i tak jak ta ballada Arii bije na głowę ballady Ironów, tak teledyski Rossjan są nieporównywalnie lepsze. Ten, Koliziej i parę innych
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Eee ,muszę przyznać ,że teledysk niezbyt mi się podoba,mówiąc szczerze to w ogóle,jakiś taki dziwny,mroczny,zupełnie nie pasujący do heavy-metalu...fabuła też dość dziwna.
Sam utwór jakiś taki łzawy,Wszystko co było miażdży go w sposób zdecydowany.
Jakbym miał wskazać 10 ulubionych kawałków to
1.Aleja Róż
2.Ballada o Staroruskim Woju
3.Rozwalimy Ten Świat
4.Martwa Strefa
5.Wszystko Co Było
6.Duch Wojny
7.1100
8.Antychryst
9.Noc krótsza niż Dzień
10.Daj Żaru
krusejder pisze:1.Aleja Róż
2.Ballada o Staroruskim Woju
3.Rozwalimy Ten Świat
4.Martwa Strefa 5.Wszystko Co Było
6.Duch Wojny
7.1100
8.Antychryst
9.Noc krótsza niż Dzień
10.Daj Żaru
Niezła stawka. Ja jakoś nigdy nie przepadałem za takimi rankingami - wolałbym wybrać w kolejności płyty, bo wiem, że mniej fajnych utworów by ucierpiało, w przeciwieństwie jakbym miał wybrać tylko 10 ulubionych. "Tylko" bo to dala mnie chyba za mało
Nr.5 coś genialnego po prostu
Ja też wolę oceniać płyty,tylko,że w przypadku Arii byłoby to coś na zasadzie :
Bohater Asfaltu,daleko,daleko nic,potem Krew za Krew i potem Zabawa z Ogniem. Całkiem fajne są też Noc Krótsza niż Dzień i Z kim jesteś,ten drugi trochę gorszy. Debiut kompletnie mi się nie podoba,natomiast resztę znak kawałkami.Za kadencji Berkuta grali już dużo ciężej i to jest ten rodzaj heavy,które mnie za bardzo nie kręci,choć mówię musiałbym więcej przy tym posiedzieć.
Z płyt bierkutowych na pewno lepszy jest jako całość Armageddon, choć na Chrzczeniu ogniem zapewne znalazłoby się kilka świetnych przebojów (Kolosseum, Patriota).
Последний Закат
Страж Империи
Мессия
Кровь Королей
Чужой
Свет Былой Любви
ponad pół płyty hitów
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Na razie z tego co słuchałem, ranking układa się tak:
1. Oskolok Lida
2. Chimera
3. Igra s Ogniom
4. Wołontior
5. Sztil
6. Raskaczajem etot mir
7. Czto wy sdiełali s waszej miecztoj?
8. Wstań, strach preodoliej
9. Torero
10. Miecztej
Ludzie z Chimery powątpiewają w powrót Kipa, ale mnie się wydaje, że to bardziej, niż prawdopodobne. Sytuacja jest niemal identyczna, jak ta z Maidenami w '99.
Za często Witek występował w ostatnich latach z Arią, by tego nie rozważać. Zresztą na miejscu Miedwiediewa też wolałbym, by zespół grał w składzie klasycznym.
p.s. skoro czytacie fora Aryjskie, czy są tam zapowiedzi innych koncertów Arii ? Bo przyznam, że jakkolwiek rozważam wyjazd do Ungwaru na 8 vii, to dojazd zorganizowaną komunikacją jest tam fatalny. Tam przez setki lat była granica, zwykle polsko węgierska i widać to do dziś
Nie widzę, żeby było gdzieś coś o jakimś koncercie, którego nie ma na ich oficjalnej...
A co do tematu, muszę chyba zmienić pogląd. Oto posty pewnej znajomej Litwinki, która szczęśliwie nadaje także po naszemu. Ma dość bliski kontakt zarówno z Aryjcami, jak i z Kipem.
