Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
O ile mi wiadomo, to nie było. Z SIT nie grali dwóch ostatnich numerów i trzeba się oswoić z tym, że już ich nie zagrają.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Alexander NIGDY nie był grany "live".sekcjazwlok pisze: ↑czw mar 15, 2018 5:07 pm A mnie np denerwują te olbrzymie telebimy które stosuje Meta i tak na szybko odpaliłem YT i widzę że Stonsi tak samo.
I tak na dobrą sprawę żadna mi rewelacja wpierdzielenie wielkich ekranów i nic poza tym. Dla mnie mistrzami oprawy jest Rammstein.
Dokładnie. Koncerty Mety przypominają kino na otwartym powietrzu. Ludzie stojący dalej od estrady nie zauważyliby większej różnicy, gdyby zamiast tego, co pokazuje się na bieżąco odpalono DVD z któregoś z poprzednich koncertów. Chodzi mi o to, iż koncerty Rammstein czy np. Maiden to widowisko jedyne w swoim rodzaju z elementami teatru, specjalnymi dekoracjami. Wyobraźcie sobie koncert IM, który wygląda tak: trzy wielkie telebimy za prosta sceną, jakaś pirotechnika i zero scenografii, Eddiego, rekwizytów itd. Na ekranach leci montaż z koncertu + jakieś animacje komputerowe. Zadowoleni? To jest dopiero pójście po najniższej linii...
My tu gadu - gadu o secie i oprawie, mnie natomiast martwi sprawa brzmienia. Na obecność Martina Walkera raczej nie ma co liczyć... niemniej pozostaje pytanie - kto zamiast niego? Może Tony Newton a do rejestracji wezmą kogoś innego?
-
Deleted User 1499
Jestem pewny na 99,9 %
Też własnie o tym piszę. W dzisiejszych czasach za oprawę dostajemy olbrzymi ekran i tyle w temacie. Także sorry ale taką metę i jej telebimy, stara klasyczna scenografia IM zjada na deser.Dla mnie te płachty, podesty i eddie są tym co oczekuje od IM w temacie scenografii i nie wyobrażam sobie żeby zamiast tego był wielki ekran z mordą Nicko lub butem na głośniku Janicka.RALF pisze: ↑czw mar 15, 2018 5:26 pm Dokładnie. Koncerty Mety przypominają kino na otwartym powietrzu. Ludzie stojący dalej od estrady nie zauważyliby większej różnicy, gdyby zamiast tego, co pokazuje się na bieżąco odpalono DVD z któregoś z poprzednich koncertów. Chodzi mi o to, iż koncerty Rammstein czy np. Maiden to widowisko jedyne w swoim rodzaju z elementami teatru, specjalnymi dekoracjami. Wyobraźcie sobie koncert IM, który wygląda tak: trzy wielkie telebimy za prosta sceną, jakaś pirotechnika i zero scenografii, Eddiego, rekwizytów itd. Na ekranach leci montaż z koncertu + jakieś animacje komputerowe. Zadowoleni? To jest dopiero pójście po najniższej linii...
Rammstein to inna liga.
Ostatnio zmieniony czw mar 15, 2018 5:48 pm przez Deleted User 1499, łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyka Iron Maiden zupełnie nie koresponduje z potrzebą teatralności, która charakteryzuje ich obecne koncerty. Fakt, są wyjątki. Numery z SIS i Seventh Son są bardzo klimatyczne i tutaj nieco bardziej rozbudowana scena pasuje jak ulał. Ale IM to nie jest King Diamond, który na scenie opowiada pewną historię. To po prostu melodyjny metal, który bez Eddiego wyszedłby tak samo. Jak słucham płyty, to nie widzę wszystkich tych gadżetów, tylko delektuję się muzyką. Ta ma dla mnie największe znaczenie. Wystrój sceny i pierdoły typu pirotechnika czy płachty zupełnie mnie nie interesują.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

A te witraże nie odnoszą się przypadkiem do track listy z gry?FaithNoMore pisze: ↑czw mar 08, 2018 4:58 pm A dlaczego nie? Koncept trasy też musieli ustalić wcześniej. Jeśli wiedzieli już pod jakim szyldem wyruszą w 2018, to pod tym kątem Stefek zaczął pewnie układać setlistę. Gdyby nie mieli planu, wrzuciliby "byle jakiego" Eddiego, który nic by nie symbolizował. Nie po to grafik się męczył, by wszystkie wskazówki umieścić na witrażu, żeby potem okazało się czymś totalnie nieistotnym.Jest koncept gry, od czapy utworów raczej nie zagrają (piszę "raczej", bo w życiu nic, oprócz podatków i śmierci, pewne nie jest).
