03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Grave is changing their vocalist for the show at Mystic.
Original vocalist Jörgen Sandström will stay home, while guitarist Ola Lindgren will do the vocal duties.
Original vocalist Jörgen Sandström will stay home, while guitarist Ola Lindgren will do the vocal duties.
- blackcocker
- -#Moderator

Skończyłem pierwszą turę odsłuchów. Na razie 36 kapel, które co najmniej chcę zobaczyć. Ta liczba może się jeszcze zmniejszyć, bo będzie druga rundka po tych zespołach, ale ogólnie biedy nie ma. Wśród rzeczy, na które na ten moment najbardziej czekam:
Saxon
Blood Incantation
Anthrax
Blood Vulture
Bolzer
Carpenter Brut
Ciśnienie
Coroner
Death to All
Der Weg einer Freiheit
Electric Wizard
Mastodon
Megadeth
Primordial
Psychonaut
The Gathering
Saxon
Blood Incantation
Anthrax
Blood Vulture
Bolzer
Carpenter Brut
Ciśnienie
Coroner
Death to All
Der Weg einer Freiheit
Electric Wizard
Mastodon
Megadeth
Primordial
Psychonaut
The Gathering
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Cover raczej mizerny. Instrumentalnie oczywiście wszystko ładnie i precyzyjnie, ale w tej perfekcji zgubiono pierwotną drapieżność oryginału, będącego poniekąd bękartem Motorhead. To "evilllll" w tle podczas refrenu zupełna cepeliada. To mniej więcej tak, jakby Christopher Nolan postanowił nakręcić remake Taksówkarza i wrzucił tam swoje smaczki. Wszystko wypolerowane jak psu jaja, można śpiewać i tańczyć.
W sumie nie wiem, dlaczego to jest hymn festiwalu. Parę lat temu Graveyard z Johanną Platow z Lucifera nagrali cover Breakout i to miało sens, fajny ukłon w stronę lokalnej historii muzycznej. A to tutaj? Behe wziął na warsztat jeden z najczęściej coverowanych utworów w gatunku, nie ma w tym żadnej oryginalności. To już Kata by mogli ruszyć, miałoby to jakieś ręce i nogi. Inna sprawa, że warto odnotować, iż chyba po raz pierwszy to headliner festiwalu wypuścił hymn, a nie któraś z kapel "niższego rzędu".
W sumie nie wiem, dlaczego to jest hymn festiwalu. Parę lat temu Graveyard z Johanną Platow z Lucifera nagrali cover Breakout i to miało sens, fajny ukłon w stronę lokalnej historii muzycznej. A to tutaj? Behe wziął na warsztat jeden z najczęściej coverowanych utworów w gatunku, nie ma w tym żadnej oryginalności. To już Kata by mogli ruszyć, miałoby to jakieś ręce i nogi. Inna sprawa, że warto odnotować, iż chyba po raz pierwszy to headliner festiwalu wypuścił hymn, a nie któraś z kapel "niższego rzędu".
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zespół kończący dzień 
Ale gówno ten cover. WATAIN pokazało jak powinno się coverować ten utwór jednego z najbardziej przereklamowanych zespołów w historii.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Nazywanie kapeli, która potem zapoczątkowała w zasadzie cały gatunek "przereklamowanym zespołem" jest co najmniej nietrafione, niezależnie od osobistej oceny materiału i preferencji.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Caracalized
- -#Clairvoyant

+666
Można Bathory nie lubić, sam jakimś fanem nie jestem, bardzo lubię Sign of the Black Mark czy Blood Fire Death, ale ogólnie nie wracam do tych albumów, nie czuję potrzeby na twórczość Qurthona, ale to co jego trzeba mu jednak oddać, większej części black metalu jaki znamy nie byłoby bez niego. Czy komuś się to podoba czy nie, to jeden z najbardziej wpływowych projektów metalowych ever; może tylko Black Sabbath, Judas Priest i Metallica były bardziej wpływowe, i mooooooże, ale to mooooże też Motorhead bez których nie byłoby ani Venom ani Bathory, ale w kwestii samego black metalu Bathory jest tu raczej nie do pobicia.
Można Bathory nie lubić, sam jakimś fanem nie jestem, bardzo lubię Sign of the Black Mark czy Blood Fire Death, ale ogólnie nie wracam do tych albumów, nie czuję potrzeby na twórczość Qurthona, ale to co jego trzeba mu jednak oddać, większej części black metalu jaki znamy nie byłoby bez niego. Czy komuś się to podoba czy nie, to jeden z najbardziej wpływowych projektów metalowych ever; może tylko Black Sabbath, Judas Priest i Metallica były bardziej wpływowe, i mooooooże, ale to mooooże też Motorhead bez których nie byłoby ani Venom ani Bathory, ale w kwestii samego black metalu Bathory jest tu raczej nie do pobicia.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Bathory ma sens dopiero od momentu, kiedy pan autor zaczął sluchac Manowar.
Plyta z kozlem to jakieś totalne popłuczyny po Venom, gdyby to się nazywalo Ratlord i nie miało kultowej otoczki, to nikt by dziś tego nie słuchał.
Black to generalnie bardzo śmieszny gatunek, więc i protoplasta nie może być zbyt powazny
Plyta z kozlem to jakieś totalne popłuczyny po Venom, gdyby to się nazywalo Ratlord i nie miało kultowej otoczki, to nikt by dziś tego nie słuchał.
Black to generalnie bardzo śmieszny gatunek, więc i protoplasta nie może być zbyt powazny
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Ja debiutu sam nie lubię, bo ten album brzmi ekstremalnie amatorsko, jakby w podmiejskim kiblu go nagrywali. Lubię lołfajową muzykę, lubię jak jest słaba czy nienajlepsza jakość, wręcz właśnie nieco amatorska, gdzie DIY approach jest bardzo wyemancypowany, to zależy od muzyki, ale pierwszy Bathory jest na granicy słuchalności. Blasphemy w sumie też nie jest bardzo dalekie od tego jakościowo. Ale że sam nie jestem maniakiem black metalu to to wygląda jak wygląda, lubię dużo black metalu, bo czasem muzycy potrafią być naprawdę kreatywni i robić ciekawe rzeczy, ale jakieś Darkthrone'y i ich kopie mnie nie interesują. Darkthrone ma dużo różnej muzyki i sam muszę kiedyś w ich dyskografię się wgłębić lepiej, bo mają też jakieś speed metalowe czy crust punkowe rzeczy, ale ich black metal z lat 90' mnie nie jarał nigdy mimo paru niezłych riffów. A z wczesnego blacku, powiedzmy że to jest black, debiut Sarcofago to moim zdaniem jedna z najlepszych płyt metalowych ever!
Cieszę się że Venom i Bathory zapoczątkowały gatunek który kocham, co nie zmienia faktu że ich pierwsze płyty są muzycznie dla mnie asłuchalnym hałasem. I tak myśli sporo osób tylko boi się to napisać.
www.last.fm/user/darkfuneral18
No problem w tym, że tego Ratlorda "ktoś" słuchał w latach 80. i jest kultowe dlatego, że ludziom się WTEDY spodobało. To nie jest casus Manilla Road, że o zespole szersze grono odbiorców dowiedziało się x lat po wydaniu klasyków. Bathory stał się ikoną z miejsca i momentalnie zaczął wywierać wpływ na kolejne zespoły. Między debiutem Quorthona a The Ritual czy A Blaze in the Northern Sky jest raptem kilka lat różnicy, a ten odstęp zmniejsza się w przypadku bardziej kluczowych albumów Bathory, jak The Return i Under the Sign of the Black Mark. Serio, nikt sobie nagle nie wymyślił, że Bathory jest super i teraz wszyscy słuchamy Bathory. Każdy największy zespół w gatunku wychował się na Bathory i z niego czerpał. Czy było to pierwotnie nastawione na surowiznę Mayhem czy znany z zaawansowanych form Emperor.
Ten cover nie wzbudza we mnie żadnych emocji.
Behemoth gra Bathory pod linijkę, z modern produkcją i kolejnym klimatycznym klipem.
Niech będzie, a ja się już oddalam.
Behemoth gra Bathory pod linijkę, z modern produkcją i kolejnym klimatycznym klipem.
Niech będzie, a ja się już oddalam.
- -#Moonchild

Jakie marudzenie
Zgoda, że to taki sobie cover, ale mnie słucha się go fajnie. Tu nie trzeba silić się na oryginalność, w tym przypadku inna produkcja pozwala już spojrzeć na piosenkę inaczej. Jako "hymn" czemu nie? Nagrany przed gdański zespół, headlinera (
), w dodatku to cover Bathory - czyli pasuje.
A Bathory jest moim zdaniem zajebiste, pierwsze 6 płyt + "Blood on Ice" to pieprzony absolut. Nie wiem jak można nie doceniać wpływu tej kapeli. Jasne, że Venom, Celtic Frost i oczywiście Hellhammer, ale przecież wpływ Quorthona na scenę norweską jest bezdyskusyjny. Nie chce mi się szukać cytatów, ale zdaje się, że w biografii Darkthrone Fenriz twierdzi, że Bathory było dla nich najbardziej inspirujące. To samo chyba twierdzili ludzie z Emperor. Słowo "przereklamowany" nie pasuje mi do tego projektu. W dodatku Quorthon dał impuls do rozwoju tak naprawdę nie jednego, a dwóch nurtów w metalu, co już niebanalne.
A Bathory jest moim zdaniem zajebiste, pierwsze 6 płyt + "Blood on Ice" to pieprzony absolut. Nie wiem jak można nie doceniać wpływu tej kapeli. Jasne, że Venom, Celtic Frost i oczywiście Hellhammer, ale przecież wpływ Quorthona na scenę norweską jest bezdyskusyjny. Nie chce mi się szukać cytatów, ale zdaje się, że w biografii Darkthrone Fenriz twierdzi, że Bathory było dla nich najbardziej inspirujące. To samo chyba twierdzili ludzie z Emperor. Słowo "przereklamowany" nie pasuje mi do tego projektu. W dodatku Quorthon dał impuls do rozwoju tak naprawdę nie jednego, a dwóch nurtów w metalu, co już niebanalne.
>wrzuć utwór i sam go oceń (pozytywnie)
>ktoś inny słucha i mówi że nie takie fajne
>"jakie marudzenie"
No bądźmy poważni, sztuka jest od tego, by ją opiniować, zwłaszcza na forum muzycznym.
Nikt nawet nie sugerował "upiększania" oryginału, żeby robić z coveru coś oryginalnego, po prostu wypada słabo na tle oryginału i pasuje do obecnego wcielenia Behemotha jak pięść do nosa.
Nergal składał już hołd Quorthonowi poprzez nagranie autorskiego Pure Evil and Hate. I to była świetna rzecz, zresztą tak gdzieś do The Satanist stanowiąca częsty punkt koncertów Behemoth. Tyle, że między PEaH a tym coverem jest jakościowa przepaść.
>ktoś inny słucha i mówi że nie takie fajne
>"jakie marudzenie"
No bądźmy poważni, sztuka jest od tego, by ją opiniować, zwłaszcza na forum muzycznym.
Nikt nawet nie sugerował "upiększania" oryginału, żeby robić z coveru coś oryginalnego, po prostu wypada słabo na tle oryginału i pasuje do obecnego wcielenia Behemotha jak pięść do nosa.
Nergal składał już hołd Quorthonowi poprzez nagranie autorskiego Pure Evil and Hate. I to była świetna rzecz, zresztą tak gdzieś do The Satanist stanowiąca częsty punkt koncertów Behemoth. Tyle, że między PEaH a tym coverem jest jakościowa przepaść.
Celtic Frost... Pamiętam, jak kiedyś wróciłem z gimbazy z To Mega Therion i postanowiłem "pochwalić się" okładką mamie. Zabrała mi album i nie chciała oddać XDD
- -#Moonchild

To nie tylko marudzenie na piosenkę, ale i na "hymn", na Bathory, nawet bardziej niż na Behemotha
Sobie marudzicie jak chcecie, co kto lubi
- -#Moonchild

Tymczasem pojedynczy dzień 4.06 oficjalnie wyprzedany. Wyprzedane też karnety na 4 dni i VIP. Pozostałe dni jeszcze dostępne, ale w sumie i tak nieźle jak na skalę marudzenia.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No bo jednak potem dorzucili dużo dobrego
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Shedao Shai
- -#Nomad

Niedobrze, bo to pokazuje orgom, że można się wysilić tak na 30% a fest i tak się sprzeda.Recit The Thornographer pisze: ↑pt kwie 10, 2026 12:21 pm Tymczasem pojedynczy dzień 4.06 oficjalnie wyprzedany. Wyprzedane też karnety na 4 dni i VIP. Pozostałe dni jeszcze dostępne, ale w sumie i tak nieźle jak na skalę marudzenia.