Poniewaz na koncertas 25-lecia bylam za kulisami tyle w Sankt Peterburgu, tyle w Moskwie i widzialam co sie tam dzialo, jak obcowaly miedzy soba muzycy. Co sie dzialo na bankiecie po koncercie. I dosc scisle kontaktujemy z cala grupa Mawrin, to najlepiej cala sytuacje jaka panowala wtedy w Arii charakteryzuje komentarz Mawrina powiedziany wtedy: "Takie wrazenie ze oni chca Artura wycisnac z grupy". Mial pod uwago Duba i Xolsta. Wiec co czeka Arie wie chyba tylko Dub i Xolst.
Co do powrotu Kipa - ZAPOMNIJCIE. Probowalismy zorganizowac wspolny minitur ARIA+KIPELOV to Kipelov dal jasno znac, ze z ARIJA on nie chce miec nic do czynienia. Na wspolny tur nie zgadza sie a wroci do grupy? Absurd. W koncertach z okazji 25-lecia bral udzial tylko wylacznie z powodu fanow. KIPELOV na dzis dzien to jest jedyna grupa metalowa w Rosji ktora ma dwoch menedzerow, ktora sama zbiera duze placowki. Kipelowu sto lat niepotrzebny jest powrot do ARII, z jakiego kata nie patrz na sytuacje.
No ja wszystko co sie dzieje w grupie nie wiem. Ale z tego jaka info otrzymuje z tamtej strony, mam na mysli z zakulisow, to sa tylko kilka mozliwosci:
1) Bierkut wroci
2) Znajda innego wokaliste
3) to koniec
Praktycznie 2 wariant to tez koniec. Bo ten nowy bedzie porownywany tyle do Kipa tyle do Bierkuta. Jak nie jak, ale Bierkut ma swoich fanow. Ze Kip nie wroci TO FAKT.
Sczerze mowiac, po koncetach z okazji 25-lecia w Moskwie bralam wywiad u Kipelowa. I powiem jedno po tym powiedzialam ze poraz pierwszy slowa "dobry czlowiek" ma materialny wizerunek. Mam na mysli Kipa. Co do Arii, to bylo smutno patrzyc na Bierkuta. Juz wtedy bylo widac ze on dlugo tam nie zostanie. No bo przepraszam, ale watpie ze zasluzyl by z nim jak z szmata obchodzili sie. Nie jestem fanatka Bierkuta, no ale jak nie jak ARIJA w ciagu ostatnich 9 lat istnieje tylko z jego powodu. Nowe albumy z jego wokalem sa super.
Bedac za kulisami na koncertach z powodu 25-lecia zrozumialam czemu Kip odszedl. Uwierzcie, on nie wroci. I tu nawet nie mowa o finansach. To sa dwie calkiem rozne rasy ludzi. Kip i Dub+Xolst nie maja jako osoby nic wspolnego. To jak proponowac jaskolce plywac z kaczkami. To po prostu nie mozliwe.
Fakt, szczęście, bo ja po litewsku znam tylko kilka podstawowych zwrotów. Czytam tę wypowiedź ze zdziwieniem, bo o ile sam poznałem Aryjców, obecny skład i gadałem z nimi parę razy i mogę potwierdzić pozytywną opinię co do Artura, to szokuje opinja o reszcie.
Moja kumpela, dziennikarka rosyjska, mówiła, że właśnie w podejściu do śpiewania i fanów trudno bronić Kipiełowa. Odszedł z Arii, bo chciał lwią część kasy za występy. Na pewno dziś dobrze sobie radzi ale jednak popatrz, ile koncertów na rok gra on, a ile Aria. JEst zdecydowanie mniejszą gwiazdą i świeci jednak światłem Arii.
Aria z Bierkutem pozostawała numerem 1 w Rosji i krajach imperjum, nie było upadku takiego jak z Blaze'em.
Sądzę zatem, że jeśli tylko strony dogadają się finansowo, to będzie reunion. Nota bene, jeśli Chołst i Dub wywalili Artura, to nie po to, by zakończyć trwanie zespołu. Bo to mogliby z dnia na dzień.
Znaczy, trzeba dorzucić min. 30 % do aktualnej oferty.
Aryjcy nie ujawnią do pierwszego koncertu nazwiska nowego wokalisty. Ciekawe, czy sami na dziś wiedzą, kto będzie wokalem ?
EDIT:
8 XI ARIA W POLSCE !! Carowie Metalu wystąpią we Lwowie. Spróbujemy powalczyć o Warszawę