Kurdę... "dziwne" to. Wychodzi na to, że IM nie po drodze z perełkami...
Celna uwaga
www.MetalSide.pl
Odnoszą, mamy na track-liście taki "Ghost of Navigator" i proszę bardzo, cyrkiel, kompas (busola)... itd, itd. Ale to nie oznacza, ze mogą zaskoczyć zupełnie z innej mańki.
Piwo dla PanaPrezesa!! Dokładnie to samo żem chciał napisać. Oświetlenie - duży kontrast i głębia barw - to absolutna podstawa. Nie cierpię zespółów, które widzę w pastelowych barwach. Może to moje zboczenie jako filmującego sporo na koncertach, ale widzę, że nie jestem w tem odosobniony.PanPrezes pisze: ↑czw mar 15, 2018 5:16 pm Jak dla mnie oprawa koncertu ma duże znaczenie, ale niepotrzeba żadnych cudów na kiju żeby zrobić wrażenie, a najważniejszą sprawą jest dobre oświetlenie. Ostatnie dwie trasy albumowe IM były pod tym względem świetne i żadne nagrania nie oddadzą toważyszącego im klimatu występów.
Czy Iron Maiden daje dobre show? Bezapelacyjnie tak, choć latka lecą i gitarzysci mniej szaleją niż kiedyś. Ale te edki na scenie naprawdę nie są konieczne. Znacznie ważniejsza jest scena, jakieś animacje, podświetlenia.
Tak na szybko mogę powiedzieć, że Iron Maiden oceniam pod tym względem znacznie niżej niż wiele zespołów - Def Leppard, Scorpions, Aerosmith, Bryan Adams wizualnie wyglądali znacznie atrakcyjniej od Ironów i ich płacht. Ale mnie w zupełności wystarczy to, co oferują Saxon, Accept czy Dirkschneider.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Solidnego heavy-metalowego kopa bez zbędnych pierdół na scenie. Oprawy Maidenów są dobre, ale tak jak pisałem muzyka to podstawa. Dobre światło robi odpowiedni klimat i jest git.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Akurat systemy oświetleniowe zawsze mieli b. dobre. Bez Eddiego nie ma koncertu IM.
Dokładnie - dobra muza obroni się i na pustej scenie
www.MetalSide.pl
+1gumbyy pisze: ↑czw mar 15, 2018 8:33 pmDokładnie - dobra muza obroni się i na pustej scenie![]()
A ja może tak skromnie, bez większych oczekiwań powiem tylko czego bym sobie życzył - nagłośnienia. Będzie dobre nagłośnienie - będę zadowolony. Będzie dobre nagłośnienie + 1 rarytas w secie (rarytasem nazywam np. Clansamana) i będę wniebowzięty. Tyle mi wystarczy, nie oczekuję dużo. A może dużo po tym jazgocie, który słyszałem na żywo podczas ostatnich koncertów Maiden? 
Żebyś wiedział, o set i oprawę, jakoś dziwnie jestem spokojny. Nie będzie z nimi tego Walkera, jest na trasie z Priest i tam (o dziwo) wszystko brzmi rewelacyjnie. Dziwne. Sadzę, iż podziękowali mu po ostatnich wybrykach? Jeśli z nowym człowiekiem "za heblami" IM zacznie brzmieć b. dobrze, to niezbyt to pochlebnie będzie świadczyć o Walkerze.
Gorzej jak się okaże, że to oni mają na to wywalone i dlatego ten dźwięk kulał. Jak widać Walker potrafi nagłośnić koncert i to w tych samych halach, w których Maideni brzmieli słabo.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Akurat obiekty, to grają o wiele większe niż IM, jeśli te same, to bardzo widownia jest ograniczona (zazwyczaj). Przekonamy się w Krakowie.
To fakt, że część widowni wyłączona (np. hala w Gdańsku), ale obiekt jednak ten sam. I ten sam dźwiękowiec.
No w Krakowie IM jeszcze nie grało, więc nie będzie dobrego punktu odniesienia. Nie każdy obiekt jest dobry na koncerty.
Akurat Tauron Arena ma bardzo dobrą akustykę, na BS dźwięk był idealny. Jeśli coś będzie brzmieć źle to tylko z winy dźwiękowca.
Co do zapowiedzi Bruce'a, to mam silne przeczucie, że ma na myśli zaskoczenie w postaci Flight of Icarus: Kawałek pożądany, milion lat nie grany przez IM, a chyba nie taki trudny do opanowania. Stefan też nie powinien mieć już obiekcji do Ikara po tym, jak sam od paru lat chałturzy z Lwem bardziej lajtowe numery.
M.
M.