Nie chodzi o to czy się je pamięta bo sam mam ich jeszcze z 80 sztuk a moje auto z 2002 roku jest jeszcze fabrycznie wyposażone w odtwarzacz kaset, tylko o to jakie były drogie i jak się je za komuny zdobywało żeby w niedzielny poranek nagrać jakąś płytę z radia na "Trójce" bo wtedy był puszczany od 8:00 do 9:00 metal a nie popSlaug pisze:Bez przesady. Kasety to nie są jakieś zamierzchłe czasy, mam 17 lat i to pamiętam.
IRON MAIDEN ułatwia życie!
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: IRON MAIDEN ułatwia życie!
No generalnie kiedyś to w ogóle było super i ekstra.
Maiden trzeba było nagrywać na kasety z Trójki, a nie tak jak teraz, że sobie YT włączasz i już leci. Kasety były po dolarze... w sumie dziś dalej są po dolarze, a może nawet dwa! 
Osobiście nie rozumiem wspominania starych czasów z rozrzewnieniem. Sam przez kilka lat, kilkamnaście lat temu korzystałem z walkmana, żeby sobie Maiden słuchać po drodze do szkoły, ale raczej nie tęsknię za tym. Wolę dzisiejsze czasy, kiedy mam małą mp3-eczkę, a na niej mieści się 20 albumów, a nie dwa i to dobrze upchnięte. Jakoś nie czuję, bym był bardziej związany z muzyką przez to, że miałem ją na walkmanie i kasetach i była dużo trudniejsza do zdobycia.
Osobiście nie rozumiem wspominania starych czasów z rozrzewnieniem. Sam przez kilka lat, kilkamnaście lat temu korzystałem z walkmana, żeby sobie Maiden słuchać po drodze do szkoły, ale raczej nie tęsknię za tym. Wolę dzisiejsze czasy, kiedy mam małą mp3-eczkę, a na niej mieści się 20 albumów, a nie dwa i to dobrze upchnięte. Jakoś nie czuję, bym był bardziej związany z muzyką przez to, że miałem ją na walkmanie i kasetach i była dużo trudniejsza do zdobycia.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Ja nie wspominam z rozrzewnieniem. Wolę obecne czasy. Łatwiejszy dostęp do muzyki i wcale nie chodzi mi o ściąganie mp3, bo tak nie robię. Po prostu teraz łatwiej kupić CD np. poprzez internet.mimski pisze:Osobiście nie rozumiem wspominania starych czasów z rozrzewnieniem.
Do tego teraz o wiele, wiele więcej koncertów odbywa się w Polsce. Jak popatrzę sobie w moim spisie na ilu koncertach byłem w latach 90-tych, to nie ma najmniejszego porównania do czasów obecnych.
www.MetalSide.pl
Bardziej chodziło mi o posty Darth'a, Running Free 84 i Atreju.gumbyy pisze: Ja nie wspominam z rozrzewnieniem.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Zgadzam się że obecnie jest lepiej, łatwiej i szybciej, ale przypomnij sobie jaka to była satysfakcja jak udało się dorwać jakiś album. Wtedy człowiek na osiedlu był "guru" i wszyscy się do niego zlatywali by zrobić kopie.gumbyy pisze: Ja nie wspominam z rozrzewnieniem. Wolę obecne czasy.
Jestem od Ciebie młodszy o dychę i można śmiało powiedzieć że już z trochę innego pokolenia ale wciąż z sentymentem wspominam Pirackie Audycje Radiowe czy jeszcze starą porządną Radiową 3jkę.
Teraz ludzie mają wszystko podane na tacy a kiedyś trzeba było się namęczyć żeby dorwać konkretne kawałki lub albumy
Marduk pisze:[ale wciąż z sentymentem wspominam Pirackie Audycje Radiowe czy jeszcze starą porządną Radiową 3jkę.
Teraz ludzie mają wszystko podane na tacy a kiedyś trzeba było się namęczyć żeby dorwać konkretne kawałki lub albumy
Czyli to co powiedziałem... teraz jest do dupy, kiedyś było fajnie, bo się trzeba było męczyć.
