Judas Priest
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Judas Priest
Parę znakomitych numerów jest na tej płycie. Judas Rising to jeden z "tych" otwieraczy: ustawia całą płytę perfekcyjnie, ogłasza ponowne wejście Roba razem z drzwiami i futryną. Angel - czołówka ballad Priest. Demonizer to też świetny strzał. Ale jednak jako całość wolę i Firepower, i Tarczę, i Odkupiciela. Czysto liczbowo, nie procentowo, więcej świetnych numerów znajduję nawet na Nostradamusie. To tylko mnie przekonuje, że słabych płyt Priest jest naprawdę tyle co nic.
AoR to dla mnie przede wszystkim Worth Fighting For. Niezwykły numer. Zawsze traktowałem go jako swoistą kontynuację Desert Plains. Jeden z najlepszych tekstów w karierze Halforda. W dalszej kolejności chyba bym postawił na Demonizer. Może źle kojarzę, ale wydaje mi się, że to kompozycja jeszcze z czasów Jugulatora. Na pewno brzmi jak coś, co by mogło na ten album trafić. Zresztą takich archiwalnych rzeczy na AoR jest dużo, bo Judas Rising sięga Screaming for Vengeance, a Revolution (no, to jest akurat najsłabszy moment albumu) chyba Killing Machine? Lochness według mnie za długie, to nie ma uzasadnienia w warstwie muzycznej, tam nie dzieje się tak dużo. Bardzo lubię też skromne Eulogy, słychać tam fundamenty wylewane pod Nostradamusa. Rzeczywiście, po latach ten album jest trochę zapomniany, a szkoda. Pomimo kilku minusów, jest to bardzo dobry materiał.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
https://www.youtube.com/watch?v=aTWtFO9f37Q
Tim jest co prawda w świetnej formie, ale ten wykon tylko pokazuje, jakim monstrum wokalnym jest ten numer... Wykonania na Faithkeepers siedziały mi lepiej.
Kilka innych filmików:
https://www.youtube.com/watch?v=v673BpvAUzo - otwarcie nieporównywalnie gorsze od "właściwego"
I to w zasadzie w ogóle medley był, nie całość
https://www.youtube.com/watch?v=7ySe5HPy_Rs - tutaj fail na wstępie
Tim jest co prawda w świetnej formie, ale ten wykon tylko pokazuje, jakim monstrum wokalnym jest ten numer... Wykonania na Faithkeepers siedziały mi lepiej.
Kilka innych filmików:
https://www.youtube.com/watch?v=v673BpvAUzo - otwarcie nieporównywalnie gorsze od "właściwego"
https://www.youtube.com/watch?v=7ySe5HPy_Rs - tutaj fail na wstępie
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Ej. bassman się zmienił?
Tak, Newton poszedł pracować z IM
Owens rips like a mofo 
"AoR" - świetna płyta (minus "Revolution"). Fajne Strzały, które wymieniliście.
Piękne czasy, info o powrocie Roba było równie piękne jak powrót Dickinsona. Pamiętam wspaniały, zimowy wyjazd autokarem na koncert do Wilna. Emocje na barierce na moment przed początkiem koncertu i myśl, że za chwilę zobaczę Halforda. Koncertowa akcja Tiptona "Hell Bent for Poland" na zawsze w moim serduszku. Judas już widziałem wcześniej w Katowicach z Owensem, ale to było zdecydowanie większe.
Wspaniały koncert! Jak ktoś ma ochotę to relacja z niego: https://metalside.pl/relacje/relacja.php?id=30
Piękne czasy, info o powrocie Roba było równie piękne jak powrót Dickinsona. Pamiętam wspaniały, zimowy wyjazd autokarem na koncert do Wilna. Emocje na barierce na moment przed początkiem koncertu i myśl, że za chwilę zobaczę Halforda. Koncertowa akcja Tiptona "Hell Bent for Poland" na zawsze w moim serduszku. Judas już widziałem wcześniej w Katowicach z Owensem, ale to było zdecydowanie większe.
Wspaniały koncert! Jak ktoś ma ochotę to relacja z niego: https://metalside.pl/relacje/relacja.php?id=30
www.MetalSide.pl
- Caracalized
- -#Assassin

Akurat jestem w Wilnie 
A jakie wykonania poszczególnych utworów lubicie najbardziej? Obojętne, czy Priest, KK's Priest, dany członek zespołu solo, oficjalnie wydana wersja czy nieoficjalnie.
