Ulubiony "epicki" utwór
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ulubiony "epicki" utwór
Manowarem.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Manowar, dobry przykład. Tam dużo takich epickich utworów było a czasami prawie całe płyty.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ja wiem, czy dużo takich numerów w Manowar? Taki opis pasuje bardziej do Candlemass. Epickość Manowar to rozmach, majestat, ale przy tym to są ciężkie, całkiem dynamiczne numery. Nie nazwałbym "Revelation", "March For Revenge", czy "Bridge of Death" wolnymi i pogrzebowymi. Do tego opisu to mi pasuje co najwyżej "Gates of Valhalla".
Takim przykładem epickiego albumu Manowar jest Into Glory Ride (poza oczywiście utworem Warlord z tą wstawką przed). Całkowite przeciwieństwo Battle Hymns (tutaj z kolei w zasadzie tylko tytułowy można nazwać epickim). Z utworów zaś chyba najbardziej Achilles, Agony and Ecstasy In Eight Parts (chociaż i tu mamy szybsze fragmenty). Jednak tu i sam tytuł jest epicki.Dzosef pisze: ↑śr sty 15, 2020 8:14 pmJa wiem, czy dużo takich numerów w Manowar? Taki opis pasuje bardziej do Candlemass. Epickość Manowar to rozmach, majestat, ale przy tym to są ciężkie, całkiem dynamiczne numery. Nie nazwałbym "Revelation", "March For Revenge", czy "Bridge of Death" wolnymi i pogrzebowymi. Do tego opisu to mi pasuje co najwyżej "Gates of Valhalla".
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Które numery na Into Glory są pogrzebowe i wolne?
Sign of the Cross. Ale wybór bardzo trudny.
Phantom of the Opera i Alexander the Great
Wybieram Paschendale za niesamowity i ciężki klimat, genialny tekst, mocne riffy oraz kapitalne intro.
- AncientMariner
- -#Clansman

Nie ma To Tame A Land ?
Widocznie ktoś uznał że już jeden z Piece of Mind (Revelations) wystarczy 
Devil woman won't let go.
-
Deleted User 2259
Revelations nie ma startu jako epik do To Tame A Land, zreszta zaden nie ma, w 7 minut maja tyle pomysłów, co innym starcza na jeden album imo.
Zagłosowałem na Nomad choć ciężko wybrać jeden utwór!
-
Deleted User 8107
Głos na Alexander, nie jestem fanem wersji studyjnej Hallowed.
-
Deleted User 8107
Szkoda, że nie ma Tame w ankiecie, moim zdaniem to najlepszy wałek Maiden. I dosyć niedoceniany epik chyba w porównaniu do takiego Olka, Rime czy Hallowed.
Rime też nie ma. Kulawa ankieta.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Ale są Pashendale i Jurneyman, a takie utwory nawet nie istnieją XD
Jurny man 
No wypadałoby zakrualizowac listę utworów.
No wypadałoby zakrualizowac listę utworów.
Sign of a corss xd