Sory, ale taki wniosek płynie z kolejnych postów, które się tu pojawiają.
Raczej frustracja, że nie można tego nigdzie znaleźć. Pamiętam jak z kumplem dowiedzieliśmy się, że Kai Hansem ma swój nowy zespół, który nazywa się Gamma Ray. Chyba ze 2-3 lata czekaliśmy, żeby usłyszeć muzykę tej kapeli.Marduk pisze:ale przypomnij sobie jaka to była satysfakcja jak udało się dorwać jakiś album.
Podobnie było z zespołem Rage. Wszyscy sprzedawcy płyty/kaset mówili - oczywiście, że znam/mam i pokazywali Rage Against the Machine
Zdecydowanie wolę obecną dostępność płyt i informacji o zespołach.
www.MetalSide.pl
mimski, masz racje że teraz ludzie nie zawsze doceniają to co moją bo dostają to zbyt małym kosztem i za szybko.
gumbyy, ale nie powiesz ze nie cieszyłeś się jak dziecko jak dostałeś album na który czekałeś np rok
gumbyy, ale nie powiesz ze nie cieszyłeś się jak dziecko jak dostałeś album na który czekałeś np rok
Wiadomo, że się cieszyłem... tak samo jak teraz ciesze się z albumu na który czekam tydzień.Marduk pisze:gumbyy, ale nie powiesz ze nie cieszyłeś się jak dziecko jak dostałeś album na który czekałeś np rok
A tak sobie wyobraź, że dzisiaj jest premiera nowej płyty Iron Maiden i musisz czekać do wakacji, żeby ją usłyszeć...
www.MetalSide.pl
Tylko że to była ironia.Marduk pisze:mimski, masz racje że teraz ludzie nie zawsze doceniają to co moją bo dostają to zbyt małym kosztem i za szybko.
Wiadomo, że teraz jest lepiej ale każdy lubi sobie powspominać. Starsi wspominają czasy komuny jak to stali sobie w kolejkach. Młodsi wspominają o płytach albo jak to kiedyś nie było na osiedlu boiska i trzeba było słupki z kamieni robić. Teraz boiska są i jest lepiej... ale wtedy był "klimat", który już nie wróci
Tak samo jest z płytami 
vyrus, chyba tylko ty rozumiesz co chciałem powiedzieć
:P:P
mimski, powiem tobie że miałbym takie samo ciśnienie jak przed koncertem w GDA i w Łodzi (chociaż nie wiem czy na "UĆ" dostane urlop).
mimski, powiem tobie że miałbym takie samo ciśnienie jak przed koncertem w GDA i w Łodzi (chociaż nie wiem czy na "UĆ" dostane urlop).
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Nie tylko.Marduk pisze:vyrus, chyba tylko ty rozumiesz co chciałem powiedzieć
To teraz sobie przypomnijcie płyty, które ciężko było zdobyć, albo się nagrywało pokątnie z radia pojedyncze kawałki - większość znamy na pamięć na wyrywki, obudzeni w środku nocy. Dziś mamy dużo i natłok tych płyt nie pozwala nam się tak mocno skupić na jednej, bo w kolejce szebenaście kolejnych. Kiedyś płyty znało się na pamięć, dziś po łebkach i dochodzi do sytuacji, że skądś to znam, ale nie wiem co to, bo tyle tego ostatnio było.
