Od jakich albumów Maiden lepszy jest AMOLAD...?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Od jakich albumów Maiden lepszy jest AMOLAD...?
od: Killers, NO prayer, DOD. piece od mind, a nawet od Feara 
już nie mam tu najwięcej postów

No. Najlepszy z plyty jest ostatni kawalek. "The Legacy" naprawde chwyta mnie.
widman pisze:No. Najlepszy z plyty jest ostatni kawalek. "The Legacy" naprawde chwyta mnie.
Żadna z płyt IM nie jest gniotem jeśli chodzi o historię rocka. Racja - starsze albumy trudno porównywać z najnowszym. Ale nie ulega wątpliwości, iż niektóre albumy częściej goszczą w odtwarzaczach niż inne. O tym traktuje chyba ten temat. Można przecież poczytać sobie o gustach innych fanów. Forum to przecież wymiana własnych spostrzeżeń i opinii. I nic tu do rzeczy nie ma czy ktoś się zna na heavy metalu, czy nie. Słucham cięższej odmiany rocka od połowy 80 lat (dinozaur - powiecie, he, he), jednak pobieżnie znam znaczące współcześnie zespoły typu Edgay, cały dzisiejszy power metal itp. Nie świadczy jednak to o tym, że się nie orientuję. Nie wiem, co to w ogóle znaczy "znać się" na heavy metalu. Może mi ktoś wyjaśni...widman pisze:a poza tym jak mozna "Killers" nazywać gniotem? Trzeba byc albo pijanym, albo gówno sie znać na heavy metalu... heh... Zastanowcie się czemu piszecie że jest lepszy od "Seventh Son...", "Somewhere in Time", "The Number..." czy też "Brave New World" jak w innych tematach na jakies ulubione albumy czy inne dziwne tematy piszecie, że "najlepszy jest 'Seventh Son...' " i tak dalej... śmieszna dwulicowość... aż żal...
PS. Zostawic mi plyty z Blazem w spokoju, przynajmniej X Factor. Wara!
Wracając do tematu, czyli opinii własnych. A Matter Of Life And Death jest dla mnie lepszy od Somewhere In Time, choć tam jest mój ukochany Aleksander Wielki, jako całość lepiej wypada od Seventh Son..., choć darzę "Syna" wielkim sentymentem, gdyż była to pierwsza rzecz Maiden, na którą z utęsknieniem czekałem. Lepszy od No Prayer... , bo po 1988 roku był to zawód. Płyty z Blazem, choć dość oryginalne też wydają sie słabsze. Dance of Death zostaje w tyle, mimo dwóch killerów - tytułowca i Paschendale. Konfrontacja z Brave New World - tu potrzeba większego dystansu czasowego, choć na mój nos za 10 lat to A Matter Of..., częściej będzie w odtwarzaczu. Dwie pierwsze płyty? Fakt - całkowicie inne brzmienie i może stąd wyższość krążka z bieżącego roku (z drugiej strony przecież to ćwierć wieku różnicy i trzeba o tym pamiętać). Jeszcze może Powerslave. Z pewnością na A Matter Of... nie ma tak wyraźnych "wypełniaczy" jak Losfer Words (Big 'Orra) czy Back In The Village. Tyle w temacie... Dzięki za uwagę. P.S. O qurczę - zaskakująco wysoko w mojej hierarchi ten nowy "Edek".
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

IMHO pytanie powinno brzmieć - od jakich jest gorszy. 
Bo jak dla mnie jedynie TNOTB, SIT, SSOASS i ew. POM mogą mu zagrozić.
Bo jak dla mnie jedynie TNOTB, SIT, SSOASS i ew. POM mogą mu zagrozić.
dobre pytanieWICKER MAN pisze:IMHO pytanie powinno brzmieć - od jakich jest gorszy.
