Dimmu Borgir

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Dimmu Borgir

Post autor: Steve »

Kevin18 pisze: Dla mnie Dimmu Borgir są fenomenem ,bo konsekwentnie kroczą wyznaczoną sobie ścieżką , i prawda jest taka że przekraczają niesamowitą granicę gdzie Black Metal spotyka się z komercyjną akceptacją.
Dokładnie tak samo uważam... tak samo sądzę o TFF, ale co tu dużo pisać, obrazek mówi wszystko ;-)
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

Voivod - Przykre że jedynym twoim argumentem jest ROTFL. Ale stara zasada , Haters Gonna Hate , zawsze aktualna.

Black metal istotnie , miał jakieś tam swoje założenia itp. Ale kto do cholery zabronił rozwinąć ten gatunek ? Nikt. Dimmu Borgir zrobił to świetnie . Czy to przypadek że ten zespół uwielbiają miliony , a nienawidzą drugie tyle ? To coś znaczy.
www.last.fm/user/darkfuneral18
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

Co innego rozwinac dana formule, a co innego ją strywializować dodajac banalne melodyjki, smieszne refreny i wypychajac tandetne klawisze i orkierstracje. Popularnosc nie ma tu zadnego znaczenia, gdybym zobaczyl zespol grajacy taka muzyke dla 20 osob, powiedzialbym o nim dokladnie to samo.

A czy ich sukces DB jest przypadkiem? pewnie nie, popularnosc Ich Troje tez pewnie nie byla przypadkiem, co nie znaczy ze warto ich sluchac.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Jest na dimmie do pobrania już cały koncert na DVD :mryellow: No co zaciągam i dziś wieczorkiem będzie co oglądać.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Voivod, powinieneś zdawać sobie sprawę, że odbiór sztuki jest czysto subiektywny. To co dla Ciebie jest banalną melodyką, kiczem i komercją, dla kogoś innego może być fajną rozrywką. Pewnie znajdą się i tacy, dla których to będzie wielkim dziełem sztuki. Normalka.

Zresztą, mam wrażenie, że ocenie muzyki przez fanów większe znaczenie mają aspekty emocjonalne i "ideowe", dalekie od racjonalnych argumentów. Przykład - określanie zespołów, które czymś "podpadły" sprzedajnymi, komercyjnymi, kiepskimi muzykami, nie-prawdziwymi-prawdziwkami itd. Pamiętam dyskusję na last.fm po tym, jak Christian Vidal dołączył do Theriona. Iluż to fanboyów wyzywała go tam od ch... gitarzystów i pozerów biegających z gołym torsem, tylko dlatego, że nie jest Niemanem (byłym gitarzystą T.), bo do jego gry przyczepić się nie można. Takie pozbawione rzeczowych argumentów dyskusje są absurdalne.
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

IgorW pisze:Voivod, powinieneś zdawać sobie sprawę, że odbiór sztuki jest czysto subiektywny. To co dla Ciebie jest banalną melodyką, kiczem i komercją, dla kogoś innego może być fajną rozrywką. Pewnie znajdą się i tacy, dla których to będzie wielkim dziełem sztuki. Normalka.
a jak przyjedzie wariat i powie ze jego subiektywnym zdaniem ziema jest płaska to tez normalka. jesli cos jest absurdalne to wlasnie relatywizm ktory uprawiasz.

Najlepsze jest to ze po wyrazeniu mojego stosunku do tego zespolu od razu zostalem okreslony jako smutny true blackmetalowiec i opluwajacy komercje undergroundowiec. ludzie litosci, nie pakujcie calego swiata w jakies wymyslone szufladki.
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

tomtomala pisze:Jest na dimmie do pobrania już cały koncert na DVD :mryellow: No co zaciągam i dziś wieczorkiem będzie co oglądać.
No ale to nie ta wersja z norweskiej TV jest ?
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Kuba pisze:No ale to nie ta wersja z norweskiej TV jest ?
Dokładnie ta. Wiem, że to nie jest pełna wersja ale nie będę czekał do premiery :razz:

