (jak nie więcej), a wielu z nich podzieli opinię Yankesa, czego, mam nadzieję, Evil Nation nie będą mogli zignorować. Wygląda więc na to, że 4. edycja polskiego Soni (tzn. w 2013 r.) będzie najlepsza z dotychczasowych lub wcale jej nie będzie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Trochę za bardzo rozkładacie to na czynniki pierwsze. Przecież wiadomo od początku, że to będzie koncert Metallicy + supporty. Nazwa głównej kapeli jest tak głośna, że to w zupełności wystarczy. Reszta jest tylko dodatkiem. Kogo Meta nie zachęciła do kupna biletu, to gość specjalny tego też nie zrobi.
www.MetalSide.pl
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Pewnie gumbyy masz rację. Mój opór zasadniczo sprowadza się do jednego konkretnego pytania: Po cholere LN bawi się w takie zabiegi? Mają monopol, Metallica i tak sie sprzeda, ludzie przyjdą mimo słabego składu, to po kiego ch...bawić się w nadmuchiwanie balona nie mając asa w rękawie. Chyba, że ktoś w LN słabo ogarnia sytuacje na rynku ;-) W każdym razie nic im to nie daje, tylko zniechęcają do siebie ludzi. Ja się wczoraj nie urodziłem, więc mnie to nie zdziwiło, mimo, że liczyłem na więcej. Tylko teraz po prostu mnie to wkurzyło, a że jestem freakiem jesli chodzi o rynek muzyczny, organizacje koncertow i festiwali, co zresztą można wywnioskować po mojej działalności na tym forum, to staram się patrzeć na sprawę z punktu widzenia organizatora i nie mogę sobie tego we łbie logicznie poukładać :lol:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

yankes pisze:Proszę Cię. Jak Ralf albo Złapany pisze, że jego znajomi coś tam,
Znów to czepianie się "królika" ;-) - piszę, bo MAM TAKOWYCH ZNAJOMYCH a forum to nie lista ogłoszeń, lecz miejsce dyskusji, nawet sporów... Pisałem ze 3 miesiące temu o DVD, to był krzyk i kpiny i co...? Mówiłem o trasie 2012, która będzie i ... choć jeszcze nie ma dat, będzie. Podobnie "ME" i trasa 2013.

A Metallica ma u nas tylu fanów, że kończmy wszelkie dywagacje.... :facepalm:
yankes
-#Clansman
-#Clansman

RALF pisze:Znów to czepianie się "królika" ;-) - piszę, bo MAM TAKOWYCH ZNAJOMYCH
:
Tylko, że opinia Twoich, moich czy kogokolwiek znajomych nie przekłada się na ogół. To, że 5 osób powie, że Metallica ssie, nie znaczy, że tak samo mysli 100tys osób, a to chcesz nam wmówić za każdym razem, gdy piszesz, że Twoi znajomi coś tam, dlatego jest to z dupy wyjęty argument. Kapisz?

RALF pisze:Mówiłem o trasie 2012, która będzie i ... choć jeszcze nie ma dat, będzie. Podobnie "ME" i trasa 2013. :

:facepalm: Twoje gadanie o Maiden to taka gra w statki. Zaznaczę całą plansze więc na pewno trafię jeden statek i będę mógł się tym chwalić :facepalm:
ODPOWIEDZ