Sprzedaż płyty The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier
Zilian,
dla fanów, a tym bardziej dla kolekcjonerów cena nie jest najważniejsza. Po prostu chcą mieć nowy album swojego ulubionego/bądź jednego z ulubionych zespołów i najzwyczajniej w świecie go kupują. Zgadzam się, że płyty w naszym kraju nie są tanie i z jednej strony nie dziwie się ludziom, że narzekają na ceny(zwłaszcza kiedy porównują ceny płyt i zarobki ludzi żyjących w krajach zachodniej Europy), z drugiej strony jest taka sytuacja:
ludzie korzystają z neta, jeżdżą na koncerty, a płyty nie kupią bo za drogo. Wiem, że w dzisiejszych czasach 60zł to sporo, ale o tym, że nowy album wyjdzie fani dowiadują się na kilka miesięcy przed - np. Info o 'The Final Frontier' pojawiło się bodajże gdzieś w marcu, dokładną datę wydania podano w czerwcu, a więc 2 miesiące wcześniej - odkładając 1 zł dziennie można sobie kupić album w dniu premiery. Nawet gdyby ktoś kupił tydzień czy 2 miesiące po premierze, to tragedii by nie było. Po prostu kto nie chce kupić, zawsze znajdzie jakieś wytłumaczenie i będzie ściągał z neta.
dla fanów, a tym bardziej dla kolekcjonerów cena nie jest najważniejsza. Po prostu chcą mieć nowy album swojego ulubionego/bądź jednego z ulubionych zespołów i najzwyczajniej w świecie go kupują. Zgadzam się, że płyty w naszym kraju nie są tanie i z jednej strony nie dziwie się ludziom, że narzekają na ceny(zwłaszcza kiedy porównują ceny płyt i zarobki ludzi żyjących w krajach zachodniej Europy), z drugiej strony jest taka sytuacja:
ludzie korzystają z neta, jeżdżą na koncerty, a płyty nie kupią bo za drogo. Wiem, że w dzisiejszych czasach 60zł to sporo, ale o tym, że nowy album wyjdzie fani dowiadują się na kilka miesięcy przed - np. Info o 'The Final Frontier' pojawiło się bodajże gdzieś w marcu, dokładną datę wydania podano w czerwcu, a więc 2 miesiące wcześniej - odkładając 1 zł dziennie można sobie kupić album w dniu premiery. Nawet gdyby ktoś kupił tydzień czy 2 miesiące po premierze, to tragedii by nie było. Po prostu kto nie chce kupić, zawsze znajdzie jakieś wytłumaczenie i będzie ściągał z neta.
- Iron Soldier
- -#Invader

Bądź co bądź AMLOAD nie jest takim hitem jak TFFMr. M pisze:Tylko kiedy? Za AMoLaD, po prawie 5 latach, dalej nie ma nawet złotaRALF pisze:Doczekamy się "Platyny" - zobaczycie...
No tak miedzy innymi o to mi chodzi jeśli ktoś chce kupić (fan, kolekcjoner) płytę to ją kupi a jeśli nie chce kupić to nie kupi. Powszechny dostęp do internetu i pobieranie czegoś za darmo jest powszechne i to jest główna przyczyna małej sprzedaży. Kiedyś żeby posłuchać płyty trzeba było albo ja kupić albo namierzyć w stacji radiowej. Fani płytę kupili i dlatego mamy złoto ale gdyby kupili ja ludzie którzy też chcieli jej posłuchać a ściągnęli ją z neta miała by platynę.alistair pisze:Zilian,
Pewnie już dawno ma tą platynę, ale nikomu nie chce się tego potwierdzić i bawić w te wszystkie statystyki sprzedaży 
A to też jest możliwe, jak z DVD "Flight 666" czy "Złotem" za "AMOLAD" - nie wierzę, żeby te 10,000 nie przekroczyło (...)
na dvd potrzeba 5 tys.RALF pisze:A to też jest możliwe, jak z DVD "Flight 666" czy "Złotem" za "AMOLAD" - nie wierzę, żeby te 10,000 nie przekroczyło (...)
W Polsce statuty złotych płyt przekroczyły jeszcze DVD LAD i Flight 666 te info otrzymałem od EMI pare miesięcy temu; resztą sami dokładnie niezbyt tego pilnują i dopiero po dłuzszej konwersacji sprawdzili i potwierdzili.
Tymczasem składanka FROM FEAR TO ETERNITY - THE BEST OF 1990-2010 nr 26 w tym tygodniu notowania OLiS
Tymczasem składanka FROM FEAR TO ETERNITY - THE BEST OF 1990-2010 nr 26 w tym tygodniu notowania OLiS
Maideni dostali te "Złota"... w końcu. Dobrze jest kilka tych "złotych" płyt u nas mają a za "LAD" z 1988 - by mogli "diamentowa Płytę" dostać, wówczas nagradzano tylko albumy "poza licencyjne" ... PRL!
Iron Maiden ze złotą płytą w Polsce za TFF
Adrian nie dostał 
Gdzie zostało zrobione zdjęcie?
wnioskuję (po wcześniej oglądanych filmikach z rodziną Janicka), że na backstage, w garderobach.
Ha ha a Adrian nie dostał . W Polsce niestety Adrian chyba nie kwalifikuje sie do odebrania Złotej Płyty
Biedaczek , może Bruce da mu popatrzeć co otrzymali jak wrócą do garderoby 
Who motivates the motivator
Taa, jak na Polskę to dużo ... 
-
Deleted User 2259
Właśnie widać po ich minach,BNW miało 35 tys z tego co pamiętam.czy 25...RALF pisze:jak na Polskę to dużo ...
Ponad 35,000 - ale takie są realia w Polsce - z resztą, nie tylko w POLSCE - na świcie, za kilka lat sprzedaż 1 mln nośników fizycznych będzie graniczyła z cudem. Niemniej, w najbliższych latach wielkie firmy zasadniczo obniżą ceny płyt, albowiem NIKT IM TEGO NIE KUPI (....)
Będą się za to bardziej liczyć koncerty "live" - co mnie cieszy, nie powiem
Będą się za to bardziej liczyć koncerty "live" - co mnie cieszy, nie powiem
szkoda tylko że to koncerty kosztują coraz więcej nawet za miejsce na pastwisku Bemowo trzeba było zapłacić minimum 200złRALF pisze: Będą się za to bardziej liczyć koncerty "live" - co mnie cieszy, nie powiem
co do sprzedaży TFF ciekawe jak się sprzedawały poszczególne wersje płyta winylowa, mission edition i zwykła
Nom, od dość dawna zresztągumbyy pisze:na fan.pl nowa płyta przeceniona na 35 zł...