poza tym na dzień dzisiejszy jest u mnie na 2 miejscu, choć to moze być przez fascynację początkową i się szybko zmienić
Lepszy jest od dokonań z Blaze'm. To na pewno. Co do reszty to wydaje mi się, że ten album potrzebuje trochę czasu. Zobaczymy jak przetrwa tą próbę 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Ja obserwuję tendencję odwrotną do DOD, które na początku niesamowicie mi się podobało, a potem z każdym przesłuchaniem traciło i w końcu zaczęło nudzić (dziś słucham tylko może z 4-5 kawałków z tej płyty). AMOLAD po pierwszym przesłuchaniu do mnie nie przemawiało, a teraz za każdym razem odkrywam w nim coś nowego i coraz bardziej mi się podoba. To chyba dobry znak.Matek pisze:dobre pytaniena pewno od BNW
poza tym na dzień dzisiejszy jest u mnie na 2 miejscu, choć to moze być przez fascynację początkową i się szybko zmienić
dokładnie to samo napisalem, w sobotę bodajżeWICKER MAN pisze:a obserwuję tendencję odwrotną do DOD, które na początku niesamowicie mi się podobało, a potem z każdym przesłuchaniem traciło i w końcu zaczęło nudzić (dziś słucham tylko może z 4-5 kawałków z tej płyty). AMOLAD po pierwszym przesłuchaniu do mnie nie przemawiało, a teraz za każdym razem odkrywam w nim coś nowego i coraz bardziej mi się podoba. To chyba dobry znak.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Nie byłem w necie przez weekend więc dopiero nadrabiam zaległości.Matek pisze:dokładnie to samo napisalem, w sobotę bodajże
Jak na razie to na pewno od NPFTD, FOD, TXF, VIX. Jeśli chodzi o BNW i DOD, to ciężko jeszcze wyrokować. Jak na razie, ani gorszy, ani lepszy od nich nie jest. Ale tutaj werdykt wydam raczej po kliku tygodniach. Płyty po reunion są zróżnicowane i ciekawe. Każda z nich jest na swój sposób ciekawa. Może jeszcze od Powerslave. Raczej nie jest od niej gorsza, choć najnowsza nie ma takiego Aces High, czy 2 Minutes to Midnight.
żeby gołosłownym nie byćWICKER MAN pisze:Nie byłem w necie przez weekend więc dopiero nadrabiam zaległości.Matek pisze:dokładnie to samo napisalem, w sobotę bodajże![]()
http://forum.sanktuarium.org/viewtopic. ... 645#290645
tyle że mi nie wszystkie kawałki podobają się coraz bardziej- taki out of shadows na przykład za każdym razem coraz mniej, jak dla mnie najslabszy na płycie
Matek pisze:poza tym na dzień dzisiejszy jest u mnie na 2 miejscu
Mam mniej więcej tak samoWICKER MAN pisze:AMOLAD po pierwszym przesłuchaniu do mnie nie przemawiało, a teraz za każdym razem odkrywam w nim coś nowego i coraz bardziej mi się podoba. To chyba dobry znak.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Jeden z najlepszych fragmentów na płycie jak dla mniesyzygy pisze:Ale takie Longest Day np. ciągle wydaje mi się zniszczone przez refren, a może raczej przez to pianie przed refrenem
właśnie, Kratos. Ten moment przed "How long.." jest przecudny.
W ogóle AMOLAD rządzi. Postanowiłem też zmienić listę albumów gorszych od AMOLADA i uaktualniam ją:
Amolad jest lepszy od
- Killers - dodałem, bo zapomniałem w poprzednim poście.
- Powerslave
- Somewhere In Time
- NPFTD
- FOTD
- The X Factor
- Virtual XI
- BRAVE NEW WORLD - tak, tak zmieniam zdanie, bo przesłuchałem i w porównaniu z AMOLADEM jest po prostu śmieszny.
- DoD
- Death On The Road
W ogóle AMOLAD rządzi. Postanowiłem też zmienić listę albumów gorszych od AMOLADA i uaktualniam ją:
Amolad jest lepszy od
- Killers - dodałem, bo zapomniałem w poprzednim poście.
- Powerslave
- Somewhere In Time
- NPFTD
- FOTD
- The X Factor
- Virtual XI
- BRAVE NEW WORLD - tak, tak zmieniam zdanie, bo przesłuchałem i w porównaniu z AMOLADEM jest po prostu śmieszny.
- DoD
- Death On The Road
Od ktorych lepszy...hmmmm od W11
...a powaznie pytajac, czy Wy tez macie takie uczucie ze album mozna sluchac i sluchac w nieskonczonosc? przeciez on trwa 72 minuty, a nie nudzi sie ! [moze troche na benku] Czasami krotszych albumow nie slucha sie za jednym polknieciem albo X razy pod rzad
Ja tak mamDziku pisze:czy Wy tez macie takie uczucie ze album mozna sluchac i sluchac w nieskonczonosc? przeciez on trwa 72 minuty, a nie nudzi sie !
na benku też nie :] świetny jest...a to przez to, że skończysz słuchać The Legacy i zatęsknisz znowu za DW...i tak wkolkoDziku pisze:nie nudzi sie ! [moze troche na benku]
a od ktorych lepszy? jakby sie zastanowic to od wiekszosci ale to chyba przez zachwyt krążkiem i jednoczesny przesyt resztą albumów. większość płytMaiden (tak z 10
Dla mnie nie jest lepszy od niczego. Jest po prostu inny. Odstaje od reszty. Już pisałem, że porównywanie mija się z celem.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Ximinez pisze: Już pisałem, że porównywanie mija się z celem