Setlista na dimmie
01: Intro
02: Xibir
03: Born Treacherous
04: Gateways
05: Oving Med KORK
06: Dimmu Borgir
07: Vredesbyrd
08: Rigging Av Spektrum
09: Progenies Of The Great Apocalypse
10: The Serpentine Offering
11: Fans Fra Hele Verden
12: Puritania
13: Mourning Palace
14: Credits
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

tomtomala pisze:
Kuba pisze:No ale to nie ta wersja z norweskiej TV jest ?
Dokładnie ta. Wiem, że to nie jest pełna wersja ale nie będę czekał do premiery :razz:
Ano. Samo DVD się pewnie dopiero "produkuje". Mam nadzieję że pełny set wrzucą, że wszystko im zagrało tak jak trzeba :cool:
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Kevin18 pisze:Następny śmieszny prawdziwek się znalazł na forum Maidenów ,który neguje wszystko co tylko wykracza poza formę ' 3 riffów na krzyż ' , mieliśmy oldskulowego Heavy Metalowca to teraz pola na smutnego pseudo Blackowca. Myślisz że jesteś fajny bo rzucisz paroma nazwami które przeciętny słuchacz Maidenów nie pozna ? Porównywanie Deathspell Omegi do Dimmu Borgir uważam za skrajną głupotą i niepotrzebne szastanie nazwami, w końcu Omega też się sprzedała nowym " Paracletus ". Ja też ci mogę wyjechać z pociskiem na twoją listę bo Atilla w Mayhem przebiera się za królika , bo Satyricon występuje na odpowiedniku gali Eska w Norwegii , bo Ihsahn po Emperorze się sprzedał , bo Marduk robi kopię Funeral Mist , a Funeral Mist kopię Marduka , bo Watain to już gwiazda Stadium Rocka itp itd. Tylko jaki to ma sens ? Dla mnie Dimmu Borgir są fenomenem ,bo konsekwentnie kroczą wyznaczoną sobie ścieżką , i prawda jest taka że przekraczają niesamowitą granicę gdzie Black Metal spotyka się z komercyjną akceptacją. Przecież już teraz można powiedzieć że to DVD będzie 1# w Skandynawii. A że zarabiają na tym ? Nie każdy bawi się w smieszne granie dla Szatana,muzyka ewoluuje, nie każdy zamyka się w latach 90 i musisz zrozumieć to. Orkiestra brzmi potężnie. Progenies Of The Great Apocalypse to czysta magia. Zresztą to samo tyczy się Cradle Of Filth. Muzyka również przepełniona emocjami , klimatem , świetnym klawiszowym graniem. Dla jednych to będzie zbyt ekstremalne , a dla drugich ' too soft ' . I trudno , prawdziwki mają nad łóżkiem listę zespołów którym trzeba cisnąć i tyle ode mnie.
:lol: :lol: :lol:

Wiem, to przykre, że moją reakcją na to jest tylko "lol" :sad:
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Przykre to jest to, że nie jesteś w stanie rozwinąć konstruktywnej dyskusji bo brak Ci argumentów ;-)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Problem tak naprawdę jest jeden- Dimmu Borgir to NIE JEST black metal i dlatego ta dyskusja jest bezcelowa ;)
Awatar użytkownika
Iron_GerwaZy
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Iron_GerwaZy »

Te, kozaku spod Wrocławia ;-)
(Ham)Burgery to właśnie to co opisał ktoś w cytacie - idealne wyważenie akcentów z black metalu i komerchy, czyli otwartego przyswajalnego rynku. Posłuchaj --> pisz, a nie szokuj --> obserwuj reakcję :)
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Może lepiej wiesz co jest BM a co nie... tak samo można powiedzieć, że IM to nie jest już heavy, Meta to nie thrash - to żadne uargumentowanie tego faktu, bo jednak jakimś gatunkiem zespół jest określany i raczej nie bez powodu. To że tworzą się jakieś dziwne podziały, ja trve black metal, orchestral, melodic itp to już zupełnie inna sprawa. Korzenie wtórnego Black metalu w Dimmu Borgir słychać i nie ma do tego żadnych wątpliwości.
Awatar użytkownika
Iron_GerwaZy
-#Charlotte
-#Charlotte

Steve, masz mój głos w tych wyborach ;)
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

no prosze, nawet elektorat samoobrony jest na forum
Awatar użytkownika
Iron_GerwaZy
-#Charlotte
-#Charlotte

Chyba nie załapałem.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Iron_GerwaZy pisze:Te, kozaku spod Wrocławia ;-)
(Ham)Burgery to właśnie to co opisał ktoś w cytacie - idealne wyważenie akcentów z black metalu i komerchy, czyli otwartego przyswajalnego rynku. Posłuchaj --> pisz, a nie szokuj --> obserwuj reakcję :)
Chyba dostałeś bana, młody człowieku, więc nie muszę odpisywać :lol:

@Kevin18- właśnie sobie uświadomiłem, że to Ty jesteś gościem który się jarał Diary of Dreams. Obawiam się, że to Cię eliminuje z dalszej rozmowy o fajności bądź niefajności Dimmu Borgir ;)
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

szach i mat :lol:
ODPOWIEDZ