Jeżeli mogę jeszcze coś wtrącić to chciałem powiedzieć że to co pisałem nie pisałem z uwielbienia dla minionych czasów i tęsknoty za nimi tylko z uwielbienia dla taśmy magnetofonowej czy czarnej płyty która skupiała ludzi, która powodowała że biegaliśmy do siebie i siedzieliśmy słuchając muzyki z nośnika który miał duszę! Teraz wszyscy schowani za Ipodami Laptopami i innymi smartfonami ..... Ludzie się nie integrują, nie tworzą wspólnot takich jakie były w mojej młodości
Ta muzyka z trudno zdobytej płyty inaczej smakowała, inaczej wpadała w ucho! Przecież mam porównanie! Korzystam obecnie z wszystkich dostępnych cudów techniki! Komp stacjonarny, laptop, netbook, smartfon odtwarzacz Mp3 czy nagłośnienie w samochodzie o jakim kiedyś mogłem tylko pomarzyć .... TO JEST WSPANIAŁE!!! Nie neguję !!! Nie zrozumieliście niektórzy tak naprawdę o co mi chodziło ... może nie umiem tego dobrze wyrazić ... dlatego !!! Peace!!!
To chyba jedyny argument, z którym mogę się zgodzić odnośnie "wyższości" starych czasów.Atreju pisze:Dziś mamy dużo i natłok tych płyt nie pozwala nam się tak mocno skupić na jednej, bo w kolejce szesnaście kolejnych. Kiedyś płyty znało się na pamięć, dziś po łebkach i dochodzi do sytuacji, że skądś to znam, ale nie wiem co to, bo tyle tego ostatnio było.
Pozwolicie, że zatem pomarudzę jeszcze... ale kto Wam broni skupiać się na jednej płycie teraz? Przecież nikt nie każe Wam słuchać płyt "po łebkach". Ja jak sobie kupiłem Hail Of Bullets to słuchałem ich przez miesiąc non stop, a obecnie po pół roku wracam sobie do Of Frost And War dość często. Podobnie z najnowszym albumem Fear Factory Industrialists, też sobie leci non stop na zmianę z Lamb Of God - Resolution. Dlatego ja się w każdy album dokładnie wsłuchuję i nie mam poczucia, że pomijam dobre płyty i zespoły.
DARTH -> ludzie tworzą wspólnoty, tylko Ty z tego wyrosłeś po prostu. Już nie łazisz po znajomych, ale nie dlatego że płyty są ogólnodostępne, tylko Ty i Twoi znajomi pewnie nie macie czasu na łażenie. Dlatego moim zdaniem nie masz porównania. By mieć porównanie musiałbyś mieć 17 lat wtedy i dziś.
Prawda jest taka, że to objawy starzenia się i nic więcej. To nie świat się zmienia, tylko Wy się zmieniacie. (oczywiście świat się zmienia, bo mamy te różne nowinki techniczne, ale społeczeństwa zmieniają się znacznie wolniej)
DARTH -> ludzie tworzą wspólnoty, tylko Ty z tego wyrosłeś po prostu. Już nie łazisz po znajomych, ale nie dlatego że płyty są ogólnodostępne, tylko Ty i Twoi znajomi pewnie nie macie czasu na łażenie. Dlatego moim zdaniem nie masz porównania. By mieć porównanie musiałbyś mieć 17 lat wtedy i dziś.
Prawda jest taka, że to objawy starzenia się i nic więcej. To nie świat się zmienia, tylko Wy się zmieniacie. (oczywiście świat się zmienia, bo mamy te różne nowinki techniczne, ale społeczeństwa zmieniają się znacznie wolniej)
Ja mam tak jak mimski, nigdy nie słucham wielu płyt naraz. Aktualnie tłukę codzennie Apocalyptic Love Slasha z małymi przerwami na coś innego. Znudzi się to znajdę coś nowego 
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
-
Running Free 84
- -#Wrathchild

Ja jednak mam inne zdanie i uważam, że kiedyś było w wielu kwestiach lepiej. I chodzi mi o ogólnie sytuację, kulturę i obyczaje lat 70, 80 . Ja się wychowałem na muzyce z tych lat, na filmach z tych lat, jak coś czytam to tylko biografie sportowców z tamtych lat i ogólnie wolę tamte czasy. Nie chodzi mi o PRL broń Boże tylko ogólnie (choć III RP to też nic dobrego)
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Tej nocy na Polsacie można obejrzeć horror "Kwarantanna", w którym zagrał m.in.
www.imdb.com/name/nm0004996/
www.imdb.com/name/nm0004996/