Sinner - New Haven '88
Freewheel Burning - Kansas '86/P... L!
Steeler - BS 30
Blood Red Skies - Epitaph
Grinder - Live Meltdown '98
Victim of Changes - BS 30
Genocide - Unleashed in the East/Halford na Live Insurrection
Desert Plains - Battle Cry/reh z Live in London
The Sentinel - Kansas '86/P... L!
Metal Gods - Battle Cry
Stained Class - Halford, Live Insurrection
Beyond the Realms of Death - New Haven '88
All Guns Blazing - Hellfest 2025
Running Wild - Halford, Live Insurrection/Unleashed in the East
Heading Out to the Highway - Epitaph/Kansas '86/P... L!
Riding on the Wind - którykolwiek z 1982/83, niech będzie US Festival
You've Got Another Thing Comin' - Battle Cry
Jawbreaker - Halford, Live Insurrection
Rapid Fire - Epitaph/Live Meltdown '98
Night Comes Down - Montreal '84 (dlaczego oficjalnie wyszła znacznie słabsza wersja...?)
Sinner - New Haven '88
Freewheel Burning - Kansas '86/P... L!
Steeler - BS 30
Blood Red Skies - Epitaph
Grinder - Live Meltdown '98
Victim of Changes - BS 30
Genocide - Unleashed in the East/Halford na Live Insurrection
Desert Plains - Battle Cry/reh z Live in London
The Sentinel - Kansas '86/P... L!
Metal Gods - Battle Cry
Stained Class - Halford, Live Insurrection
Beyond the Realms of Death - New Haven '88
All Guns Blazing - Hellfest 2025
Running Wild - Halford, Live Insurrection/Unleashed in the East
Heading Out to the Highway - Epitaph/Kansas '86/P... L!
Riding on the Wind - którykolwiek z 1982/83, niech będzie US Festival
You've Got Another Thing Comin' - Battle Cry
Jawbreaker - Halford, Live Insurrection
Rapid Fire - Epitaph/Live Meltdown '98
Night Comes Down - Montreal '84 (dlaczego oficjalnie wyszła znacznie słabsza wersja...?)
- Caracalized
- -#Assassin

Diamonds and Rust - Katowice 2011 
Ciagle mam ciary jak przypominam sobie jak Halford wszedł w tej elektrycznej części!
Ciagle mam ciary jak przypominam sobie jak Halford wszedł w tej elektrycznej części!
Przywołaliście album Angel i sobie pomyślałem, że dość dawno nie słuchałem (tzn. może jakieś 2-3 miesiące). Z perspektywy czasu bardzo się cieszę, że kupiłem ten krążek. Nie mogłem się zdecydować, czy najlepszy album to Defenders czy Angel. A jeśli chodzi o Angel to dla mnie chyba najlepszy jest Lochness - prawie wszystko mi się w tym utworze podoba. Klimatyczny początek (przed oczami mam obrazek: brzeg jeziora, nadchodzący wieczór, para wodna niczym dymek unosząca się nad wodą
). Ale niestety - jedna rzecz mi nie pasuje, trudno mi się do niej przyzwyczaić i psuje mi trochę odbiór: a mianowicie ta świdrująca gitara na początku utworu i na końcu. Nie pasuje mi takie brzmienie, taki rodzaj dźwięku. Tylko to bym poprawił w tym nagraniu. Poza tymi fragmentami z tą świdrującą gitarą, to mamy mocne, "grube", ciężkie gitary - takie coś bardzo lubię, a we współpracy z dobrą perkusją to już jest coś ekstra. Poza tym wokal mi się podoba (melodie partii wokalnych), refren. Ogólnie zresztą kompozycja.
"Still my heart calculate and pray"
Schiz, to jest dla mnie quest pewnie jakoś do wczesnego stycznia 
W temacie ankiety/inne zespoły, zacząłem przegląd twórczości tego zasłużonego zespołu (zacząłem od końca) mam nadzieję, że moja ocena IS i opis się Wam spodoba, to taka pseudo reklama.
Zajzajer on the Road 2026: