Setlista Maiden England World Tour - dyskusja
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja
Chodziło chyba o IM, a nie o ID 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

O2 = najlepsze koncerty na tegorocznej trasie. Był ogień. 
Na rozmaitych forach dotyczących australijskiego festu "SOUNDWAVE 2014" pojawiają się liczne plotki o IM jako headlinerze imprezy, tudzież indywidualnej trasie australijskiej. Jutro ma zostać ogłoszony oficjalny head!!!
To raczej nie będzie to IM. A przynajmniej dziwnym by było, żeby ogłosili nową trasę nie kończąc obecnej. Chyba, że 2014 szykuje się pod znakiem ME w miejscach gdzie jeszcze tego nie grali.
[EDIT] Wszystko jasne. http://www.smh.com.au/entertainment/mus ... 2sg4d.html
[EDIT] Wszystko jasne. http://www.smh.com.au/entertainment/mus ... 2sg4d.html
TAk, jasne - a może trasa indywidualna? Chociaż, to pewnie zostawią już na nowy album... Ciekawe, czy te rzekome koncerty europejskie 2014 rzeczywiście będą, może Wacken? No przecież coś za rok muszą robić... 
-
Nomadosław
- -#Trooper

a może lepiej by odpoczęli, zebrali siły, troszkę wypościli fanów i z kopyta ruszyli z nowym albumem studyjnym...wierzę, że dobrym! Trasa wiadomo jest ważna, koncerty to esencja Iron Maiden ale mi w tej chwili zależy na nowych, naprawdę dobrych kompozycjach, ostatnie dwie płyty oceniam raczej na minus
A wiesz co? Może to i tak powinno być? Dokończą te koncerty w Amerykach, już teraz wiadomo, że będą bardzo udane - trochę wypoczynku się przyda, no nie? Ja ostatnio sobie zapuściłem na mojej TOSHIBIE PC AUDIO EQ "TFF" i jest b. dobrze - parę wałków zwala z nóg, no ale - kto, co lubi. A Ostatnia trasa bardzo udana była!
-
Nomadosław
- -#Trooper

Narazie najbardziej udane są trasy historyczne, gdzie fani mają możliwość usłyszeć coś nie-oczywistego. Trasy płyt studyjnych niestety są robione na jedno kopyto, liczę, że teraz uniesieni jakoś po faktycznie świetnej trasie Maiden England dostaną wiatru w żagle i czymś zaskoczą.
Mają ogromne możliwości, fani zaakceptują każdą ich decyzję, teraz nie zagrali Hallowed be thy Name i nic się nie stało, więc tymbardziej mogą zrezygnować z innych klasyków.
Fajnie też gdyby wzorem tras Brave New World i Dance of Death zaczęli od Europy, ostatnio wpadli w taki schemat, że Europa kończy latem i są to wielkie festivale, a gdyby tak zrobili trasę halową po Europie na jesień, zimę? zawsze to jakieś odświeżenie i szansa dla fanów w Europie na to by na świeżo to wszystko przeżyć.
Bardzo bym chciał nie znać setu na następnym koncercie Iron Maiden, jestem na tyle zdeterminowany i myślę, że mi się to uda.
Jeśli chodzi o scenografię, oprawę to tak naprawdę powaliła mnie tylko ta z trasy Dance of Death, coś ciekawego, ten zamek, który bardzo pasował do kameralnych koncertów w małych halach.
Mają ogromne możliwości, fani zaakceptują każdą ich decyzję, teraz nie zagrali Hallowed be thy Name i nic się nie stało, więc tymbardziej mogą zrezygnować z innych klasyków.
Fajnie też gdyby wzorem tras Brave New World i Dance of Death zaczęli od Europy, ostatnio wpadli w taki schemat, że Europa kończy latem i są to wielkie festivale, a gdyby tak zrobili trasę halową po Europie na jesień, zimę? zawsze to jakieś odświeżenie i szansa dla fanów w Europie na to by na świeżo to wszystko przeżyć.
Bardzo bym chciał nie znać setu na następnym koncercie Iron Maiden, jestem na tyle zdeterminowany i myślę, że mi się to uda.
Jeśli chodzi o scenografię, oprawę to tak naprawdę powaliła mnie tylko ta z trasy Dance of Death, coś ciekawego, ten zamek, który bardzo pasował do kameralnych koncertów w małych halach.
No, tylko część było "Kameralnych" 5-8K, bo reszta 12 - 20k 
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Trasa z 2005 roku - strzał w przysłowiową dziesiątkę. Dla fanów starego Iron Maiden, po prostu konkretny heavy metalowy sierpowy w pysk, z "Remember Tomorrow", "Drifter" i "Phantom Of The Opera" na czele. A zobaczyć te kawałki na żywo... na prawdę poezja, zajebioza, masssakra! Brakłoby mi synonimów słowa świetnyNomadosław pisze:Narazie najbardziej udane są trasy historyczne, gdzie fani mają możliwość usłyszeć coś nie-oczywistego.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
-
Nomadosław
- -#Trooper

i Die With Your Boots On oraz Where Eagles Dare
Another Life też przewspaniale wypadał z Brucem na wokalu
Ironi mają tak bogaty repertuar z lat 80, że mogli na każdej z tych historycznych tras przygotować po 3 sety i każdy byłby świetny
Another Life też przewspaniale wypadał z Brucem na wokalu
Ironi mają tak bogaty repertuar z lat 80, że mogli na każdej z tych historycznych tras przygotować po 3 sety i każdy byłby świetny
Bardzo fajne są, ale ileż można? Gdyby w ciągu roku czy dwóch ruszyli z kolejnym "wspomnieniowym" tour to byłaby już rażąca przesada. Potrzebny jest nowy materiał, chociaż trochę świeżości.Nomadosław pisze:Narazie najbardziej udane są trasy historyczne
-
Nomadosław
- -#Trooper

Ja też ale sam chyba widzisz jakie są ostrożne sety do tych tras, 5 utworów z albumu i to zawsze wg. schematu single, najdłuższy utwór, czasem ballada i najbardziej oczywiste hity.
Od trasy Fear of the Dark każda albumowa trasa z Brucem była układana po najmniejszej linii oporu, a tymczasem na trasach płyt Somewhere in Time czy No Prayer for Dying potrafili ułożyć taki ciekawy set.
Zresztą pomysł na historyczne też się już wyczerpał chyba, żeby wpletli to utwory pierwotnie śpiewane przez Blaze'a, to by było ciekawe.
Od trasy Fear of the Dark każda albumowa trasa z Brucem była układana po najmniejszej linii oporu, a tymczasem na trasach płyt Somewhere in Time czy No Prayer for Dying potrafili ułożyć taki ciekawy set.
Zresztą pomysł na historyczne też się już wyczerpał chyba, żeby wpletli to utwory pierwotnie śpiewane przez Blaze'a, to by było ciekawe.
-
Deleted User 2259
Mam tylko nadzieję,że doczekamy To Tame A Land,Still Life,Flight i Infinite Dreams,mozna umierać + Stranger i Caught.
-
Nomadosław
- -#Trooper

Still Life mogli w zasadzie zagrać na każdej z tras historycznych, podobnie Killers, to jest faktycznie przykre, bo na albumowej tymbardziej nie ma co liczyć na te utwory, zamiast tego Trooper i Wrathchild.
Clansmana niech chociaż zagrają, akurat nie miałem okazji jeszcze usłyszeć
Clansmana niech chociaż zagrają, akurat nie miałem okazji jeszcze usłyszeć
Żałuj, bo miażdży. Słyszałem live wersję "blejzową" i wersję "brusową" - oczywiście ta druga wymiatała. I cały Spodek wyjący "FREEEEEEDOOOOOM!" - to było coś!Nomadosław pisze:Clansmana niech chociaż zagrają, akurat nie miałem okazji jeszcze usłyszeć
-
Nomadosław
- -#Trooper

Ja właśnie nie rozumiem dlaczego zrezygnowali z utworów Blazowych. To zawsze było dobre u Iron Maiden, że potrafili grać utwory z różnych epok wokalnych.
Lord of the Flies był jednym z ciekawszych utworów na trasie Dance of Death.
Ja liczę, że jednak do nieco wrócą.
Fajnie, ze zaczęli grać Moonchild, Aces High na żywo ale niech też nie przesadzają bo te utwory przestaną być wyjątkowe
Fajnie, ze zaczęli grać Moonchild, Aces High na żywo ale niech też nie przesadzają bo te utwory przestaną być wyjątkowe
-
Deleted User 5800
Już przestały. W końcu były też na trasie historycznej do Powerslave.Nomadosław pisze: Fajnie, ze zaczęli grać Moonchild, Aces High na żywo ale niech też nie przesadzają bo te utwory przestaną być wyjątkowe
Mnie dziwi pomijanie na tych trasach historycznych tych oczywistych utworów.
Eddie Rips Up - "Killers"
SBIT - "CSIT"
ME - "ID"
Eddie Rips Up - "Killers"
SBIT - "CSIT"
ME - "ID"
- Saimon1995
- -#Moderator

Ja też tego nie rozumiem. Jeżeli grają utwory z ery Di'Anno, to mogliby chociaż dwa kawałki z czasów Blaze'a wykonać na żywo (mają na to zadatki). A taki Clansman (patrz: Rock in Rio) czy Lord of the Flies (Death on the Road) świetnie wypadają z Dickinsonem na wokalu. I ponadto zyskują na jakości.Nomadosław pisze:Ja właśnie nie rozumiem dlaczego zrezygnowali z utworów Blazowych. To zawsze było dobre u Iron Maiden, że potrafili grać utwory z różnych epok wokalnych.
Jeśli w przyszłym roku ruszą w trasę przekrojową to fajnie byłoby usłyszeć utwory ze wszystkich epok.