Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Post autor: Zajzajer »

70. Electric Light Orchestra - Discovery (1979)

Obrazek

To taka płyta idealna na chill na jesienno/zimowe wieczory przy kubku herbatki bądź kawki, nie jestem jakimś wielkim fanem ELO, znam większość płyt. Ale tej płyty fajnie się słucha, jest przebojowo i dynamicznie, czego chcieć więcej. Jest podwójna platyna, więc to też warto odnotować :jee:

Ulubione utwory: Shine a Little Love, Confusion
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

69. Manowar - Louder Than Hell (1996)

Obrazek

Wspaniały heavy metalowy album, krążek do którego można trenować płuca, wątrobę, mięśnie czy nadgarstek. Wrócił Scott Columbus i mamy nowy nabytek Karla Logana (który potem się okazał pierdolonym pdf) ale staram się oddzielać jego życie prywatne od muzyki a tutaj zaprezentował się znakomicie. Eric śpiewa oczywiście rewelacyjnie (imo jeden z najlepszych wokalistów metalu w historii) i lider Joey DeMaio, który tnie zabójcze partie na swoim piccolo. W tym roku minęło 30 lat od wydania i chyba przetrwał próbę czasu. Właściwie jedyny słaby punkt to pozycja nr 9 czyli popisy pdf. Reszta trzyma równo fason. Hail and Kill!!!

Ulubione utwory: Return of the Warlord, The Gods Made Heavy Metal
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

68. Symphony X - The Divine Wings of Tragedy (1996)

Obrazek

Absolutna klasyka, imo jedna z najlepszych płyt gatunku. Co za wokal, bas, gitary, klawisze i perka. Znakomicie się tego słucha. Sea of Lies ma jeden z najbardziej nośnych refrenów jakie w życiu słyszałem. Co prawda płyta w Europie wydana w 97, ale liczę pierwszą premiere, a ta odbyła się w listopadzie 96 w Japonii, wiec dlatego zdecydowałem się postawić na ten miesiąc i rok właśnie. Out of the Ashes to kolejny przykład progresywnego hiciora a refren jeszcze lepsze chyba bardziej przebojowy. Michael Romeo wycina mega neoklasyczne solówki. Najwięcej się dzieje oczywiście w prawie 21 minutowej kompozycji tytułowej, mega piękny wokal Russella tam mamy, jedna z najlepszych partii wokalnych ever jak na mój gust (zwłaszcza ostatnia część). Można by powiedzieć że Symphony X tym albumem nagrało swoje Images and Words :) jedynie do nr 7 się nigdy nie mogłem przekonać.

Ulubione utwory: Sea of Lies, Out of the Ashes, The Divine Wings of Tragedy
Awatar użytkownika
Shin
-#Invader
-#Invader

Post autor: Shin »

Allen król.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

67. Iron Maiden - Somewhere in Time (1986)

Obrazek

Płyta która sporo u mnie straciła. Kiedyś uważałem że są tam tylko kompozycje wybitne i bardzo dobre, teraz dołożyłbym jeszcze dobre. Najsłabiej mi się słucha refrenu Runnera i Caught (choć tam są mega solówki za to, zresztą Runner ma chyba za to najlepsze intro Maiden) HCW - Trochę za dużo tego refrenu. Sea of Madness jawi mi się jako kompozycja dobra. Najwyżej stawiam ostatnie trzy (w szczególności Deja i Olka) one i stranger to są właśnie te kompozycje wybitne. Wasted Years mi trochę spadł, ale jest w stylu amerykańskich hitów więc to na plus i doskonałe solo Smitha. Okładka genialna. Czy Iron Maiden będzie jeszcze na mojej liście? a to zobaczymy w przyszłości. Postaram się dziś wieczorem jeszcze wrzucić jedną płytę, ale nie obiecuję na 100%.

Ulubione utwory: Deja-Vu, Alexander the Great
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

66. Al Di Meola - Land of Midnight Sun (1976)

Obrazek

Album tylko i wyłącznie na tej liście z sentymentu. Od jakiegoś roku zupełnie juz nie mogę słuchać takiej muzy. Przerost formy nad treścią imo. Ale muzycy, którzy wystąpili na płycie zacni: Pastorius, Lewis, Corea, Clarke, Jackson, Miles, White czy Gadd (nie ten Miles xd) Di Meole pierwszy raz widziałem w 2006 wtedy też zdobyłem autograf, ale już go nie posiadam. Potem widziałem jeszcze go 2 razy, ale każdy gig to spory niedosyt, bo nie lubię akustycznych koncertów, przynajmniej jego muza się nie broni, sporo nudziarstwa. Gdyby zagrał tak na elektryku to pewnie wtedy chętnie kiedyś bym się wybrał. Na moim osiedlu właśnie te 20 lat temu mieszkał mały Alanek (teraz to dorosły chłop) i jego stary właśnie wyglądał jak młody DiMeola z tych pierwszych okładek i zawsze na niego mówiłem z ziomkami - ''stary alanka xd'' na dimeole też tak mówiłem potem już w moim otoczeniu :) Mój faworyt to The Wizard a zwłaszcza końcówka, jeden z początków prawdziwego shredu. No to w sumie tyle.

Ulubione utwory: The Wizard
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

65. Manowar - Fighting the World (1987)

Obrazek

Moja ulubiona okładka Królów narysowana przez wielkiego Kena Kelly (niestety artysta zmarł w 2022) od tego czasu współpracował z Manowar do swojego końca. Przejdźmy zatem do muzyki, brzmienie perkusji tekturowe a cała reszta trochę płaska, brzmią jak Metal ejtistowy w stylu Motley Crue czy coś takiego, ale muzyka się broni. Wspaniałe kompozycje na czele z Defender (top 10 ich wałków imo), Holy War (ciut za top 10) czy ogrywany na każdym koncercie, prawdziwy hymn - Black Wind, Fire and Steel. Jeśli tylko koncert w Krk dojdzie do skutku (to szykuje nam się tam tutaj cała płyta zagrana live) będzie się działo, other bands play Manowar Kill!!! bez przerywników nr 6 i 8, płyta by była jeszcze lepsza imo.

Ulubione utwory: Violence and Bloodshed, Defender, Holy War, Black Wind, Fire and Steel
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

64. Manowar - Battle Hymns (1982)

Obrazek

Debiut Królów Metalu. Od razu mówię brzmienie perkusji też tekturowe, reszta trochę lepiej. Perkusista Donnie Hamzik to najsłabszy garowy jaki grał na ich płytach, ale to były skromne początki, można wybaczyć. Dwaj założyciele basista i gitarzysta dobrze się uzupełniają no i Eric Adams śpiewał już wybornie, ale jeszcze nie taką wyrobioną techniką jak na późniejszych albumach. Dobry debiut.

Ulubione utwory: Dark Avenger, Battle Hymn
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Donnie Hamzik najlepszy bębniarz Manowar i bębny też na BH brzmią świetnie
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Moim zdaniem najsłabszy, imo taki bezpłciowy. Taki Rhino przecież go zjada techniką, a i Scott ma to coś, ale gusta są różne. Moim zdaniem te dwie płyty Manowar są właśnie najgorsze pod względem brzmienia perki. :)
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

jako jedyny mial feeling - pozostali walili dla walenia. co do soundu, perka w Manowar brzmi ok mniej wiecej do Sign włącznie. potem zaczęły sie triggery i programowanie. tu jest jeszcze żywa
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

On zbyt kwadratowo gra jak na mój gust
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

63. Depeche Mode - Violator (1990)

Obrazek

Ktos z nas nie kocha depeszów? chyba mało kto, płyta pomnik. Ta płyta zawiera masę hitów (w tym dwa ich największe) ale to nie tylko kopalnia hitów, cała reszta również jest świetna. Świeże podejście do muzykowania zaprezentowało nam tutaj DM. Dave ma imo jedną z najciekawszych barw w całym rockowym światku. Myślałem kiedyś czy by sobie nawet tej róży z okładki nie strzelić na ciele, ale może najpierw zespoły które bardziej cenię :P, zobaczymy jak starczy miejsca. :) co jeszcze? ten band ma świetne teledyski, mało kogo mi się tak podobają jak ich.

Ulubione utwory: Enjoy the Silence, Policy of Truth, Clean
Awatar użytkownika
Shin
-#Invader
-#Invader

Znakomita płyta. Chyba nawet nie top 3 Depeche Mode moim zdaniem :D
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Shin pisze: pn wrz 07, 2026 7:28 pm Znakomita płyta. Chyba nawet nie top 3 Depeche Mode moim zdaniem :D
Ja nie mogę Wam zdradzić czy jeszcze coś DM będzie, ale być może. Bo może też mam innych ich faworytów :) miło, że Ci się podoba :jee:
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Caracalized »

Zajzajer pisze: pn wrz 07, 2026 7:27 pm Ktos z nas nie kocha depeszów?
Zgadza się. Ja ich nie kocham :)
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

W zasadzie ten band dla mnie nawet nie istnieje - takie życie :)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

62. Faith No More - Angel Dust (1992)

Obrazek

Absolutna klasyka, znowu mamy eksperymenty. Albumu najwięcej słuchałem między latem 09 a zimą 2010 i właśnie wtedy w zimie często słuchając tego albumu chodziłem po rynku i szukałem okazji i znajdywałem zazwyczaj często, albo z jakimś bezdomnym paliłem skręcane papierosy z gazety (wtedy poczułem co to znaczy prawdziwe życie) albo w piwnicach/kamienicach na rynku z żulami pijąc tanie wina jak patyk czy platon. Jeden gościu był nauczycielem fizyki, tak więc ci bezdomni to nie tylko same żule. A Kindergarten to jeden z moich kawałków w ogóle nagranych przez kogokolwiek. Ale mam jeszcze dwa które bardziej mi się podobają, ale są na innej płycie. No i warto dodać świetny cover Easy, który nie zmieścił się na oryginalne wydanie, po tym kawałku ich popularność jeszcze bardziej wzrosła.

Najlepszy moment Kindergarten (występuje 2 razy w piosence, za drugim razem coś tam inaczej w tekście jest) zawsze mam gęsią skórkę jak tego słucham, technicznie imo najlepszy wokalista

Okay, we've got a really good prize... a fine young thing... let's start the bidding at 55, 55, 55, 60, 60, 65, 65... going once, going twice... sold to the child molester with the candy cane!

Czapla z okładki planowana na tatuaż, na pewno to się może stać, ale gdzieś bardziej na nodze, bo to moje top 10 zespołów.

Ulubione utwory: Caffeine, Midlife Crisis, Kindergarten
Awatar użytkownika
Shin
-#Invader
-#Invader

Totalnie pojebany album w najlepszy możliwy sposób. Mocna płyta.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

61. Blind Guardian - Battalions of Fear (1988)

Obrazek

Kolejny album BG. Szybkie granie jest tutaj. Produkcja nie powala, za to wokale Hansiego i owszem. Gitarzyści też dają radę. I świetna perka.

Ulubione utwory: Majesty
ODPOWIEDZ